Coming home to myself – intohimoa ja tarkoitusta uudelleen etsimässä

2 tammikuun, 2021

Viime vuodesta ei varmaan enää tarvitse edes puhua – kaikki me jo tiedämme millainen 2020 oli, not the best one in the books. Matkabloggaajan ammatti oli melkoisessa murroksessa ja matkalla kadotin myös itseni.

Tulevaisuuden suunnitelmat ja urahaaveet muuttuivat epävarmoiksi jo vuotta aiemmin Balilla sairastuttuani tuntemattomaan virukseen melko vakavasti (covid-19, was it you?) . Kokemus paikallisella teho-osastolla sai pelkäämään matkustamista, etenkin yksin kaukomailla. Yksin kaukomailla matkustaminen oli kuitenkin tähän saakka ollut elämäni ja urani kulmakivi. Kävin terapeutin vastaanotolla itkemässä; mitä tehdä kun se kaikki mitä rakastin muuttuu pahimmaksi peloksi ja luo pelkkää ahdistusta?

Tarkoitukseni oli myös aloittaa vuosi sitten maisteriopinnot Briteissä Master of Science in Responsible Tourism Management -ohjelmassa, josta olin juurikin tuolla Balin matkalla niin kovasti innostunut.

Muistan istuneeni lentokoneessa lukemassa maisteriopintojen ensimmäisiä tutkimusartikkeleita vastuullisesta matkailusta ja suorastaan ahmineeni artikkelit lyhyellä Tukholman lennolla toivoen, että emme ihan vielä laskeutuisi. Ja jopa odottaen paluulentoa, jotta pääsisin lukemaan lisää.

Mikään ei kuitenkaan lopulta innostanut kuten ennen. Kuka minä olisin tutkimaan mm. Gambian köyhempien yhteisöjen mahdollisuuksia turismin keinoin jos en uskaltaisi Gambiaan matkustaa?

Mitäs minä nyt tekisin?

Sairastuminen johti mutkien kautta suureen elämäntapamuutokseen ja lopulta tosi tv:ssä laihduttamiseen, josta tuntui löytyvän uusi suunta elämälle. Olen toki aina ollut intohimoisen kiinnostunut ravinnosta ja niin olen edelleenkin. Hetken kuitenkin ajattelin, että ehkä matkailualan sijaan tulevaisuuden urani ja kutsumukseni olikin ravintovalmennuksen parissa.

Opiskelinkin viime kevään ajan ravintovalmentajaksi innostuneena uuden aiheen äärellä. Alun innostuksen jälkeen kiinnostus hiljalleen lopahti. Mitä enemmän opin ravinnosta sitä enemmän hämmennyin ristiriitaisesta ravintotieteestä. Pikkuhiljaa myös huomasin, että ravintotiede on niin ristiriitaista ja hankalasti ymmärrettävää, että en tulisi siitä ravintovalmentajana tarpeeksi tietämään jos vaan satuin sitä yhtään kyseenalaistamaan. Toki näistä opinnoista oli hyötyä omaan elämään ja terveelliseen ruokavalioon, mutta lopulta siihen syventyminen sellaisella suolinukkatasolla ei kiinnostanut.

Täytyypä myös todeta, että erityisesti viimeisen vuoden tai kahden aikana on turhauttanut tapani innostua uusista asioista, joka on lopahtanut aina yhtä lyhyeen. Mitä jos tämäkin on taas vaan hetken hurahdus?

Korona-kevään jälkeen minulla oli pitkästä aikaa kokous asiakkaan kanssa matkatoimistossa. Heti sisään astuessa tuntui kuin olisin tullut kotiin. Matkailuala on se ala, jolla haluan työskennellä jatkossakin.

Minulle työssä merkityksellisyys on tärkeässä roolissa. Matkailu on antanut minulle niin paljon. Olen saanut nähdä maailmaa, majoittua upeissa hotelleissa ja lentää ykkösluokassa samppanjalasi kourassa – it’s been fabulous, but that’s not what I’m in it for. Merkityksellisyys ei löydy minulle eksoottisten matkakohteiden mainostamisesta, vaan jostain suuremmasta ja tärkeämmästä.

