Jos matkustaisin vain yhdellä objektiivilla: Olympuksen 12-200mm f/3.5-6.3

6 lokakuun, 2019

*Kaupallinen yhteistyö / brand ambassador: Olympus Suomi

Kun kuulin uudesta Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200mm f/3.5-6.3 -objektiivista, oli ensimmäinen ajatukseni se että objektiivi on ihan liian laaja ja joutuisin kompromisoimaan laadussa – olin väärässä. Kuten olen ennenkin sanonut, kuulun siihen porukkaan joka raahaa reissuillaan usein ainakin viittä eri kameran objektiivia ja vaihtelee niitä kauheeta vauhtia lennossa.

Otin kuitenkin uuden objektiivin epäluuloisena testiin kevään Maltan reissulle ja sain yllättyä positiivisesti, kuten postauksen kuvat voivat puolestani kertoa. Huh, mikä päheä reissuobjektiivi!

Matkustaessa kannattaa satsata mahdollisimman pieneen kamerakalustoon niin painon kuin kätevyyden vuoksi – reissussa monet hetket tulevat yllättäen ja silloin ei ehdi kaivamaan sitä sopivinta linssiä kameralaukusta. Minulla oli tällä reissulla mukana muitakin objektiiveja siltä varalta että en tästä uudesta pitäisi, mutta lopulta huomasin käyttäneeni lähes ainoastaan tätä 12-200mm -objektiivia.

Huom! Postauksen lopussa tarjous!

matkakuvaus objektiivi 12-200mm
12-200mm m. zuiko

Kaksi hyvää vaihtoehtoa yhdelle reissulle: 12-40mm PRO vs 12-200mm

Jos tämän reissukokemuksen jälkeen tulisi suositella reissajalle Olympuksen kameraan vain ja ainoastaan yhtä objektiivia, olisi se ehdottomasti tämä 12-200mm. Aiemmin olen pitänyt 12-40mm PRO -objektiivia parhaana ainoana reissuobjektiivina ja siihen sitä myös edelleen suosittelen – tällä ei kuitenkaan pääse ihan niin lähelle kuin uudemmalla tulokkaalla. 12-200mm voisi olla oiva objektiivi jopa safarille.

Se missä 12-200mm häviää 12-40mm PRO:lle on valovoima ja juuri sen takia tämän objektiivin lisäksi kaipasin ainakin iltaisin ravintolassa valovoimaisempaa vaihtoehtoa, eli isompaa aukkoa (mahdollisimman pieni ‘f-luku’).

Kameroissa käytän kahta eri runkoa, jotka on yleensä molemmat mukana ihan turvallisuussyistä, jos vaikka tohelona reissaajana toisen hajottaisin tai kadottaisin. Reissussa on aina mukana Olympuksen OM-D E-M10 Mark iii sekä vähän vielä järeämpi OM-D E-M1 Mark ii.

Voit lukea muista suosikkiobjektiiveistani täältä:

1 reissu + 1 kamera + 1 objektiivi (25mm f/1.8)

Oli syksy 2016 Thaimaassa kun tähän potrettiobjektiiviin rakastuin (45mm f/1.8)

matkakuvaus olympus

Matkustaessa kannattaa satsata mahdollisimman pieneen kamerakalustoon niin painon kuin kätevyyden vuoksi – reissussa monet hetket tulevat yllättäen ja silloin ei ehdi vaihtelemaan sopivaa linssiä kameralaukusta.

lähikuvaus matkoilla olympus objektiivi
olympus objektiivi matkalle

Lähikuvaus teki vaikutuksen

Erityisen vaikutuksen 12-200mm objektiivissa teki lähikuvaus. Tämä suurempi f-luku, eli pienempi aukko vaikuttaa myös siihen miten tausta kuvassa sumenee. Itse rakastan potrettiobjektiiveja isolla aukolla, jotta voin luoda rauhallisia pehmeitä kuvia oli kyse sitten ihmisistä tai kukkasista. Positiivisena yllätyksenä tämä objektiivi mahdollistaa lähikuvatessa ihanan pehmeitä taustoja (kunhan tausta on tarpeeksi kaukana) kuten ylläolevista kasvikuvista huomaatte.

