Mitä tapahtui kun aloin syömään lihaa uudelleen?

25 heinäkuun, 2016

Oli tammikuu 2016. Olin ollut kasvissyöjä jo useita vuosia, mutta yhtäkkiä huomasin himoitsevani punaista lihaa. Ajattelin oudon himon menevän ohi, mutta löysinkin itseni pian Turusta mättämästä poroa naapurin lautaselta oman tofuannokseni sijaan. Mystinen himo punaista lihaa kohtaan lähinnä vahvistui ja omantunnontuskien jälkeen päätinkin kokeilla mitä tapahtuu jos lisään hieman lihaa takaisin ruokavaliooni.

Monet vegaanit ja kasvissyöjät kertovat että ei ole juuri koskaan nauttinut lihan mausta, kuten taas oma suosikkiruokani noin makunsa puolesta on aina ollut hyvä melkein raaka pihvi. Suurin syy miksi siirryin kasvissyöjäksi ja myöhemmin vegaaniksi liittyi nimenomaan eläinten tuotanto-olosuhteisiin. Myöhemmin opin myös terveysvaikutuksista, joista tuli lopulta tärkein syy vegaaniruokavalion ylläpitämiseen.

***Päivitys tammikuu 2020: Jatkoin lihan syömistä ajoittain ja lopulta sen avulla moni arvoistani parani lopulta ja aloin voimaan paremmin. Monen vuoden kasvissyönnin jälkeen liian nopea eläintuotteiden lisääminen ruokavalioon voi vaikuttaa negatiivisesti. Kasvispainotteisempi ruokavalio on suurimmalle osalle sopiva, mutta kaikille ei välttämättä sovi täysin kasvis- tai vegaaniruokavalio.

IMG_3970.jpg

Koska suhteeni ruokaan on aina ollut omalla tavallaan vaikea, koin suurta helpotusta päästettyäni irti ‘vegaani-leimasta’. Vaikka olenkin syönyt enimmäkseen kasvispainotteista ruokaa, on ruokavaliossani ollut tänä vuonna myös paljon kananmunia, jogurttia, fetaa, kanaa, pihviä ja kalaa. Sekasyöminen on tehnyt liian hiilareiden mässäilyn, sokerin ja vehnän välttämisestä helppoa, mikä toi aluksi todella hyvän olon! Nyt kuitenkin puoli vuotta myöhemmin joudun toteamaan voivani huonommin kuin milloinkaan kasvissyöjänä;

1.Ihon kunto huonontui selkeästi

Vegaanikuukausien jälkeen raejuusto oli ensimmäinen maitotuote jonka otin takaisin ruokavaliooni. Olen aina rakastanut raejuustoa sen helppouden ja proteiinirikkauden ansiosta. Heti kahden viikon jälkeen ihoni kunto huonontui ja leukani kukki finneistä. Ajattelin tilanteen tasaantuvan ajan kanssa, mutta näin ei ole käynyt. Myös iho käsivarsissani kutiaa taas kuten ennen vegaaniruokavalion omaksumista.

IMG_3880.jpg

2. Hormoonit hyrrää 

Puhutaanpa hieman naistenvaivoista. Syödessäni kokonaan vegaanista ruokaa, kuukautiskipuni katosivat kokonaan. Olin oikeastaan jo ehtinyt unohtaa moisten olemassaolon. Muutaman kuukauden lihan syömisen jälkeen tämä kuukausittainen tuska palasi taas takaisin.

3. Mystisen vatsakivun ikävä paluu

Koko elämäni, tai ainakin niin pitkään kun voin muistaa olen kärsinyt oudosta yhtäkkiä iskevästä kovasta alavatsakivusta jolle ei ole koskaan löytynyt selkeää diagnoosia. Kipu yllättää aina ihan kuin salama kirkkaalta taivaalta ja tekee minusta täysin toimintakyvyttömän muutamaksi tunniksi, välillä ihan keskellä yötä.

Kasvisruokavalio vei mystisen kivun mukanaan ja ehdin sen jopa kokonaan unohtaa – kunnes se sitten iski pari kuukautta sitten kävellessäni ystäväni luokse syötyäni edellisenä iltana elämäni toisen pihvin vegevuosien jälkeen. Kolmen tunnin levon ja parin buranan jälkeen tuo mystinen tuska oli taas ohi, mutta palasi myös seuraavaksi syötyäni enemmän lihaa.

