Neljä tutkimusta, jotka tukivat elämäntapamuutoksen alussa

11 toukokuun, 2020

Terkkuja täältä Noli Studios -kotini sohvalta! Aloitin oman elämäntapamuutokseni ja laihdutuksen 259 päivää sitten onnistuneesti ja sen jälkeen en ole joutunut enää aloittamaan alusta yhtenäkään maanantaina. Toki oma matkani alkoi lopulta tosi tv:stä Pippa Laukan Olet Mitä Syöt viimeisimmällä julkkiskaudella. Olin juuri toipunut Balilla sairaalaan vieneestä viruksesta ja oma terveys tuntui entistä tärkeämmältä. Kun pyyntö ohjelmaan osallistumisesta tuli, hetken mietin kehtaanko tehdä tämän kaiken tv:ssä – näyttää sen herkimmän ja haavoittuvaisimman puolen itsestäni koko kansan edessä.

Voit katsoa jakson täältä.

Olen sanoinkuvaamattoman kiitollinen, että minusta oli siihen. Olen kiitollinen Pipan tiukan lempeästä avusta ja koko tuotantotiimin tuesta. Olen saanut loputtomasti voimaa teidän kaikkien upeasta palautteesta viime kuukausina – se on saanut itsenikin jaksamaan jatkamaan tällä polulla.

Lue myös: 100 treeniä ja 20 kiloa myöhemmin – ajatuksia elämäntapamuutoksesta

Lue myös: Elämäntapamuutos lähtee oman kehon ja sen tarinan hyväksymisestä

Vaikka aloittaminen on tavallaan aina helppoa, niin tällä kertaa alku oli se jatkamista vaikeampi osuus. Käytin alussa aikaa siihen, että todella katsoin itseäni peiliin ja hyväksyin sen kaiken mikä minut oli 148,3 kilon elonpainoon tuonut. Sen sijaan, että olisin tuominnut itseni ja epäonnistumiseni, annoin itselleni anteeksi. Ei ihme, jos se määrä selkäkipua, jalkavammaa, sydänsuruja, stressiä ja epäonnistuneita laihdutuskuureja jättää jälkensä.

P4290520.jpg
P4290455.jpg

Nämä neljä tutkimusta auttoi minua alkuun elämäntapamuutoksessa:

Peilin lisäksi katsoin vielä vähän pintaa syvemmälle erilaisten hyvinvointitutkimusten avulla. Toki etunani oli tv:ssä mukana oleminen, koska en joutunut maksamaan näistä tutkimuksista itse. Suosittelen kuitenkin oman taloudellisen tilanteen mukaan harkitsemaan seuraavia tutkimuksia suuren elämänmuutoksen alussa. Nämä kaikki voivat myös tukea omaa terveyttä ja auttaa ymmärtämään sitä paremmin!

1. InBody -mittaus kehonkoostumuksen hahmoittamiseen

InBody -mittaus taitaa olla näistä se edullisin ja tyypillisin. InBody -mittauksia tarjoaa jotkut kuntosalit, fyssarit ja lääkäriasemat. Oma InBody -mittaus toteutettiin ensin Aavalla ja tv-kuvausten lopuksi Nordic Physio Centerillä Töölössä.

Oma paino, BMI ja mittanauha kertoo tietenkin jotain, mutta InBody kertoo vielä huomattavasti enemmän. Mittauksessa nähdään paremmin oman kehon rakenne läskistä lihakseen, luustoon ja nestetasapainoon. Lisäksi InBody -mittauksen avulla on parempi arvioida oma ihannepaino.

Jos käyttäisin pelkkää BMI:tä mittarina, olisi ihannepainoni 55-68 kiloa, mutta kun kehon koostumusta tutkittiin tarkemmin on ihannepainoni sittenkin 85 kiloa. 85-95 kilon tavoittelu, vaikka se BMI:n mukaan olisikin lievän ja merkittävän ylipainon puolella, tuntuu omassa kehossani heti huomattavasti realistisemmalta tavoitteelta mikä teki laihdutuksesta heti helpompaa. Olen rakenteeltani jo luonnostaan iso ja lihaksikas sekä varsin tyytyväinen siihen, että oma kehoni ei tule koskaan olemaan kovin pieni tai laiha. Olemme kaikki erilaisia ja se on vain rikkaus.

InBody -mittaus auttaa myös ymmärtämään omaa energiankulutusta paremmin. InBody -mittaus tehtiin uusiksi kahden kuukauden jälkeen ja olen suunnitellut tekeväni sen seuraavan kerran myöhemmin kesällä.

Hinta: 20-35 €

2. Firstbeat -hyvinvointianalyysi

Firstbeat -hyvinvointianalyysi on monipuolinen mittaus omasta fyysisestä ja psyykkisestä kuormituksesta sekä palautumisesta. Firstbeat auttaa myös selvittämään elimistön voimavaroja ja kuormitusta, mutta ennen kaikkea sitä palautumista niin työstä, liikunnasta kuin unestakin.