Olen intohimoisen kiinnostunut matkailun positiivisista ja negatiivisista vaikutuksista niin ilmastoon, eläimiin kuin ihmisiinkin. Tämän kiinnostuksen vahvisti juurikin tuo matkani Balille ja majoittuminen paikallisen perheen luona, jonka pieni elanto tuli turismista, mutta oli suurten matkatoimistojen ja resorttien kautta uhattuna.

Kävin kurkkaamassa aiemmin perustamaani @responsibletourism Instagram -tiliä ja inpsiroiduin uudelleen ja tuntui kuin olisin slowly coming home to myself (kuten tämä Finglishinkin määrä tässä postauksessa kertoo haha). Haluankin tämän tilin sellaiseksi intohimoprojektiksi tälle vuodelle, josta ei tarvitse ottaa paineita, mutta joka auttaa paneutumaan aiheen pariin ja opettamaan muitakin. Kun matkailu taas elpyy, ehkä me voimme olla edes vähän parempia matkailijoita.

Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta ainakin tiedän sen olevan matkailualan parissa tavalla tai toisella. Vaikka blogissa tulen jatkossakin puhumaan myös muista aiheista aina herkullisista resepteistä yrittäjän elämään. Kun puhun täällä vastuullisesta matkailusta, en puhu suoraan blogini tulevaisuudesta vaan omasta kokonaisvaltaisesta ammatistani tulevaisuudessa myös opettajana ja konsulttina. Vastuullinen matkailu ei minulle tarkoita sitä, että reissaan tästä lähtien vain rinkka selässä ja menen lentolakkoon, vaan huomattavasti laajempaa kokonaisuutta.

Mitä tuohon yrittäjän elämään tulee ainakin tänä vuonna niin toivottavasti joitain projekteja myös matkailun parissa, sitä omaa nettikurssia ja valokuvausta sekä vaikuttajamarkkinointia!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Olen pitkään seurannut blogiasi ja hauska kuulla että kaikesta huolimatta matkailuala on se mikä edelleen kiinnostaa sinua eniten! <3 Monella meillä monella tämän alan työntekijällä on varmasti tilanteesta johtuen etsittävä ja keksittävä nyt jotain muuta, ja löydettävä se jokin toinen kiinnostava juttu. Hyvä pointti tuo, että ehkä pandemia tekee meistä tulevaisuudessa hieman parempia ja vastuullisempia matkailijoita eli ehkä tästä loppujen lopuksi seuraa jotain hyvääkin. Toivottavaan, että tänä vuonna päästäisiin jo enemmän matkustelemaan.

Tämän alan parissa on tultu tehtyä erilaisia töitä niin monta vuotta, että se jotenkin tuntuu kodilta <3 Tämä mennyt vuosi on ollut hurja matkailualalle ja varmasti myös edessä oleva tuo vielä monia haasteita, mutta toivottavasti olemme jo matkalla kohti parempaa! <3

Hyvä Veera! Peukutan isosti valintaasi jatkaa opiskelua vastuullisen matkailun parissa. Aihe on iso ja laaja, ja kiinnostaa itseänikin valtavasti. Luulen, että on ainoastaan hyvä kun on matkailukokemusta ympäri maailmaa niin soveltaa oppimaansa sitä kautta. Kaikkea hyvää alkaneeseen uuteen vuoteen! Tehdään tästä hyvä. <3

Kiitos, ihana kuulla! <3 On kyllä niin mielenkiintoista, että odotan innolla mitä kaikkea seuraavat vuoden tämän asian parissa tuovatkaan!

Moi! En tiedä onko tämä typerä kysymys, mutta miten sinulla siis olisi voinut olla covid19-tauti yhdeksän kuukautta ennen kuin sitä alkoi esiintyä?