IMG_0919.jpg

4. Voimaton olo

Ensimmäisinä kuukausina kun söin taas jogurttia ja kananmunia koin oloni jopa energisemmäksi kuin aikaisemmin. Innostuin hyvästä olosta ja ajattelin vihdoin löytäneeni sopivan ruokavalion joka saa minut voimaan hyvin. Muutaman viikon jälkeen energiatasoni kuitenkin laski huomattavasti. Jokaisen aterian jälkeen oli taas pakko päästä ruokalevolle, mikä ei tuntunut vegaaniaikojen jälkeen enää kovin tutulta.

5. Moraaliset haasteet

Vaikein asia lihan syömisen aloittamisessa uudelleen oli moraaliset valinnat. Lihatuotanto on aina ollut se tärkein syy siihen miksi olen päättänyt jättää lihan pois lautaselta. Olen ollut viikon sikatilalla töissä ja nähnyt sen tuskan eläimen silmissä ja en saa sitä milloinkaan pyyhittyä pois mielestäni. Olen katsellut auringonlaskua lehmää halatessa (terkut Nunnulle!) ja jakanut lounaani pienen kanan kanssa – olen aina tullut hyvin toimeen eläinten kanssa. Kuulun siihen porukkaan joita hyttysenkin tappaminen voisi hieman itkettää.

6. Jatkuva tukkoinen olo

Lapsena minua kiusattiin koulussa jatkuvan nuhan takia, johon en oikeastaan vieläkään tiedä syytä. Jostain syystä olen kuitenkin ympärivuoden tasapuolisesti nuhainen. Jatkuva nuhaisuus kuitenkin katosi vegaaniruokavalion myötä, mutta on tänä kesänä palannut takaisin.

Mitä seuraavaksi?

Jos ollaan ihan rehellisiä, en oikeastaan osaa sanoa. Ainakin kaipaan sitä energisempää ja terveempää versiota itsestäni. Pelkään edelleen leibeleitä ruokavalion suhteen, mutta varmasti jatkossa palaan huomattavasti vegaanisemman ruoan pariin terveydellisistä ja moraalisista syistä. Jo joskus kehoni huutaa kalapalaa tai kreikkalaista jogurttia, so be it?

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Välillä tulee itse myös syötyä juhlissa yms. lihaa ja samankaltaisia oireita tulee seuraavana päivänä myöskin. Juurikin tuo uupunut olo ja vatsakipu.

Hei. Oli mukava löytää tällainen juttu, varsinkin kun hain noita “lapsuusmuistojen lempiruokia”, makaronivelliä. Sinun juttu löytyi sen “vellijutun” yhteydessä. No se on taas toinen juttu. Olen kauan aikaa jo miettinyt tuota kasvisjuttua kun aina on vatsavaivoja, korkea kolesteroli ym. Kun kohta täytän 56v niin olen alkanut tosissani olemaan huolissani omasta terveydestäni. Mukava lukea näitä juttuja ja painoa olen saanut jo tiputettua 11kg. Mukavaa syksynjatkoa. T. Yx tuleva vegaani- äijä.

Pidän naisista jotka elävät himojensa vietävänä 😉 Tosin sitä ei ikinä tiedä miten kauan sitä nautintoa kestää…. :/

En tiedä mistä perseestä tämänkin repinyt. Joku lohdutus teksti nuorille vegeille. Lihan syönti antaa täyteläisen olon eikä tunkkaista kun taas kasvis paskalla ei saa vatsalaukkua puolillekkaan ja aina on nälkä. hiiltä niissä kasveissakin on ja eläviä nekin. Voimattoman olon saa nimen ovaan salaatilla. sitä vedät 3 päivää niin neljäs päivä on koomassa sairaalassa.

Haha…Blogipostaus perustuu ihan omiin kokemuksiini, eli varmaan sitten ihan omasta perseestä revitty! 🙂

Siihen en osaa ottaa kantaa kuuluuko ihmisen syödä lihaa, mutta se on sanomattakin selvää että sen syöminen jokaisella aterialla päivittäin vuodesta toiseen tuhoaa niin terveyden kuin maapallon.

Kasvisruoka on myös paljon muuta kuin salaattia.

Heh, “se on sanomattakin selvää että sen syöminen jokaisella aterialla päivittäin vuodesta toiseen tuhoaa niin terveyden kuin maapallon”. Olis kiinnostava tietää, miten lihansyönti päivittäin tuhoaa terveyden?! 😀 Ehkä ny ei toki JOKA aterialla tarvi sitä syyä, mutte ei se kyllä terveyttä pahenna – ainakaan, jos kyseessä on kala, kana, possu. Ainoo liha, jolla on tutkimuksis todettu haittayhteyksiä terveyteen on prosessoitu liha. Naudanliha taasen on just siin rajal, mutta suht neutraali. Sen sijaan kalal ja kanal on todettu positiivinen yhteys terveyteen.

