20 x vinkkiä ensikertalaiselle Dubaissa

24 tammikuun, 2020

*Matka Dubaihin toteutettu kaupallisena yhteistyönä Visit Dubain kanssa

Toinen kertani Dubaissa oli erityisen silmiä avaava ja huomasin tykästyväni kaupunkiin enemmän mitä osasin odottaa. Ensimmäisellä kerrallani Dubaissa aloitin matkani keskeltä aavikkoa, jossa yövyin muutaman päivän ennen kuin siirryin hulppean luksuksen keskelle Dubain keskustaan.

Dubain loputon loiste ja luksus tekee moneen matkailijaan vaikutuksen, mutta samaan aikaan olen kuullut monen pohtivan onko Dubaissa enää mitään aitoa – ruokaa tai kulttuuria? Mitään muuta kuin loputonta luksusta?

Well I’m happy to report back, Dubailla jos jollain on sielua.

Viimeisimmällä matkallani Dubaissa keskityimme nimenomaan kaupungin toiseen puoleen ja sen niihin moniin kasvoihin. Dubai on täydellinen kohde luksuslomalle, mutta sinne voi ehdottomasti lähteä myös etsimään aitoa arabialaista kulttuuria perinteineen.

Ennen kuin kirjoitan sen suurempaa matkaopasta toisenlaisesta Dubaista, haluan jakaa muutamia yleisiä vinkkejä mitä on hyvä tietää kun matkustaa Dubaihin ensimmäisen kerran!

Lue myös:

Luksuksen toisella puolella – 7 x autenttisempaa kokemusta Dubaissa

dubai vinkit

1. Dubaissa etäisyydet ovat pitkiä

Itse yllätyin ensimmäisellä kerrallani Dubaissa miten iso matkakohde todella on kyseessä. Välimatkat suosittujen nähtävyyksien ja hotellialueiden välillä on merkittäviä. Dubai on autokaupunki ja iltapäivisin ruuhkassa voi joutua seistä pitkäänkin. Suosittuja alueita majoittua Dubaissa ovat ainakin Jumeirah, Downtown, The Palm, Dubai Marina ja Al Seef. Välimatka esimerkiksi The Palmin ja Al Seefin välillä saattaa autolla olla reippaasti yli puoli tuntia.

2. Dubai on muslimimaa ja se on tärkeä huomioida pukeutumisessa

Vaikka Dubai on suosittu turistikohde ja varmasti modernein emiraateista, on maassa fiksua toimia aina maan tavalla. Huomattavasti kotimaata konservatiivisempana muslimimaana Dubaissa tulisi pukeutua säädyllisesti niin, että ainakin polvet ja olkapäät ovat peitettynä. Dubaissa kyllä näkee myös minishortseissa ja pikkutopeissa keikisteleviä Instagram-tähtiä, but I hope you’ll do better.

3. Jos lähdet lemmenlomalle, pussaile vain hotellihuoneessa

Moni turisti rikkoo lakia Dubaissa ihan ajattelemattaan, sillä naimattoman pariskunnan ei tulisi majoittua samassa huoneessa. Turismi on kuitenkin kasvanut kohteessa niin isoksi bisnekseksi, että tätä katostaan sormien läpi isoissa kansainvälisissä hotelliketjuissa. Jos olet matkalla pariskuntana ja ette ole naimisissa, kannattaa suosia isompia hotelliketjuja. Sukunimellä ei ole niin väliä, sillä Dubaissa monilla naimisissa olevilla pariskunnilla on usein eri sukunimet.

Lisäksi on tärkeää huomioida, että hellyydenosoitukset julkisilla paikoilla ei ole ok käsi kädessä kävelyä enempää. Muut hellyyden osoitukset on parempi jättää suljettujen ovien taakse.

4. Dubaissa on halpaa ja turvallista kulkea taksilla

Vaikka Dubain metroverkosto kehittyy koko aika, on taksi edelleen se helpoin tapa kulkea Dubaissa. Taksit ovat todella edullisia muuhun hintatasoon verratessa ja yleisesti myös luotettavia. Viralliset taksit ovat RTA:n ja ne ovat vaaleita yleensä punaisella tai vaaleanpunaisella katolla. Vaaleanpunaisella katolla varustettuja takseja ajaa aina naiset ja niiden kyytiin voi hypätä ainoastaan naiset tai perheelliset. Taksit toimivat mittareilla.

