5 vinkkiä tehokkaaseen kotona työskentelyyn

6 helmikuun, 2018

*Kaupallinen yhteistyö: Desenio

Bloggajana ja someyrittäjänä koti on minulle se tutuin toimisto kaikkien kahviloiden ja lentokenttien lisäksi. Tänä vuonna olen päättänyt panostaa kotitoimistoon entistä enemmän, jotta työskentely kotona olisi sujuvampaa ja tuotteliaampaa. Kotona töitä tehdessä keskittyminen vaatii enemmän työtä, sillä aina tulee mieleen siivota joku kaappi tai järjestää taulut uudelleen. Oman työskentelyni tehostamiseen iMacin hankkiminen kotiin on ollut paras sijoitus tehokkuuden lisäämiseksi, mutta tässä on muutaman vuoden varrella kertynyt vinkki kotona työksentelyyn.

Postauksen lopussa on alennuskoodi Deseniolle, jos kaipaatte kotitoimistoon kivoja tauluja!

P2060099.jpg

1.Panosta rauhalliseen aamuun ja unohda meilien ja viestien tarkistaminen sängyssä

Herätyskello torkuttaa jo kolmatta kertaa, sähköposti piippaa ja Facebook huutaa uusista viesteistä. Tänä aamuna pitkästä aikaa juurikin tuo kuulosti tutulta. Sähköpostit ja viestit aiheutti stressiä jo ennen kuin olin noussut ylös ja nouseminen venyi, koska aloin vastailemaan kaikenlaisiin turhanpäivisiin viesteihin. Kummasti kello läheni kymmentä kun vihdoin istuin koneen äärellä valmiina työpäivään. EI NÄIN.

Olen tässä muutaman kuukauden aikana opetellut panostamaan aamuihini ja nykyään huomaan sen vaikuttavan koko edessä olevaan päivään. Pyrin heräämään arkisin kuuden ja seitsemän välillä, jotta ehdin aloittaa päiväni oikeasti rauhassa. En avaa puhelimesta mitään viestejä tai somekanavia, vaan meditoin istumalla sängyssä 10 minuuttia. Seuraavaksi laitan Spotifyistä jotain iloista musiikkia soimaan ja valmistaudun päivään. Käyn rauhassa suihkussa ja nautin ravitsevan aamiaisen. Lopuksi istun cappuccinoni kanssa työpöydän ääreen ja alan lukemaan meilejä ja katson somekanavieni notifikaatiot läpi.

2. Kirjoita paperille päivän To Do -lista

Vaikka suurin osa elämästä ja töistä tapahtuukin tietokoneella, on rehellisessä paperisessa to do -listassa jotain mitä ei teknologia korvaa. Pidän kaikki työtehtäväni ylhäällä Trellossa ja Asanassa, mutta näiden lisäksi katson ensimmäisenä Google-kalenterista päivän mahdolliset deadlinet ja tapaamiset, jonka jälkeen alan kirjoittamaan paperille mitä kaikkea tänään on saatava tehtyä. Eilen to do -listallani oli 20 kohtaa ja loppuillasta tuntui hyvältä kun sai vetää yli niistä viimeisenkin.

To do -listalle pääsee kaikki tehtävät valokuvaamisesta verotukseen ja pyykin pesuun. En tee listaa yleensä missään järjestyksessä, vaan poimin sieltä päivän mittaan aina yhden täskin taklattavaksi. Tärkeintä on, että ei koita tehdä kaikkea samaan aikaan vaan etenee oikeasti tehtävä kerrallaan.

P2060096.jpg

desenio

3. Löydä itsellesi sopivat työkalut sujuvaan etätyöntekoon

Kiitos internetin ihmeellisen maailman, minustakin on tullut organisoitunut. Olen luonteeltani hyvin epäjärjestelmällinen ja unohdan asioita helposti ja juuri tämän takia olen panostanut erityisen paljon sopiviin työkaluihin työntekoni tehostamiseksi. En pärjäisi ilman Google-kalenteria, Trelloa, Asanaa, Slackia tai Google Drivea.

