Ekomatkalla Tšekeissä

8 syyskuun, 2018

*Matkan tarjosi: Czech Tourism

Käväisin muutama viikko sitten Tšekeissä yhteistyössä Czech Tourismin kanssa. Matkamme alkoi vanhasta tutusta Prahasta, jossa kävimme myös viime vuonna. Praha -postaukseni onkin ollut varsin suosittu ja sieltä löytyy edelleen hyviä vinkkejä kaupunkiin. Kannattaa siis käydä lukemassa jos loma Prahassa kiinnostaa:

7 x parasta Prahassa

Tällä matkallamme keskityimme matkailuun ekologisesta näkökulmasta niin liikkumisen, paikallisen muodin kuin ravintoloidenkin puolesta. Matkalla oli mukana kaksi matkabloggaajakollegaani Ruotsista; Daniela, jonka kanssa olemme viime vuosina matkustaneet ainakin Vietnamiin ja Unkariin sekä Evelina, jota olin jo pitkään seurannut Instagramissa. Evelina kutsuu itseään termillä ‘eco warrior’, eikä syyttä – tämä vegaani neiti on nimittäin lopettanut lentämisen ihan kokonaan ja elää lähes täysin käyttämättä muovia. Evelina matkustaa edelleen lähes jatkuvasti ja käväisi mm. Iranissa Ruotsista junalla ja bussilla.

Lue myös:

Erikoisin hotelli jossa olen koskaan yöpynyt: Hotel Ještěd

Prague photo diary

P7250258.jpg

Ekologinen ja vegaaniystävällinen Praha

Lähes jokainen Euroopan kaupunki on vuosi vuodelta vegaaniystävällisempi. Huomasin nyt jo suuren eron verrattaessa vuoden takaiseen matkaamme Prahaan. Kaupunkiin on tupsahtanut vegaaniravintoloita vuoden aikana kuin sieniä sateella. Ravintoloita löytyy niin edullisista lounaspaikoista illallisravintoloihin kuin aamiaispaikoista ketjuravintoloihinkin. Lisäksi Prahasta löytyy jo muutama ‘zero waste’ elintarvikemyymälä. Nämä kaupat ovat vielä pieniä, mutta ideana on se että mikään ostamasi tuote ei ole valmiiksi paketoituna turhaan muoviin vaan voit ottaa kotoa lasipurkkeja ja pussukoita ostoksiasi varten. Kannattaa tsekata ainakin Nebaleno ja Bez obalu, joista jälkimmäistä ei ole välttämättä ihan helppo löytää!

Kasvissyöjälle ja vegaanille sopivia ravintoloita Prahassa:

  • Estrella (erinomainen lounaspaikka, menussa ei valmiita vegaaniannoksia)
  • Lehká Hlava (loistava illallispaikka, tee pöytävaraus)
  • Dhaba Beas (intialainen lounasravintolaketju, jossa buffetruoka punnitaan)
  • Spiziŕna 1902 (kahvila)
  • Plevel (hyvä lounas- tai illallispaikka)
  • Coffee Room. (paras avokadotoast)
  • Sweet Secret of Raw (raakakakkumesta)

Löydät lisää vegaanisia ravintolavinkkejä Prahaan täältä.

Löysin tällä matkallamme Prahassa myös uuden suuren rakkauteni juomalistoilta = kurkkulimonadin. Tšekeissä lähes kaikissa ravintoloissa tarjotaan kotitekoisia limonadeja, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla. Suurin osa limonadeista tehdään kuplaveteen Sodastreamilla luonnollisia raaka-aineita käyttämällä. Ostin heti matkan jälkeen itselleni nimittäin Sodastreamin jotta voin jatkaa kurkkulimonadin tekemistä myös täällä kotona.

Ravintoloiden lisäksi Prahassa ekologisuus näkyy myös muodissa. Erityisesti trendikäs Vinohradyn kaupunginosa tarjoaa pieniä kirpputoreja, paikallisia designkauppoja sekä vintagea.

Vintagemuotia Prahasta:

  • Mintshop
  • Fifty-fifty
  • Kvartýr

Ekologinen majoitus Mosaic House -hotellissa

Mosaic House on itseasiassa niin hotelli kuin hostellikin. Me majoituimme hotellin puolella, mutta alakerrasta löytyy myös dormihuoneita. Mosaic House trendikäs neljän tähden hotelli, joka on hotellimaailmassa ekologisuuden edelläkävijä. Hotelli hyödyntää jätevettä kasvien kastelussa ja vessojen huuhtelussa. Lisäksi energiankäyttöä pyritään minimoimaan aurinkoenergian avulla.

praha

Yllättävä Ostrava ja matkablogikonferenssi TBEX

Matkamme jatkui Prahasta kohti Ostravan kaupunkia. Moni sanoo Ostravan olevan Tšekkien rumin kaupunki – ymmärrän mistä väite tulee, mutta mielestäni Ostravassa on paljonkin kaunista ja näkemisen arvoista. Ostrava on Turun kokoinen kaupunki maan itäosassa lähellä Puolan rajaa.

