Intia ja vatsataudit

23 toukokuun, 2012

Intiaan ensikertaa matkaava on useimmiten huolissaan vatsataudeista ja niin olin itsekin viime vuonna. Mulla on yleisesti aika kestävä teräsvatsa ja voisin syödä vaikka tuolin siitä jälkikäteen kärsimättä. Intiasta olin kuitenkin kuullut niin paljon kauhutarinoita, että päätin turvata selustani kunnolla, tosin joutuen silti viettämään kolme päivää paikallisessa sairaalassa. Tätä ei pidä kuitenkaan pelätä, sillä vatsataudilta voi helposti välttyä noudattamalla muutamia varovaisuusohjeita ja if worse comes to worst niin ei parin päivän tuska pääse lomaa edes kokonaan pilaamaan.

Maitohappobakteerit jo kotona käyttöön

Itse aloitin syömään maitohappobakteereita viikkoa ennen matkalle lähtöä. Ei kannata ottaa sitten mitä tahansa maitiksia, vaan kysellä apteekkarilta mikä oikeasti on se paras vaihtoehto. Itse sain ainakin pariin otteeseen eri mielipiteitä. Ensin sanottiin, että pureskeltava on helpompi Intiassa. Toinen apteekkari kuitenkin totesi, että kannattaa ottaa sellanen veden kanssa nieltävä, koska muuten osa auttavista ötököistä menee purtaessa hukkaan. Itselläni oli matkassa Lacto Sevenit ja pureskeltavat IDOFORM-matkatabut. Lacto Seveneitä lähtisin suosittelemaan!

Alkumatka jännitettiin kaikkien varoittamaa “superbakteeria”, josta silloin uutisointiin. Jaksoimme siis ekat päivät hinkkailla käsidesiä ympäriinsä ja käyttää vesipullovettä hampaiden pesuun Delhissä. Delhi on yleisilmeltään likainen, joten siellä oli helpompi muistaa nämä toimenpiteet. Olimme positiivisesti yllätyneitä, ettei kukaan joutunut kärsimään “Delhi belly”:stä.

Sellainen helppo yleissääntö vatsataudin välttämiseen on se, että syö vain kuumennettuja ja itse kuorittuja tuotteita!

Veden juominen ja jääpalat

Kraanavettä ei kannata juoda missään päin Intiaa. Jos on herkkä vatsa, kannattaa myös hampaiden pesussa käyttää pullovettä. Itse jossain vaiheessa matkaa Goalla käytin kraanavettä hammashommissa. Pulloveden ostamisessa kannattaa myös mielummin ostaa sellanen pullo, missä on muovi korkin ympärillä. Intiassa jopa ravintoloissa joskus täytetään asiakkaiden vanhat pullot kraanavedellä, tosin tähän emme itse kuitenkaan missään törmänneet. Kaikki drinkit on myös fiksumpaa pyytää ilman jääpaloja, koska ne saatetaan tehdä kraanaveteen! Osassa turistimestoja erikseen mainitaan, että jääpalat tehdään pullovedestä, joten silloin uskaltaa huoletta antaa palaa.

Tuoreiden hedelmien paratiisi

Onko mitään ihanempaa kuin lämmin aurinko, meri ja trooppiset hedelmät? No ei ole. Aluksi välttelimme hedelmäsalaatteja ja smoothie-hässäköitä, mutta loppuajasta melkein elin niillä. Varovainen matkailija kuorii hedelmänsä itse ja pesee kädet ennen syömistä. Meidän sairaalareissuhan johtui siitä, että maistelimme mätiä litchejä, jotka hedelmäsetä meille saasteisella torilla likaisin käsin kuori. Siispä pitkälti omaa tyhmyyttä.

Minä kyllä rakastan hedelmiä niin, että jatkossakin tilailen hedelmäsalaatteja. Jos on kestävä vatsa niin antaa palaa vaan tai jos vaan rakastaa hedelmiä niin paljon kuin minä niin elämässä vaan pitää ottaa riskejä. Eikä näistä hedelmäcomboista koitunut itselleni mitään harmia. Joku turisti kenen kanssa juttelin, oli niistä jonkun vittupäisen loisen itselleen napannut.

Liha ja kala

Se on yleensä kasvissyöjä, joka parhaiten Intiasta selvitytyy. Kuvat tässä kohtaa kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Itse jos lihaa söisin, niin en sitä näiltä kuvan kavereilta kyllä lähtisi ostamaan. Kana saattaa myös joskus olla raakaa ja kaikki tiedämme mihin se johtaa. Joten vaikka muutenkin suosittelen kasvisruokavalioon siirtymistä, niin erityisesti Intiassa sitä ainakin kannattaa harkita. Maa on muutenkin kasvissyöjän paratiisi, ravintolan menuissa on monta kertaa enemmän ruokaa meille puputtelijoille.

Salaatit ja vihannekset

Näihin pätee pitkälti sama kuin hedelmiin. Niitä ei välttämättä kannata syödä jos ei niitä itse ole pessyt ja valmistanut, mutta loppumatkasta mä tosiaan tilasin tietyistä turvalliseksi toteamistani mestoista huoletta salaattia ja selvisin hengissä.

