5 vinkkiä Belfastiin ja sen lähialueille

4 tammikuun, 2019

*Kaupallinen yhteistyö: Tourism Ireland

Vietin viime syksynä muutaman päivän Belfastissa, Pohjois-Irlannissa. Itseasiassa matka Belfastiin oli teinityttönä jopa yksi suurimmista unelmistani, sillä olin niin uppoutunut Belfastissa rakennetun Titanic-laivan tarinaan. Hypättyäni taksista ulos hotellin edessä, tuntui kuin olisin mennyt ajassa taaksepäin vuoteen 1912. Vaikka Belfastissa on paljon uusia hotelleita, valoisia moderneja ostoskekuksia ja sen sellaista, on kaupungin satamahistoria voimakkaasti läsnä.

Uskonkin Belfastin olevan nouseva trendi eurooppalaiselle viikonloppumatkailijalle, sillä kohde oli pitkään poissa matkustajien listoilta Pohjois-Irlannin väkivaltaisuuksien vuoksi. Levottomuudet ovat jääneet taakseen ja turistit palaavat kaupunkiin – ei kuitenkaan niin runsain määrin että et pääsisi todella nauttimaan aidosta pohjoisirlantilaisesta elämästä.

Kerroinkin teille aiemmin blogissa Game of Thrones -päiväretkestä Pohjois-Irlannissa ja Belfast onkin oiva kohde yhdistää GoT-matkailuun. Lue lisää täältä.

Majoituin Belfastin matkani aikana upouudessa Grand Central -hotellissa, jota voin suositella lämpimästi. Tätäkin kuitenkin mielenkiintoisempi majoitus on ehdottomasti Titanic-hotelli, joka on tyyliltään upea myös sellaiselle jota laivan historia ei niinkään kiinnostaisi. Titanic-hotelli sijaitsee Titanic Quarterissa ja se on rakennettu laivan rakennuttaneiden Harland & Wolffin päätoimistoon, jossa mm. Thomas Andrews piirsi laivan suunnitelman omassa toimistossaan. Kaupungissa voi toki majoittua myös Euroopan pommitetuimmassa historiallisessa Europa Hotellissa.

Helsingistä Belfastiin ei ole tällä hetkellä suoria lentoja, mutta Dublinista ajaa kaupunkiin puolessatoista tunnissa. Itse matkustin välin tällä kertaa taksilla, mutta lentokentältä on myös bussiyhteyksiä.

Mitä siellä Belfastissa kannattaa sitten tehdä?

1. Belfast Gin Tour

Taste and Tour järjestää Belfastissa ruoan ja juoman ympärille teemoitettuja ryhmä- ja privaattitoureja. Me osallistuimme Gin Tourille, mutta tarjolla on myös esimerkiksi Whiskey Walk, Food Tour tai Brewery Tour.

Gin Tour oli täydellinen tapa saada pikakurssi belfastilaiseen pubikulttuuriin paikallisoppaan mukana. Aloitimme kierroksen kaupungin vanhimmasta baarista ja vierailimme tourin aikana varmaan ainakin viidessä paikassa maistelemassa paikallisia ginejä – tätä kierrosta ennen kannattaa syödä jotain, you might get tipsy.

Nämä paikalliset näytti meille heti alusta miten Belfastissa juhlitaan.

2. Titanic Quarter

Pohjustaakseni tätä kohtaa haluaisin mainita että kävin katsomassa Titanic-elokuvan viisi kertaa elokuvateatterissa ja olen katsonut elokuvan myöhemmin kotoa käsin yli 100 kertaa (en liioittele, olen pitänyt kirjaa). Lisäksi teininä uppouduin itse laivan tarinaan ja luinkin kymmenittäin aiheesta kirjoitettuja kirjoja romaaneista tekniseen laivan rakennukseen. Myöhemmin meedio jopa kertoi minun olleen edellisessä elämässäni matkustajana kyseisellä laivalla – mene ja tiedä.

Titanic oli kymmeniä vuosia suuri häpeä belfastilaiselle laivanrakennukselle. Koko aihe haluttiin haudata pois mielestä niin häpeän kuin surunkin vuoksi.

