Lentäjän vinkit lentopelkoiselle

*Kaupallinen yhteistyö: Finnair

Muistan istuneeni lennolla Helsingistä Kööpenhaminaan vuonna 2006. Olin ensimmäistä kertaa matkalla yksin. Miksi ihmeessä edes lähdin jos näin pelotti? Raapustin päiväkirjaani muistutuksen itselleni, että jos lentäminen pelottaa näin paljon niin voi keksiä jotain muuta tekemistä kuin matkustamista näin jatkossa.

Vuonna 2008 löysin itseni lentokoneesta jostain Singaporen ja Hongkongin väliltä taifuunin riepotellessa konetta niin rajusti, että hetken taas mietin että nyt saa riittää – minä jään tänne Singaporeen asumaan, enkä astu enää lentokoneesen. Nyt vuosien päästä tämä hurja lentokokemus on vain muistutus siitä, että turbulenssi ei todella konetta taivaalta pudota.

Myöhemmin muutin Hongkongiin asti opiskellakseni ilmailualaa ja olenkin ollut töissä niin lentokentällä kuin lentoyhtiön markkinoinnissakin. Monta sataa lentoa myöhemmin voin sanoa että enää ei pelota. Kirjoitin omat vinkkini lentopelosta kärsivälle blogiin jo 2014.

Saimme uusimpaan Jetlagissa podcast -jaksoomme vieraaksi Finnairin lentäjän Riika Kaipaisen, joka kertoi meille lisää niin lentäjän työstä ja koulutuksesta kuin itse lentämisestä ja sen pelosta.

Lentopelko -jakson voi kuunnella myös Finnairin kaukolennoilla!

P5222093.jpg

Mistä lentopelko syntyy ja miten siitä voi päästä yli? Mitä vinkkejä lentäjällä on lentopelkoiselle?

Vaikka en itse enää juuri lentopelosta kärsikään, täytyy sanoa että Riikan kanssa keskustelu auttoi tekemään lentämisestä vielä entistä turvallisemman oloista.

Aainakin 30% väestöstä kärsii jonkin asteisesta lentopelosta, vaikka lentäminen on tilastollisesti ehdottomasti se kaikista turvallisin matkustusmuoto. Lentäminen on kuitenkin niin meidän perusvaistojemme vastaista, että se tilastoista huolimatta voi pelottaa.

Kysyimme lentäjävieraaltamme onko häntä ikinä pelottanut lentokoneessa, edes hetken – vastaus oli kuitenkin erittäin vahva ei. Riikan mukaan lentäjän koulutus on niin vahva ja Suomessa vielä erityisen korkeatasoinen, että syytä pelkäämiselle ei oikein jää. Koulutuksen aikana harjoitellaan ihan kaikkea mahdollista mikä voisi mennä pieleen ja jokaiselle skenaariolle löytyy aina monta ratkaisua korjaamiseen.

Jaamme podcastissa paljon vinkkejä lentopelkoisille ja vastaamme myös seuraajiltamme tulleisiin kysymyksiin aiheen tiimoilta, joten kannattaa ehdottomasti kuunnella jakso – täytyy myös sanoa, että jakso on oma lemppareistani tällä kaudella!

Lentäjä myös kertoi, että lennon päätteeksi on ihan ok käydä juttelemassa lentäjän ja perämiehen kanssa sillä juuri sillä hetkellä heillä on kaikista vähiten työtehtäviä hoidettavana.

lentopelosta eroon

vinkit lentopelkoiselle

Viisi täsmävinkkiä lentopelon voittamiseen:

1. Sijoita hyviin melunestokuulokkeisiin (can't stress this enough). Monia pelottaa oudot kovat äänet ja niiden poistaminen voi tehdä lentämisestä huomattavasti helpompaa.

2. Juttele pelostasi rohkeasti lentohenkilökunnan kanssa. Voit mainita pelosta lentoemännälle ennen lähtöä ja jutella vaikka lentäjän kanssa laskeuduttuasi määränpäähän.

3. Muista, että kovakin turbulenssi on täysin vaaratonta lentokoneelle. Riika kertoi meille, että turbulenssista voi olla jopa ennemmin hyötyä koneelle, se on vain matkustajille epämukavaa ja siksi turbulenttiset alueet pyritään kiertämään.

4. Tutustu lentämisen tilastolliseen turvallisuuteen. Saisit lentää päivittäin yli 14 tuhatta vuotta, jotta lento-onnettomuus voisi tilastollisesti osua kohdallesi. Lentäminen on huomattavasti turvallisempaa kuin vaikka kadun ylittäminen.

5. Rentoudu kuuntelemalla meditaatioharjoituksia Spotifyista tai äänikirjapalveluista. Itseäni on helpottanut kovan turbulenssin iskiessä syvään hengittäminen ja koneen liikkeiden myötäily ja taustalla rauhoittava nauha kuulokkeissa.

Kuuntele lisää vinkkejä lentopelon voittamiseen Jetlagissa podcastista.

lentopelko

Kärsitkö sinä lentopelosta tai oletko päässyt siitä eroon?

Edellinen
Edellinen

Terveellinen syöminen matkoilla: ammattimatkailijan 11 vinkkiä

Seuraava
Seuraava

Luzern, Sveitsi: vinkit järviristeilylle