RTA:n taksien lisäksi Dubaissa toimii hyvin Über sekä paikallinen sovellus Careem, joita olen itse käyttänyt eniten reissuillani. Lentokentältä otin RTA:n naisten taksin kentän viralliselta taksitolpalta.

Dubain liikenne ei itsessään kuulu maailman turvallisimpiin, vaan onnettomuuksia sattuu huomattavasti enemmän kuin meillä täällä pohjolassa johtuen enimmäkseen vauhdikkaasta ajotyylistä.

taksi dubaissa
taksin turvallisuus dubaissa

5. Dubain metro on edullinen ja melko kätevä

Dubaissa pääsee kulkemaan myös metrolla, mikä on etenkin ruuhka-aikoina kätevä vaihtoehto. Dubain metroverkosto kattaa ison osan kaupunkia, mutta pysäkeille voi monesti olla pitkä kävelymatka. Kannattaa kuitenkin hyödyntää metro aina kun se sattuu sopivalle reitille. Dubain metro on edullinen ja turvallinen tapa liikkua. Tällä hetkellä metrolla on kaksi linjaa ja kolmannen on määrä aueta vuonna 2020. Lipun voi ostaa metroasemalta.

6. Paras aika matkustaa Dubaihin ei ole keskellä kesää

Maantieteellisen sijaintinsa vuoksi Dubai ei ole välttämättä kuumuutensa vuoksi täydellinen kesälomakohde. Paras aika matkustaa Dubaihin on marraskuun ja maaliskuun välissä kätevästi pakoon Suomen talvea. Kaupungissa paistaa suurimman osan vuodesta aurinko.

7. Varaa liput Burj Khalifaan etukäteen ja vieraile aikaisin aamusta

Maailman korkein rakennus Burj Khalifa on varmasti Dubain suosituin nähtävyys. Moni haluaa vierailla Burj Khalifan yläkerroksissa ihastelemassa maisemia ainakin kerran elämässään ja jonot ovat monesti juuri sen mukaisesti. Lippu Burj Khalifaan kannattaa ostaa etukäteen ja pahimpia ruuhkia on helppo välttää saapumalla paikalle aikaisin aamusta lähempänä kahdeksaa.

Voit ostaa lipun Burj Khalifaan tästä.

burj khalifa dubai

8. Ramadan Dubaissa?

Voiko Dubaihin matkustaa Ramadanin aikaan? Tästä voi olla itseasiassa kahtaa mieltä. Yleisesti neuvotaan välttämään Dubaihin matkustamista Ramadanin aikaan. Kohde elää kuitenkin turismista, joten ravintolat ovat auki vieraille enimmäkseen normaaleihin aukioloaikoihin. Hyvällä tuurilla Ramadan on jopa mahdollisesti paras aika matkustaa Dubaihin, sillä siellä on varmasti tavallista vähemmän turisteja. Ramadania vietetään Dubaissa seuraavaksi 23.4.-23.5. 2020.

9. Sheikh Mohammed Centre of Cultural Understanding tarjoaa aamiaista ja oppitunnin kulttuuriin

Kävimme viimeksi matkan ensimmäisen päivänä aamuna aamiaisella Sheikh Mohammed Centre of Cultural Understandingissä, jossa saimme oppia paljon lisää paikallisesta kulttuurista, ruoasta ja vaatetuksesta. Tunnelma oli rento ja osallistujat sai rohkeasti kysyä heitä askarruttavia kysymyksiä elämästä Dubaissa! Tätä kokemusta suosittelen avaamaan silmiä!

Varaa lounas etukäteen tästä.

sheikh mohammed centre of cultural understanding

10. Alkoholia saa rajoitetusti

Arabiemiraateissa alkoholin nauttiminen ei ole soveliasta kaikkialla ja perinteisistä paikallisista ravintoloista harvoin voi tilata olutta tai viiniä. Dubain turismi on kuitenkin tehnyt myös alkoholin saamisesta helpompaa, mutta cocktailin toivossa on järkevintä suunnata illalliselle kansainvälisten hotelliketjujen ravintoloihin.