Google-kalenteri on kätevä sillä saan sen auki millä tahansa laitteella ja se on aina ajantasalla. Olen jakanut kalenteriini eri väreillä kokoukset, deadlinet, henkilökohtaiset menot, matkat ja juhlapyhät. En pärjäisi päivääkään ilman kalenteria, sillä oma arkeni on hyvin vaihtelevaa. Välillä istun koko päivän koneella kotona ja toisina päivinä juoksen tapaamisissa ympäri kaupunkia.

Trellossa minulla on jokaiselle asiakkaalleni ja blogille oma ‘board’, joihin listaan kaikki hoidettavat asiat, jotta mikään ei unohtuisi. Lisäksi minulla on jokaiselle viikonpäivälle erillinen ‘board’, joka toimii  to do -listan tapaan. Suunnittelen tulevan viikkoni aina sunnuntaisin ja listaan erilaisia tehtäviä ja tapaamisia Trello boardiini, jotta tiedän mitä kaikkea voin saada aikaiseksi.

Asanaa käytän tällä hetkellä ainoastaan asiakkaiden sosiaalisen median suunnitteluun somekalenterin omaisesti. Monet yrittäjät käyttävät Asanaa kaikkeen projektinhallintaan, sillä ohjelmassa voi luoda juuri itselleen sopivan tavan hallita milloin mitäkin projektia lisäämällä aikatauluja, valokuvia, tekstejä, ilmoituksia tiimille yms.

En pidä oikeastaan mitään tiedostoja tietokoneella, sillä Google Drive helpottaa työntekoa kahdella eri koneella ja tekee myös erilaisten kansioiden jakamisesta asiakkaiden kanssa huomattavasti sujuvampaa. Pääsen Google Drivelle aina tarvittaessa myös puhelimeltani, joten kaikki tiedostoni on aina saatavilla.

P2060097.jpg

P2060142.jpg

4. Älä unohda taukoja

Taukojen pitäminen unohtuu helposti kotona, koska sitä kuvittelee välillä saavuttavansa enemmän jos vaan tekee töitä lakkaamatta. Ei meistä kenenkään aivot kuitenkaan toimi kahdeksaa tauotonta tuntia putkeen. Itselläni on paha tapa unohtaa ruokailurytmit, mutta kotona pyrin muistamaan, että aamiaisen jälkeen syön seuraavakasi 3-4 tunnin päästä lounaan ja astun siksi aikaa kokonaan pois työpöydän äärestä. Kiireisinä päivinä tilaan salaatin tai sushia Woltista, mutta monesti otan päivällä tunnin tauon kokatakseni ja syödäkseni terveellisen lounaan.

To do -lista helpottaa myös taukojen pitämisessä. Oikeastihan ihmisen mieli toimii tehokkaammin jos pidät pienen tauon vaikka joka tunti. Itse pyrin hengähtämään hetken jokaisen taklaamani täskin jälkeen.

5. Määritä itsellesi työajat, mutta älä ole liian ankara

Toimistotöissä on kätevää se, että viideltä kun laitat oven kiinni niin voit siirtyä vapaa-ajan viettoon. Kotona etenkin jos päivä venyy, saattaa työpäivä olla ihan koko päivä. Jos ollaan rehellisiä, tein eilen töitä klo 23 saakka. On hyvä määrittää itselleen työajat, mutta niiden kanssa on turha olla liian ankara – osa kotona työskentelyn iloista on juuri liukuva työaika. Itse pyrin aloittamaan työt aamulla kahdeksalta ja lopettaa viimeistään kuudelta. En kuitenkaan rankaise itseäni jos joinain päivinä haluankin lähteä kahdelta shoppaileemaan tai jos joinain päivinä haluan saada kaiken tehtyä niin että työpäivä venyy yöhön saakka.

P2060111.jpg

Sitten sitä alekoodia, jonka lupasin postauksen alussa! Kotitoimistossakin viihtyvyys on tärkeintä! Itse olen täyttänyt kotini Desenion -tauluilla (käsistähän tämäkin on jo lähtenyt) ja sainkin heiltä teille alekoodin postauksen kaveriksi! Koodilla VEERABIANCA25 saatte Desenion nettikaupasta -25% alennusta kaikista julisteista (alennus ei koske kehyksiä tai handpicked-/collaboration-julisteita). Desenio-inspiraatiota saat lisää seuraamalla heitä Instagramissa: @desenio. Koodi on voimassa 6.-8.2.

