Matkaopas Maltalle – vinkit täydelliseen lomaan

12 kesäkuun, 2019

*Kaupallinen yhteistyö: Visit Malta, lennot tarjosi: Finnair

Onko näin turkoosia merta missään? Tämä toukokuinen hetki Välimeren rannalla on jo kolmas kertani tällä saarella, joten on korkea aika tehdä matkaopas Maltalle ja jakaa teidän kanssa vinkit täydelliseen lomaan tälle pienelle saarelle Italiasta hieman etelään.

Malta tarjoaa niin paljon enemmän kuin sitä ehkä osaa edes odottaa; rantaa, historiaa, kulttuuria, kulinaristia elämyksiä ja upeita vaellusreittejä. Omat suosikkini Maltalla on rantalöhöilyn lisäksi Valletan pienet kujat kahviloineen, Gozon saaren avara luonto ja joogamahdollisuudet sekä ihanat pienet viinitilat.

Malta on pieni saarivaltio Välimerellä, alle sadan kilometrin matkan päässä Sisiliasta. Valtio koostuu Maltan, Gozon ja Cominon saarista ja sen pääkaupunki on Valletta. Asukkaita saarilla on yli 400 000, mutta vierailijoita riittää kesäkausilla sitäkin enemmän. Maltalla puhutaan virallisina kielinä maltaa ja englantia, mutta saarella kuulee myös paljon italiaa.

Maltalle on suoria lentoja Helsingistä Finnairin siivin 26.5.-20.10. välisenä aikana. Kesäkauden ulkopuolella Maltalle on matkustettava välilaskun kautta. Suora lento Maltalle kestää neljä tuntia. Katso suorat lennot Maltalle täältä.

Löydät kaikki Malta -vinkkini ravintolasuosituksineen kätevästi myös Wowanders -mobiilisovelluksesta.

malta matkaopas vinkit

Maltan monta helmeä – löydä oma lomaparatiisi

Vaikka Maltan saari on pieni, löytyy saaren eri puolilta toinen toistaan itselleen sopivampia alueita majoittumiseen tai muutenkin aikansa viettämiseen. Itse olen majoittunut useimmiten St. Paul’s Bayn alueella, mutta seuraavaksi haaveilen majoittuvani saaren pääkaupungissa Valletassa. Esittelen tässä muutaman suositun majoitusalueen ravintolavinkkeineen.

Valletta – pääkaupungin historian havinaa

Valletta on Maltan pääkaupunki ja oma suosikkialueeni saarella. Täydellinen aamu Maltalla alkaa Valletasta cappuccinon äärellä yhdellä pääkaupungin lukuisista pienistä kulmakuppiloista. Täällä voin katsella kahvikuppini takaa kun kaupunki herää henkiin ja turistit saapuvat risteilyaluksillaan satamaan.

Valletassa on myös paljon historiallisesti merkittäviä nähtävyyksiä, joista merkittävin on varmasti St. John’s Co-Cathedral – tämä kannattaa käydä ihastelemassa sisältäpäin. Historiasta kiinnostuneen kannattaa myös poiketa Grand Masters Palacessa.

Itse nautin Valletassa cappuccino-kuppieni lisäki Upper Barakka Gardensista avautuvasta satamamaisemasta sekä pääkaupungin upeista boutique-hotelleista.

Valletassa kannattaa kirjoittaa ylös ainakin nämä ravintolat ja kahvilat; Pastaus, Museum Café, Piadina Café, Cafe Society, Wild Honey, Yard 32 sekä Café Cordina.

valletta

Sliema – shoppailua rantabulevardilla

Sliema on monen turistin valinta kätevälle lomamatkalle, jossa meren, shoppailumahdollisuuksien ja happy hourin läheisyys on prioriteetti. Majoituin itse viimeisimmällä Maltan matkallani kaksi yötä Sliemassa ja vaikka se onkin monella tapaa kätevä sijainti, ei se missään nimessä ole oma suosikkialueeni Maltalla. Sliema tuntuu osittain hieman kasvottomalta lomakohteelta, jossa on tällä hetkellä myös melko paljon rakennustyömaata.