Ja ei se lihansyönti tuhoa maapalloa, vaan tämä VALTAVA ihmismäärä, joka kuluttaa niin äärettömästi ruokavaroja (mukaan lukien se liha). Vielä joskus 100v sitten ei lihansyönnil tai millään muullakaan syönnil ollu mtn vaikutuksia maapalloon, koska ihmisiä, teollisuutta ja kulutusta oli vähemmän. Kaikki maapallon kulumiseen ja saastumisen liittyvät ongelmat johtuu lähtökohtaisesti ihmismäärästä, jolle tarpeiden tuottaminen vaatii hulluna resursseja.

Ja mitä lihansyönnin “pakollisuuteen” tulee, niin jos tutkii sitä vitamiini ja hivennäisaine -listaa mitä ihminen tarttee joka päivä, niin siellä toistuu 3 ruokaryhmää, joita syömällä nuo kaikki tarpeet saa täytettyä: liha, kasvikset, täysjyväviljat. Yhdenkin kuin noista poistaa ruokavaliostaan, niin siihen tulee ammottava kolo, sen voi kyllä koittaa paikata muilla tuotteilla, mutta aina se ei onnistu. Siksi ei ehkä ole ihmekään, että ihminen on tarkoitettu sekasyöjäksi – tällöin ravinto on kaikkein monipuolisinta ja ravinnerikkainta 🙂

Olen ollut kasvissyöjä kymmeniä vuosia. Siis ihan oikea kasvissyöjä, joka ei syö “joskus juhlissa” lihaa, kalaa, munia jne… Miksi pitää olla vegaani/ vege jne. jos kerran haluaa syödä muuta? Kasvissyönti on eettinen valinta, ei muotijuttu, mitä se on kovin monille nykyään. P.S. veriarvoni ovat olleet aina erinomaiset ilman mitään lisiä.

Hei, kiva kuulla että jollekin kasvisruokavalio voi olla se terveellisempi vaihtoehto, niin usein kun kuulee puhuttavan sen vaaroista. Itse yritin kasvissyöntiä pari vuotta sitten juurikin eettisistä syistä, mutta itsekontrolli ei sitten riittänyt ja sorruin liharuokiin joskus puolen vuoden jälkeen. Poikaystävästäni sen sijaan tuli ‘pysyvä’ kasvissyöjä, ja koska hän hoitaa taloudessamme n. 95% safkanlaitosta, on omakin ruokavalioni ollut siitä lähtien n. 95% pescatarian, mihin olen ollut itse hyvin tyytyväinen. Terveysjutut kuitenkin mietityttävät usein, toisaaltahan esimerkiksi punaisen ja prosessoidun lihan syönnin teidetään altistavan vaikka millaisille riskeille, mutta toisaalta kasvissyönti liittyy monella ilmeisesti ainakin anemiaan ja muihinkin ‘puutoksiin’. Tiedätkö itse, vaikuttiko puolen vuoden lihansyönti positiivisesti esim. sun veriarvoihin?

Hassua, että puhutaan kasvissyönnin vaaroista! Ja mielestäni ei sitä ole välttämätöntä olla 100% kasvissyöjä tai 100% lihansyöjä – lihaakin on hyvä selvästi vähentää ruokavaliosta 🙂

Itsekin syön välillä kalaa, munia ja maitotuotteita – pyrin kuitenkin pitämään sen minimissä ja valitsemaan tuotteeni tarkasti.

Kasvisruokavalio on useimmiten huomattavasti sekaruokavaliota terveellisempi, eikä sen tarvitse liittyä mihinkään puutostiloihin sen enempään mitä sekaruokavalion. Varmasti maailmassa on paljonkin aneemisia kasvissyöjiä, sillä kyllä kasvissyöjänkin tulee miettiä tarkasti että syö monipuolisesti saadakseen tarvittavat ravintoaineet, ihan yhtä lailla kuin lihansyöjänkin 🙂

Lihan syönti ei vaikuttanut kehooni millään tavalla positiivisesti, päinvastoin. Ensimmäisen parin viikon aikana voin hetken paremmin, sillä olin kärsinyt raudanpuutoksesta jota en ollut rekisteröinyt aiemmin. Parin viikon jälkeen alkoi kuitenkin hyvinvoinnin kannalta vauhdikas alamäki. Nyt varmistan että syön paljon tummanvihreitä salaatteja 🙂

