Matkaopas Gozolle – nappaa parhaat vinkit Maltan pikkusiskosaarelle

2 elokuun, 2019

*Kaupallinen yhteistyö: Visit Malta / lennot tarjosi: Finnair

Gozon saari on osa Maltaa ja se sijaitsee alle puolen tunnin lauttamatkan päässä itse Maltan pääsaaresta. Gozo on pienempi ja rauhallisempi saari, jossa matkailija pääsee nauttimaan vaellusreiteistä, sukelluksesta, historiasta sekä kovaa vauhtia kasvavasta wellness-trendistä joogatunteineen. Saari on kooltaan viidesosa Maltan pääsaaren pinta-alasta ja siellä on hieman yli 30 000 asukasta.

Lautta kulkee Maltan Cirkewwan satamasta useita kertoja päivässä yömyöhään Gozolle. Lauttalippu ostetaan vasta paluumatkalla. Saarten välille on myös kaavailtu siltaa, mutta tätä gozolaiset ovat vastustaneet koska he haluavat pitää kiinni saaren rauhasta.

Gozo on saanut vaikutteita myös Sisiliasta ja vaikutteet näkyy osaksi arkkitehtuurissa mutta maistuu myös saaren ruokatarjonnassa.

Lue kattava matkaoppaani Maltalle täältä.

Kaikki vinkkini Maltalle ja Gozolle löytyy myös kätevästi Wowanders -mobiilioppaasta täältä.

gozogozo maltagozo saari malta

Matkaopas Gozolle – nappaa vinkit talteen matkaa varten!

Maltalle on suoria lentoja Helsingistä Finnairin siivin 26.5.-20.10. välisenä aikana. Kesäkauden ulkopuolella Maltalle on matkustettava välilaskulla, esimerkiksi Frankfurtin tai Instanbulin kautta. Suora lento Maltalle kestää neljä tuntia. Katso suorat lennot Maltalle täältä.

Gozo  – koe ainakin nämä kuusi elämystä

Gozon nähtävyydet keskittyvät lähinnä luontoon sekä Maltan historiaan. Suuri osa historiallisesta nähtävästä sijoittuu pääkaupunkiin Victoriaan saaren keskellä. Paikalliset kutsuvat Victoriaa yleisesti Rabatiksi sen entisen nimen mukaan. Luontoelämykset patikointeineen ja sukelluksineen keskittyvät rannikon läheisyydelle.

gozo matkaopas maltaDSC_4122.jpg

1. Yellow Rock Yoga – joogaa ja meditaatiota luonnon helmassa

Ihana hollantilainen Monique rakastui jo vuosia sitten Gozon saareen ja päätti jäädä asumaan. Nyt hän pitää joogatunteja yksityisesti ja ryhmille niin sisätiloissa kuin ulkona luonnossakin. Itse aloitin yhden aamun yksityisellä joogatunnilla Moniquen kanssa rantakallioilla.

Aikataulun Yellow Rock Yoga -ryhmätunneille löydät täältä.

Yellow Rock Yoga järjestää myös päivän retriittejä, joista voit lukea lisää täältä.

2. Ta’ Mena – viinitilavierailu maaseudulla

Gozo eli etenkin ennen maanviljelystä, joka on valitettavasti jatkuvasti pienenevä ala saarella. Ta’ Menan tila on pioneeri alalla ja järjestää turisteille muutaman kerran viikossa kierroksia. Lue kierroksista lisää täältä.

Perheomisteinen Ta’ Mena tarjoaa upean matkailuelämyksen, jossa pääset tutustumaan saaren perinteisiin ja tilan ihanaan omistajaperheeseen suloisine koirineen. Itse nautin muutaman lasin viiniä tilan omistajan Josephin kanssa, joka kertoi minulle paljon lisää paikallisista viineistä, herkullisesta rucolasta sekä vuohenjuustosta. Tilalla on myös kauppa, josta voit ostaa saaren paikallisia erikoisuuksia mukaan tuliaiseksi.

3. Sukellusta ja snorklausta turkoosissa meressä

Gozo on sukeltajan märkä päiväuni. Maltalta ja Gozolta löytyykin yhteensä yli 200 sopivaa sukelluspaikkaa, joissa pääsee ihastelemaan meren elämää, luolia tai vaikka vanhoja laivojen hylkyjä.

Gozon sukelluskohteista kuuluisin on varmasti The Blue Hole, joka koostuu lohkareista, luolista ja erikoisesta pystyluolasta.