P2060122.jpg

That’s all! Teetkö sinä töitä kotona? Jaa parhaat vinkkisi kotitoimistolle kommenteissa!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Itselläni käytössä on tätä nykyä Googlen kalenteri ja Wunderlist kaikkeen sellaiseen, joka ei ole ihan tasan tiettyyn aikaan.
Pidän myös Wunderlistin mahdollisuudesta määritellä toistuvia tehtäviä.
Tuota paperista työlistaa en koe tarvitsevani, mutta kopioin kyllä yleensä “kertakäyttöiseen” exceliin päivän juttuja, isoja ja pieniä, ja poimin sieltä sitten niitä yksi kerrallaan melko randomista. Pitäisi kyllä oikeastaan pakottaa itsensä aamupäivällä isompiin asioihin, kun myöhemmin illalla sitten on vaikeampi tarttua isompiin kokonaisuuksiin ja niinpä ne sitten joskus liukuvat seuraavalla päivälle 🙁

Wunderlistia joskus testasin, mutta jotenkin se ei jäänyt käyttöön! 🙂 Pitänee ehkä kokeilla uusiksi!

Saan joskus pitää etäpäiviä töistä, voisin pitää paljon enemmänkin 😀 Ergonomia ei ole kyllä paras mahdollinen mutta keskittymiskyky asioihin on ihan eri luokkaa kun toimistolla missä jengiä ramppaa, on hälinää ja kollegat käy kyselemässä tai nakittamassa juttuja.

Etäpäivät silloin tällöin tekee kyllä hyvää, etenin jos muuten tekee toimistolla niin etäpäivät tuntuu vielä spessummilta. Olen itse yrittänyt edes vähän panostaa ergonomiaan kun kotona tulee tehtyä niin paljon hommia, mutta ei jotenkin pieneen yksiöön halua hankkia sellaista kunnon työtuolia! 😀

Nyt kyllä hymyilyttää, kun asuin Tukholmassa niin etsin kuumeisesti kivoja julisteita mitä näki kaikissa sisustuslehdissä.
En löytänyt. Vasta kun olin palaamassa takaisin Suomeen, löysin Söderistä sivukadulta julisteliikkeen, missä myytiin makeita kuvia. Too Late. Makeilla tarkoitan juuri näitä Desenion julisteita.
Kotonani Helsingissä on jo seinät täynnä taidetta ja ikkunoita. 😁👍

Voi ei, Tukholmassa on vielä niin paljon ihania sisustuskauppoja että itsekin tekisi mieli tehdä pieni kevätretki shoppailemaan!

Haha, mullakin on seinät jo aika täynnä, mutta sitten tulee osteltua lisää ja vaihdeltua näitä julisteita ettei elämä käy tylsäksi 😀

Vitsi pitää varmaa hankkia ekat julisteet deseniolta! Hei tuli mielee kun sulla on ihan kiitettävästi noita tauluja, että ootko itse ikinä koittanu kiinnittää niitä tauluteipillä seinään, vai ns normi tavalla vaan? 🙂

Suosittelen, niillä on ihania julisteita! <3 Mula on ollut pienemmät taulut tauluteipillä, mutta kaikki yli 40cm roikkuu naulan varassa! 🙂

Hyvät vinkit! Erityisesti toi eka on must, mulla sama homma eli en todellakaan ala lukemaan viestejä ennen kuin viimeistään aamiaispöydässä (jos on hässäkkä päivä tulossa) tai mielellään vasta sen jälkeen. Jos olen koko päivän kotitoimistolla, yritän mahduttaa keskelle päivää myös treenin. Joko salilla tai juoksumatolla tms. Koitan aina myös muistaa, että voisin lopettaa työt ns. ajoissa alkuillasta, käydä treenaamassa ja sitten jatkaa vielä loppuun. Näin tulisi hyvä tauko ja aivot saisivat vähän uutta puhtia. Mutta more often than not, tämä ei vaan ota luonnistuakseen vaan vaellan salille sitten joskus seitsemän-kahdeksan aikaan illalla.. Mikä siinä on, että kun on se kaikki vapaus maailmassa päättää omista aikatauluista niin sitä päätyy tekemään vielä pidempää päivää? Perus yrittäjän vitsaus.

