5 keinoa joilla paransin työtehokkuuttani 2018

31 joulukuun, 2018

Nyt alkaa olla jo muutama vuosi takana tätä yksityisyrittäjyyttä ja se jos jokin on ollut opettavainen polku omalla uralla. Kuten olen joskus ennenkin sanonut, en koskaan olisi uskonut ryhtyväni yhtään miksikään yrittäjäksi, mutta niin elämällä joskus vaan on omat suunnitelmansa enkä näkisi tekeväni yhtään mitään muuta kuin tätä kaikkea bloggaamista, somea, valokuvaamista ja markkinointikonsultointia.

Nyt yritystoiminta alkaa vakaantua eikä tulevaisuuden työtilanne enää pelota, vaikka tällainen elämä onkin niin epävarmaa kun sitä ei oikein voi suunnitella montaa viikkoa eteenpäin. Aluksi rahan käyttäminen oman bisneksen pyörittämiseen tuntui pelottavalta, mutta tänä vuonna tein muutaman järkevän sijoituksen ja järkevän päätöksen oman yrittäjäuran kannalta valokuvaajan opinnoista omaan toimistoon.

1. Uusi bloggaajatoimisto Punavuoressa

Tein töitä pitkään kotoa ja kahviloista käsin, mutta kun työmäärät lisääntyivät niin tuntui ettei ollut mitään paikkaa missä keskittyä kunnolla. Jossain välissä tätä vuotta hommasinkin itselleni jäsenyyden uudesta Sofia Future Farm coworking -tilasta ja niin hyvin kuin viihdyinkin Sofiassa, sain loppuvuodesta paremman ‘tarjouksen’, johon oli pakko tarttua.

Otimme siis 12 bloggaajan voimin yhteisen liiketilan toimistoksi täältä Helsingin Punavuoresta. Uskon että toisten bloggaajien seura inspiroi panostamaan omaan tekemiseen vielä entistä enemmän ja meistä on toisillemme täällä iso apu kuvaamisen ja muun bisneksen pyöritämisen suhteen. Odotankin innolla uutta vuotta tässä ihanassa pienessä officessamme!

Kuvat: Vilma P.

2. Hankin näyttöpäätelasit koneella työskentelyyn

*Tuotteet saatu: Kruunu Optiikka

Siitä oli hävettävän monta vuotta kun olin millään tavalla käynyt tarkastuttamassa näköäni, mutta onneksi kävin puhumassa vaikuttajamarkkinoinnista viime tammikuussa Näe -optometriapäivillä, jossa kuulin että vaikka näössä ei olisi vikaa niin näyttöpäätelasit voisi auttaa silmiä turhalta rasittumiselta kun istuu kaikki päivät tietokoneen ja puhelin ääressä.

Näyttöpäätelasit erikoislinsseillään blokkaa siis ruudusta silmään välittyvän sinisen valon, joka säästää silmiä. Olen huomannutkin että silmäni eivät näiden lasien ansiosta rasitu pitkästä työpäivästä ollenkaan ja iltaisin pitkään koneella roikkuminen ei vaikuta unen laatuun kunhan muistan pitää lasit nenällä.

Kävin näöntarkastuksessa Kruunu Optiikassa Helsingin Unioninkadulla Kruunuhaassa. Kruunu Optiikkaa voin suositella sen ensiluokkaisesta ammattitaidosta ja optiikkojen vuosien kokemuksen ansiosta.

Hankin itselleni Kruunu Optiikasta kahdet lasit, joista toiset ovat tällaiset vähän hipsterimmät ja toiset asiallisemmat jos istun asiakkaiden kanssa tapaamisissa. Molemmat lasit ovat William Morrisin, joka ihan sattumalta osoittautui suosikkibrändikseni testaillessani kehyksiä Kruunu Optiikassa. Kehykset lähtivät Suomen OEL:in, eli maahantuojan kautta tilaukseen. Linsseissäni on pienen pieni vahvuus lähinäön parantamiseksi, jota en edes osannut olettaa tarvitsevani ennen kuin sain rillit nenälleni. Valittuani sopivat kehykset, lähti näyttöpäätelinssit tilaukseen. Linssit ovat Essilor Eyezen valmistamat yksiteholinssit, jotka on suunniteltu digitaaliseen elämäntyyliin. 

Sain tuotteet lahjaksi, mutta olen aidosti ollut näihin niin tyytyväinen että voisin paasata aiheesta koko päivän. Huomaan heti silmien rasittuvan jos jätän vahingossa lasit kotiin. Jokaisen tämän diginatiivin pitäisi olla melkein pakollista hankkia omat digilinssit jos haluaa käyttää silmiään vielä vanhempanakin.

Aloita lasien hankkimen varaamalla täältä aika näöntarkastukseen.

