Mitä ihmettä teen työkseni?

Täyttäessäni arrival cardia viime viikkoisella Vietnamin matkallani, mietin hetken itsekin mitä ihmettä kirjoittaisin ammatti-kohtaan. Matkabloggaaja? Onko se ammatti? Yrittäjä? Riittääkö se? Mitä ihmettä minä oikein teen? Te lukijat olette myös kyselleet monesti mikä työ on sellainen, jonka ansiosta voin matkustaa näin paljon. Vai matkustanko työkseni?

Ennen kuin kerron tarkemmin työstäni, kerron hieman taustastani. Valmistuin matkailualan restonomiksi Haaga-Helian Porvoon Campukselta (jossa muuten nykyään saatavilla myös Degree Programme in Aviation Business) keväällä 2014. Osan opinnoista suoritin vaihto-opiskelijana The Hong Kong Polytehcnic Universityssä. Opintojen aikana olin töissä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ensin turvatarkastajana ja myöhemmin check-inissä sekä lähtöporteilla.

Valmistuttuani lähdin markkinointipäälliköksi matkailustartup CreateTripsille, jossa olin vähän yli kaksi vuotta. Yrityksen toiminnan päätyttyä aiemmin tänä keväänä, päätin kokeilla siipiäni freelancerina omalla toiminimellä ja toistaiseksi sille polulle onkin jäänyt.

Mitä ihmettä siis teen nykyään työkseni?

IMG_5502.jpg

1.Autan yrityksiä sosiaalisen median kanssa

Vuosien sometekeminen niin tässä blogissa kuin CreateTripsilläkin teki minusta someammattilaisen. Omista somekanavista toimivin on ehdottomasti Instagram, joten olenkin halunnut keskittyä Instagramin hyötykäyttöön markkinoinnissa. Nykyään minulla on neljä asiakasta, joiden somekanavia päivitän viikottain ja muutama asiakas joita käyn kouluttamassa somen hyödyntämisestä.

Tämän lisäksi osaamiseni painottuu erityisesti vaikuttajamarkkinointiin, ja olenkin hoitanut esimerkiksi tuotteen lanseerauksen Instagramissa vaikuttajamarkkinointia hyödyntäen.

2. Luennoin matkailualan opiskelijoille

Koen olevani jokseenkin luonteva esiintyjä ja puhuja, ja olenkin valmistumiseni jälkeen palannut samaiseen opinahjooni monesti luennoitsijan roolissa. Ensi viikolla luennoin aiheesta Storytelling in Tourism Marketing, jonka lisäksi luennoin somemarkkinoinnista, brändäämisestä ja oikeastaan kaikesta matkailumarkkinointiin liittyvästä.

Kouluissa luennoimisen lisäksi puhuin esimerkiksi Instagram-markkinoinnista viimeksi viime viikolla Vietnamissa matkamessuilla (vähän jännitti, myönnetään).

3. Koulutan yrityksiä sosiaalisen median käytössä

Somekanavien päivittämisen ja strategian rakentamisen lisäksi koulutan erityisesti matkailualan yrityksiä (enimmäkseen hotelleja) somen käytössä. Yleensä pidän yritykselle puolen päivän workoshopin, jonka jälkeen luomme yhdessä strategiaan perustuvan sisältökalenterin. Koulutukseen kuuluu yleensä kolmen kuukauden seurantajakso somekanaviin.

4. Kirjoitan tätä matkablogia

Blogini tulot ovat erittäin vaihtelevia, sillä en halua tehdä blogista liian kaupallista. Suurin osa blogin tuloista tulee sponsoroiduista postauksista, jotka ovat useimmiten tuotearvosteluja. Sen lisäksi teen matkakohteiden kanssa yhteistöitä ja ansaitsen rahaa matkustamalla ja siitä kirjoittamalla tänne blogiin.

Blogissa on Suomen Blogimedian puolesta mainoksia, joista tienaan myös vähän.

5. Kirjoitan ja käännän tekstejä

Minulla on myös muutama asiakas, joille kirjoitan matkailuaiheisia artikkeleita suomeksi tai englanniksi. Autan myös erityisesti englanninkielisen sisällön tuottamisessa ja tällä hetkellä mm. haamukirjoitan kirjaa.

6. Järjestän bloggaajamatkoja

Järjestimme Innastuksen kanssa alkukesästä onnistuneen bloggaajamatkan Naantaliin. Nyt työstämme tammikuulle suurta Nordic Bloggers' Experience -kampanjaa. Ensi vuonna toivottavasti järjestämmekin lisää bloggaajamatkoja niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

IMG_5432.jpg

Elämä täysipäiväisenä yrittäjänä alkoi oikeastaan vauhdikkaammin mitä osasin odotttaa. Toistaiseksi töitä on suunniteltu ensi vuoden helmikuulle saakka, joka on aloittelevan yrittäjän spekseissä melko pitkälle suunniteltua. Helmikuusta eteenpäin toivon, että voin jatkaa vastaavissa tehtävissä. Tämän lisäksi haluan myös kehittää ainakin yhden verkkokurssin ja kirjoittaa e-kirjan.

Yrittäjyyden kautta olen oppinut elämään vielä enemmän päivä kerrallaan. Aluksi pelotti ajatus jatkuvasta epävarmuudesta. Mitä jos huomenna joudunkin jo palaamaan päivätöihin? Nykyään vaan nautin yrittäjyyden tuomasta vapaudesta – ja jos joskus palaan tavallisiin päivätöihin, palaan sinne päräyttävien muistojen kera.

Lähden loppuvuodeksi Chiang Maihin, jotta voin keskittyä yhteen isompaan kirjoittamisprojektiin paremmin. Sitten palaan Matkamessuiksi takaisin Helsinkiin, ainakin hetkeksi. Ehkä alkukevään voisi vielä viettää Balilla? Let's see where the wind blows!

IMG_5509.jpgHaaveileeko kukaan muu diginomadiudesta? Tai yleensä yrittäjyydestä? 

Edellinen
Edellinen

How I make a living travelling the world

Seuraava
Seuraava

Best Brunch in Stockholm – STHLM Brunch Club