11. Näe Dubain toiset kasvot varaamalla food tour Frying Pan Toursien kanssa

Frying Pan Tours järjestää food toureja pienille ryhmille ja me vietimmekin illan ihastuttavan Intiasta Dubaihin muuttaneen naisen kanssa, joka kertoi meille tavallisesta arjesta Dubain glamouria kauempana. Kiertelimme paikallista naapurustoa ravintolasta toiseen ja nautimme erinomaisia ruokia rehellisen tavallisissa ravintoloissa. Frying Pan Tours ei halua ravintoloiden nimiä julkaistavaksi, joten sitä suuremmalla syyllä suosittelen viettämään yhden illan Dubaissa kunnon ruokasukelluksella arabialaiseen kulttuuriin. Oppaamme sanoikin meille, että Dubai on koti monille ruokakulttuureille, joilla ei ole enää paikkaan niiden alkuperäisissä kotimaissaan. Illan mieleenpainuvin kokemus olikin pääruoka iraqilaisessa ravintolassa!

Varaa Frying Pan Toursin food tour tästä.

frying pan tours dubai

12. Lähde seikkailulle Dubain aavikolle

Dubain aavikko teki minuun vaikutuksen jo ensimmäisellä matkallani. Saavuin kaupunkiin myöhään illalla ja sain kyydin pimeässä hotelliini keskellä aavikkoa. Aamulla auringon säteet herättivät minut vuoteestani ja hotellihuoneen kuistilta avautui upea näkymä kauas aavikolle sen villieläimineen.

Jos kaipaatkin jotain unohtumatonta vaikka romanttiselle lomamatkalle, lue täältä majoituskokemuksesta keskellä Dubain aavikkoa.

Aavikolle voi myös lähteä päiväksi tai illaksi. Varaa retki etukäteen täältä:

<div data-gyg-href="https://widget.getyourguide.com/default/activities.frame" data-gyg-locale-code="fi-FI" data-gyg-widget="activities" data-gyg-number-of-items="3" data-gyg-partner-id="3MSGRLL" data-gyg-q="dubai%20desert"></div>

13. Ihastele vanhan Dubain charmia souqien sykkeessä

Pohjoisemmassa Dubaissa pääsee nauttimaan vanhan kaupungin charmista souqeineen. Majoituin itse viimeksi Al Seefin alueella, joka on vanhanomaiseksi rakennettu alue ihan vanhan Dubain kyljessä. Vaikka Al Seef onkin rakennettu vasta muutaman vuoden sisään, oli alue kuitenkin viihtyisä ja perinteisen oloinen.

Al Seef on lyhyen kävelymatkan päässä vanhasta souqista, josta pääsee pienen puuveneen kyydissä joen toiselle puolelle suosittuihin Gold & Spice souqiin.

dubai souqit

14. Dubai tarjoaa brunssiunelmia

Brunssi on Dubaissa viety ihan uudelle tasolle ja se kuuluu lähes kulttuuriin Dubain modernimmassa maailmassa. Moni luksushotelli tarjoaa upeita brunssielämyksiä loputtomine samppanjalaseineen. En ole itse ehtinyt nauttia brunsseista Dubaissa, mutta voit lukea täältä hyviä vinkkejä.

15. Vanha puuvenetaksi Abra on paras tapa nauttia Dubain auringonlaskusta

Abra on vanha perinteinen puuvenetaksi, jolla pääsee kulkemaan Dubain creekin puolelta toiselle. Abran kyytiin pääsee 1 dirhamilla, eli n. 25 sentillä ja se maksetaan kuskille kolikolla tai vitosen setelillä kyydissä.

Suosittelen abran kyytiä ihan myös noin muuten vaan esimerkiksi auringonlaskun ihailuun vedestä käsin. Toki Dubai creekiä pitkin menee monenlaisia illallisristeilyjä, mutta abran kannella istumisessa on paljon autenttisempi tunnelma.

Kyydissä istuu normaalisti 10-20 tyyppiä, mutta abran voi toki varata myös kokonaan omaan käyttöön tunniksi tai puoleksi. Puolen tunnin abra maksaa 60 dirhamia ja tunnin 120!

dubai abra
parhaat vinkit dubaihin

16. Tee päiväretki Abu Dhabiin

Abu Dhabi on Dubaista vain 120 kilometrin päässä ja siitä onkin tullut suosittu päiväretkikohde. Abu Dhabi on erityisesti tunnettu Sheikh Zayedin hulppean upeasta moskeijasta, joka kuuluu edelleenkin omalle bucket listalleni, koska en ole siellä ehtinyt vieläkään käymään.