En väittänyt, että olisi ollut, tämä oli vaan tällainen heitto ja tätä ovat lääkärit myös puoliksi vitsailleet, että mitäs jos tai mitä jos olikin covid-18 ! 😀

Hyvä Veera! Mukava kuulla, että olet löytänyt tekemistä joka inspiroi. Aikamoinen myllerrys sinun vuodelle tuo korona, mutta ihanaa, että Sydney on siellä piristämässä. Koiranpennun kanssa ekat puoli vuotta ON rankkaa, joten armoa vaan itselle ja sieltä se energia taas palailee kun koirakaveri alkaa olla fiksu ja tasainen nuorukainen ja kohta sitten ihan aikuinen <3

Kiitos! 🙂 On ollut kyllä melkoinen myllerrys, mutta uskon että tällaisista on lopulta hyötyä vaikka hetkittäin epätoivo iskisikin! Tämä koiranpentu on kyllä ollut erityisen helppo, vaikka toki alussa 10 kertaa päivässä ulkona juokseminen onkin rankkkaa haha, mutta muuten saa kyllä olla erityisen kiitollinen tästä kaverista <3

Uskon, että Sinulla on ollut haastava vuosi löytää uutta tekemistä matkailun päättyessä kuin seinään. Kovimmat maabongarit, etenkin nuoremmat, ovat toki matkailleet tänäkin vuonna, mutta ehkei sitä matkabloggaaja sittenkään olisi ollut kovin suosittu, jos erilaisista suosituksista välittämättä olisi kierrellyt maailmalla. Ja onhan siinä ihan henkilökohtaisia riskejä, nuoremmillekin.

Sinun sukupolvellasi taitaa jollain tapaa olla haasteenakin se, että kaikki on mahdollista ja työn voi koostaa monesta osasta ja “työsuhteet” voivat olla lyhyitä tai niitä ei olekaan. 70-luvun lopussa valmistuneena oli vielä luontevaa päätyä vakituiseen työhön, sopivalla koulutuksella hyväpalkkaiseen sellaiseen, joka sitten mahdollisti matkustamisen lomilla ja palkalla & bonuksilla. Mutta eiköhän Sinulta tässä uudessakin maailmassa taas onnistu se omalta tuntuvan yhdistelmän löytäminen!
Tuota elämäntapamuutostakin olen jossain määrin tullut seuranneeksi ja onhan saavutuksesi huikea!
Itse heräsin koronan myötä hiukan painon tiimoilta, että nyt pitää painoindeksi painaa taas alle 30:n, koska se tuntui senkin osalta olevan yksi riskiraja ja se vihdoin motivoi tsemppaamaan sen verran, että tuo tavoite tuli koronavuonna saavutettua, vaikken muuten painosta ole viime vuosina iän myötä kovin paljoa välittänyt, kunhan se nyt on jotenkin aisoissa pysynyt. Nyt taas pitää tsempata, että pysytään näissä lukemissa.

Juu on kyllä ollut erikoinen vuosi kun on tottunut reissaamaan ja sillä toki myös ansaitsemaan elannosta ison osan, mutta siihen nähden tässä on pärjätty yllättävänkin hyvin! 😀

ja olet kyllä oikeassa, nykyään on vähän liian valinnanvaraa ja mahdollisuuksia niin ei tiedä mihin tarttua elääkseen kaikisat mielekkäintä elämää. Nykyään työstä saatu merkitys on monelle sitä turvattua elantoa tärkeämpi mikä tuo myös omat haasteensa mukanaan! 🙂

Korona motivoi itseänikin elämäntapamuutoksessa, vaikka sen kanssa onkin ollut vaikeaa tässä viime kuukausina 🙁 Oma painoindeksi on lähempänä 40 edelleen, joten tiedostan sen lisäävän riskiä koronan kanssa!

Yhdyn Annan kommenttiin, että on ihana kuulla, että inspiraatio on alkanut taas löytyä. Odotan innolla sun kaikkia juttuja ja niiden seuraamista. Itse asiassa kävin tuolla sun toisella Instagram-tilillä hetki sitten, täytyypä nyt muistaa pitää sitä silmällä. Vastuullisuusasiat kiinnostaa täälläkin. Myös jos järkkäät jotain kursseja edellä olleista aiheista, niin nekin kiinnostavat!

Hyvää ja merkityksellistä uutta vuotta Veera! Sua on ilo seurata, kun olet aito oma itsesi <3

Kiitos! 🙂 En ole vielä aktivoitunut toisella tilillä kunnolla, mutta varmasti sitä mukaan mitä opiskelen eri aiheita niin tulen nostamaan niitä tuonne! Ja miksei tästäkin asiasta voisi tehdä jonkinlaista kurssia, mutta ei vielä hetkeen kun opinnot vasta alkoivat! 🙂

Ihanaa uutta vuotta!