Pakko kommentoida mielenkiintosta postausta. Ite oon ollut nyt joulukuusta vegaani suurimmaksi osaksi, ehkä noin kerran kahessa kuussa on tullut syötyä lihaa esim. juhlissa.
Mulla mitattiin veriarvot muista syistä kuukausi sitten ja esimerkiksi rauta oli tosi hyvä eli ei tietoakaan anemiasta. Omega-3 arvot tosin olivat aika pielessä, mutta niin on tutkimusten mukaan 95% sekasyöjistäkin. Siihen olen harkinnut ottaa kalaöljyn, jotta sen saa kuntoon.
Myös tuo hormoni asia on mielenkiintoinen, itsekin mietin pari kk sitten että onpa jännä kun kuukautiskivut on vähentyneet lähes olemattomiin ja iho on hyvässä kunnossa.

Älä Ota, ota ennemmin hampunsiemeniä.

Hienoa että anemiasta ei tietokaan, moni kasvisruoka on paljon lihaa rautarikkaampaa! Ja kyllä, monesti unohdetaan että arvot voi olla retuperällään myös sekasyöjillä – ja turhan usein onkin. Omegat on todella tärkeitä ja niiden saannista tuleekin pitää huolta – missähän kävit mittautamassa nuo arvot? 🙂

Hormoniasia on tässä ollut itselleni se mielenkiintoisin. Toki se, että välillä käytän maitotuotteita vaikuttaa hormonitoimintaan oikeastaan heti. Hienoa kuulla, että sinultakin on kadonneet kuukautiskivut ja iho on hyvässä kunnossa – ne on ehdottomasti vegaanisuuden parhaita puolia noin omalta kannalta 🙂

Kerta voit paremmin kasvisruokavaliolla niin ehkä kannattaa sitä noudattaa pääsääntöisesti sallien itselle silloin tällöin kalaa tms. Helpottaa ehkä sitä moraalistakin puolta.

[…] aihe ja olen erilaisten ruokakokeilujen jälken oppinut oikeanlaisen puhtaan ravinnon tärkeyden. Kirjoitinkin hiljaittain blogiini mitä tapahtui kun kokeilin uudelleen lihan syömistä puoli vuott… Huomaan, että itselleni sopii parhaiten niin terveydellisistä kuin eettisistä syistä lähes […]

Olen ollut 20 vuotta kasvissyöjä, vegaani vain pari vuotta joskus siinä 2000-luvun vaihteessa. Silloin se vasta hankalaa olikin! Nyt syön kuitenkin kalaa ja hapanmaitotuotteita, minullekin pahin on juuri sokerin ja maitotuotteiden yhdistelmä. Mutta siis saan ihmeellisiä lihan hihoja aina jos rauta-arvot tippuu, ja himot häviää yleensä myös rautakuurilla.

Olen nyt kuitenkin alkuvuonna jättänyt sokerit kokonaan pois, ja voi mikä ihana parannus se on ollut! Lähinnä mielialoihin, en kiukkuile läheskään niin paljon kuin ennen ja mahakin voi paremmin. Eli tsemppiä, pitää vaan löytää se oma tasapaino 😊

Voin kuvitella! Minäkin syön vielä välillä kalaa ja hapanmaitotuotteita, etenkin näin reissussa täysi vegaanisuus on välillä hankalaa (ei tietenkään mahdotonta). Itsellänikin tippui nuo rauta-arvot, mutta tilanne on korjattu ja en enää voisi koskaan palata lihan pariin – korkeintaan satunnaisen riistan 🙂

Sokerit on itsellenikin varmasti addiktio ja niistä olisi hienoa päsätä vähän enemmän eroon!

Eivät nuo sinun oireesi lihansyönnistä johdu vaan siitä, että odotat tuollaisia oireita. Psykosomaattinen, vink, vink, googlaa.
Moni nuori nainen ottaa aivan liikaa stressiä syömisistään ja jos sen unohtaa niin elämä on helpompaa.

Ymmärrän mitä tarkoitat, mutta odotin lähinnä terveempää oloa vaihdettuani vegaaniruokavalion sekaruokavalioon – ja terveysvaikutuksia aluksi myös koin. Muutaman kuukauden päästä tilanne oli kuitenkin toinen, tiedän itse ihan hyvin että eläintuotteet aiheuttavat kaikki listaamani oireet.