Sliemassa itsesään ei ole juuri nähtävyyksiä, vaan elämä keskittyy enemmän viihteen ja meren ympärillä.

Sliemassa suosikkiravintoloitani on Medasia, Mint, Serafino sekä pihviä rakastavalle Little Argentina. Lisäksi mielestäni 1926 beach on erinomainen lounaspaikka aurinkoisena päivänä, mutta lähinnä sijaintinsa vuoksi – ruoan laatu ja palvelu on vähän mitä on.

St. Julians – villkas lomaunelma

St. Julians sijaitsee aivan Slieman vieressä ja on alueena vilkkaampi. Voit nauttia päivistä rannalla sekä alueen erinomaisista ravintoloista. St. Julians on myös yöelämästä pitävän matkailijan valinta, sillä sieltä löytyy kuuluisa Paceville, joka on alue täynnä pubeja, kasinoita sekä yökerhoja.

St. Julians on mielestäni hyvinkin kaunis alue, vaikka se onkin täysin matkailulle rakennettu keskus. Itse en ole täällä päin majoittunut, mutta voin ainakin suositella illlallistamaan Wigi’s Kitchenissä.

St. Paul’s Bay – rauhallinen rantaunelma

Koillisrannikolla sijaitsevalla St. Paul’s Bayllä olen viettänyt lähes kaikki Maltan matkani. Maltan täyttyessä matkailijoista, yhä useampi siirtyy vielä kauemmas pohjoiseen, jossa sijaitsee esimerkiksi St. Pauls Bay. St. Paul’s Bay on kirkkaiden vesiensä ansiosta ennenkaikkea rantalomailijan unelma, mutta sieltä löytyy myös paljon ravintoloita. Tähän alueeseen kuuluvat nykyään vahvasti myös Buggibban ja Qawran kylät.

St. Paul’s Bayltä löytyy myös omasta mielestäni koko kaupungin paras fine-dining ravintola, Tarragon.

P5240265.jpg

5 vinkkiä päiväretkiin Maltalta

Maltan sijainti Välimerellä mahdollistaa päiväretkiä jopa vähän kauemmas, mutta myös itse Maltan valtioon kuuluu myös kaksi muuta asutettua saarta Gozo ja Comino. Jos viettää pidempään Maltalla, suosittelen näistä kohteista ihan jokaista.

Gozon saari

Oma suosikkialueeni Maltalla on itseasiassa Gozon saari, joka on huomattavasti Maltan saarta rauhallisempi. Jos kaipaat lomalta ennenkaikkea luonnonrauhaa vaellusreitteineen ja sukelluspaikkoineen, kannattaa harkita majoittumista Gozon saarella.

Itse majoituin viikon Maltan matkalla aluksi kaksi yötä Gozon saarella. Nautin patikoimisesta kalliolla rantaviivaa pitkin, joogasin, vierailin paikallisella viini- ja oliivitilalla sekä nautin hotellihuoneeni parvekkeen porealtaasta The Duke Boutique Hotellissa. Maltalla on itseasiassa myös suomalaisen pariskunnan omistama Ta’Kalamija Villa, joka majoittaa varsin sopuhintaan isommankin seurueen omalla uima-altaalla.

Ikimuistoisin kokemukseni Gozolla oli vierailu perheomisteisessa Ta’Menan viini- ja oliivitilalla. Istuskelin viinilasillisella koira sylissä pitkään keskustelemassa tilan omistajan kanssa elämästä sekä hänen huolesta tilanpidon tulevaisuudesta. Ta’Menalla järjestetään viikottain kierroksia, joihin voit osallistua. Lue lisää täältä.

Toinen unohtumaton kokemus oli yksityinen joogatunti kalliolla mereen äärellä Yellow Rock Yogan kanssa.

