Kultainen kierros – Islannin parhaat puolet päivässä

18 huhtikuun, 2019

*Matkan tarjosi: Icelandair

Islannin luonnossa on jotain sellaista mikä pysäyttää joka kerta. Islannissa muistan joka kerta juuri missä koen olevani kaikista eniten kotona. Jotakin karussa erämaassa, tulivuorissa ja villeissä hevosissa kutsuu minut aina kotiin. Kultainen kierros, eli Golden Circle on varmasti Islannin suosituin päiväretki, koska se kattaa niin paljon maan parasta luontoa ja sen ehtii tehdä yhdessä päivässä. Kultainen kierros jakaa jokseenkin mielipiteitä, sillä se on hyvin suosittu etenkin korkeimpaan sesonkiaikaan.

Me olimme Islannissa matkabloggaajaporukan kanssa maaliskuussa ja teimme kultaisen kierroksen päivässä ja toki joka kohteessa tuli turisteja vastaan, mutta voisin silti lämmöllä suositella kultaista kierrosta etenkin jokaiselle ensikertalaiselle Islannissa.

Lue myös: Lentoyhtiökokemus: Icelandair

kultainen kierros islanti
kultainen kierros golden circle islanti
islannin kultainen kierros

Islannin Golden Circle: hyvä tietää ennen matkaa

Kultaisen kierroksen voi ajaa omalla vuokra-autolla tai kokea osallistumalla paikallisen matkanjärjestäjän retkelle. Itse olen tehnyt kaikki retket Islannissa myös aiemmilla matkoilla Reykjavik Excursions -yrityksen kautta ja voin suositella heitä lämpimästi. Katso täältä vaihtoehdot  ja retkien hinnat Golden Circle -päiväretkelle.

Kultaisen kierroksen päänähtävyyksiä on kolme; Þingvellir, Haukadalur ja Gullfoss. Reitin varrella on muitakin nähtävyyksiä joissa kannattaa pysähtyä. Tässä postauksessa esittelen kaikki ne kohteet joissa me pysähdyimme matkamme aikana. Reitti on kokonaisuudessaan noin 250 kilometriä.

Jos haluat kiertää kultaisen kierroksen omalla autolla, voit vuokrata sen suoraan Icelandairin sivuilta valitsemalla kohdan ‘autonvuokraus’. Itse en omista edes ajokorttia, mutta sen voin sanoa että yleisesti Islannissa ajaminen on aika helppoa ja tiet ovat todella hyväkuntoisia. Talvella sää Islannissa voi olla ankara ja tällöin on tärkeää selvitää kannattaisiko omalle reitille vuokrata neliveto. Päivään kannattaa varata ainakin kuusi tuntia.

Vaikka Islannissa liikenne on turvallinen, onnettomuuksia aiheuttaa enimmäkseen turistit jotka eivät aina ymmärrä miten nopeasti sää voi muuttua tai pysähtyvät keskelle tietä kuvailemaan hevosia ja revontulia. Pidä siis järki mukana, vaikka maisemat hurmaavatkin joka kulman takana.

Vessoja, ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä löytyy vähän joka puolelta matkan varrella. Joihinkin vessoihin on maksu, mutta sen voi hoitaa helposti myös luottokortilla.

Kultainen kierros on arvaamattakin suosituimpia päiväretkiä koko Islannissa ja se on ruuhkaisimmillaan etenkin kesäkausina. Islannissa turisteja riittää ympäri vuoden, mutta kevät, syksy ja talvi ovat silti rauhallisempia.

golden circle

Kuvassa: Kathrin Luminoucity -blogista

P3020160.jpg

Mannerlaattojen saumakohta Þingvellir

Þingvellir on yksi Kultaisen kierroksen ja koko Islannin mielenkiintoisimpia kohteita, etenkin maantiedon sekä politiikan kannalta. Paikasta tekee erityisen uniikin se, että Þingvellir sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen yhtymäkohdassa.

Islannin lounaisosan Þingvellir on kuuluisa toisestakin syystä, sillä se on ollut Islannin parlamentin kokoontumispaikka jo 900-luvulta lähtien. Lisäksi alueen geologista mielenkiintoa lisää maankuoren liikkeet ja tulivuoritoiminta. Never bored in the Icelandic nature.

