Viikonlopun Roadtrip Helsingistä: Loviisa-Kotka-Kaunissaari

*Reissu toteutettu kaupallisena yhteistyönä: 100 syytä matkailla Suomessa & Visit Kotka Hamina

Tämän kesän viimeinen kotimaan reissu oli Kotka-Haminan seudulle elokuussa, juuri täydellisten helteiden ja kesäkauden päätöksen aikoihin. Teimme ystäväni ja koirani kanssa viikonlopun mittaisen roadtripin Helsingistä Loviisaan, Kotkaan ja Kaunissaareen. En ollut koskaan aiemmin käynyt Kotkan seudulla, vaikka se on ollut mielessä ja aikeissa jo oikeastaan vuosia.

Meidän reissumme oli tällä kertaa vain 2 yötä, joten juuri sellainen täydellinen viikonlopun irtiotto arjesta, mutta varmasti ensi kesänä palaan vielä paremmalla ajalla ainakin Kotkaan. Alueella riittää paljon nähtävää ja koettavaa, mutta kerron tässä postauksessa mitä kaikkea me ehdimme reissumme aikana!

Kotka-Hamina on mukana 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjassa, joka on kotimaanmatkailun ykkössivusto, joka tarjoaa inspiraatiota ja vinkkejä siihen, mitä nähtävää ja koettavaa ympäri Suomea oikein löytyykään. Sivusto on olemassa, jotta jokainen voi löytää ideoita kotimaanreissuille kätevästi yhdestä paikasta – ilman päätöntä surffailua internetin syövereissä. Tutustu täältä.

100 syytä matkailla suomessa

Pysähdys Loviisassa ajomatkalla Kotkaan

Loviisa oli ensimmäinen pysähdyspaikkamme, sillä se on kätevästi matkan varrella Helsingistä Kotkaan. Loviisaan oli kotoa noin tunnin ajomatka moottoritietä pitkin, joka näin vasta ajokortin saanutta kuskia vähän jännitti vähintään yhtä paljon kuin takapenkillä matkustavaa matkapahoinvoivaa koiraani – onneksi matkaseurana pelkääjän paikalla oli rallikuskin vaimo, joka ei pienestä säikkynyt, haha!

Loviisa kauniine puutalokortteleineen on suloinen pieni kaupunki, jossa etenkin kesähelteellä kelpasi ihastella puutarhoja, nauttia jäätelöä ja piipahtaa paikallisessa kahvilassa.

Ystäväni tiesi entuudestaan pienen Krintin putiikin, jossa myytiin kaikenlaisia pieniä design-tuotteita ja vanhoja huonekaluja – niitäkin tärkeämpänä Krintissa voi moikata Ylppöä, hurmaavaa koiraa joka istuskelee usein liikkeen nojatuolilla (tämä oli tietysti mulle päivän kohokohta).

Lounasta nautimme suloisessa vaaleanpunaisessa puutalossa olevassa Ravintola Localessa. Hellepäivälle lounaslistaan vaihtoehdot oli melko raskaita, mutta kyllähän sienirisotto mulle maistuu aina.

Lounaan jälkeen suuntasimme idylliselle Laivasillalle, jossa nautin kookosgelaton ennen ajomatkaa varsinaiseen määränpäähän. Piipahdimme nopeasti myös Tuhannen Tuskan Kahvilan puutarhassa, jossa voi nauttia kahvia suloisisista kupeista siilien seurassa.

Voit lukea lisää Loviisasta täältä.

loviisa

loviisa ylppö

loviisa laivasilta

Upeiden puistojen ja herkullisten possojen Kotka

Mun käsitys Kotkasta oli jo vuosia keskittynyt Kotkan Meripäiviin ja makeisiin possoihin, joita olisin näin turkulaisena kutsunut possumunkeiksi. Nyt lyhyen yhden yön vierailun jälkeen käsitykseni Kotkasta kattaa erityisesti todella kauniit puistot, upean Sapokan vesipuiston, ystävällisen palvelun, merellisyyden ja tietysti edelleen ne herkulliset possot.

Kotkan puistoista voit lukea lisää täältä.

Majoituspaikkanamme toimi Original Sokos Hotel Seurahuone Kotka, joka sijaitsi aivan kaupungin keskustassa meren ympäröimällä Kotkansaarella. Hotellissa oli ystävällinen palvelu, sijainti oli erinomainen ja huoneemme sellainen ihan perus keskiverto, jossa koira sai majoittua myös. Koira oli huomioitu kivasti pienellä herkkupussilla! Vuokrasimme hotellilta Jopot, joilla tutustuimme iltapäivän ja illan kaupunkiin.