Junamatkailu Tšekeissä on harvinaisen suositeltavaa. Firmoja maassa on monia, mutta voin suositella Regiojetia ihan koko sydämeni pohjasta. Neljän ihmisen businessluokan lippu neljän tunnin junamatkalle kustansi yhteensä 50 euroa ja siihen kuului samppanja – all you need. Junan mukavuus ja matkan ekologinen teema inspiroi harkitsemaan junan valitsemista jatkossakin pidemmille matkoille ainaisen lentämisen sijaan.

Ostravalla on kaksi puolta. Kaupunki vie matkailijan mielessään takaisin Neuvostoliittoon ja sen mukana tuomiin ongelmiin. Rakennukset ovat ränsistyneet ja kaduilla on vuosikymmenten takaisia mainosjulisteita. Toisaalta taas Ostravassa on uskomattoman kauniita vanhoja kivirakennuksia ja mielenkiintoista historiaa. Pieniä hyviä ravintoloita ja ystävällisiä ihmisiä.

Kaupunki toimii nykyään maan raskaan metalliteollisuuden keskuksena ja siellä on muun muassa öljynjalostusta ja kivihiiliesiintymiä. Teollisuus näkyy vahvasti kaupunkikuvassa ja mm. matkablogikonferenssi johon osallistuimme järjestettiin vanhalla tehtaalla.

Pääsyy miksi matkustimme Ostravaan oli matkablogikonferenssi TBEX, joka järjestetään vuosittain niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Olen osallistunut TBEXiin aiemmin myös Espanjassa, Bangkokissa ja Tukholmassa. Tällä kertaa kannatti ehdottomasti osallistua, sillä jokainen sopimani tapaaminen johti jonkinlaiseen yhteistyöhön. Ei voi tarpeeksi painottaa miten tärkeää verkostoituminen on matkabloggaajille, jotka haluavat tehdä blogistaan vähän enemmän kuin harrastuksen.

P7270533.jpgP7270487.jpgP7290544.jpg

Beskydy-vuorella Pohjois-Moraviassa

Ennen viikonloppua Ostravan kaupungissa ja TBEX -matkablogikonferenssissa pysähdyimme vielä muutamaan paikkaan seuraavan vuorokauden aikana. Pysähdyimme lounaalle Jurášek -hotelliin keskellä metsää ja vuoria. Täällä olisi voinut hyvinkin yöpyä ja jatkaa sitä kurkkulimonadin lipittämistä, mutta matkamme jatkui hyvinkiin uniikkiin boutiquehotelli Miuraan.

Miura ja sen lähialue on suosittu erityisesti golfharrastajien keskuudessa. Rentouduimme luonnon helmassa erikoisessa designhotellissa pari yötä. Golfaamisen lisäksi alueella on hyviä patikointireittejä, ratsastusmahdollisuuksia ja hotellin kylpylä käytettävissä. Otin viimeisenä iltana hotellin kylpylästä hieronnan, mutta hierojani oli rehellisesti sanottuna agressiivinen ja pelottava työpäiväänsä kyllästynyt vanhempi thaimaalainen nainen – en ole koskaan ollut niin lähellä poistumista kesken hieronnan. Muuten majoitus Miurassa sujui erinomaisesti ja voin suositella kohdetta etenkin golfaajille lämpimästi!

Pohjois-Moravia tunnetaan erityisesti Beskydy-vuorestaan, jonne lähdimme patikoimaan toisena aamuna. Beskydy-vuori sijaitsee lähempänä Slovakian rajaa ja on suosittu paikka viikonlopunviettoon turistien lisäksi myös paikallisille. Ylös voi patikoida alhaalta saakka tai ottaa kaapelihissillä vähän etumatkaa kuten itse teimme. Voit lukea lisää Beskydystä Mirkan blogista.

Miurassa kannattaa nauttia myös illallinen, sillä ravintolan ruokia on loihtimassa Michael Göth, joka sattuu olemaan yksi maan parhaista ja palkituimmista kokeista.

P7260431-Edit.jpgP7260450.jpg

P7260462.jpgHotel Miura ulkoa ja ravintolasta

P7250361.jpgP7250350.jpgP7250359.jpgP7250376.jpgP7250374.jpg

Tämä matka  ja viime vuoden kevät Prahassa on saanut minut kiinnostumaan enemmän ja enemmän Tšekeistä ja toivottavasti taas ensi keväänä pääsen takaisin matkustamaan maan halki junalla. Seuraavaksi listalla olisikin maan viinialueisiin tutustuminen, stay tuned!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT