Päiväretki Hongkongissa: Lantaun saari

3 elokuun, 2018

*Matka Hongkongiin toteutettu kaupallisena yhteistyönä Finnairin kanssa

Taifuunit saapuivat tänä vuonna hieman tavallista aikaisemmin ja yhden päivän Hongkongin matkastani sainkin viettää hotellissa sisällä suojassa säältä. Minulla oli kuitenkin matkan lopussa varattu retki Lantaun saarelle ja vaikka sää ei välttämättä suosinut, pääsimme onneksi lähtemään retkelle ja saimme saaren suunnilleen itsellemme.

Lantaun saari on Hongkongin suurin saari ja siellä sijaitsee myös Hong Kong International Airport. Lantaun saari on harvaan asuttu ja siellä saakin nauttia kauniista luonnosta ja perinteisestä kulttuurista. Tunnetuimpia kohteita Lantaulla lentokentän lisäksi ovat varmasti Ngong Pingin ja Tai O:n kylät.

Lauttamatka Lantaulle taifuunissa muistutti tivolia, mutta onneksi keinutus sai matkustajat lähinnä hihittämään. Minä olen itsekin aina viihtynyt myrskyisillä merillä!

Lue myös: Matkapäiväkirja – Huomenta Hung Hom

Retki Lantaun saarella kuului yhteistyössä toteuttamaani Finnair Holidays -lomaan Hongkongissa. Voit lukea matkakertomuksen Hongkongista täältä. Retki toteutettiin n. 15 hengen ryhmässä ja opas tuli noutamaan aamulla hotellilta, josta matka jatkui n. puolen tunnin lauttamatkalla Lantaun saarelle jossa oli vastassa seuraava bussi.

Lantaulla ensimmäinen pysähdys oli Cheung Sha Beach, mutta taifuunin tuoman kaatosateen vuoksi rannalta ei ole nyt yhtään valokuvaa, koska kamera olisi ollut sen jälkeen entinen, haha.

Retkemme jatkui historialliseen Tai O:n kalastajakylään, joka on monista vanhoista kantoonilaisista elokuvista ja Anthony Bourdainin sarjoista monelle tuttu.

Tai O:n kalastajakylä Lantaun saarella

Tai O:n kalastajakylässä näkee mielestäni sitä aidointa perinteistä Hongkongia eikä sitä kannata Lantaulla vieraillessa missään nimessä jättää välistä. Tai O:ta kutsutaan Hongkongin Venetsiaksi sen kanaalien vuoksi. Ihan Venetsia-viboihin ei täällä pääse ja nenästä kannattaa pitää ainakin aluksi kiinni, sillä fermentoidun kalan aromi ei ole kaikista aromeista se miellyttävin.

Tai O oli yli 200 vuoden ajan Hongkongin vilkkain satama. Kalastus elinkeinona on kuitenkin vuosien aikana laskenut radikaalisti, mutta turistien lisäksi täällä on edelleen paikallisia fermentoitujen kalatuotteiden perässä.

Jos Tai O:ssa lähtee veneretkelle, on tämä kalastajakylä on myös yksi niitä maailman harvoja paikkoja joisa voi hyvällä tuurilla bongata vielä vaaleanpunaisia delfiinejä valtameressä. Olen itse vieraillut saarella kolmesti, mutta en ole vielä koskaan ollut ihan niin onnekas – but they are around.

Kylässä asuu tällä hetkellä noin 2000 ihmistä ja matkailu on tällä hetkellä todennäköisesti tuottavin elinkeino ja sitä lähestytään rauhallisesti, eikä Tai O:sta haluta luoda ‘kalastushuvipuistoa’, jotta sen autenttinen tunnelma säilyisi vielä sadat vuodet.

Tai O:lla vieraillaan suurimmalla osalla retkiä, mutta toki sinnekin voi matkustaa omatoimisesti bussilla Tung Chungista, johon pääset kaupungista metrolla.

