tiktok

Finnairin kaukolentojen matkustamokokemus – premium economy & uusittu businessluokka

Date
syys, 07, 2022

*Kaupallinen yhteistyö: Finnair

Matkustin keväällä pitkästä aikaa New Yorkiin ja pääsin samalla testaamaan Finnairin uudistettua matkustamokokemusta; menomatkalla uudessa upeassa businessluokassa ja paluumatkalla kokonaan uudessa premium economy -matkustusluokassa.

Finnairin kaukolennot lennetään tyypillisesti konemalleilla A350- ja A330, joissa tästä uusitusta businessluokasta sekä uudesta premium economysta pääsee nauttimaan. Tällä hetkellä hetkellä näitä koneita lentää Helsingistä New Yorkin lisäksi ainakin Dallasiin, Chicagoon ja Singaporeen. Kohteita tulee lisää jatkuvasti!

Tässä postauksessa jaan matkustuskokemukseni Finnairin uusitussa businessluokassa Helsingistä New Yorkiin ja sen perään kokemukseni premium economyssa New Yorkista Helsinkiin. Economya on uudistettu visuaaliselta ilmeeltään ja penkkien kankaat on päivitetty.

Helsinki-Vantaan lentoaseman non-Schengen-puolella on lisäksi kokonaan uusittu Finnair Business Lounge, jossa ehdimme piipahtaa välipalalla ja kahvikupposella ennen lentoa, joten kerron myös kokemukseni loungesta!

Jos satut olemaan uusi lukija, niin kerrottakoot, että olen matkustanut työni puolesta hyvin paljon kaukolentoja vaihdellen kaikissa eri matkustusluokissa ja konemalleissa. Lisäksi minulla on matkailualan restonomin tutkinto ja puoli vuotta erityisesti ilmailuun liittyviä opintoja Aasiasta. Näin ollen kokemukseni on kirjoitettu niin aktiivisen matkailijan kuin myös ammattilaisen näkökulmasta!

Lue lisää uudesta matkustamosta myös Finnairin sivuilta.

finnair uusittu businessluokka
finnair new york businessluokka
finnair business

Uusittu Finnair Business Lounge non-Schengen-puolella

Aloitan usein lentomatkani loungesta kiitos lentoyhtiön kanta-asiakkuuteni ja olen jo aiemminkin ollut sitä mieltä, että meillä Helsinki-Vantaan lentoasemalla on poikkeuksellisen laadukkaat lounget, vaikka ne välillä ruuhka-aikoina ovatkin olleet melko kiireisiä. Lentokenttien loungien taso on maailmalla hyvin vaihtelevaa ja suosikkini oneworldin loungeista kotikentän lisäksi löytyy ainakin Lontoosta sekä Hongkongista.

Uusittu non-Schengenin Finnair Business Lounge on poikkeuksellisen tyylikäs ja ruuhka-aikoja ajatellen myös mielestäni paljon edeltäjäänsä tilavampi. Uudistettu lounge on sävyltään tummempaan puhuva ja arvokkaamman oloinen sekä merkittävästi viihtyisämpi. Valittavana on muutamia erilaisia sohvaryhmiä, työskentelyyn sopivia pöytiä sekä keskeltä loungea löytyy tyylikäs baarialue.

Me emme juuri syöneet loungessa, sillä halusimme nauttia päivällistä vasta yläilmoissa, mutta tarjolla on ajasta riippuen aamiaista, lounasta, päivällistä tai muuta naposteltavaa. Mielestäni yleensä Finnairin loungien ruoka on kohtuullisen hyvää. Loungesta löytyy myös suihkut.

Samasta sisäänkäynnistä pääsee myös Finnair Platinum Wing non-Schengen-alueelle, mutta emme ehtineet kiireen vuoksi kurkistaa sille puolen tällä kertaa, eikä oma kanta-asiakkuuteni sille puolen riittäisikään, mutta uskon tilan olevan upea! Jos olet käynyt, let me know!

uusittu finnair lounge

Finnairin uusittu kaukolentojen businessluokka

Kukapa ei rakastaisi lentää kaukolentoja businessluokassa, joten lentomatka New Yorkiin uusitussa businessluokassa kuului koko reissun kohokohtiin. Olen pitänyt molempien Finnairin A330- ja A350 -konemallien vanhoista businessluokista, joten jännityksellä odotin pidänkö uusittua kokemusta parempana, huonompana vai samanlaisena.

Katso myös Reels -videoni Instagramista uusitusta businessluokasta.

Uusitun businessluokan istuinten mukavuus

Ensimmäisenä uusitussa businessluokassa pistää silmään pohjoismainen tyylikkyys. Tummansiniset istuimet tuntuu huomattavasti edeltäjiään tasokkaammilta. Pidin erityisesti businessluokan penkkien asettelusta, sillä penkin runko ja ja hieman sivuttainen suunta tuo paljon enemmän yksityisyyttä.

