Loma Roomassa: parhaat vinkit

19 toukokuun, 2022

Tästä postauksesta löydät parhaat vinkit Roomaan, hurmaavaan ja kulttuuria pirskahtelevaan Italian pääkaupunkiin: miten liikkua, missä majoittua ja missä ravintoloissa tai nähtävyyksissä vierailla.

Rooma on suosittu kaupunkilomakohde, joka tarjoaa vierailijoiden rahoille vastinetta. Oli tähtäimessäsi sitten museoiden ja nähtävyyksien ihailu tai vaikka ravintoloissa ja kauppakeskuksissa kiertely, täällä se onnistuu! Tämä miljoonakaupunki on sopiva lomakohde jokaiseen makuun.

Lähitulevaisuudessa blogiin on tulossa myös yksityiskohtaisemmat postaukset näistä aiheista: “Rooman nähtävyydet” sekä “Hotellivinkit Roomaan”. Stay tuned!

Lue myös: Rome weekend

Vatikaani

Lennot Roomaan

Helsinki-Vantaalta Rooman kansainväliselle Fiumicinon (FCO) lentokentälle lentää arviolta noin 3,5 tuntia. Suoria lentoja tällä hetkellä operoi ainakin Finnair – Norwegianin lennoilla taas muutamia välilaskuja. Hintaluokaltaan tällä hetkellä (5/2022) lennot pyörivät noin 100-200€.

Miten Rooman lentokentältä keskustaan?

Nopein keino päästä lentokentältä keskusta-alueelle on Leonardo Express -pikajuna, johon on lippuja saatavilla erillisistä lipunmyyntipisteistä sekä junalaiturilta. Matka kustantaa 14€ ja kestää kokonaisuudessaan noin 30 min suuntaansa.

Kannattaa varautua ruuhkaan kyseisessä junassa varsinkin kiireisimpinä lentokenttätunteina. Ei kuitenkaan tarvitse pelätä, mikäli et ehdi johonkin tiettyyn aikatauluun – juna kulkee puolen tunnin välein aamuvarhaisesta iltamyöhään.

Toinen vaihtoehto on hypätä paikallisjunan kyytiin, joka kustantaa 8€ ja sama lippu on voimassa 100 min. Junat soveltuvat myös liikuntarajoitteisille matkustajille.

Kolmas ja edullisin vaihtoehto on bussi. Lippu kustantaa 6€ ja lipun käyttäjä on oikeutettu kahteen matkaan kolmen tunnin sisällä. Reittejä on useita, kannattaa perehtyä tarkasti, mikä reitti olisi juuri itsellesi sopiva.

HUOM! Mikäli päätät yllä olevien vaihtoehtojen sijaan ottaa lentokenttätaksin, ole tarkkana taksien aitoudesta. Hyvin monet taksit ovat ns. pimeitä ja kustannukset saattavat nousta taivaisiin niin matkustajien kuin matkatavaroidenkin osalta. Taksitolppia löytyy 1 ja 3 terminaalien ulkopuolelta.

Varaa bussikuljetus lentokentältä Roomaan.

Rooma-passi

Rooma-passi on erittäin järkevä hankinta, mikäli suunnittelet matkasi aikana kulkevan julkisilla liikennevälineillä. 72h -passi oikeuttaa kolmen päivän ajan rajattomaan kulkuun julkisilla, pääsyn kahteen historialliseen museonähtävyyteen ja lisänä kaupunkikartan + alennusta tietyissä ennakkoon asetetuissa kohteissa.

48h -passi oikeuttaa 48 tunnin ajaksi rajattomaan kulkuun julkisilla, pääsyn yhteen museonähtävyyteen + kartan ja alennuksen tietyissä ennakkoon asetetuissa kohteissa. Passi kustantaa alkaen noin 35€ ja se on ostettavissa:

  • Tästä linkistä
  • Tourist Info – pisteiltä lentokentillä
  • Kaikista nähtävyyspaikoista, joihin passi oikeuttaa pääsyn.

HUOM! Passien hintaan eivät kuulu lentokenttäjunat – vain bussit, metrot sekä paikallisjunat.

