Vaeltamassa Sveitsin vuorilla: Göscheneralp

2 lokakuun, 2019

*Kaupallinen yhteistyö: Switzerland Tourism

Viimeiseen Sveitsin päivän ohjelmaan kuului vaellus  Göscheneralpilla, lähellä Andermattia. Aikataulu oli hieman tiukka, sillä vaellukselta piti lähteä suoraan viidellä junalla kohti Zürichin lentokenttää. Lähdimme vaeltamaan kahdestaan ilman opasta keskelle sumua ja kaatosadetta, mutta kuin ihmeen kaupalla ehdimme vielä iltalennolla kohti Helsinkiä.

Vaellus  Göscheneralpilla järven ympäri pitäisi olla kahdeksan kilometriä ja sen kestoksi reippaalle vaeltamiselle on varattu 3 tuntia 10 minuuttia. En vieläkään oikeastaan tiedä eksyimmekö reitiltä, mutta vaellus kesti yli viisi tuntia ja sen pituus oli lopulta lähemmäs 15 kilometriä ylös ja alas vuoren rinteitä.

Jos olisin tiennyt mihin olin ryhtymässä, olisin varmasti peruuttanut tämän vaelluksen – mutta lopulta olin varsin onnellinen että en tiennyt. Selvisin 15 kilometrin vuorikiipeilystä kaatosateessa ilman kunnon vaelluskenkiä ja juuri nyt haluan tehdä tämän kaiken uudelleen. Odotan jo, että voin palata näille samoille vuorille saman haasteen ääreen.

Gasellin lailla loikkiva Sara sai toki hieman odotella kun kömmin hänen perässään tiukkoja ylämäkinousuja kuin kömpelö shetlanninponi, mutta Saran tsemppi auttoi jatkamaan kun tuntui ettei jalat enää kanna – thank you for being awesome <3 

Göscheneralp Sveitsi
sveitsi vaellus
sara tickle sveitsi

Göscheneralp -sola on lyhyen ajomatkan päässä Andermattista.  Sveitsin Alppien keskellä 1450 metrin korkeudessa sijaitseva Andermatt on nykyisin enimmäkseen tunnettu hiihtokeskuksena talvisin, mutta vielä vuosia sitten alue kuului lähinnä Sveitsin armeijalle. Andermattin suosio kasvaa varmasti seuraavina vuosina, sillä samanlaisia postikorttimaisemia näin jylhillä vuorilla ei ihan joka paikasta löydy. Toistaiseksi etenkin näin lumisen kauden ulkopuolella, täällä voi todella nauttia rauhasta.

Hieman yli kahden kilometrin korkeuteen nouseva Göscheneralpin vaellusreitti oli erittäin rauhallinen ja vastaamme tuli viiden tunnin aikana yksi vuohifarmari ja varmaan lähemmäs sata vuohea. Maisemat järven ympärillä vetävät hiljaiseksi säällä kuin säällä, vaikka alkuvaelluksesta emme eteenpäin juuri nähneetkään.

Mystinen sää teki kokemuksesta seikkailun.

andermatt vaellus
andermatt sveitsi

Puolivälissä matkaa aloimme huolestua paluulennosta Helsinkiin, sillä määränpää ei häämöttänyt lähimaillakaan – liukkaalla kalliolla on kuitenkin turha kiirehtiä. Jollain ihmeen konstilla kuitenkin ehdimme junaan, jossa törmäsimme onneksemme tuttuihin jotka olivat myös matkalla lentokentällä.

Perillä ajattelin että en missään nimessä halua tehdä tätä vaellusta uudelleen, mutta jo pari tuntia myöhemmin huomasin mieleni jo haaveilevan uudesta vaelluksesta – juurikin täällä Göscheneralpin jylhien solien seassa. Itsensä haastaminen vie aina eteenpäin ja harva asia haastaa yhtä paljoa kuin karu luonto vuorineen. Saatoin kerran tämän vaelluksen aikana lentää hännälleni, mutta emme onneksi kumpikaan teloneet itseämme sen pahemmin haasteista huolimatta.

andermatt alpit kesä
Göscheneralp vuohet
P9250616.jpg
D8X_8532.jpg

Vielä pari vuotta sitten en olisi uskonut viihtyväni näin hyvin vuorilla tai nauttivani vaeltamisesta, but we all change. Ranta-ja kaupunki-ihmisestä on kuoriutunut villi seikkailija, jonka sielu ja mieli suorastaan huutaa takaisin vuorille. Ehkä joskus vielä kutsun tällaista maisemaa kodiksi, ken tietää.

Täällä vuorilla olen onnellisempi kuin monessa muussa paikassa.

It’s here on the mountains I come to life.

