10 avainta menestyvään matkablogiin

15 elokuun, 2018

Matkabloggaaminen on aihe josta saan eniten kysymyksiä sähköpostiin ja Instagramissa, joten on korkea aika tuoda blogiin juttuja ihan itse matkabloggaamisesta. Aloitetaan kevyellä vinkkipostauksella millainen on hyvä matkablogi – tämä on toki myös mielipideasia, joten mikään näistä vinkeistä ei ole sen enempää väärä kuin oikea.

Oma matkablogini on ollut olemassa nyt 10 vuotta ja sitä aloitellessa tiesin juuri ja juuri mikä on internet. Liityin varmaan viimeisenä Facebookiin ja Instagramiakaan en ymmärtänyt muiden siihen postatessa kahvikuppejaan. Aloitin aikanani täysin rakkaudesta lajiin ja tein matkablogia useita vuosia täysin harrastuksena. Blogin nimi oli alussa Running with Wild Horses, sen jälkeen Wanderlust Expert ja nykyään ihan vain Veera Bianca.

Nyt matkabloggaaminen on minulle iso osa ammattiani ja oikeastaan sen kaiken perusta. Olen opiskellut ammattikorkeakoulussa matkailualaa ja markkinointia, ollut töissä matkailualalla useammissa tehtävissä ja nyt viimeiset pari vuotta täysipäiväisesti pyörittänyt omaa yritystä tämän ja muun somen sekä valokuvaamisen ympärillä.

En koskaan suunnitellut että bloggaamisesta tulee minulle ammatti, vaan elämä luonnostaan muotoutui tähän pisteeseen. Tienaan tällä hetkellä noin puolet elannostani bloggaamalla ja toisen puolen saman aihepiirin asiakastöillä.

Kuitenkin without further ado, mennään niihin vinkkeihin. Omasta mielestäni hyvä matkablogi koostuu siis seuraavista elementeistä;

Lue myös: Matkailualan opinnot ammattikorkeakoulussa

Lue myös: Matkabloggaaja ja markkinointikonsultti – alkuvuoden työt ja tulot

Lue myös: Somekonsultti ja matkabloggaaja – tällainen on tavallinen työpäiväni

DSC_2412.jpg

1. Ole rohkeasti oma itsesi

Ensimmäinen kohta voi kuulostaa vähän tylsältä, mutta se on niin hurjan tärkeä. Jos katsoo Suomessa menestyneimpiä blogeja niin niissä kaikissa on yhteistä vahva esille tuotu oma persoona. Toki matkablogi kertoo matkakohteista, mutta jos haluat sitoutuneita lukijoita on ne paras ‘koukuttaa’ nimenomaan olemalla oma hurmaava itsesi.

Uskalla näkyä ja kuulua teksteissä ja kuvissa. Pelkkää kohdetietoa hakeva voi yhtä hyvin lukea Lonely Planetin.

2. Niche on hyvä jos se tulee luonnostaan – väkisin ei kannata änkeytyä muottiin

Jossain vaiheessa blogivuosia kaikki tuntui stressaavan nichestä. Itsekin löysin itseni miettimästä ollako tässä nyt sitten backpackeri vai lukusmatkailija vai mikä? Kunnes muistin että hei saan olla ihan juuri se mitä olen. Jos koen että nautin matkustamisesta niin budjetilla kuin viiden tähden hotelleissa, niin kaupungissa kuin vuorilla – then why limit it?

Nichessä on toki pointtinsa, sillä sen avulla on helpompi erottautua kilpailussa. Kuitenkin ainakin suomeksi matkailu on jo itsessään ihan tarpeeksi niche topic. Jos niche ei siis tule luonnostaan, älä stressaa siitä!

Jos minulta kysytään nicheä eri kansainvälisissä tapaamisissä, vastaan yleensä “value experiences”, joka voi tarkoittaa yhtälailla sitä Four Seasonsia tai uniikkia tokiolaista hostellia. Elämän makuisia matkoja.

vinkit matkablogiin

3. Kirjoita tiedon lisäksi tunteella

Jonkinlainen kirjoitustaito on toki tärkeä jos haluaa kirjoittaa ammatikseen. Itselläni suomen kieli ei ole missään nimessä vahvuus ja teen hurjan määrän kirjoitusvirheitä teksteissä – varmasti tässäkin, olkaa hyvät vaan. Olen kuitenkin päättänyt että blogissa en stressaa turhaa pilkkusäännöistä jos se ei tule luonnostaan, mutta tekstiä pitää silti voida lukea ja ymmärtää –obviously.

Kun kirjoitat matkakohteista ja -kokemuksista, on myös tärkeää välittää tunnetta. Seuraajat haluavat elää kokemasi hetket uudelleen ja pelkät vuosiluvut eivät riitä luomaan matkahaaveita.