Lentokone

Missä majoittua Roomassa? – Majoitusvinkit x4

1. The Hoxton Rome

Neljän tähden Hoxton sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä niin shoppailu- kuin ulkoilumahdollisuuksia. Hotellin läheisyydessä sijaitsee mm. Piazza di Spagna ja Espanjalaiset portaat, Borghesen puisto sekä muutama eri suosittu museo.

Paikan päältä löytyy oma italialaistyyppinen ravintola, mutta lähistöllä on myös useita muita. Hotellin oman ravintolan yhteydessä on upea terassi, jossa hyvällä ilmalla viihtyy tunnin jos parikin. Hotellihuoneet ovat viihdykkäitä ja todella siistejä. Yksi yö kustantaa arviolta noin 300€ – ylöspäin.

(Lisähuomio: Tämä hotelli soveltuu erityisen hyvin esteettömiä palveluita tarvitseville sekä lemmikin kanssa matkustaville.)

Lue lisää ja varaa The Hoxton Rome täältä.

2. Hotel Varese:

Tämä kolmen tähden hotelli on oiva valinta hyvää perustasoa kaipaavalle. Se sijaitsee lähellä olennaisia palveluita, kuten julkisia liikenneyhteyksiä sekä suosituimpia nähtävyyksiä.

Henkilökunta on helposti lähestyttävä ja huoneet viihtyisiä. Hotellissa on kahvila paikan päällä, mutta lähistöltä löytyy myös useita muita. Yksi yö kustantaa alkaen noin 180€.

(Lisähuomio: Hotelli soveltuu myös liikuntarajoitteisille ja lemmikin kanssa matkustaville.)

Lue lisää ja varaa Hotel Varese täältä.

3. Generator Rome:

Yksi suosituimmista hostelliketjuista koko Euroopassa on myös Roomassa. Generator sijaitsee aivan päärautatieaseman läheisyydessä, joten erinomaiset julkiset yhteydet ovat taattu. Myös kävellen on lyhyt matka moniin suosittuihin nähtävyyksiin kuten Colosseumiin.

Hostelli on sijoitettu 1800-luvun idylliseen rakennukseen, josta löytyy oma baari ja kahvila sekä niin yksityisiä kuin jaettujakin huoneita. Yksityinen huone kustantaa alkaen noin 150€/yö ja jaettu taas noin 40€/yö.

(Lisähuomio: Hostelli soveltuu myös liikuntarajoitteisille ja lemmikin kanssa matkustaville.)

Lue lisää ja varaa Generator Rome täältä.

4. Sofitel Rome Villa Borghese:

Tämä hotelli on sijoitettu mahtavalle paikalle aivan Villa Borghese – puiston läheisyyteen. Ympäröivä alue on täynnä suunnittelijoiden liikkeitä, viinibaareja ja herkullisia ravintoloita.

Hotellilta löytyy oma kattoterassi, josta on huikeat näkymät Rooman kaupungin ylle. Lisäksi paikan päältä löytyy myös oma ravintola. Majoittuminen on hintaluokaltaan alkaen noin 500€ yhdeltä yöltä.

(Lisähuomio: Hotelli soveltuu myös liikuntarajoitteisille sekä lemmikin kanssa matkustaville.)

Lue lisää ja varaa Sofitel Rome Villa Borghese täältä.

Rooma

Rooman nähtävyydet

Yleisesti ottaen kaupungissa nähtävyyksiin törmää ihan vain kävellen ympäri paikallisia katuja. Niin asukkaat kuin turistit viihtyvät lämpimässä ulkoilmassa, jossa kivana pikkulisänä on istahtaa terassikahvilaan- tai ravintolaan.

Jos taas piknik ihanissa maisemissa kiinnostelee, löytyy kävelymatkan varrelta useita eri idyllisiä puistoja – yksi esimerkki näistä Borghesen puisto, joka on nimetty ikään kuin Rooman Central Parkiksi. Alla listattuna muutamia suosituimpia kulttuurisia nähtävyyksiä.

Tutustu täällä eri nähtävyyksiin ja lippuvaihtoehtoihin.