Mutkia Matkassa -blogissa on kattava postaus Tai O:n kalastajakylästä, jonka voit lukea täältä.

Kasvislounalla Po Linin buddhalaisessa luostarissa

Lantaun saarella lähellä tunnettua suurta buddhaa sijaitsee Po Linin buddhalainen luostari, jossa nautimme retken aikana herkullisen kasvislounaan. Itsehän eksyin kävellessäni ravintolaan, koska jäin ihailemaan luostarin arkkitehtuuria ja sen ulkopuolella palloilevia söpöjä kulkukoiria. Ihan kaikkia koiria ei kannata luostarissa lähestyä, mutta ne kyllä ilmoittavat ajoissa irvistämällä jos on parempi pysyä kauempana.

Kasvislounas tarjoillaan luostarin ravintolassa, joten se on hyvin perinteinen kasvisateria ilman turhaa hienostelua. Ruokaa oli kuitenkin paljon ja se oli harvinaisen herkullista. Hongkongissa syömisessä yleensäkin parasta on se, että tapaan kuuluu tilata pöytään useampia ruokia ja kaikki ottaa niistä omiin pieniin kippoihin sopivan annoksen. Näin saa maistaa huomattavasti useampaa mättöä. Kaipaan tätä käytäntöä aina täällä kotona Suomessa…

Lantaun saaren suosituin nähtävyys: Tian Tan Buddha

Tian Tan Buddha on yksi maailman suurimpia ulkona istuvia pronssisia buddhapatsaita. Buddha sijaitsee Ngong Pingin kylässä Lantaun saarella Hongkongissa. Tian Tan Buddha kuuluu osaksi varmasti ainakin lähes kaikkia Lantaun saaren retkiä. Omillaan tänne voi tulla Tung Chungista cable carin kyydissä huikeiden vuoristomaisemien halki.

Ngong Pingin kylä on keinotekoisesti rakennettu turistikylä, josta löytyy matkamuistomyymälöitä ja Starbucks. Itse en pidä Ngong Pingiä niin mielenkiintoisena juurikaan näistä syistä, mutta Tian Tan Buddha ja vanha luostari tekevät paikasta käymisen arvoisen. 45 minuutin cable car -kyyti on myös kokemisen arvoinen, sillä vaijerit kulkevat korkealla ja maisemat avautuvat hyvinkin pitkälle. Korkeanpaikankammoista saattaa hieman hirvittää.

Buddhapatsaalle voi kävellä ylös portaita ja matkan varrella voi bongata myös paikallisia buddhalaisia rukoilemassa portaita kivutessaan selfieitä napsivien turistien seassa. Buddha on auki yleisölle päivittäin 10-17.30. Pääsy on ilmainen, paitsi jos haluaa vierailla buddhan sisällä.

Koe ainakin nämä Lantaun saarella:

Tin Tan Buddha

Tai O:n kalastajakylä

Cheung Sha Beach

Po Lin -luostari

Patikointireitit

Lue myös : Koe ainakin nämä Hongkongissa

Oletteko käyneet Hongkongissa? 

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Uh, upea tunnelma kuvissa pilvineen kaikkineen <3__<3

Mutta niin, Hongkong. Ihastuin siihen ikihyviksi pari vuotta sitten, kun pyörittiin siellä muutama päivä. Silloin tuli katsastettua päänähtävyydet itse kaupungista, joten seuraavalla kerralla olisi varmasti päiväretki paikallaan. Lantausta en ole koskaan kuullut mitään huonoa, joten…

Vautsi mitä maisemia! Nuo temppelitkin on upeita! Hongkong alkoi heittämällä kiinnostaa aiempaa enemmän.

Mä niin haluaisin sun kanssa Honkkareihin, löydät aina kaikki makeimmat mestat! Ja tuo on ihan maagisen näköinen paikka noine buddha-patsaineen!

ADD A COMMENT