Kasvit on kuvattu seuraavilla asetuksilla 162mm etäisyydellä:

  • Aukon koko: f/6.3
  • Suljinaika: 1/2000 (ylemmässä 1/4000)
  • ISO: 500

Kuvaan aina mielummin yksityiskohtia kuin maisemakuvia, mutta huomaan monesti reissulta kotiin palatessa että olisi pitänyt muistaa ottaa myös niitä laajempia kuvia joista näkee matkakohteen selkeämmin – 12mm laajakulma on auttanut muistamaan myös näiden vähän geneerisempien maisemakuvien nappaamiseen.

olympus 12mm objektiivi
maisemakuvaus olympus
olympus 200mm objektiivi

Tekniset tiedot: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200mm f/3.5-6.3

Rajulla 16,6-kertaisella zoomilla varustettu M.Zuiko Digital ED 12–200mm F3.5–6.3 (24–400 mm*) sopii hyvin reissuun potretista maisemakuvaukseen. Laajakuva-alueella lähin tarkennusetäisyys on vain 10cm ja telealueellakin vain 50cm. Kompakti pölyn-, roiskeen- ja pakkasenkestävä objektiivi on täydellinen reissukumppani säähän kuin säähän. Suurinopeuksinen ja tarkka automaattitarkennus sopii hyvin myös videokuvaan (mitä itse en tosin juuri tuota).

Itse käytin tätä objektiivia viimeisimpänä myös Sveitsin vaelluksella järkyttävässä sumussa ja kaatosateessa – katso kuvat täältä (*kuvat minusta on napattu Saran kameralla).

Lue objektiivista lisää täältä.

reissuobjektiivi olympus
sopiva objektiivi matkalle

Uusi objektiivi tai kamera – tarjous voimassa lokakuun loppuun saakka

Olympuksella on teille tietenkin hyvä tarjous kuten aina näissä postauksissa mukana. Jos näiden reissukuvien perusteella kiinnostuit 12-200mm objektiivista, voit sen ostaa nyt alennuksella täältä. Käytä ostaessasi alekoodia veerabianca0919 ja saat 12-200mm -objektiivista 100 euron alennuksen, jolloin sille jää hintaa 799. Samalla koodilla voit myös halutessasi ostaa OM-D E-M10 Mark III -kameran alennuksella, jossa tulee 12-200mm Kit -objektiivi mukana.

Tarjous on voimassa lokakuun 2019 loppuun saakka.

Osta OM-D E-M10 Mark III -kamera  12-200mm Kit-linssillä alennettuun yhteishintaan 999 euroa.

Osta Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200mm f/3.5-6.3 -objektiivi 100 euron alennuksella tästä.

Saadaksesi alennukset, käytä ostokohdossa koodia: veerabianca0919

olympus 12-200mm linssi matkalle
olympus objektiivi 12-200mm
olympus 12-200mm

Minkälaisilla objektiiveilla sinä reissaat?

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Kiitos mielenkiintoisista postauksista!
Harkitsen (siis mieli tekee kovasti) uuden kameran hankkimista. Käytän nyt Canon EOS 1200 D:tä ja 18-55 mm objektiivia. Jokin noista pienistä Olympuksista houkuttaisi, mutta mikä oikeasti olisi nykyistä kameraani parempi?

Todella mielenkiintoinen kyllä tämä uutuus!

Ostin oman Olympus E‑M10 Mark III vuosi sitten, johon mukaan tuli tuolloin 14-42mm kittilinssi sekä 40-150mm f/4-5.6 zoomi. Sittemmin olen täydentänyt pakettia 25mm f/1.8 ja 45mm f/1.8 linsseillä.