Katukeittiöt

Viimeisimpänä, mutta ehkä tärkeimpänä, katuruoka. Tätä on Intia pullollaan. Delhin kadut olivat täynnä ihania pieniä lätyskäkojuja herkullisilla curryn tuoksuilla. Varovainen matkustaja välttää katuruokaa koko matkan ajan ja näin meille myös orpokodissa neuvottiin. Tässäkin luotan enemmän kuitenkin meidän Madventureksen poikien sanaan, eli syökää street foodia, se on paras tapa tutustua kulttuuriin. Fiksuinta on siis katsoa missä kojussa on suurin joukkoa paikallisia mättämässä, sinne uskaltaa turistikin mennä. Me ostelimme herkkuja kadulla Delhistä ja Goalta, no problems ja ehdoton NAM!

Tässä siis vähän vinkkiä ja omia kokemuksia. Kannattaa siis pitää pieni järjen ääni mukana, muttei kannata sen kuitenkaan antaa rajoittaa lomaa! Jos vatsatauti tulee, oksenna se pois ja nauti elämästä 🙂 Intia on näkemisen ja kokemisen arvoinen!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Minä saan vatsataudin lähes maassa kuin maassa, koskee myös kotimaata. Silti syön katukeittiöstä aina kuin mahdollista, koska se paras ruoka tehdään niissä. Enkä kyllä usko, että se tauti erityisesti tulisi katuköökistä, missä itsekin näkee valmistusprosessin. Eri asia sitten ne suljetun keittiön piilossa hääräävät ravintolakokit 😀

Tosi hyvä pointti Heidi! 🙂 Ja toiset meistä vaan on herkempiä, mutta jos sen vatsataudin saa mistä tahansa niin miksi sitten erityisesti mitään varoa, heh 😀

Noniin, tästäpä saikin ajattelemisen aihetta eräs juuri kovaan ääneen Intian vatsataudeista mesonnut: “Ja minähän en sinne lähde sairastamaan!”.

Vaan saatanpa sittenkin lähteä, maalaisjärjellä varustettuna toki sekä se tieto mielessäni, ettei mahdollinen pöpö varmastikaan pilaa koko lomaa. Kuten sanoit, se pitää vaan oksentaa pois ja nauttia elämästä. 🙂

Haha loistavaa! 🙂 Kyllä se maa on visiitin arvoinen, vannon että kerran käytyäsi palaat vielä uudelleen 😉

Allekirjoitan muuten kaiken sanomasi, mutta mä en kyllä suosittele sitä hampaiden pesua kraanavedellä missään olosuhteissa! Hinkutin ite hampaani uskollisesti pullovedellä puhtaaksi. Vaikka vesi saattaisikin olla puhdasta (mitä kyllä kovasti epäilen) niin putkistosta tms saattaa levitä se pöpö sinne veden mukaan. :s

Klementiinejä (tai mitä lie mandariineja ne nyt sitten oli) tuli popsittua Intiassa ihan hulluna! Ihan sairaan hyviä, sellasia meheviä eikä kuivia käppänöitä mitä täältä kotoota yleensä saa.

Joo eihän se viisasta olekaan, mutta mä oonkin välillä vähän turhan rento näissä jutuissa ehkä..Vauhdilla vaan purskuttaa pois heh. good thinking.

ja joo mä söin meijän orpokodilla noita klementiinejä joku tuhat ja sata oikeesti oi ja nam <3

Yleensä mitä kauemmin aikaa viettää jossain paikassa, sitä huolettomammin alkaa suhtautua ja ajattelemaan että “no ei mulle mitään pöpöjä oo tullut”… ja sitten PAM oksennustauti iskee päälle ja muistaa taas varoa vähän aikaa 😀

Joo toi on totta, noin mä just toimin aina 😀 Sinänsä ei välttämättä fiksua, mutta liika varovaisuuskin on rankkaa 😀

Voi zhanti kiitos 🙂 Intia aiheista postausta on varmasti luvassa lisää jatkossa, olen siihen maahan niin koukussa <3 Ja ilmaise ihmeessä jos on jotain postaustoivetta asian tiimoilta niin toteuttelen!

Löysin blogisi vastasi hiljattain, mutta jäin koukkuun välittömästi 🙂 Humoristinen kirjoitustyylisi vain uppoaa!!! Itse olen marraskuussa lähdössä juuri Intiaan reissaamaan, joten enemmän kuin mielenkiinnolla luen näitä Intia postauksiasi!!!!

Jatka samaan tapaan!!!!

Jep, ei sitä kaikkea varomalla aina elämästä selviä, ei SUomessakaan 🙂 ja Itsekin Nepalista haaveilen ja miksei Ugandakin olisi jännä kohde!

Asiaa. Ja näistä varotoimenpiteistä huolimatta sen mahataudin voi siltikin saada! Nimimerkillä Nepalissa ja Ugandassa sairastellut… 🙂 Lähtisin silti uudestaan molempiin paikkoihin vaikka heti!

ADD A COMMENT