Lue myös: 10 sisältöideaa matkablogiin

4. Opi valokuvaamaan ja löydä oma persoonallinen kuvatyyli

Bloggaajan ei tarvitse olla ammattivalokuvaaja, mutta jonkinlainen visuaalinen silmä ja laadukas kamera vie pitkälle – jopa puhelimen kuvat riittävät jos suunnilleen ymmärrät miten päivänvalo ja varjot toimivat.

Itse opiskelen tällä hetkellä valokuvaajaksi ja valmistunkin valokuvaajan ammattiin joulukuussa Helsinki Design Schoolista.

Kuvaamaan oppii kuitenkin parhaiten kuvaamalla. Hyvä kamera laadukkaisiin blogikuviin voisi olla esimerkiksi Olympuksen PENit tai OMD:t, joilla olen itse kuvannut vuosia.

Valokuvaamisen lisäksi on hyvä löytää oma tyyli editoida kuvia – uskoisin että omat kuvat on helppo tunnistaa niiden editointityylistä vaikka omat hattuposeeraukseni vuorilla ja merillä ovat muuten joskus turhan Instagram-geneerisiä. Itse muokkaan kuvani aina Lightroomilla, mutta puhelimelle suosittelen VSCO:ta, Afterlightia tai Snapseedia.

Lue myös: 1 reissu + 1 kamera + 1 objektiivi

Lue myös: 10 vinkkiä parempiin Instagram -kuviin ja vinkit puhelimella kuvaamiseen

matkablogi valokuvaaminenDSC_1264.jpg

5. Ole aidosti läsnä ja kommunikoi yleisösi kanssa rehellisesti

Aito kanssakäyminen seuraajien kanssa on kaikkein tärkeintä hyvässä blogissa. Älä aseta itseäsi millekään jalustalle vaan oikeasti kommunikoi ihmisten kanssa jotka seuraavat blogiasi. Ole kiinnostunut heistä ja kuuntele mitä heillä on sanottavaa tai kysyttävää. Ole myös aina valmis auttamaan.

Kymmenen vuoden bloggaamisen aikana olen saanut tutustua moniin seuraajiini ja voinut auttaa heitä pääsemään eteenpäin omissa ura- ja matkahaaveissa. Juuri viime viikolla lähetin hollantilaiselle seuraajalleni kukkia kun hän oli joutunut sairaalaan – treat everyone as friends. That’s the magic of it all.

Kuuntele podcast: Miten vaikuttajamarkkinoinnilla voidaan vahvistaa yleisön luottamusta brändiin?

6. Verkostoidu rohkeasti niin muiden bloggajien kuin alan toimijoidenkin kanssa

Kaikessa bisneksessä verkostot ovat kaikista tärkeimpiä. Tutustu rohkeasti muihin bloggaajiin tapahtumien ja Facebook-ryhmien kautta. Suomalaisille matkabloggaajille löytyy Facebookista ryhmät Matkabloggaajat FIN ja Reissupostauksia. Kiitos ihanan verkostoni, suurin osa ystävistäni on nykyään matkabloggaajia näin kymmenen vuoden jälkeen. Matkabloggaajille järjestetään myös kansainvälisesti muutaman kerran vuodessa esimerkiksi TBEX -konferenssi, johon kannattaa osallistua oli sitten aloittelija tai pitkän linjan bloggari.

Itse matkabloggaamisen lisäksi saan paljon kysymyksiä yhteistöistä – Mistä niitä saa? Kuka niitä saa? Miksi niitä saa? Tässäkään en voi tarpeeksi painottaa verkostojen tärkeyttä. Kaikki yhteistyöni yleensä tulee tapaamisten kautta, olen tutustunut matkakohteidin PR-edustajiin ja PR-toimistoihin usein matkamessuilla ja muissa tapahtumissa. Olen myös hoitanut työni (lähes) aina niin hyvin että samojen tyyppien kautta on tullut aina uusia tilaisuuksia. Henkilökohtaisilla suhteilla on lopulta kaikkein suurin merkitys – ihan kaikessa bisneksessä.

matkablogaaja verkostoituminen

7. Opi hakukoneoptimoimaan postauksia

Bloggaamiseen liittyy paljon kaikkea vähän tylsempää teknistä mikä on vaatinut itseltäni paljon oppimista. Välillä tuntuu vieläkin että apua enhän minä tiedä mistään mitään ja se on fiilis mikä tulee meille kaikille aika ajoin. On kuitenkin hyvä muistaa että blogiliikennettä tulee etenkin matkablogeissa isolti Googlen kautta. Omassa blogissa 60% prosenttia liikenteestä tulee hakukoneiden kautta.Itse en ole missään nimessä mikään SEO-velho, mutta olen vuosien aikana oppinut paljon perusasioita.