1. Colosseum

Colosseum, maailman tunnetuin maamerkki, on klassikkonähtävyys, jonka jokaisen ensikertalaisen tulisi Rooma-vierailullaan kokea. Amfiteatteri kuuluu maailman seitsemään uuteen ihmeeseen ja vetääkin puoleensa miljoonia turisteja vuosittain. Colosseum edustaa paikallista arkkitehtuuria jo antiikin Rooman ajoilta – täällä jos jossain saa mahtavaa ja ainutlaatuista kuvamateriaalia.

Aivan Colosseumin vieressä on upea Konstantinuksen riemukaari. Riemukaari rakennettiin vuonna 312ekr ja uudelleen vuonna 1749 tulipalon tuhottua sen. Riemukaarella on suuri historiallinen merkitys, sillä se muistuttaa massiivisesta muutoksesta länsimaiden historiassa.

Colosseumin läheisyydessä sijaitsee myös Forum Romanum, joka kuuluu myös historiallisiin nähtävyyksiin. Mikäli kulttuurimatkailu kiinnostaa laajemminkin, kannattaa ehdottomasti tsekata tämä antiikin Rooman ajoilta säilynyt arkkitehtuurillinen nähtävyys.

Colosseum ja Konstantinuksen riemukaari – Piazza del Colosseo, 1

Forum Romanum – Via della Salara Vecchia, 5/6

2. Fontana di Trevi

Upea historiallinen, ja myös Rooman suurin suihkulähde on lähes jokaisen kaupunkiin matkustavan bucket listalla. Kyseiseen suihkulähteeseen liittyy myös vanha uskomus, jossa suihkulähteeseen heittäessä kolikon, takaa se paluun Roomaan. Täällä kannattaa ehdottomasti vierailla aikaisin aamulla välttyäkseen massiiviselta turistirysältä.

Piazza di Trevi

3. Vatikaani

Paavin asuinpaikka, maailman pienin valtio keskellä Rooman kaupunkia on ainutlaatuinen vetonaula kaupungin matkailussa. Vatikaanin historialliset nähtävyydet, Pietarinkirkko sekä Sikstuksen kappeli, ovat upean kohteen suosituimpia, ja niissä vieraileekin lukemattomia turisteja vuosittain. Näihin kannattaa ehdottomasti hankkia liput ennakkoon, jotta ei tarvitse hukata aikaa jonottaessa.

4. Espanjalaiset portaat

Piazza di Spagnalta alkavat portaat ovat ehkä kaupungin yksi suosituimmista kohtauspaikoista. Mikäli tilaa riittää, portaille voi asettua istuskelemaan tai sitten jatkaa matkaa esimerkiksi läheiselle Via Condottin luksusostoskadulle.

Ostoskatuja löytyy lukuisia muitakin joka puolelta kaupunkia. Näistä muutamia esimerkkejä ovat Piazza de Popolo (josta lähtee 3 eri katua) ja Via Cola di Rienzo. Ostoskaduilta löytyy kaikkea ketju- ja huippumuodista antiikkiin sekä kenkiin ja koruihin. Tuliaisvaihtoehdoista ei pitäisi olla puutetta haha.

5. Pantheon

Pantheonin temppeli on yksi näyttävimmistä ja parhaiten säilyneistä monumenteistä Roomassa. Nykyään katolisena kirkkona toimiva temppeli on kuuluisa erityisesti pyöreästä aukinaisesta kupolistaan, mutta myös sinne haudan lepoon saatetuista antiikin Rooman kuninkaallisista.

Piazza della Rotonda

6. Castel Sant’Angelo

Castel Sant’Angelo – tai toiselta nimeltään Hadrianuksen mausoleumi, rakennettiin toisella vuosisadalla keisari Hadrianuksen hautapaikaksi. Se muutettiin keskiajalla linnoitukseksi, ja samalla paikasta tehtiin paavien asuinpaikka. Nykyisin valtava linnoitus toimii kulttuurisena museonähtävyytenä.