Matkustan useimmiten yksin ja pyrin businessluokassa valitsemaan ikkunapaikan. Tällä lennolla istuin paikalla 7L, eli businessluokan viimeisellä rivillä. 7L -paikalla ikkuna ei ole ihan vieressä, joten maisemia ihastellaksesi on nojattava hieman eteenpäin. Toisen ihmisen kanssa matkustaessa voi olla mukavampi valita vierekkäiset keskipaikat, joiden välissä on seinämä mitä voi nostaa ja laskea sen mukaan haluaako vierustoverin kanssa jutella lennon aikana!

Olin ennen lentoa kuullut huhuja, että Finnairin uusitun businessluokan penkin selkänoja ei mene makuuasentoon – tämä vähän ihmetytti ja huolestutti ennen lentomatkaa. Penkin selkänoja ei tosiaankaan itsessään liiku, mutta sen saa täysin vaakatasoiseksi sängyksi oikeastaan vielä entistä helpommin. Selkänojan säätämisen sijaan nostetaan jalkatilan tuki ylös, joka sitten luo istuimesta yhtenäisen sängyn. Mä itse koin tämän lopulta mukavammaksi, koska tykkään istua risti-istunnassa mielummin kuin jalat maassa ja tämä toimi siihen paremmin.

Nukkumista varten istuimelle voi laittaa ohuen petauspatjan ja nukkua Marimekon tyylikkäissä tummissa vuodevaatteissa. Tyynyjä on kaksi ja leffaa katsoessa ne toimi hyvin myös lisäpehmusteena selkänojalle kun istuin oli makuuasennossa. Nukkumismukavuus oli mielestäni ERINOMAINEN ja vaikka jalkatila näytti ahtaalta, oli se mielestäni yllättävän tilava.

Penkeistä löytyy myös kohtuullisen hyvin säilytysratkaisuja (vaikka niitä voisi aina olla enemmän), oma lukuvalo, pistorasia, USB-A- ja USB-C -latauspaikat sekä hienoimpana uutuutena langaton pöydän alunen, missä puhelin latautui ilman johtoja.

Turvavyön pituus oli erittäin riittävä näin isompikokoisemmalle matkustajalle.

Finnairin kaukolentojen businessluokan tarjoilu

Ruokatarjoilut lennoilla vaihtelee tietysti reitin, lennon keston ja lentoaikojen mukaan, joten keskityn tässä nyt juurikin Helsinki-New York -lentoomme. New Yorkin lento lähtee Helsingistä iltapäivällä ja saapuu New Yorkiin ns. saman päivän iltapäivänä.

Ennen lennon lähtöä meille tarjoiltiin lasit shampanjaa ja tarjolla oli tietysti myös holittomia vaihtoehtoja. Yläilmoissa ensimmäisenä lämpimän pyyhkeen lisäksi tarjoiltiin lämmin kulhollinen pähkinöitä ja juoma omaan makuun. Päivällisvaihtoehtoja taisi olla lennolla kolme, joista valitsin naudan lihaa pääruoaksi sekä alkupaloiksi nautin kala- ja kasvisvaihtoehdot. Businessluokan pöytä on sopivan tilava ruokailuun ja läppärillä työskentelyyn. Isompikokoisena matkustajan koin, että pöytä tulee juuri sopivaan kohtaan, eikä ole ahtaasti sylissä.

Ennen laskeutumista nautimme vielä aamiaiset/välipalat, jotka olivat tällä kertaa pieni salaatti, piirakka, leipää ja tuoreita hedelmiä sekä tietysti paljon kahvia aikaerorasitteeseen.

Matkan aikana oli mahdollisuus nauttia snäksejä ja juomia oman maun mukaan.

Finnairin tarjoilu on yleisesti yhdistelmä pohjoismaisia ja kansainvälisiä makuja hieman määränpäästä riippuen. Ruoat tarjoillaan tyylikkäistä Iittala Kuulas -astioista jotka Harri Koskinen on suunnitellut yhteistyössä Finnairin kanssa.

Finnair panostaa nyt entistä enemmän ruokatarjoilun vastuullisuuteen ja lennoilla syntyvän jätteen vähentämiseen, oikeanlaiseen lajitteluun sekä hyötykäyttöön. Nykyisin hyödynnetään erityisesti myös fiksumpia materiaalivaihtoehtoja sekä keskitytään materiaalien helppoon kierrätettävyyteen: esim. vesipulloissa vältetään värjättyä muovia ja kertakäyttöaterimet korvataan kokonaan.

finnair kaukolento tarjoilu
finnair kaukolento aamiainen

Uudistettu viihdejärjestelmä, tilava wc ja tyylikäs matkapakkaus

Muita mainitsemisen arvoisia asioita lentokokemuksessa oli uudistettu viihdejärjestelmä, tilava wc ja tyylikäs matkapakkaus.