8. Panosta heti alussa laadukkaaseen omaan sivustoon

Suomessa on toki hyvin toimivia blogiverkostoja kuten Rantapallo tai Lily joiden alta löytyy monia ammattitasoisia blogeja. Jos tavoitteesi on tehdä blogista ammatti niin kannattaa heti alussa miettiä blogille hyvä nimi ja hankkia oma domain sekä omat nettisivut. WordPressille voit ostaa valmiin teeman jonka voit sitten tuunata omanlaiseksi. Teemoja on tuhansia, mutta omat suosikit ovat ehdottomasti Solopinen teemat. En suosittele harkitsemaan ilmaisia teemoja, muutaman kympin sijoitus tässä kohtaa on varsin viisasta. Jos olet ihan uusi WordPressin kanssa, kannattaa etsiä joku tyyppi joka kasaa sivut sinulle valmiiksi palkkiota vastaan.

9. Muista some; ota yksi kanava erinomaisesti haltuun

Sosiaalinen media on nykyään yhä tärkeämmässä roolissa blogeissa ja nykyään moni tekee esimerkiksi ihan pelkkää Instagramia työkseen. Maailma kuitenkin muuttuu ja some sen mukana, oma blogi on aina oma. Instagram on oma suosikkikanavani vaikka kaikenlaiset algoritmimuutokset ovatkin viime kuukausina välillä turhauttaneet.

Bloggaamisen alussa etenkin stressaa helposti että pitäisi ottaa välittömästi jokainen somekanava käyttöön, mutta yksikin riittää. On parempi tehdä yhtä asiaa kunnolla kuin viittä vasemmalla kädellä.

Lue myös: Näin ansaitsen rahaa Instagramista

Lue myös: Näin saat lisää Instagram-seuraajia

Jos et muuten vielä seuraa, niin löydät minut Instagramista nimellä @veerabianca.

10. Älä luovuta vaikka et saisi heti tuhansia seuraajia

Vielä kymmenen vuotta sitten blogeja aloitettiin tasan rakkaudesta lajiin, sillä ei ollut olemassa ammattibloggaajia. Nykyään blogeja perustetaan kuin sieniä sateella ja lopetetaan samaan tahtiin. Moni perustaa blogin täysin ammattimielessä ja luovuttaa kun siitä ei tulekaan vuodessa päätyötä tai kun Instagramissa ei olekaan 10k seuraajaa parissa kuukaudessa. Don’t be that person.

Blogin kasvattaminen vie aikaa, usein vuosia. Years will go by anyway, pääasia että rakastat sitä mitä teet.

Go do whatever sets your soul on fire.

millainen on hyvä matkablogi

Millaisia matkablogeja te luotte? Ja tuleeko teille mieleen lisä vinkkejä? 

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Kiitos Veera, hyödyllinen ja hauska postaus! Olen erityisen tyytyväinen kohdasta 2 – niche-ajattelu on pitkään tuntunut itselleni vieraalta, koska minulla ei ole mitään yhtä ylivoimaista tapaa matkustaa – joskus reissaan perheen kanssa, joskus poikaystävän, joskus yksin; toisinaan enemmän “luksustyyliin” (lol), yleensä aika tiukalla budjetilla; joskus kaupungeissa, joskus liikunnallisimmissa kohteissa, joskus rantalomilla… no, pointti tuli varmasti selväksi 😀 En osaa ajatella itselleni tai blogilleni vain yhtä nichea, ja mahtavaa kuulla, etten ole ainoa!

Kiitos Veera! Huippu ja inspiroiva postaus. Tällaiselle vasta puoli vuotta sitten matkablogin pystyyn laittaneelle näistä teeseistä on todellakin hyötyä. Vahvimpana tästä jäi nyt ensilukemalta mieleen (täytyy palata eri kohtiin vielä ajatuksen kanssa), että pitäisi vain olla oma itsensä ja läsnä, löytää oma tyyli niin kirjoittamisessa ja valokuvaamisessa ja uskoa siihen. Täytyy painaa nämä konkarin sanat mieleen pahan päivän varalle 🙂

