10 vinkkiä lentopelkoiselle

Lentopelko on hyvin tavallinen, mutta ikävä matkaseuralainen. Arviolta 30% kärsii jonkin asteisesta lentopelosta. Toisia meistä jännittää hieman turbulenssin iskiessä tai koneen noustessa ilmaan ja toiset ei pystyä matkustamaan lentopelkon vuoksi ollenkaan ilmateitse. Lentäminen on kuitenkin todellisuudessa turvallisin tapa liikkua ja lentopelosta voi päästä eroon tai sitä voi vähintään helpottaa.

Olen itse matkailualan asiantuntija ja käynyt useita lisäopintoja ilmailualaan liittyen ja ollut myös vuosia töissä lentoyhtiöillä ja lentoasemalla sekä sittemmin matkustanut työni puolesta lentäen useita kertoja. Jaan tässä parhaat vinkkini lentopelon selättämiseen ja toivon, että niistä on apua seuraavalle lentomatkallesi!

1. Lue Paula Kinnusen kirja Lentopelko Hallintaan

Aloittaessani matkailualan opinnot, käteeni eksyi Paula Kinnusen kirja Lentopelko. Luin kirjan yhdeltä istumalta ja palasin siihen vielä useasti lentomatkojen lähestyessä. Kirja käsittelee hyvin niin lentämisen teknistä puolta kuin ihmisen psykologiankin kannalta. Kirjassa käsitellään hyvin myös turvallisuustilastoja ja tarjotaan lukijalle erinomainen paketti lentopelon ymmärtämiseen ja hallintaan. Kirja ei ole kovin uusi, mutta suosittelen sitä kaikille lentopelosta kärsiville ja uskonkin sen parhaimmillaan olevan merkittävä apu.

2. Kerro lentohenkilökunnalle pelostasi

Lentopelkoa ei kannata salata. Itse muistan muutaman lennon teini-ikäisenä, jotka olen viettänyt takarivillä kynsilakkoja raapien. Kun rohkaisin itseni ja keskustelin asiasta lentoemännän kanssa, helpotti oloni välittömästi. Ensinnäkin sain keskustelun avulla ajatukset muualle ja lentoemännän rauhallinen ote pelkooni rauhoitti omaakin mieltä! Jos kerrot lentopelostasi henkilökunnalle heti matkan alussa, he todennäköisesti varmistavat hyvinvointisi muutamaan otteeseen ja saattavat tulla juttelemaan esimerkiksi tulevasta lentosäästä kanssasi. Itse pelkäsin jossain vaiheessa erityisesti turbulenssia lennon aikana ja kun kerroin tästä lentohenkilökunnalle tultiin minulle kertomaan turbulenttisesta säästä etukäteen (kun siitä vaan tiedetään, välillä turbulenssi voi myös tulla yllättäen, mutta ei silti aiheuta sen enempää vaaratilanteita lentokoneelle).

3. Muistuta itseäsi lentomatkailun tilastollisesta turvallisuudesta

Jos sydämesi alkaa tykyttää ja kätesi hikoamaan heti nousun aikana, kannataa yrittää hetki hengittää ja ajatella järkevästi lentomatkailun turvallisuuteen liittyviä tilastoja. Tiesitkö, että sinun tulisi tilastojen mukaan lentää lakkaamatta seuraavat neljä miljoonaa vuotta, jotta lento-onnettomuus tulisi kohdallesi! Tiedät siis, että olet paljon paremmassa turvassa juurikin siinä koneen penkillä kuin vaikka bussissa matkalla lentokentälle.

4. Tiedä mitä lentomatkan aikana tapahtuu

Oma lentopelkoni katosi viimeistään vietettyäni puoli vuotta opiskellen ilmailua Hongkongissa ja työskenneltyäni lentokentän porttivirkailijana vuoden verran. Tietenkään en tarkoita sitä, että jokaisen lentopelkoisen pitää välittömästi ilmoittautua Aviation Management -opintoihin tai Helsinki-Vantaan lentokentälle matkustajia palvelemaan. Lentäminen on kuitenkin huomattavasti mukavempaa kun tietää mitä oikeasti tapahtuu. Lentopelkoinen matkustaja usein miettii huolissaan jokaista koneesta kuuluvaa poikkeavaa ääntä tai töyssyä. Kaikkiin näihin löytyy yleensä niin realistinen selitys, että nykyään en pistä merkille juuri mitään. Nousun aikana lentokone saattaa nykiä ylös ja alas, mutta tämä johtuu useimmiten siitä että lentäjät hakevat oikeaa lentokorkeutta ja saavat lennonjohdolta ohjeita siirtymisestä. Pääasia on kuitenkin se, että on ihan normaalia että lentokoneen moottori kuulostaa matkan aikana erilaiselta ja välillä tulee omaan korvaan epämääräistä kolinaa esim pyörien laskeutuessa tai noustessa.

5. Opettele hengittämään rauhallisesti ja istumaan rennosti, vaikka kone heittelisi ilmassa

Lentopelkoinen helposti jäykistyy turbulenssin ajaksi ja tuntee täten entistä paremmin jokaisen ilmatöyssyn. Opin aikanaan lentopelkokurssilla johon pääsin journalistin roolissa osallistumaan, että kannattaa mielummin yrittää vetää taas syvään henkeä ja myötäillä koneen liikkeiden mukana. Kokeile seuraavaksi vaan istua turbulenssin aikana istumapaikallasi kuin perunasäkki - turbulenssi voi olla oikeastaan aika rentouttavaa!