Viihdejärjestelmä uusitussa businessluokassa on edeltäjäänsä isokokoisempi ja näin leffoja on vielä mukavampi katsoa (ps. mun salaisuus täydellisiin leffailtoihin yläilmoissa on pukeutua mustaan jotta ruutuun ei tule heijastuksia ja napata lentokentän Alepasta irtokarkkeja). Leffoja ja sarjoja on melko paljon, mutta törmään kaikilla lennoilla samaan haasteeseen; miksi valikoimassa on niin paljon action- ja scifi -leffoja? Mä kaipaan lentokoneiden viihdejärjestelmiin enemmän hömppää, haha!

Lentokoneen wc-tilat on tunnettu yleisesti ahtaudestaan, joten haluan vinkata että koneessa oli yksi paljon tilavampi wc, josta oli myös ikkuna ulos pilvien ylle. Tämä on business- ja premium economy -matkustajien- ja tietysti myös esim. pyörätuolimatkustajien käytössä.

Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä on businessluokan penkiltä lähes aina löytyvä matkapakkaus pienine hygieniatarvikkeineen. Tummassa Marimekon pussukassa oli silmämaski, korvatulpat, hammasharja- ja tahna sekä L:a Bruketin kosmetiikkaa. Matkapakkauksen uusi design sisältää entistä enemmän kestäviä ratkaisuja ja pakkauksissa on pyritty vähentämään muovin sekä pakkausmateriaalien käyttöä huomattavasti. Pakkaukseen kuuluva hammasharja on myös valmistettu maissitärkkelyspohjaisesta biomuovista.

Ja tiesitkö, jos matkapakkaus ei ole sinulle tarpeen, voit palauttaa sen lentohenkilökunnalle ja Finnair lahjoittaa käyttämättömät tuotteet naisten turvakotiin?

Kuva: Finnair

Recap; oliko Finnairin uusi businessluokka edeltäjäänsä parempi?

Businessluokan uudistuksen myötä matkustuskokemus on ehdottomasti korkealaatuisempi molempien lentokonemallien osalta. Päivityksen myötä Finnair vaikuttaa heti kansainvälisemmin kilpailukykyisemmältä ja huomattavasti tyylikkäämmältä laatulentoyhtiöltä, pohjoismaista designia kuitenkaan unohtamatta.

Vaikka ilmeen muutos on melko suuri, oli se äärimmäisen tervetullut!

Finnairin uusi premium economy -matkustusluokka

Paluumatkalla New Yorkista Helsinkiin matkustimme täysin uudessa premium economy -matkustusluokassa. Odotin innolla myös premiumin testaamista, mutta myönnettäköön, että jännitin tuleeko pitkästä matkasta epämukava ja pohdin, onko premium economy kokemukseltaan lähempänä economya vai businessta?

Parhaat puolet premium economyssa on matkustusluokan pieni koko ja penkkien tilavuus. Premium economy -luokassa oli tässä koneessa vain 5 riviä, mikä teki matkustusluokasta tunnelmaltaan todella rauhallisen ja palvelusta nopean.

Matkustuskokemukseltaan premium economy on lähempänä economya kuin businessta, mutta niin on sen hintalappukin. Lentojen hinnat vaihtelevat tietysti kohteiden, kysynnän ja monen muun asian mukaan, mutta yllätyin itse miten kohtuuhintainen premium economy oli meidän lentomatkalle. Näin ollen vain muutaman satasen lisäkustannuksella voi tehdä matkustamisesta merkittävästi mukavampaa kaukolennolla. Uskon itse, että tulen valitsemaan omille kaukoreissuilleni useimmiten juurikin premium economyn.

Katso myös Instagramista Reels -videoni premium economy -matkustusluokasta.

Kuva: Finnair

Premium economyn istuimen mukavuus

Premium economyn penkkirivit A330-konemallissa on 2-4-2 ja A350 -konemallissa 3-3-3. Paluulentomme oli A330-koneessa, kahdella viereisellä penkillä ystäväni kanssa ikkuna- sekä käytäväpaikalla.

Premium economyn istuin tarjoaa 40% economya enemmän tilaa. Istuimen selkänojan saa laskettua melko mukavaan asentoon ja parasta onkin jalkatuki, jonka voi nostaa jonkin verran ylöspäin luoden hieman paremman makuuasennon. Vaakatasoon premium economyssa ei pääse makaamaan, mutta kohtuullisen hyvät päiväunet istuimessa kyllä pystyi ottamaan. Vierustoveri ei ole myöskään ihan iholla kiinni, sillä yhdessä olevien penkkien välissä on tilava käsinoja. Turvavyö oli riittävän pitkä näin isompikokoiselle matkustajalle.