Inspiroiva postaus, joka laittoi katsomaan omaakin blogia taas sillä silmällä, että missä kaikessa onkaan parannettavaa. Mutta siitä juuri pidänkin bloggaamisessa, että aina voi kehittyä . Eniten kipuilen 4,5 vuoden bloggauksen jälkeenkin tuon ensimmäisen ohjeen kanssa. Minä kun kerron blogissani hyvin vähän itsestäni ja elämästäni ja siksi tuntuu toisinaan, etten anna persoonani oikein näkyä. Mutta toisaalta olen juuri näin oma itseni: henkilökohtaisista asioista kertominen julkisesti ei ole minulle luontevaa ja olisi varmaan näkynyt päälle liimattuna blogissani, jos olisin yrittänyt blogin alkutaipaleella matkia ihailemiani avoimempia, pohdiskelevampia ja henkilökohtaisempia blogeja suosion tai yhteistyön toivossa. Nyt vakiintuneen lukijakunnan myötä henkilökohtaisemmatkin jutut tulevat jo luontevammin 🙂
Verkostoituminen on kyllä yksi tärkeimmistä avaimista menestykseen ja siinä auttaa huomattavasti, ettei ole asshole eli ei lähesty muita vain siinä mielessä, että miten voisi hyötyä heistä, vaan kuten sinä: aina valmiina auttamaan ja jakamaan tietoa myös muille bloggaajille. Se, että oot niin mukava ja reilu tyyppi on ehkä se tärkein avain menestykseesi 🙂

Tosi hyvä postaus, Veera, ja hyviä vinkkejä. Ja kun pyytelit lisävinkkejä, niin jaan auliisti tämän kantapään kautta oppimani vinkin kaikille aloitteleville bloggaajille: ennen kuin päätät lopullisesti blogisi nimen, GOOGLAA SE!

Tarina tulee tässä (moni kollega tämän tarinan toki jo tunteekin): perustin ensimmäisen blogini, kun asuin Espanjassa. Blogin nimeksi tuli simppelisti “Saana Espanjassa” ja enkkublogiksi vastaavasti “Saana in Spain”. Enkä siis googlannut tätä nimeä ennen blogin perustamista, vaikka olisi pitänyt. Noh, jonkin aikaa blogattuani selvisi, että tuohon aikaan eräs aktiivinen pornotähti nimeltä Saana teki aktiivisesti videoita Espanjassa, minkä seurauksena jouduin toistuvasti vakuuttelemaan, että jos tulet blogiini googlaamalla, MINÄ en ole SE Saana, joka noissa videoissa poseeraa! 😂😂😂

Tämä vinkki tulee siis kirjaimellisesti kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Hyviä vinkkejä! Minusta verkostot ja säännöllinen postaaminen ovat tärkeimpiä, sillä tavalla kehittyy ja saattaa saada niitä yhteistöitäkin, kun firmat näkevät, että on aktiivinen. Itselle tarkan nichen rajaaminen on aina ollut pienoinen haaste, mutta jos sellainen tulisi luonnostaan niin se varmasti auttaisi varsinkin alussa. 🙂

Suuri kiitos! Pitääpä lukea ajatuksella. Lohduttavaa huomata kuinka pitkän matkan päässä häämöttää “menestys”. (Mitähän pitäisi ajatella tuosta Ramin kommentista, sillä elän itse sitä toista vuotta 🙂 ? Vaikka olen harrastelija ilman sen kummempia tavoitteita, niin “nälkä kasvaa syödessä”, kun lukijakunta kasvaa. Alanpa tutkia noita teesejäsi, jotka on helppo hyväksyä. Onneksi olen oikealla tiellä 🙂 Ja etenkin tuo, että saa tallata omia polkujaan tunteella, tuntuu hyvältä. Näin olen pyrkinyt tekemään alusta saakka. Luotan intuitioon, järkeä unohtamatta. Palaan asiaan!

Näitä tällaisia postauksia on niin super mielenkiintoista lukea ja samalla ei kyllä voi muuta kuin ihailla siun kymmenen vuoden työn hedelmää! Tuli itselle sellainen olo, että voisi vähän päivitellä blogin ulkoasua tms ja kehitellä jotain uusia ideoita tulevaisuuteen. Kiitti inspiksestä!

Mahtava kirjoitus Veera – tästä voi allekirjoittaa joka sanan! Tulipahan itsellekin muistutuksena yksi juttu mihin täytyy tosisssaan panostaa, jos aion nostaa omaa blogiani ja itseäni taas yhtä pykälää korkeammalle tasolle. Nämä vinkit pätee niin aloittelijallekin kuin jo pidempään bloganneelle, jotka miettivät kuumeisesti miten saisivat bloginsa paremmaksi.

Se täytyy tuohon sitkeyteen todeta, että kirjoittaa sitten harrastuksena tai tavoitteellisesti, niin suurin osa blogeista kuolee ensimmäisen vuoden aikana. Eli ensimmäinen vuosi on haastava, mutta toinen vuosi vasta vaikea onkin. Sitten alkaa jo helpottamaan 😀

ADD A COMMENT