Varaa puolen päivän retki Abu Dhabiin tästä.

Varaa koko päivän retki Abu Dhabiin tästä.

17. Luontoa kaipaava voi tehdä päiväretken Hattan vuoristoon lähelle Omanin rajaa

Hatta on vuoristoalue Dubain ja Omanin rajalla, joka on monelle vielä hyvin tuntematon kohde. Hattaan ajaa Dubaista 1,5-2 tuntia ruuhkista riippuen. Hatta tarjoaa rauhallisia patikointireittejä vuorilla, pienen seikkailupuiston perheen pienemmille sekä paljon muuta seikkailua ja adrenaliinia kaipaavalle.

Hattan vuoristosta löytyy myös mahdollisuus majoittua asuntovaunuissa.

dubai hatta
Kameroina oli mukana Olympus OM-D E-M10 ja koska osa objektiiveista oli ystävällä lainassa, myös vanha Nikon D750

18. Dubai on yleisesti suomea edullisempi kohde

Dubaista toki voi tilata aamiaisen kanssa cappuccinon 23 karaatin kultahipuilla, mutta pääpiirteittäin Dubaissa hintataso on kuitenkin meidän kotimaata edullisempi. Täällä jos jossain voi toki törsätä, mutta tavallisen illallisen hinta ravintolassa on yleensä 20 euron paikkeilla.

Valuuttana toimii dirham ja lähes kaikkialla käy maksuvälineenä kortti ja käteinen.

19. Dubaissa hotelleissa veloitetaan asiakkailta turistivero

Vaikka olisit maksanut majoituksesi jo etukäteen kokonaan verkossa, ei kannata ihmetellä ylimääräistä veloitusta hotellin respassa. Kaikissa Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien hotelleissa veloitetaan vielä turistivero. Turistiveron hinta riippuu hieman majoitusluokasta, mutta yleensä se on 10-20 dirhamia per yö, eli n. 2 euroa yöltä.

20. Alserkal Avenue on Dubain uusi trendikäs hipsterunelma

Vierailin viimeisimmällä matkallani ensimmäisen kerran Alserkal Avenuella, joka antoi Dubaille taas ihan uudet kasvot. Alue sijaitsee Al Quozin teollisuusaluetta ja siitä onkin kasvamassa Dubain uusi taidegallerioiden keskittymä. Alueelta löytyy myös useita trendikkäitä kahviloita ja lounaspaikkoja. Suurin osa taidegallerioista on ilmaisia.

Alserkal Avenue oli ainakain päiväsaikaan hyvin rauhallinen ja osittain jopa aution oloinen, mutta ehdottomasti silti käymisen arvoinen. Voi olla, että alue on iltaisin vilkkaampi?

Suosittelen ainakin poikkeamaan Cinema Akilin aulassa Project Chaiwalan chai-kupillisella ja maistamassa intialaista katuruokaa. Cinema Akil on elokuvateatteri, joka näyttää ainoastaan arabialaisia paikallisesti tuotettuja elokuvia. Alserkal Avenuelta löytyy myös suklaatehdas Mirzam, jossa kannattaa ehdottomasti poiketa!

alserkal avenue dubai

Lue kaikki postaukseni Dubaista täältä.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Suomi maana kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Iraq on suomeksi Irak ja iraqilainen näin ollen irakilainen.
Ei hotellissa kysytä onko samaan huoneeseen majoittuvat nainen ja mies aviossa ja vielä vähemmän kirjallista todistusta siitä. Avopari voi siis huoletta olla samassa huoneessa.
Jos 1 dirhami on n. 25 senttiä niin 10-20 dirhamia on 2,5-5 euroa; ei 2 euroa.

Hyvä ajoitus tälle postaukselle, sillä kahden viikon päästä menen ekaa kertaa mestoille. 😊

Mä tykästyin Abu Dhabiin, kun muutama vuosi sitten kierreltiin Arabiemiraatteissa Abu Dhabissa, Dubaissa ja Sharjahissa. Dubai oli liian keinotekoisen oloinen, mutta ehkä sekin on muuttunut tässä muutaman vuoden sisällä aika paljon. Onhan se kätevä kohde talvella, kun lyhyen lentomatkan päässä pääsee nauttimaan helteistä. 🙂 Eipä sitä voisi juuri mihinkään matkustaa, jos boikotoisi kaikkia kohteita, joissa ihmisoikeuksia joltain tahoilta poljetaan.