Lungotevere Castello, 50

7. Basilica di Santa Maria Maggiore

Basilica di Santa Maria Maggiore on yksi mahtavimmista kirkoista ja kulttuurinähtävyyksistä Roomassa – sen sisätila on säilynyt alkuperäisessä muodossaan 400-luvulta asti. Kirkko sijaitsee lähellä Terminin päärautatieasemaa ja näin ollen helposti saavutettavissa.

Piazza di Santa Maria Maggiore

8. Piazza Navona

Piazza Navona on yksi Rooman kauneimmista ja suosituimmista aukioista, joka oli aikoinaan osa antiikin Domitianuksen stadionia. Aukiolla törmää lukuisiin eri myyjiin, katutaiteilijoihin ja eritoten turisteihin. Alueelta löytyy myös useampi kuuluisa suihkulähde sekä liuta kahviloita ja ravintoloita.

Colosseum
Fontana di Trevi

Taidemuseot (Antiikin Rooman taide)

Kaupunki on tunnettu upeasta taidehistoriastaan ja sitä pääseekin näkemään useammassa eri museossa. Kaikki alla olevat museot ovat suosittuja, joten liput kannattaa pyrkiä hankkimaan jo etukäteen, jotta välttyy turhalta jonottamiselta. Tutustu lisää lippuvaihtoehtoihin täällä.

Galleria Borghese – veistoksia, mosaiikkeja ja renessanssiajan taidetta

Piazzale Scipione Borghese, 5

Vatikaanin museot – taidehistorialliset maalaukset, egyptiläiset kokoelmat, Sikstuksen kappeli ja paljon muuta. Tutustu lisää ja varaa liput täältä.

00120 Vatican City

Museo Nazionale Romano: Crypta Balbi – antiikin ja keskiajan arkkitehtuuri, muinainen Rooma

Via delle Botteghe Oscure, 31

Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia – Etruski -ajan kulttuuri ja historia

Piazzale di Villa Giulia, 9

Musei Capitolini – antiikin Rooman patsaat, maalaukset ja veistokset

Piazza del Campidoglio, 1

Rooma patsas

Ravintolavinkit Roomaan x5

Rooman ravintolat tarjoilevat monipuolisia ja autenttisia raaka-aineita. Ravintoloiden lisäksi lähes joka kulmalta löytyy jokin idyllinen pikkukahvila tai jäätelökioski. Nämä tunnetusti tulevat parhaiten vastaan kun kiertelee kävellen kaupungin ytimessä.

1. Trattoria Monti

Tämä idyllinen perheravintola tarjoilee hyvällä hinta-laatusuhteella perinteistä italialaista ruokaa. Palvelu on saanut erittäin positiivista palautetta ja ruokalista paranee vuosi vuodelta. Menu koostuu lähinnä lihavaihtoehdoista raaka-aineiden tullessa Le Marchen alueelta, mutta myös kasvisvaihtoehtoja löytyy.

Via di S. Vito, 13

2. Roma Sparita

Ravintola, joka on aikoinaan ollut myös Anthony Bourdainin suosikkiravintola Roomassa, sijaitsee aivan Trastevere -alueen sydämessä. Myös Roma Sparita toimii perheyrityksen voimin ja tarjoilee hyvin monipuolisen ruokalistan pohjalta aidolla intohimolla valmistettuja annoksia.

Piazza di Santa Cecilia, 24 – Zona Trastevere

3. Ai Spaghettari

Mikäli haluat autenttista italialaista pasta carbonaraa, tämä on paikka sitä varten. Ihana pasta- ja pizzaravintola sijaitsee hieman syrjässä turistitungoksesta, joten kesäterassille istahtaa mieluusti tunniksi tai pariksi. Raaka-aineet ovat tuoreita ja annoskoot runsaita – ravintolan omistajaperhe on valmistanut pastaa täällä jo 1800-luvulta asti.

Piazza di S. Cosimato, 57

4. La Pizzeria Nerone

Yksi herkullisimmista pizzaravintoloista Trasteveren alueella. Aidot napolilaistyyppiset puu-uunissa valmistetut pizzat sopivat varmasti jokaisen makunystyröille. Tämän ravintolan läheisyydessä löytyy myös Rooman vilkas yöelämä, jolloin vauhdikkaan illan jälkeen varmasti maistuu paikallinen pizza.