Lue lisää sukelluskohteista Maltalla ja Gozolla täältä.

4. Historian havinaa – Cittadella

Unescon maailmanperintökohde Cittadella sijaitsee Gozon sydämessä muurien keskellä. Arkeologisesti merkittävä linnoituskohde on yksi saaren tärkeimpiä nähtävyyksiä ja parhaiten koettavissa kävelemällä ja harhailemalla sen pienillä kaduilla. Ylhäältä linnoituksesta on erinomaiset näkymät ympäri Gozon saarta.

Keskiaikaisessa linnoituksessa on hunajankeltaisesta kalkkikivestä rakennettu katedraali ja muutamia pieniä museoita.

5. Ggantijan temppeli

Ggantijan temppeli on historiasta kiinnostuneet matkailijan kohde. Temppeli pääsi mukaan Unescon maailmanperintöluettoloon vuonna 1980. Stonehengeäkin vanhempi kivistä valmistettu temppeli vie ajassa taaksepäin aina aikaan 3600-3200 vuotta ennen Kristusta.

Lue lisää Maltan Unescon maailmanperintökohteista täältä.

6. Luksusta sateiselle päivälle – Kempinski Hotel Spa

Kempinski on Maltan Gozon saaren hulppein hotelli ja vaikka siellä ei majoittuisi, pääsee kuitenkin nauttimaan hotellin erinomaisista kylpyläpalveluista. Kempinskin kylpylä tarjoaa koko päivän spa-paketteja ja erillisiä hoitoja jokaiseen tarpeeseen. Kylpylästä löytyy myös uima-allas.

Hinnat ovat toki Kempinskin tasoiset, joten tämä ei välttämättä sovi budjettimatkan hemmottelupäivään.

Lue lisää kylpylästä ja katso hinnat täältä.

P5210141.jpg

malta gozogozo cittadella

Ravintolavinkit Gozolle

Gozon ravintolat tarjoilevat Välimeren herkkuja ja perinteisiä maltalaisia makuelämyksiä. Moni ravintola saarella saa myös vahvoja vaikutteita Sisiliasta. Tässä listauksessa on omat suosikkiravintolani ja muutama suositus paikalliselta tuttavaltani.

Il Kartel Restaurant

Il Kartel tarjoilee merellisiä makuelämyksiä right by the sea. Nautimme täällä herkullisen lounaan ulkosalla – leipä oli niin hyvää, että pyysin sitä pienessä pussissa mukaan illalliseksi hotellille, hah. Feed me carbs and I’m happy. Nautin lounaaksi myös mustekalaa ja herkullisia yrttiperunoita. Vahva suositus, etenkin vielä sijaintinsa puolesta.

Mekren’s Bakery

Mekrens’ Bakery ei itseasiassa ole ravintola, vaan leipomo josta paikalliset käyvät hakemassa kotiin monenlaisia herkullisia välipaloja. Leipomossa ei tarjoilla kahvia eikä siellä ole istumapaikkoja – kävelet sisään oviaukosta suoraan keskelle leipomoa, josta kannattaa tilata muutamia paikallisia erikoisuuksia vaikka evääksi patikoinnille. Perheomisteinen leipomo on erityisen tunnettu paikallisesta pizzastaan ja monenlaisista muista herkullisista täytetyistä leivistä.

Il Panzier

Il Panzier on oma ehdoton suosikkini Gozon saarelta, johon satuin illallistamaan puolivahingossa reissuni toisena iltana. Il Panzier on sisilialaisen perheen omistama hyvin kotikutoinen, mutta juuri niin täydellisen herkullinen ravintola. Ovelle saapuessani luulin ravintolan olevan kiinni, sillä sinne kävellään kirjaimellisesti perheen eteisen poikki viihtyisälle takapihalle. Täällä ei kannata odottaa etiketin mukaista palvelua tai juuri oikeanlaista viinilasia, mutta maut on juuri niin kuin voisit olettaa vieraillessasi sisilialaisen perheen luona. Omistaja on vanha herra, joka innostuu aina saadessaan jutella turisteille ja tarjoilee vauhdilla isot annokset pöytään.

Tmun Mgarr

Perheomisteinen Tmun Mgarr sijaitsee lähellä Gozon satamaa ja tarjoilee korkeatasoisia Välimeren antimia. Kokeile ainakin pariskunnan omaa Bouillabaisse -reseptiä, joka on tehty itse seitsemästä eri kalalajista.