3. Aloin käytää rahaa blogin markkinointiin

Blogi on monesti siitä hassu bisnes, että sitä ei helposti muista kohdella bisneksenä. Kaikkea digitekemistä tulee markkinoida ja sisällöntuotantotyössä 20% pitäisi olla sitä itse tuottamista ja 80% sen markkinointia. Vasta tänä vuonna ymmärsin, että tähänkin bisnekseen pitää rakentaa oma markkinointibudjetti kuten mihin tahansa muuhunkin bisnekseen.

Opettelin tänä vuonna paremmin somemainonnan saloja ja hyödynnänkin tarkkaa targetointia niin Facebookissa kuin Instagramissa tavoittaakseni juuri oikeaa suomalaista yleisöä kanaviini.

Tämän lisäksi hankin itselleni kääntäjän, sillä tulen jatkossakin kääntämään matkakohdepostaukset myös englanniksi. Kirjoitan mielelläni itse englanniksi, mutta saman postauksen kirjoittaminen kahdesti tuntuu aika vaativalta ja se on helppo ulkoistaa.

Oman tekemisen markkinointiin kuluu tällä hetkellä 200-400 euroon per kuukausi.

4. Rakensin itselleni työntekoon toimivan järjestelmän

Olen perusluonteeltani hyvinkin epäjärjestelmällinen ja on vaatinut minulta hieman ylimääräistä panostusta pitää kaikki työasiat ja kirjanpidot järjestyksessä. Olen varmasti kirjanpitäjäni pahin painajainen, haha. Kun tekee töitä useammalle asiakkaalle ja on muutenkin vastuussa monista asioista, ei tee hyvää unohdella milloin mitäkin.

Nyt olen rakentanut itselleni täydellisen excel-listan, jossa pidän kirjaa kaikesta laskutuksesta ja näen nopeasti miten vuosi alkaa koostumaan ja missä kuussa saan laskuttaa mitäkin. Nyt jos vilkaisen listaa nopeasti, voin itsestäni ylpeänä huomata tänä vuonna laskuttaneeni muutamia kymppitonneja yli sadan tonnin, joten alkaa olla korkea aika harkita osakeyhtiön perustamista. Viime vuoden paras kuukausi oli heinäkuu, jolloin laskutin 18,900 euron edestä töitä seitsemältä eri asiakkaalta. Go me, woop! Tästä kaikesta toki lähtee paljon veroja ja kuluja, joten ei täällä vielä missään nimessä setelien seassa kylvetä (any day now).

Kirjanpitoni hoitaa kuitenkin kirjanpitäjä ja tähän käytämme Dropboxia ja itse hyödynnän laskutukseen Zervant-palvelua.

Muut työt ja to do -listat pidän Trellossa, josta minulta löytyy oma ‘board’ jokaiselle asiakkaalle ja yksi yleinen ‘weekly to do’ -lista jonka tarkistan monta kertaa päivän mittaan·

5. Opettelin ymmärtämään että vähemmän on enemmän

Yrittäjyyden alkutaipaleella sitä pelkää riittääkö töitä ja sanoo oikeastaan kaikelle kyllä, jotta voi yhdessä kuukaudessa ylisuorittaa kuukausien työt niin että seuraavana kuukautena ei ole hätää. Tällä tavalla sitä ajaa itsensä nopeasti burnoutin partaalle, etenkin kun viimeiseen kahteen vuoteen on omassa henkilökohtaisessa elämässä ollut turhankin paljon draamaa.

Tämän vuoden puolivälissä päätin uskaltaa luottaa siihen että on parempi tehdä vähemmän asioita, mutta panostaa niihin paremmin. Kukaan meistä ei voi palvella kaikkia.

Loppuvuodesta vähensin muutaman asiakkaan, jotta voin antaa täyden panokseni niille joiden kanssa yhteistyö on toiminut parhaiten ja uskaltauduin myös hieman nostamaan hintoja.

Koko yrityksenihän mahtuu kuitenkin vielä tähän laukkuun, joka oli yksi vuoden (viime vuoden?) parhaita rahallisia sijoituksia. Täällä asuu yleensä parikin kameraa, satunnaisia objektiiveja, tietokone, muistivihkoja, pari puhelinta, eväitä ja joskus viinipullo jos toinenkin – kuvaustarpeita varten, of course. Krhm.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Trello, kuinka nerokasta! Pitääkin harkita työohjelmien käyttöä myös blogihommiin. 🙂

On niin hienoa seurata sun uraa ja kuinka pro-meiningillä meet eteenpäin. 👌😊 Tuo vähemmän on enemmän vinkki on aivan loistava! Tein siinä itsekin vuosi sitten suuren harppauksen ja kas.. rytmihäiriöt loppui! Nyt sitä pystyy myös keskittymään olennaisempaan. Ihanaa uutta vuotta sulle Veera! ❤️

ADD A COMMENT