Vuosien saatossa kun hylky vihdoin löydettiin valtameren pohjasta ja voitiin kertoa ettei sen uppoamisen syy johdu rakenteista, alkoi Belfastissa Titanicin uusi aikakausi ja nousi laivan dramaattinen tarina kaupungin keulakuvaksi.

Titanic Quarterissa on Titanic-museo, jossa kannattaa EHDOTTOMASTI vierailla Belfastin matkan aikana.

Lisää Titanic-kokemuksia Belfastista voit lukea Meriharakka-matkablogista.

3. Euroopan pommitetuin hotelli

Neljän tähden Europa Hotel on Euroopan tai jossain määritelmissä jopa maailman pommitetuin hotelli. Hotelli on avattu vuonna 1971 ja se on kärsinyt 36 pommituksesta Pohjois-Irlannin levottomuuksien aikana. Hotelli seisoo edelleen samalla paikallaan ja onkin täynnä historian havinaa. Jos majoittuminen näin pommitetussa hotellissa ei innosta, käy ainakin aulassa tai istu baariin drinkille.

Grand Central -hotelli, jossa majoituin on saman ketjun hotelli ja sijaitsee muutaman sadan metrin päässä.

4. Giant’s Causeway -päiväretki

Giant’s Causeway Game of Thrones -maisemineen on kokemisen arvoinen vähintään päiväretken verran. Pohjois-Irlannin rannikon maisemia ei yksinkertaisesti voi jättää välistä jos liikkuu täällä päin maailmaa. Vuokraa joko oma auto käyttöön tai varaa päiväretki kuljettajan kanssa joko ryhmässä tai privaattina.

Päiväretkiin löytyy useampia tarjoajia, mutta voin suositella koko sydämeni pohjasta Giant Tours Irelandia.

5. The Gobbins -vaellus

Rannikkoa pitkin kulkevan The Gobbinsin sanotaan olevan Euroopan dramaattisin vaellusreitti. Gobbins sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Belfastista. Kävelyreitti on tällä hetkellä suljettu, mutta se aukeaa taas lähempänä kesää 2019. Vaellus toteutetaan aina koulutetun oppaan kanssa pienissä ryhmissä ja varaus tulee tehdä etukäteen.

Nettisivuilla varoitellaan vaelluksen olevan todella haastava ja sopivan ainoastaan todella kokeneille täydellisen terveille atleeteille, mutta jos minä pärjäsin helposti mukana vammaisen jalkani kanssa niin ei ole mitään syytä olla huolissaan näistä varoituksista. Kävelyreitti on todellisuudessa melko helppo, mutta hyvät kengät on todella tärkeää liukkaiden kallioiden vuoksi.

Ajo-ohjeet Belfastista löytyy täältä.

6. Ballygally – kun koputus ovella ei olekaan huonepalvelu

Jos jatkat matkaa Belfastista pohjoiseen ja kaipaat vähän jännitystä, pysähdy yhdeksi yöksi Ballygally -linnahotelliin. Bloggaajakollegani Saana onkin kirjoittanut kattavamman postauksen yöstään tässä kummituslinnassa, jos haluat lukea aiheesta lisää.

Ballygallyn linna rakennettiin 1625. Tuolloin Lordi James Shawnin kerrotaan teljenneen vaimonsa Isabellan linnan torniin hänen synnytettyä tyttölapsen. Isabella tiputtautui linnan ikkunasta itsemurhaan ja kummittelee nykyisin hotellina toimivan linnan käytävillä. Hotellissa majoittuneet asiakkaat raportoivatkin jatkuvasti outoja kokemuksia ja yöllisiä koputuksia….

Lisää hyvä vinkkejä Belfastiin löytyy Lähtöportti-blogista.

Varaa täältä retkiä Belfastiin:

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Kiitos linkkauksesta, Ballygally Castle on jäänyt kieltämättä mieleen yhtenä koko reissu-urani mielenkiintoisimmista hotellikokemuksista! 😉 Jos päiväpatikat Belfastissa kiinnostaa, niin Cave Hill Walkille iso peukku! Juttu löytyy täältä: https://www.livenowdreamlater.net/fi/2017/08/30/patikointi-belfast/

Paras kaverini puhuu koko ajan Irlannista – miten vihreää ja ihanaa siellä on, ja miten minun pitäisi käydä siellä jne. jne… Ehkä pitäisi ihan oikeasti käydä, joskus 🙂

ADD A COMMENT