Tämä on taito mikä itselle on kehittynyt myös hevosharrastuksesta – kun jännittää, on parempi hengittää syvään ja istua aloillaan kuin perunasäkki

 

lentopelko

vinkit lentopelkoon

6. Jos pelko on todella paha, keskustele lääkärin kanssa rauhoittavista lääkkeistä

Minä en missään nimessä tahdo suositella minkäänlaisia pillereitä ihmisille mihinkään tarkoitukseen. Jännittäessäni lentämistä intialaisella halpalentoyhtiöllä muutama vuosi sitten, sain lääkäriltä kevyitä rauhoittavia lääkkeitä jotka auttoivat minua rentoutumaan lennon aikana. Rauhoittavat lääkkeet eivät tietenkään ole lähtökohtaisesti hyvä idea matkalle, sillä ne laskevat ihmisen toimintakykyä, mutta lääkärin kanssa voi keskustella jos ne olisi kuitenkin avuksi. En ole vieläkään kuitenkaan oppinut nukkumaan lentokoneessa ja nykyään syönkin usein luontaistuotepisteistä löytyviä Melatoniini-tabletteja levätäkseni lennon aikana.

7. Osallistu lentopelkokurssille

Finnair järjesti Suomessa, joille osallistuminen varmasti helpottaa lentämistä sitä pelkääville. Kursseja ei tällä hetkellä järjestetä ja ne olivatkin ikävän hintavia, mutta niistä löytyy myös vaihtoehtoja. Rantapallon puolesta itse kävin NLP:hen perustuvan pelkokurssin. En kokenut kurssin jälkeen oloani erilaiseksi, mutta myöhemmin olen huomannut lentopelkoni poistuneen kokonaan!

8. Suunnittele lentomatkasi huolella

Itse mietin edelleen todella tarkkaan minkä lentoyhtiön siiville tahdon hypätä, mitä reittiä lentää, millä konetyypillä ja missä kohtaa konetta tahdon istua. Omia luottolentoyhtiöitäni ovat esimerkiksi Finnair, airberlin, Qantas, Cathay Pacific, Dragonair, Eva Air, Singapore Airlines, ja Lufthansa. Toki lentäminen on todellisuudessa turvallista yhtiöllä kuin yhtiöllä, mutta monesti itselle tulee ne omat suosikit joiden kyydissä on mukavampi ja luottavaisempi fiilis.

Istumapaikan valinta on itselleni ehkä se olennaisin osa, erityisesti pitkällä lennolla. Olen levoton sielu ja se toteutuu myös lentokoneessa. Jos matkustan yksin, haluan aina istua käytäväpaikalla jotta pääsen esimerkiksi käymään vessassa tai hakemaan juotavaa. Pitkillä lennoilla otan itse yleensä paikan taktisesti takariviltä, jotta olisi kovimmat mahdollisuudet vallata kaksi penkkiä omaan käyttöön. Lentopelkoiselle suosittelen kuitenkin ottamaan paikan mieluiten koneen etuosasta ja lähempänä siipiä, sillä koneen takaosassa moottorin ääni sekä turbulenssi tuntuu aina kovemmalta.

9. Muista, että lentohenkilökunnalle tämä on vain "another day at the office"

Jos pelkotila iskee vielä näidenkin kahdeksan vinkin jälkeen, kannattaa sen iskiessä kiinnittää huomio taas lentohenkilökuntaan. Mieti, että heistä suurella osalla on ihan samalla tavalla ystäviä ja perhe kuin sinulla. Mieti, että heille tämä on vain toinen työpäivä toisen perään, eikä suuri vaarallinen seikkailu. Todennäköisesti lentohenkilökunnan työpaikka on huomattavasti omaasi turvallisempi!

10. Käytä korvatulppia tai melunestokuulokkeita

Lentokoneet tuntuvat usein pitävän kummallisia ja kovia ääniä, vaikka ne ovatkin vain osa tavallista lentomatkaa. Itse yksin matkustaessa käytän koko matkan korvatulppia ja suosittelen kokeilemaan tätä yksinkertaista kikkaa lähes yli kaikkien muiden vinkkien! Lentäminen tuntuu huomattavasti tyynemmältä harrastukselta omassa hiljaisuudessa!

Itse otan aina melunestokuulokkeet mukaan ja laitan ne päähän kun kone alkaa rullaamaan, jotta nopeasti koveneva ääni nousussa ei säikäytä vaan voin keskittyä omaan lempimusiikkiini. Nukkuessa vaihdan kuulokkeet yleensä korvatulppiin.

+ Kuuntele Jetlagissa podcastin jakso, jossa vieraanamme on Finnairin lentäjä kertomassa omia ajatuksia lentopelosta. Nappaa jaksosta myös meidän parhaat vinkit.

lentopelko vinkit

 Kärsitkö sinä lentopelosta?

Edellinen
Edellinen

Airbnb -majoitus Soulissa

Seuraava
Seuraava

5 syytä rakastua Sabahiin