Kiva, että mutkien kautta se inspiraatio ja merkitys on taas löytynyt. Voin jotenkin niin samaistua noihin hetken hurahduksiin. Olen just sellainen, että innostun aina kovaa, mutta jossain vaiheessa se lopahtaa. Oikeastaan on ihme, että olen matkablogannut niin kauan 🙂 Ravintotiedettä harkitsin aikanaan itsekin ja olen joitakin lyhyitä kursseja käynyt. Se lopahti siihen, kun alkoi tuntua, että tieteen muuttuessa virallisterveelliset ohjeet tulee aina tosi jäljessä.

Antoisaa ja merkityksellistä uutta vuotta!

Kiitos! 🙂 Samaa mietin monesti, että miten sitä onkin tätä samaa blogia muutamineen mutkineen pitänyt jo yli kymmenen vuotta! 😀 Joo ravintotiede on todella sekavaa ja hankalaa ja tuntuu, että sitä ei voi sisäistää jos ei opiskele ihan loputtomasti ja silti menee vaan sekaisin kun joka puolella sanotaan niin eri asioita mitkä täysin kumoaa toisensa! 😀

Minulle on lapsena jäänyt mieleen erään harrastuksen yhteydessä ohjaajan toteamus, että ne aluksi kaikkein innokkaimmat ovat myös niitä, jotka päätyvät lopettamaan harrastuksen ensimmäisenä. Varmaan se on osittain totta. Itsekin olen usein sellainen, että innostun monesti uusista asioista. Joskus siinä tosiaan käy niin, että innostus lopahtaa lyhyeen, mutta ei aina. Itse pidän tuota ominaisuutta positiivisena piirteenä, siis sitä, että osaa innostua asioista. Vaikka välillä se voi olla vähän raskastakin, mutta se kuitenkin mahdollistaa hyviä asioita.

Makes sense, olen itse vähän tuollainen joissain asioissa! Onneksi matkablogi ja matkailuala on ollut jo vuosia mukana, joten eiköhän se tule pysymään! <3 Mutta samaa mieltä, on kiva innostua asioista, vaikka se joskus käykin raskaaksi haha!

Vastuullinen matkailu?!
Mitä sillä yleensäkkin tarkoitetaan? Puhutaan hienoja sanoja, mutta mitä ne käytännössä tarkoittaa?!
Eikö matkailu jo itsessään ole vastuullista, työllistetään toisen kulttuurin edustajia kaikissa eri muodoissa, majoitus, liikenne, ruokailu.
Haetaanko vastuullisuudella sitä, että voidaan pientä kuluttajaa syyttää ilmastonmuutoksesta, ja Australian rannikon korallien tuhoutumisesta?!
Niihin ei tavallinen matkailija pysty vaikuttamaan, etenkin kun tekee vuodessa yhden lentomatkan ja ehkä yhden junamatkan.
Joten se vastuullinen matkailu….?! Hmm”…

Sitäpä minä juuri lähdenkin oppimaan – todellista tarkoitusta hienojen sanojen takana. Vastuullinen matkailu tarkoittaa juuri noita asioita mitkä itsekin jo mainitsit. Matkailija voi vaikuttaa monellakin tapaa siihen mihin se oma raha matkalla jää, mutta toki tässä ei ole kyseessä pelkkä kuluttajien neuvominen, vaikka se blogissa onkin se näkyvä puoli.

Thank you!!1

Matkailuun aiheena ei kyllästy, siitä aiheesta kannattaa pitää kii.
Kauhealta kuulosti se tauti, ettei olisi ollut sars tai tuberkuloosi tutkittiinko ne tarkasti? minulla oli muutama vuosi sitten myös paha keuhkokuumevirus Pohjois-Italiassa. Sen jälkeen ei ole ainakaan vielä vastaavia tullut.

Siitä pidän kyllä varmasti kiinni jatkossakin! <3 Ja tutkittiin tuota melko tarkkaan, vaikka se hieman epäselväksi lopulta jäikin!

ADD A COMMENT