Lauttamatka Maltalta Gozolle kestää puolisen tuntia.

gozogozo malta

Cominon saari

Nyt pitää heti alkuun myöntää, että en ole itse koskaan vieraillut Cominon saarella, mutta suosittelen lukemaan lisää pienestä saaresta tästä Rantapallon artikkelista.

Comino on vielä Gozoakin pienempi saari, joka on tunnettu erityisesti kirkkaan sinisestä laguunistaan. Comino on myös sukeltajan paratiisi.

Saarelle pääsee lautalla alle puolessa tunnissa Maltalta.

Sisilia

Maltalta voi lähteä päiväksi jopa vähän kaeummas Sisiliaan. Sisilia sijaitsee hieman yli tunnin lauttamatkan päässä Maltalta ja sinne järjestetään päiväretkiä jokaisena viikon päivänä.

gozo lautta

Maltan saaren parhaat rannat

Malta on siitä poikkeava Välimeren lomakohde, että se ei ole täynnä täydellisiä hiekkarantoja. But not to worry, kun tietää mihin mennä – voi tällä saarella ehdottomasti viettää täydellistä rantalomaa. Hiekkarantojen sijaan Maltalla on sitäkin enemmän kalliorantoja, josta pääsee pulahtamaan turkoosin kirkkaaseen mereen. Tässä siispä muutama vinkki Maltan rantoihin!

Maltalla kannattaa valita rannat sijainnin lisäksi myös tuulten mukaan!

Golden Bay

Golden Bay on suosittu ranta, joka sijaitsee saaren pohjoisessa ja sen vieressä on myös toinen erinomainen ranta Għajn Tuffieħa. Golden Bay on hyvinkin perinteinen hiekkaranta, josta löytyy läheltä kaikki palvelut hotellista pariin ravintolaan ja jäätelökioskiin. Tänne pääsee myös melko helposti paikallisbussilla.

Paradise Bay

Paradise Bay löytyy myös pohjoisemmasta osasta saarta, läheltä Ċirkewwaa ja Gozon lauttaa. Ranta on melko pieni ja sinne saa bussipysäkiltä kävellä vielä portaita reippaasta alaspäin itse rantaan. Alhaalta löytyy myös yksi ravintola, jonka ruoka ei ole välttämättä saaren parasta, mutta maisemiensa ansiosta nauttimisen arvoista.

Paradise Bayllä järjestetään välilllä kesäviikonloppuisin nuorille bileitä.

St. Peter’s Pool

Jos haluaa nauttia kauniista St. Peter’s Poolista omassa rauhassa, kannattaa siellä käydä aikaisin aamulla. Kallionkielekkeiden keskellä aukeaa turkoosi meri, johon on helppo hypätä. Kallio on osittain tasaista ja tuulensuojassa ja siksi siitä onkin tullut suosittu auringonotto- ja uimapaikka. Kesäpäivisin St. Peter’s Pool täyttyy nuorista reissaajista ja siellä voi olla vaikea rentoutua. Tänne pääsee periaatteessa bussilla, mutta kävelymatkaa jää silti merkittävästi.

Mellieħa Bay

Pohjoisen Mellieħa Bay on Maltan suurin ja samalla todennäköisesti myös suosituin hiekkaranta. Tämä ranta on erityisen suosittu perheiden keskuudessa, sillä merivesi syvenee hitaasti. Mellieħa Baylle pääsee myös helposti paikkallisbussilla.

DSC_3908.jpg
 malta parhaat rannat

10 vinkkiä –  mitä muuta tehdä Maltalla?

Maltalla on paljon tekemistä rannalla tai altaalla löhöilyn lisäksi, olit kiinnostunut sitten aktiviteeteista, luonnosta tai saaren vaiheikkaasta historiasta. Tässä on seuraavaksi listattuna omia suosikkeja.