Hyviä vinkkejä muutamia kertoja kaupungissa vierailleellekin. Itselleni on jäänyt kaupungista kuva, siistinä ja helppona matkakohteena mutta jäin kaipaamaan sitä jotain alkuperäistä, arabialaista tunnelmaa. Emme ehkä vaan ole osannut etsiä sitä oikeasta paikasta.

Alserkal Avenue! Kiitos tästä vinkistä. Olin joskus vuosia vuosia sitten Dubaissa ja se oli makuuni ehkä vähän liian kliininen. Tuo vinkki sai kuitenkin aatokset siihen, että josko sittenkin joskus kävisi uudelleen.

Silloiselta matkaltani jäi erityisesti mieleen, että metrokin oli niin siisti, että lattialta oli voinut kai aika huoletta syödä. Pukeutuminen asianmukaisesti oli kohdallani kunnossa, mutta toinen asia, joka oli itselleni vaikeaa oli se, että ei ollut sovieliasta katsoa miehiä silmiin ja hymyillä jokaiselle vastaantulijalle. Ainakin silloin oli näin. Kun on tottunut olemaan utelias hymyilijä ja kontaktin ottaja, ei ollut helppoa sopeutua:)

Hyviä vinkkejä, ja tästä sai paljon kattavamman kuvan Dubaista, kun mitä mulla on aiemmin ollut.

Rakastan sun kamelikuvia! <3 Lähettäispä pian taas yhdessä reissuun!

Me aloitimme tuolla suunnalla kauan sitten Abu Dhabissa. Sittemmin päädyimme toisen kerran Dubaihin innostuttuamme risteilystä, joka meni sitten Dubain osalta sillä lailla “onnellisesti” pieleen, että Bahrainiin ei levottomuuksien takia päästykään, joten saimme ylimääräisiä päiviä Dubaihin.
Metro on tosiaan hyvä vaihtoehto, jos katsoo hotellin jotenkin edes vähän sopivasta kohdasta.
Ja onhan se aavikko, jonka mekin ensimmäistä kertaa koimme UAE:ssä, ainakin kertakokemisen arvoinen.
Kuten myös kultasoukit, joita löytyy kaikista arabimaista, sillä täytyyhän naisten saada kerättyä itselleen kultaa jo uskonnon avioerosäädösten takia: sen saat pitää, mitä Sinulla on päälläsi 🙂

Hyvä idea lähteä maistelemaan ”intialaista katuruokaa Dubaihin”. Ja hyvä myös tietää, miten turisteja siellä verotetaan ja että luontoakin löytyy päiväretken verran. Puuveneristeily kera auringonlaskun on laitettu korvan taa.

Toi Hattan vuoristo oli upea, kateellisena ihastelin Instassa teidän retkeä sinne. Harmittaa etten omalla
Dubain matkalla jokunen vuosi taaksepäin ollut kuullut kyseisestä paikasta. 😭

Hyvä postaus, jonka johdosta voisin jopa harkita lähteä toisen kerran Dubaihin. Eka reissu ei meinaan jättänyt kaipuuta takaisin… tosin aavikkoretki ja illanvietto aavikolla oli hieno elämys. Hatta kiinnostaisi kovastikin!

Tää oli hyödyllinen, kiitos! Etenkin souqit, ruokakierros ja aavikko kiinnostaa. Dubaihin tulee varmasti ennemmin tai myöhemmin päädyttyä, todennäköisesti matkan varrella jonnekin muualle, mutta silti.

Jossain vaiheessa ajattelin, etten ikinä matkustaisi maahan mutta nyt olen pikku hiljaa tullut toisiin aatoksiin. Tässä on hyviä vinkkejä joihin kannattaa palata.

Kiitos postauksesta! Olen lähdössä keväällä Abu Dhabiin ja tässä tuli hyviä vinkkejä myös sinne, mikäli siellä asiat toimivat suht samalla tavalla 🙂

Täytyykin laittaa mieleen tuo Hattan-vuoristo, jos tulee lähdettyä Dubaihin. Se on varmaankin pitkälti juuri sellainen kohde, jossa viihdymme. Toki Dubain aavikkoakin kiinnostaisi käydä katsomassa.

ADD A COMMENT