Olipa tosi kiinnostava postaus! Mä olen syönyt kasvispainotteisesti yli 10 vuotta, mutta silloin tällöin syön myös kalaa ja isän pyydystämää hirveä, joka on eettisimpiä lihoja joita kuvitella saatan. Syön myös luomumunia ja maitotuotteita silloin tällöin, mutta olen huomannut terveydentilassani suurimman muutoksen nimenomaan lehmänmaitotuotteet pois jättämällä. Kun jätin maitotuotteet vähemmälle vuosi sitten, loppui koko elämän ajan kiusana olleet flunssakierteet kuin seinään. Ihan ihmeellistä!

Ihoni kuntoon sen sijaan tuntuu vaikuttavan eniten syöty sokerinmäärä ja pahinta on sokeri yhdistettynä maitoon, eli juurikin jugurtit ja jätskit, ne räjäyttää ihon parissa päivässä.

Kalan tai hirvenlihan negatiivisia vaikutuksia en ole koskaan huomannut, tuntuu että ne sopivat mulle hyvin, joten uskon että maitotuotteista on suurin harmi mun kropalleni. Nämä on kyllä tosi kiinnostavia juttuja eikä kaikkien elimistöt tietenkään toimi samalla tavalla; siksi onkin niin kiinnostavaa lukea tällaisia postauksia.

Sinun suhtautuminen ruokavalioon kuulostaa todella terveeltä – ja terveelliseltä! Kasvipainotteinen ruokavalio on varmasti paras niin terveydellisistä kuin ympäristön kannalta ihan jokaiselle!

Kiva, että koit postauksen mielenkiintoiseksi. Itsekin olen todella kiinnostunut ruokavaliosta ja siitä miten se vaikuttaa omaan oloon ja miten eri tavalla ruokavalio toimii eri ihmisillä!

Oma olo on paras kertoja. Minäkin yritin alkukesästä ottaa viljoja takaisin. Olisihan se elämä niin pirun paljon helpompaa. 1 viikko meni hyvin ja toisella jouduin toteamaan, ettei allergia ole kadonnut. Mutta sullakin varmaan nopea ruokavalion muutos tekee alkuun tepposiaan.
Olisi niin helppoa kun voisi syödä kaikkea, toisaalta aika paljon olisi jäänyt oppimatta ruokapuolelta, jos olisin saanut syödä viljoja viimeiset 10 vuotta. Joten ehkä tämä sittenkin on siunaus 🙂

Jep! Viljat on kyllä vihollinen, itse haluaisin syödä edes vähän leipää, mutta Suomestaon melko vaikea löytää viljatonta vaihtoehtoa leivälle! Juuri äsken nappasin kaupasta siemenleipää – katsotaan miten tän kanssa pärjää 🙂 Olisi todellakin helppoa syödä vähän kaikkea, itsellä tosin oman olon lisäksi eettiset asiat kolkuttaa aina omatunnossa!

Moikka, ehkä kannattaa kokeilla ensin kokonaan maidotonta ruokavaliota sillä nuo useimmat oireesi viittaavat maitotuotteiden aiheuttamiksi. Itse pääsin esim. eroon tukkoisuudesta ja ikuisesta poskiontelotulehduskierteestä poistamalla maitotuotteet. Mutta koska jokainen on yksilö ja eri ruoka-aineet vaikuttavat eri tavalla, suosittelisin piipahtamaan koulutetulla FLT-ravintovalmentajalla. Itselläni muutamat käynnit opettivat hurjasti ei pelkästään ruokavaliosta vaan myös siitä mikä vaikuttaa mihinkin ja ennen kaikkea – millainen ruokavalio sopii itselleni parhaiten. Huikkaa vaikka FB:ssä jos haluat lisätietoja niin voin antaa yhteystiedot! 🙂

Totta, moni oireista tod. näk viittaa maitottuotteisiin, ei tosin kaikki, sillä osa oireista katosi jo vegeaikoina käyttäessäni maitotuotteita. Tuo FLT-ravintovalmentaja kuulostaa mielenkiintoiselta, kysäsempä sulta vähän yhteystietoja FB:ssä – kiitos!

Hyvä ja rehellinen teksti! Toimitaan kaikki sen mukaan mitä oma keho sanoo. Sun keho selkeesti toimii paremmin vegaanisemmalla ruokavaliolla, kun taas toiselle sekaruoka ei aiheuta minkäänlaisia oireita. 🙂 Kiitos tästä!

Kiitos! Jokainen meistä toimii tosiaan eri tavalla, mutta itselleni ainakin näin sekava sekaruoka ei sovi 😀 Katsotaan mitä seuraavat kuukaudet vegaanisemmalla ruokavaliolla tekevät 🙂

ADD A COMMENT