Sain mittausta varten postissa laatikon, jonka mukana tuli kehoon sydämen kohtaan laitettava pieni tarrattava laite ja sivusto johon tuli merkata oman päivän tapahtumat unesta ruokailuun työhön ja urheiluun. Sydämeen liittyvä testi oli myös hyvä oudon balilaisen viruksen jälkeen, joka oli pitänyt myös sydäntäni jonkinlaisessa tulehdustilassa.

Firstbeat -mittaukseni tulokset olivatkin ne kaikista näistä testeistä järkyttävimmät. Alussa oikeastaan kaikki mahdolliset käyrät heilui tiukasti punaisella ja voin huomattavasti keskivertoa huonommin, enkä palautunut juuri ollenkaan. Tulokseni oikeastaan joka kohdassa oli ‘erittäin heikko’. Oikeastaan ainut positiivinen tulos alussa oli erittäin matala leposyke, joka on mahdollisesti vain perinnöllinen ominaisuus.

Kun Firstbeat -mittaus tehtiin uudelleen 2 kuukauden jälkeen, oli minusta tullut mestaripalautuja ja lähes kaikki käyryt heiluivat täysin vihreänä. Olin lähes jokaisessa kohdassa selkeästi keskivertoa parempi palautumaan, sietämään stressiä ja nukkumaan.

Muutos oli valtava lyhyessä ajassa. Tämä kaikki tapahtui pudottamalla 13,5 kiloa, lisäämällä kävelylenkkejä ja noudattamalla tasapainoisempaa terveellistä ruokavaliota. Kokonaispisteeni muuttuivat 20/100:sta 90/100:n.

Tämä oli hyvä muistutus siitä miten paljon voimme muuttaa omaa terveyttä nopeasti ja pienillä teoilla!

Hinta: 139-195 €

P4290542.jpg

3. Nordic Genex – parempi ymmärrys omista terveyteen vaikuttavista geeneistä

Kotimaisen Nordic Genexin geenitesti ei liittynyt suoraan tv-ohjelmaan, mutta tuli kuitenkin sitä kautta ja sain testin näkyvyyttä vastaan täällä blogissa ja Instagramissa. Geenithän ei muutu, joten tällaisen testin riittää kun tekee kerran. Nordic Genex -testi toimi niin, että sylkäisin pieneen tuubiin ja sen avulla terveyteen liittyviä geenejä tutkittiin laboratoriossa täällä Helsingissä.

Minulle tehtiin Nordic Genexin Terveys & Hormonit hyvinvointitesti, jonka voi ostaa täältä 320 euron hintaan. DNA Terveys ja Hormonit antaa arvokasta tietoa geeniperimästä terveyden ja hyvinvoinnin tueksi. Geenitesti kattaa monet terveysriskit ja antaa selkeän tulkinnan elämäntapojen vaikutuksesta hyvinvointiin. Testissä tarkastellaan myös geenivariaatioita, joilla voi olla vaikutusta kroonisten sairauksien alttiuksiin. Lisäksi tarkastellaan tärkeimpiä hormoniaineenvaihduntaan liittyviä geenivariaatioita.

Testitulokset sain useamman sivun yksityiskohtaisena raporttina, joka oli kuitenkin tehty melko helppolukuiseksi. Oli mielenkiintoista saada tietää monia asioita omista geeneistä, mutta mielenkiintoisinta oli miten moni niistä asioista kävi järkeen omien kokemusten pohjalta. Geenieni puolesta esimerkiksi kehoni hyödyntää keskivertoa paremmin rasvaa ja taas keskivertoa heikommin hiilihydraatteja ja olenkin aina kokenut, että voin parhaiten ruokavaliolla, jossa on vähän enemmän rasvaa ja vähemmän hiilihydraattia – mind you, tämä ei tarkoita että olen millään ketoruokavaliolla, ihminen tarvitsee kyllä hiilihydraatteja vaikka se olisikin sitten vähän keskivertoa vähemmän.

Opin myös, että geeniperimäni vuoksi minun on tärkeää huomioida keskivertoa korkeampi riski esimerkiksi rinta- ja kohdunkaulansyöpään, joita molempia suvussani onkin esiintynyt.

Moni geenitestin tulos kävi myös järkeen verrattaessa aiempiin laboratoriokokeisiin. Labrassa minulla todettiin hälyttävän matala D-vitamiinipitoisuus vaikka olen työni puolesta viettänyt isot osat pitkistä talvista auringon alla. Geenitutkimuksessa näkyi, että minulla on geeniperimän myötä heikentynyt kyky hyödyntää D-vitamiineja. Lisäksi vegaanivuosinani kärsin B12 -vajeesta ja geeneistäni löytyi myös syy sille, että pystyn hyödyntämään B12 -vitamiinia ravinnosta keskivertoa heikommin. Tämä voi osaltaan selittää myös sen, että kokeilemani vegaaniruokavalio ei sopinut minulle, vaikka se monelle voi sopiakin.

Geenien puolesta taas juustot ja maitotuotteet sopivat minulle huonommin, mutta pitää myös muistaa pitää järki kädessä eikä ottaa tällaisia tuloksia liian orjallisesti – a girls needs her cheese.

