Master-opintoja (lento)matkailun parissa?

3 syyskuun, 2020

*Kaupallinen yhteistyö: Haaga-Helia

Ei tule varmaan kellekään yllätyksenä, että tämä vuosi 2020 on ollut melkoista vuoristorataa. Maailman rajojen sulkeutusessa maaliskuussa olen itsekin pohtinut paljon omaa uraani ja tulevaisuuden suunnitelmiani – kokenut olevani suorastaan hukassa. Oma elämänmuutos nosti kiinnostuksen ravintoon ja opiskelinkin kesän ajan ravintovalmentajaksi, lähinnä oppiakseni itse aiheesta lisää ja voidakseni tarjota someseuraajille tieteeseen perustuvaa asiaa aiheesta.

Sydän sykkii lopulta kuitenkin aina matkailualalle.

Olenhan rakentanut koko tähänastisen urani matkailualalla ja eilen tehdessäni cv:tä vuosien jälkeen, työurani matkailun ja etenkin lentomatkailun parissa vain selkeni. Intohimoni matkailualaa kohtaan ei tarkoita missään nimessä pelkkää matkustamista, vaan nimenomaan koko alan syvempää ymmärrystä ja kiinnostusta sen kehittämiseen. Puhumattakaan koronaviruksen tuomista haasteista alalle, kestävämpi lentomatkailu ja liikaturismiin liittyvät haasteet kiinnostavat minua niin, että luen iltaisin alan kirjallisuutta tai katselen dokumentteja puhelimelta peiton alla. Olenhan saanut olla jopa YLE:n suorissa lähetyksissä keskustelemassa lentomatkailun kestävyydestä ja liikaturismista.

Vaikka matkailualaa on kohdannut pahin kriisi mahdollisesti milloinkaan, en ole huolissani alan tulevaisuudesta, vaan olen entistä suuremmalla mielenkiinnolla mukana tutkimassa ja kehittämässä mihin matkailun maailma tästä muuttuu. Voiko jo vuodesta 2021 tulla matkailun vuosi? Matkailuala ei välttämättä tule vielä muutamaan vuoteen olemaan entisensä, mutta itse uskon tämän ajan olevan juuri sopiva sen opiskeluun. Tulevaisuudessa vaaditaan ihan uudenlaisia alan asiantuntijoita ja juuri nyt on erinomainen aika kouluttautua sellaiseksi. Voit lukea ajatuksiani matkailualan tulevaisuudesta aiemmin keväältä täältä.

Kuten jotkut saattavat muistaakin, tarkoitukseni oli aloittaa jo alkuvuonna maisteriopinnot kestävän ja vastuullisen matkailun parissa ulkomailla. Moni asia muutti suunnitelmiani ja ihan hyvä niin, koska miksi lähteä merta edemmäs kalaan – Suomessa saan opiskella ilmaiseksi ja perehtyä ihan yhtä lailla samoihin asioihin. Ajatus maisteriopinnoista jäi jo kokonaan hyllylle, kunnes viime aikoina kaipuu matkailualan töiden pariin on vain vahvistunut entisestään. Kävin pari viikkoa sitten erään matkailualan asiakkaan toimistolla kokouksessa ja tuntui kuin olisin tullut kotiin.

Matkailuala ei välttämättä tule vielä muutamaan vuoteen olemaan entisensä, mutta itse uskon tämän ajan olevan juuri sopiva sen opiskeluun. Tulevaisuudessa vaaditaan ihan uudenlaisia alan asiantuntijoita ja juuri nyt on erinomainen aika kouluttautua sellaiseksi.

veera bianca

Omat opintosuunnitelmat: Aviation & Tourism Business / Master of Hospitality Management

Yhteishaku on taas avautunut ja aionkin itse hakea Aviation & Tourism Business -linjalle Master of Hospitality Management -opintoihin. Master-opinnot voi suorittaa 1,5-3 vuodessa ja toteutus on ainakin osittain etänä. Juuri tällä hetkellä aikatauluni on muiden töiden puolesta joustavat ja reissuja on niin paljon entistä vähemmän, että olisi jo sopiva aika syventää omaa ammattitaitoa.