Marsaxlokkin kalastakylä

Päädyin eräänä päivänä lounaalle Marsaxlokin 3 500 asukkaan kalastajakylään saaren kaakkoisosassa. Kalastajakaupungin rantabulevardi täyttyy herkullisista kalaravintoloista sekä värikkäistä puisista kalastusveneistä. Marsaxlokissa pidetään sunnuntaisin suuret markkinat, jolloin kylä on täynnä vilkasta elämää. Markkinoilla myydään kalaruoan lisäksi paljon muutakin ja moni paikallinen viettää sunnuntain täällä sosialisoiden. Paikalla on kesäkautena myös useita turistibusseja.

Jos päätät vierailla Marsaxlokissa sunnuntaina, otathan huomioon että rantabulevardilla lounastaminen ei onnistu ja muutenkin ravintoloihin kannattaa viikon viimeiselle päivälle tehdä varaus.

marsaxlokkmarsaxlokk malta

Mdina – hiljainen kaupunki

Saaren keskiosassa sijaitseva Mdina on Maltan entinen pääkaupunki ja tunnettu myös saaren ‘hiljaisena kaupunkina’. Mdinassa on historian havinaa kuten Valletassakin, mutta myös huomattavasti rauhallisempaa. Itse suosittelen Mdinaa ehdottomasti iltaisin, sillä siellä on muutama erinomainen ravintola viinibaareineen.

Mdinassa ei tällä hetkellä ole ollenkaan hotelleita, joten siellä ei itsessään voi vierailla kuin päiväkävijänä. Kaupunkiin on suunnitteilla hotelli, mutta paikalliset vastustavat ajatusta ja haluavat pitää asuinalueensa rauhan edes yöaikaan.

Ravintolasuosituksia Mdinaan suosittelen katsomaan täältä, sillä itse ehdin vain innostua ajatuksesta romanttisesta illallisesta hiljaisen kaupungin muurien sisäpuolella.

mdina
mdina malta

Sukellus ja snorklaus

Turkoosista meristään tunnettu Maltan saari on sukeltajan ja snorklaajan unelmakohde. Sukellusseikkailuilla voit ihastella vilkkaita kalaparvia tai jopa laivojen hylkyjä syvyyksissä. En ole itse sukeltanut Maltalla, joten suosittelen lukemaan lisää täältä.

Snorklaamista tulee harrastettua aina Maltalla ja siihen sopiikin lähes mikä tahansa rannoista.

Kolme kaupunkia

Maltan pääkaupunki oli ennen, suuren piirityksen aikana Birgu, joka tunnettiin myös Vittoriosana. Vieressä olevat Senglean ja Cospicuan kaupungit muodostivat yhteen kasvaneen alueen joka nykyään tunnetaan nimellä ‘Three cities’, eli kolme kaupunkia.

Kiipeä ylös Fort St. Angeloon nauttimaan upeista maisemista kaupunkien yllä.

Blue Grotto -veneretki

Blue Grotto, eli sininen luola sijaitsee Maltan saaren eteläpuolella. Valkea kalkkikivinen kaari luo upean näkymän turkoosin meren ylle – tätä kannattaa ihastella niin ylempää kuin myös veneen kyydistä. Blue Grottolla pääsee veneen kyydissä katselemaan useampia luolia parinkymmenen minuutin retken aikana. Sininen luola on suosittu nähtävyys, joten joudut todennäköisimmin jakamaan veneesi kahdeksan muun turistin kanssa.

blue grottoblue grotto malta

Ratsastusretki Golden Bayllä

Malta on täydellinen kohde ratsastuslomaan, sillä rantojen lisäksi se tarjoaa karun kaunista maaseutua silmänkantamattomiin. Saaren tunnetuin ratsastuskoulu on varmastikin Golden Bay Horse Riding, joka sijaitsee nimensä mukaan Golden Bayllä. Ratsastuskoululla on kokemusta myös ensikertalaisista, joten kannattaa mennä rohkeasti kokeilemaan!

Ikimuistoisin retki on varmasti 90 -minuutin auringonlaskuretki rannalla!

Lue lisää ratsastusretkistä täältä.