Jep, mulla vaati paljon opettelua tuo että en heti peiton alla ala selamaan someja, koska jotenkin se nouseminen kummasti venyy ja stressi nousee ennen kuin omat jalat…Nyt jos joku päivä repsahdan tähän niin päivä alkaa huomattavasti huonommin!

Treeni keskellä päivää on tosi fiksu, silloin kun itse treenaan niin se tulee tehtyä monesti aamuisin, mutta varmasti toimisi parhaiten puolivälissä! Pitänee kokeilla tuota kun juuri vaihdoin salille tohon ihan 100 metrin päähän! 🙂

Ja haha, sanoppa – työajat on ihan hassu juttu. Tänäänkin olen aamusta saakka tehnyt töitä ja nyt kahdeksan jälkeen illalla vielä ainakin pari tuntia hommaa edessä… 😀

Tässä toinen paperille raapustettavien to do -listojen vannoutunut kannattaja, moi! Mulle perinteinen paperikalenteri on kuin raamattu, mutta nyt olen (kiitos erään vakiasiakkaan) oppinut hiljalleen hyödyntämään Google-kalenteria ja Google Docsia, ja ne ovatkin käytössä joka ikinen päivä ja jokaisen asiakkaan kanssa. Trelloa ja jotain muitakin olen kokeillut, mutta koin ne lopulta turhanpäiväisiksi, koska päädyin kirjaamaan samoja asioita moneen eri paikkaan, mikä aiheutti vaan tupladuunia ja tuhlasi turhaa aikaa. Bullet journaliakin kokeilin vuosi sitten, mutta sekin lopahti heti alkuinnostuksen laannuttua.

Tuskailin pitkään sen kanssa, että saisin kammettua pyllyni ylös ja lähdettyä lenkille tai kävelylle raittiiseen ilmaan kesken päivän eikä vasta pimeän tultua. Joka aamu päätin, että tänään sen teen, mutta aina kello hiipi iltakuuteen ihan huomaamatta. Sarasvuon Aamulenkki-podcast kampesi mut vihdoin irti tästä kierteestä. Sehän siis ilmestyy kolmesti viikossa ja katoaa linjoilta klo 12, eli jos haluat sen kuunnella, on aamulenkille lähdettävä päivän podcastin pituudesta riippuen viimeistään klo 11. Tosin nyt olen pirullisen ovelana keksinyt keinon kiertää tuota aikarajaa, yritän parhaani etten nyt ala luistaa tästä muuten niin hyvin alkaneesta tavasta! 🙂

Joku “pidä tauko” -hälytys olisi silti yhä paikallaan. Katselen myös päätä rapsutellen teidän muiden girlbossien julkaisemia kuvia sairaan siisteistä ja inspiroivista työpisteistä. Näyttääkö ne muka aina siltä? Mun työpöytä on kuin kaatopaikka, enkä saa sitä pysymään järjestyksessä vaikka kuinka yritän. Kai tästäkin pitää joskus joku Insta Story läväyttää ilmoille! 😂

Jään kyllä mielenkiinnolla seurailemaan muidenkin jakamia vinkkejä tehokkaampaan työpäivään. Tuo aamumeditaatio voisi olla hyvä laittaa kokeiluun myös. Ja ehkä huomisesta alkaen ajastan myös munakellon pärisemään tunnin välein! 😃

Jotenkin se kun kirjoittaa kynällä paperille niin konkretisoi niitä päivän askareita! Mä en ole muuten yhtään paperikalentereiden tms ystävä enää, mutta tuosta to do -listasta tuskin tulen luopumaan!

Mulla Trello roikkui pitkään puolikäytössä, mutta nyt löysin vihdoin toimivan järjestelmän sen hyödyntämiseen! 🙂 Bullet Journaliin mustakaan ei ollut, en jaksa sellaista töhertämistä yhtään haha! 😀

Mun pitäis myös tsempata ulkoilemisen kanssa silloin kun tekee kotona töitä, eteenkin kun tästä vähän tarkenee paremmin lenkille niin sellainen varmasti kesken päivän tekisi pelkästään hyvää! Podcastit on kyllä hyvä lisä lenkeille, pitäisi ottaa käytäntöön. Tosin mä en tule tuon lumen kanssa toimeen joten en edes lähde yrittämään ennen kuin jää katoaa pois mun jalkojen alta, haha!

ADD A COMMENT