Sinällään tämänhetkinen työni ei suoranaisesti vaadi maisterin papereita, mutta haluan olla omalla valitsemallani alalla mahdollisimman pätevä. Lisäksi jos mietin elämää kauemmas tulevaisuuteen niin huomaan haaveilevani opettajan työstä matkailualalla. Olen saanut viimevuosina pitää vierailuluentoja Haaga-Helian matkailuopiskelijoille Porvoossa ja huomannut nauttivani siitä työstä mahdollisesti jopa kaikista eniten – koen olevani elementissäni kun saan opettaa muita ja puhua omista intohimon asioista.

Vaikka tämä ei olekaan se vastuullisen matkailun ohjelma mitä alunperin suunnittelin tekeväni Briteissä, on vastuullinen ja kestävä matkailu nykyään todella kasvavassa roolissa ihan kaikissa matkailualan opinnoissa ja juuri siksi koenkin tämän linjan itselleni sopivaksi.

Toki tässä on vielä hakuprosessi edessä ja en ole itse ikinä se akateemisesti kaikista pätevin oppilas, joten toivottavasti pääsen mukaan opintolinjalle!

Matkailualan restonomin opintoja Porvoossa?

Jos matkailuala kiinnostaa, mutta ei ole vielä ylemmän AMK:n aika niin on haku auki myös Porvoon restonomi-linjalle, eli alempaan AMK-tutkintoon joka on itsellänikin pohjakoulutuksena. Voit lukea lisää opinnoista täältä.

Opiskelin itse Porvoossa restonomiksi 2011-2014 ja ne oli kyllä mahtavia vuosia! Porvooseen muutto jännitti aluksi, koska alunperin olisin halunnut opiskella Helsingissä tai Turussa, mutta pikkukaupunki osoittautuikin aivan täydelliseksi opiskelukaupungiksi. Porvooseen melkein kaikki opiskelijat tuli muilta paikkakunnilta, joten kaveriporukan sai todella helposti ja oli mahtavaa, kun lähes kaikki oli toistensa naapureita. Muistelen näitä aikoja aivan valtavalla lämmöllä edelleen! Porvoo Campus itsessään on upean valoisa ja tyylikäs paikka opiskella!

Restonomin opintoihin kuului myös vaihto-opiskelu Hongkongissa, josta voit lukea lisää täältä. Vaihto-opiskelun jälkeen tein 5 kuukauden työharjoittelun Finnairin markkinoinnissa.

Sain opintojeni aikana työpaikan Helsinki-Vantaan lentokentältä ensin turvatarkastajana ja myöhemmin check-in-virkailijana. Valmistuttuani sain työpaikan matkailu-startupin PR-päällikkönä ja siitä parin vuoden jälkeen ryhdyinkin yrittäjäksi.

Voit lukea aiemmasta postauksestani myös 12 muun restonomin uratarinan.

Nämä opinnot ovat olleet avain omalle uralle matkailualalla, ei niinkään sen ‘restonomin paperin’ vuoksi yksinään, vaan kaikkien opittujen taitojen ja kasvaneen verkoston ansiosta – haluankin aina muistuttaa, että jo opintojen aikana on tärkeää alkaa rakentamaan sitä omaa uraa vaikka ei vielä tietäisi mitä tulevaisuudelta haluaa. Matkailualan amk-tutkintoa on myös arvostettu kaikissa blogiini liittyvissä matkailuyhteistöissä valtavasti ja uskon niiden olleen avain moneen upeaan yhteistyöreissuun mitä on viime vuosien varrelle saanut lähteä mukaan.

Voit lukea lisää omista opinnoistani restonomiksi täältä.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Tsemppiä opintoihin. Kyllä YAMK on ihan samanarvoinen kuin maisterin tutkinto 😀

Opinnot kuulostaa tosi mielenkiintoisilta! Tsemppiä tulevaan <3

Onnea hakuprosessiin! Itse aloitin juuri kolmannen vuoden kyseisessä koulutuksessa, muutama kurssi ja opinnäytetyö pitäisi vielä saada tehtyä. 😊

Olipas asiallinen kommentti, ja tämähän ei ole mikään mielipidekysymys . Koulutusluokituksia on 8, jotka luokitellaan koulutuksen vaativuuden tason mukaan Eli esim luokkaan 6 kuuluu alempi korkeakoulututkinto kuten AMK- tutkinnot ja yliopiston kandi-tutkinnot. Koulutus luokka 7 on ylempi amk, maisteri-tutkinnot, erikoislääkärit, diplomi-insinöörit ja luokka 8 lisensaatti ja tohtori tutkinnot. Eli ihan saman arvoisia tutkinnot ovat ja saman arvoisten tutkintojen vaativuus taso on sama.

Valmistuneet lääkärit ovat lääketieteen lisenssiaatteja. Sen päälle voi vielä erikoistua. Joten ei YAMK ei ole samantasoinen tutkinto lääkäritutkinnon kanssa.

Ihme kommentteja täällä! Lääketieteen lisensiaatti (yleislääkäri) on maisteria korkeampi/laajempi tutkinto ja erikoislääkärit opiskelevat tähän vielä vuosia päälle.

AMK:sta ei valmistu maistereita, eikä YAMK ole maisterin tutkinto. Maistereita valmistuu vain yliopistosta. AMK:n master-tutkinto ei tarkoita samaa kuin maisteri. Ethän anna lukijoillesi harhaanjohtavaa tietoa. Vain yliopistoilla on Suomessa oikeus antaa maisterin tutkintonimike!

Pahoittelut virheellisen termin käytöstä. Olen alunperin tutustunut vain kansainvälisin opintoihin ja oletin, Master of Hospitality kääntyvän maisteriksi – master-opinnot ovat tällä hetkellä suomeksi oikea termi. YAMK:n tutkintohan on kuitenkin aivan samanarvoinen kuin yliopiston, vaikka lähestymistapa hieman erilainen! 🙂

Ei ole samanarvoinen millään mittarilla. Täysin pilipalitutkinto.

Olipas asiallinen kommentti, ja tämähän ei ole mikään mielipidekysymys . Koulutusluokituksia on 8, jotka luokitellaan koulutuksen vaativuuden tason mukaan Eli esim luokkaan 6 kuuluu alempi korkeakoulututkinto kuten AMK- tutkinnot ja yliopiston kandi-tutkinnot. Koulutus luokka 7 on ylempi amk, maisteri-tutkinnot, erikoislääkärit, diplomi-insinöörit ja luokka 8 lisensaatti ja tohtori tutkinnot. Eli ihan saman arvoisia tutkinnot ovat ja saman arvoisten tutkintojen vaativuus taso on sama.

Se, että niillä on sama luokitus ja julkiseen viraan haettaessa sama pätevyys, ei tee niistä samanarvoisia. Jos ne olisi todellisuudessa samanarvoisia, niin yliopistot ottaisivat YAMK:n suorittaneita lisensiaatti- ja tohtoriopiskelijoiksi. YAMK-taustalla väitellyt henkilö Suomessa on kuitenkin erittäin poikkeuksellinen. Toiseksi, missään suuremmassa yhtiössä tai muuallakaan vaativissa asiantuntijatehtävissä ei toimi YAMK-tutkinnon suorittaneita. Kolmas mittari on mielestäni palkkaus, jossa on myös eroa kuin yöllä ja päivällä, vrt. esim. tradenomi (YAMK) ja KTM. Onhan tuo ihan kiva juttu, että AMK:n suorittanut voi tällä tavoin hakea julkisiin virkoihin, joissa on muodollisena vaatimuksena ylempi korkeakoulututkinto, mutta se, että nämä tutkinnot ovat samanarvoisia, on yliopisto-rejektien kognitiivista dissonanssia.

Just näin! Korjaathan tekstiä, nyt se sisältää väärää tietoa

Mä olen myös hakemassa tuohon YAMK-ohjelmaan! Olispa kiva, jos meistä tulis koulukavereita! 🤗 Tsemppiä hakuprosessiin!

Mahtavaa! Oispa hauska, jos meistä tulisi koulukavereita! <3 Tsemppiä sinne myös!

ADD A COMMENT