Reissuilla käytössä tällä hetkellä ollut pääasiassa tuo 25mm f/1.8, josta olen tykännyt paljon mutta tässä nimenomaan ärsyttänyt se, että tämä ei aina laaja-alaisempaan maisemakuvaukseen meinaa oikein venyä, minkä vuoksi, laaja-alaisemman objektiivin virkaa on toistaiseksi paremman puutteessa toimittanut 14-42mm kitti. Lisäksi tuolla pidemmällä zoomillakin on jonkun verran käyttöä ollut, mm. eläimiä kuvattaessa. Toki, tämä on edellyttänyt 3 eri objektiivin mukana kantoa ja jatkuvaa objektiivien vaihtelua.

Olenkin miettinyt pitkään seuraavan objektiivin ostoa. Ostaako maisemakuvaukseen kiinteä 12 tai 17mm f/1.8 vaiko 12-40mm PRO. Ostin kuitenkin kumman tahansa, kantaisin todennäköisesti silti mukanani kolmea objektiiviä (25mm, 14-42, 40-150), koska en todennäköisesti haluaisi tuosta 25mm f/1.8:sta luopua sen valovoimaisuuden takia, minkä lisäksi tarvitsisin kuitenkin varalle zoomin, vaikkei se pääasiallisessa käytössä minulla olekaan. Kolme objektiiviä olisi kuitenkin vielä ihan siedettävä..

Mutta sitten jos olisikin objektiivi, joka korvaisi nuo kaksi (laajakuva+zoomi), laadusta tinkimättä! Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta 😀

Mihin sinä päätyisit? 🙂 Onko sinulla kokemuksia noista kiinteistä 12 tai 17mm linsseistä?

Kuulostat ihan minulta, hahaha! Itsekin tykkään ajatuksesta reissata yhdellä objektiivilla ja muutama siihen sopisikin, kuten tuo 12-40mm PRO tai tämä 12-200mm, mutta mullakin on aina ainakin tuo 25mm mukana.

Tosiaan tämä 12-200mm on todella monipuolinen ja voi monelle sopia ainoaksi kameraksi, mutta valovoima on juur ise missä se kuitenkin häviää. Itse voin hyvin tuolla 12-40mm PRO vetää yhden koko reissun ja huomaan että silloin vaikka 25mm olisi mukana niin se jää kokonaan käyttämättä.

Ehkä sinuna harkitsisin joko tuota 12-40mm ja opettelua siihen, että ainakin kitin voit jättää kotiin ja miksei myös 25mm. Toisena vaihtoehtona toki kiinteä 17mm on myös hyvä, itsellänikin on se, mutta ei tule käytettyä kun on tuo 12-40mm tai tämä 12-200mm.

Eli tiivistettynä, kahden objektiivin taktiikalla menisin tuolla 12-40mm PRo ja sun 40-150mm! 🙂

Aah, mä oon ollut vannoutunut kiinteällä kaksvitosella kuvaaja mutta harkinnassa ollut tuo 12-40 pro, nyt täytyy miettiä – joku monikäyttöinen olisi kyllä välttämätön, nykyinen ei maisemakuvauksessa toimi kovin hyvin.

En ihmettele, mä olin myös pitkään ja edelleen yksi ihan ehdottomia suosikkeja! 🙂 12-40mm on kyllä loistava, tosin ehkä siitäkin laaja-alaisempi voisi toimia tuon 25 kaveriksi! 🙂

Kuin mielenkiinnolla tämän postaulsen. Mä kipuilen niin aina noiden objektiivien kanssa. En haluaisi kuljettaa matkassa laajaa repertuaaria tai painavaa kalustoa, mutta tosiasia kuitenkin on, että kevyellä varustuksella saa vähän kevyitä kuvia. Kuuntelen kovin mieluusti ammattilaisten mielipiteitä ja valintoja. Kiitos vinkeistä.

Jep, ehdottomasti ideaalia olisi matkustaa vaikka vain yhdellä objektiivilla, vaikka itsekin raahaan aina koko collectionin messissä haha! 😀

ADD A COMMENT