Isompikokoiselle matkustajalle ruokapöytä oli melko ahdas, sillä se asettui ihan liian lähelle ja alas kuten monesti economyssakin. Pöytä itsessään oli kuitenkin tilavampi mitä economyssa ja matkakumppanilleni erittäin mukava niin syömiseen kuin läppärillä työskentelyyn.

Premium economyn viihdejärjestelmä on myös mukavan isokokoinen tehden leffaelämyksistä laadukkaampia.

Kuvat: Finnair

Premium economy -luokan tarjoilu

Kuten ylempänä jo totesin, riippuu lentojen tarjoilu aina lennon kestosta, reitistä ja vuorokauden ajoista. Lento New Yorkista Helsinkiin lähtee alkuillasta ja saapuu aamulla. Illalliseksi lennolla nautin perunamuusia ja lihaa herkullisella kukkakaalilisukkeella. Ateriaan kuului myös leipä, jälkiruoka brownie sekä juomat. Kaikki muut juomat paitsi shampanja kuuluvat aterioihin maksutta. Ennen laskeutumista tarjoiltiin vielä lämmin aamiainen pahvirasiasta. Pääruokavaihtoehtoja oli yhteensä kaksi.

Premium economy -luokassa tarjoillaan kaukolennoilla aina kaksi ateriaa; kolmen ruokalajin ateria ja kevyempi ateria ennen laskeutumista. Illallinen tarjoiltiin businessluokan tyyliin keraamisilta Harri Koskisen suunnittelemilta ja Iittalan Finnairille yksinoikeudella valmistamilta astioilta.

Lennon aikana voi tilata erillistä maksua vastaan välipaloja.

Premium economyn matkapakkaus ja niskatyyny

Premium economyyn kuuluu businessluokkaa vastaavat Marimekon matkapakkaukset, joista löytyy unimaski, La:Bruketin kosmetiikkatuotteita, korvatulpat, hammasharja- ja tahna. Lisäksi premium economyyn kuuluu Marimekon niskatyynyt ja kevyet peitot.

Lisäsikö premium economy -matkustusluokka matkustusmukavuutta?

Vaikka businessluokassa matkustaminen on aina valehtelematta kaikista mukavinta, niin hinta-laatu-suhteeltaan premium economy on todella erinomainen uusi tuote ja sopiva niin liikematkailijalle kuin lomailijallekin. Jos hintaero economyn ja premium economyn välillä kaukolennolla on muutaman satasen, on se aivan ehdottomasti hintansa arvoinen matkustuskokemus, joka tuo merkittävästi lisämukavuutta.

Finnairin päästöhyvityspalvelu

Finnair on sitoutunut tekemään kaikesta toiminnastaan täysin hiilineutraalia vuoteen 2045 mennessä. Tämän kanssa käsi kädessä kulkeekin asiakkaiden päästöhyvitysmahdollisuus, jossa voi hyödyntää päästöhyvityslaskuria ja halutessaan pienentää hiilijalanjälkeään hyvittämällä oman lennon hiilidioksidipäästöjä. Pystyt itse määrittämään minkä verran hyvität uusiutuvalla polttoaineella ja minkä verran kasvihuonekaasupäästöjä vähentävillä hyvitysprojekteilla.

Hiilineutraaliudesta ja päästöhyvityspalvelusta voit lukea lisää täältä.

Kiitos seikkailusta ja erinomaisista lentokokemuksista, Finnair! Olisi hauska kuulla myös teidän lukijoiden kokemuksia uudistetusta businessluokasta tai täysin uudesta premium economysta!

Lue kaikki New Yorkin matkavinkkini täältä!

Veera Bianca

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

2 Comments

 1. Vastaa

  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  8 syyskuun, 2022

  Nämä ovatkin minulta kummatkin vielä kokematta, mutta tämän perusteella kuulostaa varsin hyvältä. Ehkä tuosta premium economysta on tullut kuulta hieman pettyneitäkin mielipiteitä juuri tuon takia, että luokka on lähempänä economya kuin businesta. Toisaalta voisi ajatella tämän olevan pääteltävissä jo luokan hintatasosta, joten ei ole realistista odottaakaan businekseen verrattavaa kokemusta.

 2. Vastaa

  Jenni

  21 syyskuun, 2022

  Hei! Olemme lähdössä Puolisoni ja 1,5v lapsen kAnssa matkallE non-schengeN alueelta. Minua kiinnostaisi tuo business lounge? Finnair mainosTaa, että sieltä löytyisi perhealue ja lasten leikkipaikka. Mahdoitko Nähdä tälläistä ja millainen se oli? Olisi meille Ja kanssamatkusTajIlle kiva, jos lapsi saisi leikkiä ennen lentoa ja nukkua päiväunet rauhallisemmassa tilassa.

Leave a comment

Related Posts