Maldonado Bistro

Maldonado Bistro on Gozon ‘hidden gem’, joka on suosittu enimmäkseen paikallisten keskuudessa. Victorian katujen syrjässä, perinteinen Välimeren makuelämyksiä tarjoileva ravintola hankkii raaka-aineensa myös suoraan paikallisilta tuottajilta ja panostaa niiden laatuun. Kokeile ainakin paikallista juustoa, antipasto-herkkuja sekä mustekalapastaa.

il panziera ravintola gozoil panziera gozoP5200054.jpg

Majoitus Gozolla

Majoitus Gozolla keskittyy Victoriaan, Marsalforniin ja Xlendiin, mutta vaihtoehtoja on ympäri saarta moneen makuun. Itse majoituin Victoriassa historiallisten nähtävyyksien ja keskustan shoppailumahdollisuuksien keskellä. Seuraavaksi saattaisin valita Xlendin rantabulevardeineen.

Gozolta löytyy hulppeampia hotelleita, edullisia majataloja sekä keskitason hotellivaihtoehtoja ja airbnb -asuntoja. Itse majoituin The Duke Boutique -hotellissa.

The Duke Boutique Hotel

The Duke Boutique Hotel sijaitsee Gozon keskustan ytimessä Victoriassa pääkadulla ostoskeskuksen yläkerrassa. Ajatuksena ostoskeskuksen yläkerta ei oikein innostanut, mutta hotelli oli erittäin hyvä ja laadukas sekä sijainnistaan huolimatta rauhallinen.

Ihan luksushotelliksi en tätä välttämättä kutsuisi, vaikka sellaiseksi se onkin brändätty. Palvelu on hyvin keskinkertaista ja sisustus hieman vanhanaikaista. Oma huoneeni oli kuitenkin todella iso ja kaiken kruunasi poreallas parvekkeella!

*Kuvat: The Duke Boutique Hotel

Ta’Kalamija

Kalamija on suomalaisomisteinen luksusvilla, jossa majoittuu todella edullisesti isommalla porukalla. Isommassa talossa on 6 makuuhuonetta ja pienemmässä 4. Molemmissa taloissa on oma uima-allas ulkona. Sisustukseltaan villa ei ole niin erityinen, mutta vanhanaikaisen linnan pramea. En majoittunut täällä, mutta kävin katsomassa paikkaa ja haluankin joskus ehdottomasti majoittua täällä isommalla kaveriporukalla – who’s with me?

Majapaikan edestä kulkee bussi, mutta täällä kannattaa melkein olla vuokrattuna auto koska ihan villan lähellä ei ole sen enempää palveluita.

majoitus gozovilla vuokraaminen gozogozo kalamija

Löydät lisää majoitusvaihtoehtoja Gozolle Finnairin sivuilta.

Vaellusreitit ja patikoiminen Gozolla

Gozo on luontomatkailijan unelmakohde, joillekin jopa ympäri vuoden. Karut kalliot, turkoosi meri ja rauhalliset reitit tarjoavat täydelliset puitteet aktiivilomalle. Reittejä löytyy jokaiseen tasoon ja luonto on vieläkin monilta osin saarta koskematonta. Itse suosin Dwejra Bayn ja Gebel Ben Gorg Cliffs -aluetta upeine maisemineen. Oma patikointireittini kesti kolmisen tuntia kuumana kesäpäivänä.

Muita suosittuja alueita vaelluksille ovat ainakin Rambla Bay, jonka ranta etenkin hiljaisempana talvena on yksi kauneimpia mitä olen nähnyt.

Toisena aamuna patikoimme tiemme myös joogapaikalle Ta’ Ċenċ Cliffsien läheisyyteen, josta kulkee suosittu vaellusreitti rantakallioita pitkin.

Zebbugissa taas pääsee nauttimaan maalaismaisemia ja reitti johtaa lopulta rannikolle.

gozo vaellusreititgozo vaellusgozo patikoiminen

Julkinen liikenne Gozolla

Tavallisella paikallisbussilla kulkeminen Gozolla on todella helppoa ja suositeltavaa!  Busseja lähes joka puolelle saarta lähtee suoraan sataman oven edestä ja bussilla kulkeminen on suht edullista ja lipun voi ostaa suoraan bussista käteisellä.

Moni päiväkävijä valitsee Gozolla Hop on Hop off -bussin, joille kaupataan lippuja satamassa heti astuessa ulos ovista.

Satamassa on useimmiten myös takseja valmiina.

gozo julkinen liikenne

Oletko sinä jo vieraillut Gozon saarella matkallasi Maltalla? 

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT