Intia ja liikenne

28 toukokuun, 2012

Intiaan lähtevää saattaa huolestuttaa paikallinen liikenne. Ensinnäkin liikenteen oletetaan olevan vasemmanpuoleinen, mutta se meneekin niin, että mistä parhaiten pääsee niin sieltä mennään. Kaupunkien välisessä liikenteessä junan sanotaan olevan turvallisin, vaikka onnettomuuksia ja ryöstöjäkin sattuu. Autoilua pidetään kuitenkin huomattavasti vaarallisempana. Me itse taitoimme matkat lentäen, bussilla, riksoilla ja autoilla, eikä jouduttu mihinkään suurempaan vaaratilanteeseen.

Tiet ovat suureksi osaksi huonossa kunnossa ja ahtaita. Suomalaiselle tällaisessa liikenteessä olo on pelottavaa ja se vaatii tottumusta. Trust me, kaikkeen tottuu. Rajuinta on varmasti se, että Intiassa ei ole juuri kävelyteitä vaan ihmiset, lehmät ja ajoneuvot kulkevat pitkälti kaikki samassa kasassa. Ei kukaan sun päälle kuitenkaan aja kunhan pysyt reunassa ja reagoit välillä töötteihin. Katua ylittäessä kannattaa myös aina seurata paikallisia, koska muuten seisot tiellä tyhmänä tunnin verran.

Nämä töötit tuntuvatkin olevan Intian ainut liikennesääntö. Ihan sama mitä teet ja missä meet, kunhan tööttäät niin you’ll be right. Moottoritielläkin yksisuuntaista kaistaa pitkin saattaa tulla vastaan valtava rekka, koska se ei jaksanut kiertää pidempää reittiä. Kaveri kuitenkin tööttää ja yleensä kaikki selviävät hengissä. Sneakyimmät kulkupelit on varmasti riksat, joilla mahtuu kokemuksen perusteella ihan mihin vaan. Jännää on myös se, miten yhteen riksaan mahtuu 2-3 eurooppalaista, mutta toistakymmentä intialaista. How do they do it?

Liikenne kulkee Intiassa myös törkeän hitaasti. Matka Delhistä Agraan on noin 200 kilometriä ja matkaa taitettiin autolla 5 tuntia. Maisemat on kuitenkin niin jännittäviä, että aika oikeasti kulkeekin siivillä! Ohitukset onkin taas asia erikseen. Mikään tilanne ei ole intialaiselle liian vaarallinen ohittamiseen, mennään vaikka täysillä niitä rekkoja päin, kyllä joku aina väistää ja meillä aina joka tilanteesa väistikin. Oudointa olikin, että lopulta tunsin oloni Delhin liikenteessä jopa turvallisemmaksi kuin Helsingissä moottoriteillä.

Lehmät ja kaikki muutkin otukset ovat taas oma juttunsa liikenteessä. Liikenne voi seistä paikallaan jopa tunteja jos tiellä makaa lehmä. Se on pyhä eläin ja sen häätäminen on törkeää. Kaupungeissa joku kuitenin yleensä nousee autosta ja laittaa kaveriin hieman vauhtia. Välillä tielle hyppi myös apinalaumoja ja koska karma is a bitch, ei niiden päälle ajeta vaan annetaan kavereiden kiltisti leikkiä tai ylittää katu 🙂

Jatkossakin uskon, että tulen kulkemaan Intiassa kuitenkin eniten bussilla. Ne on mun mielestä tarpeeksi turvallisia ja vaikka bussiin tungetaan ihmisiä suhteessa enemmän kuin sardiinia tölkkiin niin kun niihin tottuu, ne on lähinnä hauskoja. Pitkät matkat Intiassa taittuu mun makuun parhaiten lentäen, vaikka osa meistä tahtoo sen paikallisen junaseikkailukokemuksen (tuo ei voi olla sana).

Ehkä joku päivä kirjoitan selviytymisoppaan intialaiseen bussiin ja jutun myös paikallisista lentoyhtiöistä jos jotain kiinnostaa 🙂 Lähtekää kuitenkin ennakkoluulottomana matkaan, tämä maa vie mukanaan! 

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Pari kuukautta sitten oli uutinen, jossa kerrottiin Intiaan vietävistä autoista. En muista minkä merkin autoja ne oli, mutta tehtaalta sanottiin, että Intiaan vietäviin autoihin tehdään erikoisvalmisteiset töötit. Eurooppalaisen auton töötti menis siellä rikki jo parissa päivässä, joten Intiaan vietävien autojen tööttejä testataan silleen, että niitä soitetaan tauotta 2 viikkoa putkeen. Ja sen voin kyllä uskoa 😀 Voi sitä tööttäämisen määrää mitä Intiassa on..

Mä kyllä ehdottomasti suosittelen matkustamaan Intiassa junalla! Siellä oli yllättävän mukavaa ja hinta on tosi halpa. Ja onhan niissä junissa niitä kalliimpiakin hienoja luokkia. Me tosin matkustettiin lähinnä yöjunilla ja halvimmassa sleeperluokassa tietysti. Mutta oli nekin kyllä ihan inhimmillisiä 🙂

(Muuten, en tiedä mitä tää Rantapallo sekoilee, enkä tiiä onko joku muu sanonut tästä aiheesta, mutta mä en näe mitään kommentteja..! Katoin myös muita Rantapallon blogeja ja kaikissa sama juttu. Kun julkasen kommentin sen näkyy tossa hetken, ja sitten katoaa. Blogiteksi saattaa näyttää että vaikka “8 kommenttia” mut sitten kun klikkaan en nää niitä ollenkaan. :o)

Joo oon muuten kans jostain kuullu noista autoista mitä jostain Saksasta viedään Intiaan erikois-tööteillä, se on ehkä hauskin juttu mitä oon koskaan kuullut 😀

Junailu Intiassa on varmasti kyllä paras tapa matkustaa kuitenkin, seuraavaksi kokeilen mennä pidemmän matkan Intiassa näin 🙂

Musta tuntuu et Rantapallo tai wordpress sekoilee vähän usein, heh, tai sit mä oon ite tyhmä..mut toi kommentti-ongelma mulla on aina jos katon rantapalloa iphonesta, mutta muuten näkyy normaalisti?

ADD A COMMENT