Þingvellir yleensä kävellään mannerlaattojen liitoskohdan välistä ylös mäkeä, josta voi vielä ihmetellä luonnonpuiston maisemia. Rehellisesti sanottuna tämä kohde ei ole ehkä visuaalisuudeltaan yhtään niin mielenkiintoinen kuin se on geologiselta tarinaltaan Islannin luonnon ymmärtämiseksi, eli suosittelen kyllä pysähtymään ja kokemaan oman Golden Circle -päiväretken aikana.

kultainen kierros nähtävyydet

Rania, Northbound Journeys -blogista

Kuumat lähteet Geysir ja Strokkur

Matkan aikana pysähdyimme myös ihmettelemään kuumia säännöllisin väliajoin purkautuvia lähteitä, jotka nousee maan pinnasta useiden metrien korkeuksiin uskomattomalla voimalla. Geysir on nimensä mukaisesti geysir ja itseasiassa koko nimitys tällaiselle kuumalle lähteelle on saanut alkunsa juurikin täältä.

Geysir ei tällä hetkellä purkaudu ollenkaan, mutta sen vieressä oleva geysir nimeltä Strokkur purkautuu 10-15 minuutin välein päivittäin. Strokkurin ympärillä seis0o aina turisteja ja omistautuneita valokuvaajia vuodenajasta toiseen odottelemassa aina seuraavaa purkausta. Lähemmäs kolmeenkymmeneen metriin suihkuava kuuma vesi näyttää kyllä varsin näyttävältä. Samalla alueella kannattaa ihmetellä erilaisia pieniä kuumia lähteitä joissa porisee turkoosia vettä. Periaatteessahan milloin tahansa maasta voisi purkautua uusia geysirejä, joten kannattaa olla näillä alueilla aina hieman varpaillaan ja kulkea vain merkityillä alueilla.

Strokkur sijaitsee geometrisellä alueella Hvítá-joen lähellä ja on suosittu pysähdyspaikka ympäri vuoden.

geysir kultainen kierros freedomtravel

Peter, Freedom travel -blogista

Oma suosikkikohde Kultaisen kierroksen varrella: Gullfossin vesiputous

Islanti lumoaa ympäri maata mitä upeammilla vesiputouksillaan ja niitä löytyy tietenkin myös Kultaisen kierroksen varrelta. Gullfossin käsittämättömän voimakkaana pauhaava vesiputous vetää turistin hiljaiseksi. Veden erikoinen harmaan ja turkoosin sävy on peräisin Keski-Islannin jäätiköiltä ja matkailusivusto Tripsterin mukaan veden mukana kulkeutuu toisinaan jopa tulivuorenpurkauksien tuhkaa.

Gullfossin vesiputous on Kultaisen kierroksen kauimmaisessa päässä ja sieltä onkin hyvä aloittaa, jotta loppupäivä on helpompi aikatauluttaa etenkin omalla autolla matkustaessa. Pysähdyimme matkalla lisäksi Faxin vesiputoukselle ylimääräisenä stoppina ja jos aika vaan on myöden, suosittelen niin tekemään.

gullfoss

Efstidalurin maatila tarjoilee lähiruokaa matkan varrella

Pysähdyimme päivän puolivälissä Efstidalurin maatilalle nauttimaan lounasta. Maatila on siitä erikoinen paikka, että suurin osa sen tarjoamista tuotteista on maito- ja lihatuottetista omista lehmistä, jotka asustavat kirjaimellisesti samassa rakennuksessa ravintolan kanssa – voit siis syödä burgeriasi kun samalla katselet tilan lehmiä. Vaikka hampparin mättäminen lehmän vieressä voi tuntua herkemmälle oudolle, tilan toiminta on hyvin vastuullista ja eläimistä pidetään parasta mahdollista huolta.

Efstidalurin maatila on myös erinomainen paikka kulinaristille, joka haluaa päästä nauttimaan aidosti autenttisista makuelämyksistä. Nautimme mm. Islannista lähtöisin olevaa kuvan Skyriä sen oikeassa muodossaan sekä herkullista lihakeittoa hyvän viinin kera. Skyr on oikeasti kokkareista ja kuivaa, mutta sen sekaan kaadetaan kermaa ja sokeria.

Efstidalurin maatila

Islanninhevosia Laxnesin hevostilalla

Ei Islantia ilman Islanninhevosia, ainakaan kaltaiselleni heppatytölle. Kultaiseen kierrokseen ei välttämättä kuulu pysähdystä hevostilalla, joten se kannattaa selvittää etukäteen jos osallistut ryhmämatkalle. Golden Circle tarjoaa upeita maisemia myös auton penkille ja onkin hyvin todennäköistä että saat ihastella näitä pieniä pörröisiä hevosia matkan varrella, but to get up close and personal, suosittelen pysähtymään Laxnesin hevostilalla ja ajan salliessa tietenkin osallistumaan myös ratsastusretkelle.