Nordic Genex  on tehnyt raportin loppuun vielä ravinnosta ja lisäravinteista kätevän koosteen, jota voi soveltaa sitten niillä osa-alueilla, joilla on geneettisesti eniten haasteita. Testissä suositellaan myös haasteellisilla osa-alueilla tarkistamaan tämän hetken tilanne myös laboratoriokokein, jolloin pääsee parhaiten selville siitä, kuinka isoja ”korjausliikkeitä” kannattaa tehdä. Olen ottanut täältä vinkkejä sopivassa suhteessa omaan ruokavaliooni ja syönkin esimerkiksi hieman vahvempaa D-vitamiinilisää ja rohkeasti niitä hyviä rasvoja. Lisäksi minulla on enemmän haasteita perimäni puolesta kollageenituotannon suhteen ja se on selvinnyt aiemmin myös jossain toisessa kokeessa, joten käytän mahdollisimman hyvälaatuista kollageenijauhetta monesti lisänä kahvissani.

Paras uutinen oli tietenkin se, että omat geenini kokonaisuudessaan ovat hieman keskiverto suomalaista paremmat – voinko kokeilla tätä iskurepliikkinä seuraavan kerran baaritiskillä? Haha!

Lue lisää kotimaisesta Nordic Genexistä täältä.

Hinta: 320 €

P4290508.jpg

4. Virta 360 -hyvinvointikysely ja verianalyysi

Hyvinvointimme on niin paljon monimutkaisempaa kuin pelkkä paino, BMI tai edes oma fiilis terveydestä. Jos mahdollista, on alussa motivoivaa ja muutenkin silmiä avaavaa saada kuulla oma terveydentila myös tarkan verianalyysin kautta. Tulevaisuuden hyvinvointiin voi parhaiten vaikuttaa ymmärtämällä missä on nyt ja mihin on menossa. Virta 360 hyvinvointikysely ja ennakoiva verianalyysi antavat tietoa elintavoistasi ja tulevaisuuden suunnastasi, jotta voit tehdä hyvinvointiasi edistäviä valintoja. Voit lukea tutkimuksesta lisää täältä. Tutkimus toteutetaan Aava -lääkäriasemalla.

Tutkimuksesta selviää mm. oma riski sydän- ja verisuonitaudeille, kolesteroliarvot, matala-asteinen tulehdus, diabetesriskiin vaikuttavat tekijät, omegat, sekä verensokeriarvot. Kaikki tulokset suhtautetaan väestön keskiarvoon. Minulta ei oltu tällaisia mitattu ikinä, joten tulokset todella pelotti – mitä jos minulla olikin jo diabetes tietämättäni? Lähes kaikki tulokseni oli hieman koholla, joka toimi motivaationa pitää itsestäni parempaa huolta ja samalla myös rauhoitti mieltä tietää, että tässä ei ole vielä mitään peruuttamatonta.

Hinta: 68 €

Näillä kaikilla testeillä oli iso vaikutus onnistuneeseen elämänmuutokseen. Terveys on niin paljon muutakin kuin mitä peilistä katsoo meitä takaisin. Jos olet siis suuren elämänmuutoksen edessä ja taloutesi sallii, voin suositella näistä ihan jokaista!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Hei, kävin katsomassa uudestaan sun jakson, ja se olimjust niin inspiroiva kuin muistinkin. Mahtavaa työtä! Vaikka itselläni ei olekaan ylipainoa, niin ohjelma muistuttaa minua muista terveysriskeistä ja hyvän ravinnon tärkeydestä. Sainpa taas pienin inspiksen noista syömisjutuista! Ja alkoholihommiakin pitää ehkä välillä miettiä, ettei mene ihan viinin lipittämiseksi tämä elämä… Noh, kohtuudella kaikkea. Tsemppiä jatkoon, you’ve got this!

Voi kiitos ihana <3 🙂 Hyvän ravinnon merkitys on kyllä niin suuri <3

Kiitti kun kirjoitat ruokavaliomuutoksestasi!
En ole tiennytkään noista kaikista tutkimuksista. Tiedän, että olet nyt motivoitunut nykyiseen ruokavalioosi, mutta suosittelen sinua kuitenkin tutustumaan vhh-ruokavalioon. Ei laihdutusmielessä (koska nykyisellä ruokavaliolla myös laihdut) , vaan terveyden vuoksi. Ketogeeninen ruokavalio, jossa hiilarit jäävät n. 20g per pv on melko radikaali, ja se ei todellakaan kaikille sovi. Vhh’ssa (hiilarit 40-70g per pv) saa riittävästi hiilareita, niitä hyviä rasvoja (voita, oliiviöljyä, kookosöljyä), ja puhtaita aitoa lihaa (itse syön vain valkoista lihaa ja kalaa) ilman lisäaineita. Tutustu!
Zemppiä ravintokoulutukseen! 🙂

Kiitos vinkistä. VHH tai ketogeeninen ruokavalio sopii varmastikin joillekin! 🙂

ADD A COMMENT