P9250567.jpg
D8X_8548.jpg
SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Nää kuvat on jotain niin uskomattomia, että hinku vuorille – Sveitsiin tai minne vaan – kasvaa joka kuvan myötä. Kiitos siis tästä itsehillinnän harjoittamisesta, kun ei oo aikaa/varaa reissuun just nyt 😀

Voi haha kiitos, mutta hinku vuorille on kyllä paha, I know the feeling <3

Ihana Sveitsi! En ole siellä tosin koskaan käynyt, mutta uskallan sanoa, että rakastuisin paikkaan, ainakin vuoriin, heti. 🙂 Ihanaa, että olet myös löytänyt luontomatkailun, se on ihan parasta. Nuorempana tuli kierrettyä kaikki mahdolliset pääkaupungit, mutta nykyisin suuntana on yhä useammin joku mahtava luontokohde. Pohjois-Suomen tunturimaisemaan olen myös rakastanut, vaikka korkeuserot ovat Alppeihin verrattuna maltillisia. 🙂

Sveitsi on kyllä upeimpia maita jossa olen käynyt, onneksi pääsen taas joulukuussa takaisin! <3 Luontomatkailu on kyllä parasta, kummasti sitä on mieli muuttunut ihan viimeisen parin vuoden aikana! 🙂 Pohjois-Suomen tunturimaisemat on jäänyt mulle aika tuntemattomiksi, joten haaveissa käydä siellä päin lähikuukausina!

Tulipa ikävä kesän Sveitsin ja Italian roadtripille näitä kuvia katsellessa! Upeat kuvat ja varmasti mieletön kokemus tuo vaellus.

Oi mä uskon, roadtrip täällä olisi huikea! 🙂

Upea tunnelma ja hienoa, että jaksoi reitin ja ehditte vieläpä koneeseen, hyvä sinä! Sun Sveitsi-kertomukset houkuttais matkustaan sinne asap.
Olen itsekin ihastunut vuoriin viimeisinä vuosina ja huomaan valitsevani matkakohteita, joista niitä löytyy.

Kiitos, ei ollut ihan helppo setti tämä! 😀 Sveitsi on kyllä viime vuosien ehdoton ykköskohde itselleni, se on jotenkin vienyt täysin mukanaan! <3

Miten suloisia vuohia ja uskomattomia maisemia! <3 Vuoristomaisemat ovat aina yhtä henkeäsalpaavat, joihin haluaisin palata aina vain uudelleen. Elokuussa seikkailin vuoristomaisemissa manner-Kreikassa ja sieluni haluaisi kovasti jo takaisin noihin jylhiin maisemiin!

Vuohet oli kyllä päivän paras osuus, niitä oli varmaan jotain lähemmäs sata ellei enemmän haha! Wow, manner-Kreikan vuoristo on varmaan upea, enpä ole edes tullut ajatelleeksi!

Ihania luppakorvavuohia <3 Omalla haavelistalla on myös vaellus Alpeilla. Viimeksi oli niin tiukka aikataulu, että emme ehtineet patikoimaan. Joskus kaatosade ja muut extreme-olosuhteet tekevät seikkailuista jopa hauskempia ja ikimuistoisempia, vaikkei se siltä juuri sillä hetkellä tunnu 😀

No eikö oo söpöjä! <3 Ja oon niin samaa mieltä extreme-olosuhteista, haha, niistä jää aina hurjimmat stoorit kerrottavaksi myös ! 😀

Voi miten ihana paikka! Ja upeat kuvat. Olemme juuri Sveitsissä ja tarkistin saman tien, kuinka kaukana majapaikastamme tuo Göscheneralp olisi. Voih! Kahden ja puolen tunnin ajomatkan päässä. Se tekee päiväretkestä vähän haastavan, jos päivästä ajamiseen menisi viisi tuntia. Mutta mieli tekisi tuon selostuksen jälkeen. Onneksi tässä lähempänäkin on kivoja juttuja. Kävimme jo Säntis-vuoren rinteillä (ei houkuta nuo hissinousut), viime reissullamme Sveitsiin kävimme Pilatus-vuorella ja Rigi-vuorella. Tämä maa tarjoaa niin valtavasti upeita näkymiä ja kävelyjä luonnossa. Tuo kävelyajan arvio toi hymyn huulille. Kävelyajat on selvästi arvioitu nuorten reippaitten kuntoilijoitten mukaan. Tavallinen tallaaja saa aina lisätä niihin melko paljon ja meikäläinen eläkeläismummi vielä enemmän. Mutta tärkeintä on, että yleensä jaksaa mennä ja nauttia, mitäpä sillä vauhdilla väliä.

Harmi, että välimatka on pidempi – no mutta ehkä ensi kerralla! 🙂 Sveitsi on kyllä niin upea, mekin käytiin Pilatuksella tällä reissulla ja nyt joulukuussa vihdoin ensimmäistä kertaa Rigille! 🙂

Vuohifarmari! Ja huhhuh, mitä maisemia tuolla on – Sveitsi on kyllä mielettömän kaunis! <3

Olisin voinut pokaa vuohifarmarin ja jäädä tonne asumaan, hihii <3

Aivan älyttömän upeita kuvia ja mikä vaellus! Hurjaa!!

ADD A COMMENT