Islanninhevosista on oikeastaan tärkeintä tietää se, että niitä ei saa koskaan kutsua poneiksi – opin tämän kantapään kautta, haha. Lisäksi tämän tilan hevosista kaksi on näytellyt suositussa Game of Thrones -sarjassa!

Laxnesin tila ei ole kaukana Reykjavikista ja sinne voi toki ajaa erikseen jos on Islannissa useamman päivän ja osallistua esimerkiksi ratsastuskierrokselle. Lue lisää Laxnasin hevostilasta ja sen tarjonnasta täältä.

islanninhevoset
laxnas hevostila

Itse voin lämpimästi suositella Golden Circle -kierrosta Islannin matkaajalle, sillä se on suosittu syystäkin. Näet päivän aikana helposti maan luonnon parhaat puolet ja saat käsityksen siitä mitä tämä ihmeellinen saari kokonaisuudessaan tarjoaa. On kuitenkin hyvä tiedostaa etukäteen, että reitin varrella on varmasti ympäri vuoden ruuhkaista. Kunnioitathan Islannin luontoa ja kuljet vain sinulle merkityillä poluilla.

Varaa täältä retkiä Reykjavikin lähiealueille:

*Postaus sisältää affiliate-linkkejä.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Islanti <3 Ja ihan eeppinen golden circle kierros meillä. 😀

Ah ihania kuvia.❤️ Ja hyviä vinkkejä. Golden Circle on helppo ja henkeäsalpaavan upea hieno kierros! Ei muualla kuin Islannissa ole vastaavia maisemia.😍 olin aikanaan Islannissa maaliskuun alussa (tehtiin myös tuo kierros), ja se oli oikeastaan aika kiva ajankohta, sillä ei ollut paljoa väkeä ja hinnat edullisemmat kuin kuumimman sesongin aikaan.

Mielenkiintoinen kirjoitus, hyviä vinkkejä ja upeita kuvia😊 Ihastuisin Islantiin varmasti. Tuo ruokailu maatilalla kuulostaa elämykselta ja oih, olisi niin hienoa päästä issikkavaellukselle. Kiitos Veera inspiraatiosta, pidän Islannin mielessä tuöevia seikkailuita varten.

Olen käynyt Islannissa kertaalleen, mutta silloin kultainen kierros jäi ajanpuutteen vuoksi välistä. Yksi päivä meni Reykjavikissa, josta jatkoimme matkaa vuokra-autolla etelärannikkoa pitkin Jökulsarlonin-jäätikköjärvelle ja takaisin. Kovasti kutkuttaisi kyllä palata Islantiin paremmalla ajalla, ja tutustua länsivuonoihin tai ajella vaikkapa koko saaren ympäri! Luonto siellä on niin lumoavaa omalla karun kauniilla tavallaan, että en ole vastaavaa nähnyt vielä missään muualla!

Golden Circle kuuluu kyllä niihin kohteisiin Islannissa, jotka ovat matkaa sinne suunnitellessa korkealla. Vielä ei ole Islannin aika koittanut, vaikka on todella korkealla omalla bucket-listalla. Islanti kiinnostaa kovin paljon eikä tämä postaus kiinnostusta missään nimessä vähentänyt, päinvastoin!

Islanti vaikuttaa huikealta luontokohteelta. Aika päräyttävä tuo putous! Ja ehdottomasti haluaisin päästä myös halimaan heppoja. Some day!

Hienoa kuulla, että suosittelet Golden circle – kierrosta. Stopover Reykjavikista matkalla New Yorkiin kiinnostaa ja silloin tulisi tietenkin nähdä myös Islannin luontoa. Tämä kierros ei vaadi suunnittelua jos haluaa päästä vähän helpommalla 😉

Kiitos hyvistä vinkeistä, Islanti on bucket-listalla odottamassa vuoroaan. Kaunis luonto ja upeat hevoset kiehtovat..

Islanti on kyllä aikamoinen taikamaa. Ja tämä kierros on kyllä aivan hyvä myös <3 . Seuraavalla kerralla haluaisin ratsastamaan 8).

Kiitps Veera. Olipa mielenkiintoista lukea toisen bloggaajan kuvausta lähes samasta reitistä, minkä teimme pari vuotta sitten. Tässä lukijoille 2. näkökulma tuosta upeasta alueesta. https://appamatkustaa.fi/2019/01/15/islanti-todellinen-satujen-saari-trilogian-osa-1-golden-circle-2/

ADD A COMMENT