Maista maltalaista ruokaa

Maltalainen ruoka ei ole maailmalla kovin tuttua ja tarjoaa saari itsessäänkin toinen toistaan herkullisempia kansainvälisiä makuelämyksiä. Ei kuitenkaan kannata jättää maistamatta paikallisia erikoisuuksia, aina kanin reisistä maltalaiseen vuohenjuustoon ja viineihin. Autenttista ruokaelämystä metsästävälle voin lämpimästi suositella Diar il-Bninet -ravintolaa Dingli Cliffsienn lähellä.

maltalainen ruoka

Sadepäivän tekemistä: The Point -ostoskeskus

Jos sade pääsee yllättämään lomalla, The Point on etenkin nuoremman matkailijan makuun oleva ostoskeskus kansainvälisine vaateketjuineen. Slieman kulmilla sijaitsevasta The Pointista löytyy myös kahviloita ja mehubaari. Tännekin pääsee helposti bussilla melkein mistä päin saarta tahansa!

Dingli Cliffs

Dingli Cliffs on Maltan korkein kohta ja kirkkaalla säällä sanotaan että sieltä näkee Sisiliaan saakka. Itse satuimme paikalle pahimpana sadehetkenä, joten emme nähneet mitään. Ystäväni sanaan kuitenkin luottaen, uskon että hyvällä säällä paikka on käymisen arvoinen – joskin ei välttämättä korkeanpaikan kammoisen suosikki.

Popeye Village

Popeye Village on siinä mielessä erikoinen kohde, että se on rakennettu kokonaan Robin Williamsin elokuvaan ‘Popeye’. Nykyään Popeye Village muistuttaa enemmän huvipuistoa ja sopiikin etenkin perheen kanssa matkustavalle. Kylä on kuitenkin niin kaunis, että suosittelen lapsettomankin ihmisen siellä vierailemaan.

DSC_4197.jpg

Hyvä tietää ennen matkaa:

  • Julkinen liikenne: Maltalla on melko helppo liikkua paikallisbusseilla paikasta toiseen. Busseja on paljon ja ne kulkevat yömyöhään, mutta ihan kotimaista tarkkuutta ei aikatauluilta kannata odottaa. Lipun bussiin voi ostaa aina erikseen, mutta täältä voit katsoa erilaisia vaihtoehtoja useammalle päivälle
  • Taksilla kulkeminen on myös tehty helpoksi. Itse suosin eCabs -mobiilisovellusta, jonka avulla voin tilata taksin vähän samalla tavalla kuin Überillä. eCabsista voi myös ennakkotilata taksin esimerkiksi lentokentälle.
  • Maltalla ei kannata juoda hanavettä, vaikka näin itse lähes koko viikon teinkin. Hanavesi ei ole sinällään vaarallista, mutta sen maku on paha ja putkien puhtaudesta ei voi olla varma. Maltalla suositellaan juomaan pullovettä.
  • Maltalla valuutta on euro ja hintataso on hieman suomea halvempaa

Lue myös matkapäiväkirjani Maltalta täältä.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Kävin vuosi sitten Maltalla ja tykkäsin kovasti. Mutta Comino oli pettymys. Lähdimme sinne klo 10 laivalla. No, paikka oli jo niin täynnä että oli ongelma löytää paikka mihin istua. Löytyy muutamia aurinko tuolia ei petiä ja hinta taivaassa. Joten sinne suosittelen lähtemään niin varhain kun pääsee. Sinne tulee laiva laivan jälkeen. Erittäin kaunis meri, mutta mikä roska määrä. Täällä näki mikä ongelma muovi on meressä. Todella ikävä nähdä. Mutta kannattaa käydä silti katsomassa.

Kiitos paljon tästä kirjoituksesta! Vartattiin matka perheen kanssa Maltalle vähän kuin päähänpistosta. Tästä oli kiva lukea minne ollaan oikein menossa :D.

Haha, tällaiset päähänpistot on parhaita! 🙂 Ihanaa reissua!

ADD A COMMENT