Sää oli niin helteinen, että koira jäi iltapäivän ajaksi ilmastoituun hotellihuoneeseen lepäämään sillä välin kun me pyöräiltiin ensimmäisenä kohti Sapokan vesipuistoa ja Merikeskus Vellamoa.

Sapokan vesipuisto on kaunis ja rauhallinen luontoalue, eikä siis minkään sortin Serena, vaikka vesipuistoksi kutsutaankin. Sapokan vesipuisto on Kotkan keskustassa Kotkansaarella sijaitseva upea puistoalue, jossa on kauniita patsaita siellä täällä veden äärellä ja jopa vesiputous – kunnon keidas keskellä kaupunkia. Täällä olisi ollut ihana kävellä koiran kanssa, mutta omani ei kestä ollenkaan kesähelteitä.

kotka

kotka sapokan vesipuisto

Täältä pyöräilimme Merikeskus Vellamoon hieman keskustaa kauemmaksi, mutta kuitenkin vielä melko lyhyen pyöräilymatkan päässä. Vellamo on tyylikäs ja moderni aallonmuotoinen rakennus, joka on erityisen kuvauksellinen etenkin illan hämärtyessä. Merikeskuksen aukioloajat olivat juuri samana päivänä vaihtuneet talviaikatauluun, joten ehdimme pyörähtää keskuksessa lopulta vain 20 minuuttia - paljon jäi siis valitettavasti näkemättä. Merikeskus Vellamon moderni rakennus sijaitsee Kotkan Kantasatamassa ja on koko perheelle kiinnostava museoelämys. Kesäaikaan ulkona on höyryjäänmurtaja Tarmo ja ulkonäyttelytila, joka nopealla vilkaisulla oli itselleni se mielenkiintoisin osuus!

Lue lisää Merikeskus Vellamosta täältä.

merikeskus vellamo

merikeskus vellamo kotka

mitä tehdä kotkassa

Illallisen nautimme kala- ja pihviravintola Wanhassa Fiskarissa, jonne koira oli myös tervetullut mukaan. Wanhaan Fiskariin sisään astuessa tuntui kuin olisi lähtenyt aikamatkalle 90-luvulle ja tunnelma oli jotenkin samaan aikaan lämmin sekä hieman erikoinen. Lattiamatot, kala-akvaariot, eri maiden liput ja metsästyskoirilla kirjatut kangassohvat. On kuitenkin syynsä miksi Wanha Fiskari on edelleen suosittu, palkittu ja arvostettu paikallisomisteinen illallisravintola. Palvelu oli erinomaista ja ruoka hyvää.

Tunnin lauttamatka rentouttavaan Kaunissaareen

Aamiaisen jälkeen kirjauduimme ulos hotellista ja pakkasimme tavarat autoon suuntanamme tunnin lauttamatkan päässä sijaitseva Kaunissaari. Auto jäi yöksi Kuusisen satamaan (jossa sain ensimmäisen sakkolappuni, hupsis) ja me hyppäsimme ilmaisen lautan kyytiin, joka kulkee Kotkan ja Kaunissaaren väliä kahdesti päivässä. Kaunissaari -nimisiä paikkoja on ilmeisesti useampi, mutta tätä sanotaan "siksi oikeaksi" ja se sijaitsee Pyhtäällä.

Rakastan lauttamatkoja ja nautimmekin auringosta ja merituulesta kannella koko matkan ajan. Kaunissaari on nimensä veroisesti todella kaunis ja ilmeisesti legendaarinenkin lomailuparatiisi. Punaiset torpat, kalastajakylän tunnelma rahoittaa mielen heti. Täällä ei ole kiire minnekään.

kaunissaari kotka

Majoitus Kaunissaaressa

Majoituimme Kaunissaaren Majan sviitissä aivan meren rannalla. Rakennus on melko uusi ja siinä on muutama huonevaihtoehto sekä rakennuksen päädyssä sviitti isolla terassilla. Itse sviitti on viihtyisä ja suloinen. Kokemuksessa oikeastaan eniten luksusta tuokin juuri tuo suuri terassi, jossa voi sopivalla säällä ihastella satumaisen upeita auringonlaskuja. Sviitissä on myös jääkaappi ja astioita, vedenkeitin ja kahvinkeitin (tosin kapselikeittimen kanssa mulla ei tällä kertaa ollut ollenkaan onnea).

Kaunissaaren Majan asukkaille on vieressä erillinen saunarakennus, jossa on myös poreallas. Meillä oli varattu saunavuoro mukavasti alkuiltaan. Ehkä tiesittekin, että RAKASTAN porealtaita ja paljuja, joten tällaisista saa kaikki paikat multa aina lisäpisteet.