Via del Moro, 43

5. Bar del Fico

Tyypillinen eurooppalainen bistro tarjoaa palveluita kahteen tarkoitukseen – drinkkien ja pikkusnacksien nauttimiseen tai isompaan nälkään, Ristorante del Fico valmistaa perinteistä paikallista ruokaa moneen lähtöön. Ravintolassa on trendikäs tunnelma ja huikea sisäpiha värikkäällä sisustuksella.

Piazza del Fico 26/28 (drinkit ja pikkusnacksit) – Via della Pace 34/35 (ravintola)

Rooma ravintola

Rooman hintataso

Hintataso Roomassa on hieman edullisempi kuin Suomessa. Hotelleissa edullisuus ei tosin välttämättä näy, sillä normaalisti hotellit ovat hinnaltaan keskitasoa, jolloin lähtökohtaisesti budjettimatkailijoille suositeltavampaa olisi majoittua hostellissa. Etenkin tietysti sesonkiaika vaikuttaa hintoihin – yleisesti ottaen yhden yön majoitus hostellissa- ja halvemman hintaluokan majoituspaikoissa kustantaa noin 40-150€. Korkeammassa hintaluokassa kustannukset nousevat 200-300€ ja ylöspäin.

Viini ja ruokakauppatavarat ovat Suomeen verrattuna reilustikin halvempia. Ravintolaruoan suhteen taas melko samaa hintaluokkaa kuin kotimaassa, noin 15€ edullisemman pään ravintolassa.

Rooman sää

Roomassa sää on yleisesti ottaen aurinkoista ympäri vuoden. Kesäaika kaupungissa on pitkä, alkaen mahdollisesti jo maaliskuusta aina syyskuuhun asti. Lämpötilat ovat kuumimpia kesäkuukausia (+30 astetta) lukuun ottamatta normaalisti noin 20 asteen molemmin puolin.

Talviaika taas on lyhyt ja melko leuto, joskus myös sateinen. Huhti- ja marraskuu ovat yleisesti ottaen kaikkein sateisimmat kuukaudet, mutta lämpötilat saattavat päivisin pysyä siltikin noin 15 asteen tienoilla.

Kaupunki lumoaa jokaisena vuodenaikana, mutta ehkä ne “parhaimmat” ja antoisimmat kuukaudet lomalle Roomassa ovat touko-, syys- ja lokakuu, jolloin kesän kiireisin sesonki ja tukala kuumuus ovat jo hieman väistyneet.

Rooma maisema

*Postaus sisältää affiliate-linkkejä

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Rooma on mukava kaupunki. Kantapään kautta olen kuitenkin oppinut, että tosiaan heinä- ja elokuuta kannattaa välttää, sillä kuumuus on pahimmillaan todella tukalaa. Elokuussa myös monet paikat ovat muutaman viikon kiinni, kun paikalliset ovat lomalla itsekin.

Hyvä pointti ja voin vaan kuvitella miten kuuma, vaikka silti korkea sesonki niin ihmisiäkin riittää!

Suosittelisin myös villa Borghese puutarHA-aluetta, läheisiä rantoja joihin on noin 30min.matka junalla ja Palatinus kukkulaa jota sanotaan Rooman syntysijaksi. norwegian lensi ennen myös suoraan. Ja jos haluaa kiertomatkan roomasta voi mennä vaikka junalla toskanaan parissa tunnissa, reitti on hieno ensin palmurantoja ja maaseutumaisemia

Kiitos vinkistä! Tuo junamatka rannalle ja maaseudulle on tosi hyvä idea! 🙂

Ai miten IHANALle näyttää! Sellainen kiinnostaisi, että kannattaako colosseumille lähteä kuinka aikaisin aamulla että välttäis pahimmat jonottelut? Oon ymmärtäny, että välillä on väkeä ihan kiitettävästi paikalla 😅 ihan vielä ei päästä reissuun, mutta on hyvä valmistautua 🤗

Ilmeisesti mitä aikaisemmin sitä parempi, eli jo vähän ennen aukioloa tuntuu olevan suositus!

ADD A COMMENT