Lue lisää Kaunissaaren majoitusvaihtoehdoista täältä.

kaunissaaren maja

kaunissaari majoitus

kaunissaaren maja sviitti

Ravintolapalvelut Kaunissaaressa

Asetuttuamme taloksi suuntasimme kivenheiton päässä sijaitsevaan Kahvila Merituuleen lounaalle. Kahvila Merituuli on tunnettu poikkeuksellisen herkullisista pizzoistaan, joten nautimme sellaiset rose-viinilasillisten kanssa kuumana kesäpäivänä punaisen puisen ravintolan terassilla. Pizza oli niin iso, että puolet säästyi illaksi. Näitä pizzoja ei kehuta syyttä!

Kaunissaaren Maja on erinomainen illallisravintola, joka sijaitsi ihan meidän majoituspaikan vieressä, mutta me päätimme nauttia illallisen kuitenkin oman terassin rauhassa. Tuore ahven ja jälkiruoaksi köyhät ritarit kruunasivat päivän.

Kaunissaaren Majasta niin ravintolan kuin majoituksen puolelta jäi erityisen hyvä kuva palvelusta – palvelu oli ystävällistä ja joustavaa, asenne kaikessa oli sellainen "kaikki hoituu ja järjestyy", joka teki lomailijalle varman ja rennon fiiliksen. Siispä vielä suuri kiitos tästä, jos Kaunissaaren tyypit satutte tätä lukemaan!

Kaunissaaresta löytyy myös pieni ruokakauppa, josta ostettiin jääkaappiin vähän hedelmiä ja juustoja sekä juomia illaksi terassilla nautittavaksi.

Aamiainen oli tarjolla Kahvila Merituulessa ja se tuli varata etukäteen.

Koira oli täällä tervetullut ravintoloihin mukaan!

kaunissaaren maja ravintola

kahvila merituuli

Mitä muuta tehdä Kaunissaaressa?

Kaunissaaressa riittää kivoja lenkkipolkuja koiran kanssa, mutta tällekin päivää sattui niin kova helle, että säästimme koiran kanssa kävelyt illemmalle ja muutoin käppäiltiin koiran kanssa rannalla oman terassimme läheisyydessä.

Saimme myös Kaunissaaren Majan yrittäjältä lainaksi Jopot, joilla kiertelimme saarta. Suuntasimme pyöriemme kanssa ensimmäisenä uimarannalle ja pulahdimme mereen. Upea vaalea hiekkaranta elokuisessa helteessä muistutti hetken kaukaisemmista etelänlomista.

Satamalahden rannasta löytyy myös saaristolaismuseo ja lisäksi voit piipahtaa savustetun kalan- sekä käsitöiden myyntipisteillä. Ystäväni löysi kesämökilleen Mari Sihvosen maalaaman lokkitaulun taitelijan pienestä ateljeesta keskellä saarta.

Seuraavana aamuna rauhallisen aamiaisen jälkeen matkamme jatkui taas lautalla kohti Kotkaa. Paluumatka hieman erilaisella lautalla kesti vähän pidempään kuin menomatka. Paluumatkalla oli taas niin kuuma, että koiran kanssa oli pakko matkustaa sisätiloissa, joka oli onneksi ilmastoitu.

kaunissaari pyhtää

kaunissaari roadtrip

100 syytä matkailla Suomessa – matkavinkkejä ja reittisuunnitelmia kotimaahan

Kotkan ja Haminan alueella riittää paljon nähtävää ja koettavaa, mutta tällainen parin yön viikonloppureissu on myös kiva tehdä Helsingistä kun välimatkat ei ole niin pitkiä. Ensi kesänä tai jo keväänä haluaisin käydä ainakin Kaunissaaressa uudelleen, tutustua Kotkaan vielä enemmän ja pysähtyä myös Haminassa. Löydät lisää vinkkejä Kotka-Haminan seudulle täältä.

100 syytä matkailla Suomessa on sivusto, josta löytyy todella kätevästi paljon matkavinkkejä sekä suoria reittiehdotuksia kotimaan matkailuun. Sivusto on todella helppokäyttöinen ja täynnä niin tietoa kuin inspiraatiotakin. Kuten aiemmin todettu, olen itse matkustanut lopulta vain vähän täällä kotimaassa ja en oikein osaa itse edes miettiä mihin sitä vaikka ensi kesänä haluaisi mennä, niin etsin tältä sivustolta ideoita! Sivustolla voi myös tallentaa suosikkijuttuja ja luoda ikäänkuin oman kotimaan matkailun bucket listin!

Tutustu 100 syytä matkailla Suomessa -sivustoon tästä.

Edellinen
Edellinen

Mitä tehdä Porvoossa? Vinkit yhden yön minilomaan!

Seuraava
Seuraava

Finnairin kaukolentojen matkustamokokemus – premium economy & uusittu businessluokka