tiktok

Matkavinkki Itävaltaan: Vorarlberg

Date
maalis, 25, 2022

*Vierailu Itävallassa oli Visit Vorarlbergin kanssa yhteistyössä toteutettu matkabloggaajien konferenssimatka

Upeiden vuorimaisemien keskellä läntisimmässä Itävallassa sijaitsee maan toiseksi pienin osavaltio – Vorarlberg. Vehreiden laaksojen ja autenttisen postikorttimaiseman omaava osavaltio jakautuu viiteen eri isompaan kaupunkiin ja lukuisiin eri pikkukyliin.

Kohteen pääkaupunki, Bregenz, toimii alueen isoimpana satamakaupunkina ja sijaitsee aivan Constance-järven rannalla. Constance- tai toiselta nimeltään Bodenjärvi on koko Euroopan kolmanneksi suurin ja yhdistää Bregenzin vesiteitse Sveitsiin sekä Saksaan.

Bregenzissä on vain noin 30 tuhatta asukasta, mutta tämä hyvin idyllinen itävaltalaiskaupunki on tunnettu mm. vuosittaisesta kesämusiikkifestaristaan sekä järven välittömästä läheisyydestään. Vesistön äärellä sijaitseva Bregenz on suosittu myös siitä syystä, että muutoin koko Itävallan ollessa pelkän maaperän ympäröimää, haluavat ihmiset kokemuksen myös hieman erilaisesta ympäristöstä.

Lue myös: Matkabloggaajien konferenssi Itävallassa.

Vorarlberg vuorimaisema
vorarlberg vaellus
itävallan vinkit

Miten pääset kohteeseen?

Kohteeseen pääsee yleisesti ottaen lentokoneella, junalla, bussilla sekä autolla. Suorinta tietä tämä toki tapahtuu vain Keski-Euroopan naapurimaista Sveitsistä ja Saksasta, mutta Suomestakin käsin pääsee kätevästi.

Suomesta ehdottomasti parhain vaihtoehto on valita lentäminen – suora lento esimerkiksi Sveitsin Zürichiin tai Saksan Müncheniin ja sieltä joko jatkolennolla tai maateitse junalla/bussilla Vorarlbergiin. Zürichista ajaa noin parisen tuntia ruuhkista riippuen. Kohteeseen on luotu erittäin hyvät julkiset yhteydet ja sinne pääseminen tehty suhteellisen helpoksi. Lue täältä lisää Vorarlbergiin matkustamisesta.

Matkustaminen Vorarlbergiin

Vorarlberg matkakohteena

Vorarlberg on ehdottomasti yksi kauneimpia ja autenttisimpia luontolomakohteita, mitä Euroopalla on tarjota. Talviturismi on siellä kiistatta päävetonaula. Alueelta löytyy lukuisia eri hiihto- ja laskettelukeskuksia, suosituimmat ollen Montafon ja Lech am Arlberg. Myös muita aktiviteetteja, kuten lumikenkäilyä pääsee kokeilemaan upeissa lumen peittämissä maisemissa. Oikeastaan ihan mistä tahansa talvilajista onkaan kyse – sen varmasti pääsee kokemaan talvisessa Vorarlbergissä.

Talviajan ulkopuolella Vorarlberg on vaeltajien paratiisi, sillä kohteen luonto on aivan omaa luokkaansa. Mikäli sisäinen eräilijäsi ei ole vielä tähän mennessä herännyt, se tapahtuu viimeistään Vorarlbergissa – kannattaa siis varautua pakkaamalla asianmukaiset vaellusvarusteet mukaan matkatavaroihin. Myös vuorikiipeily ja erilaiset järviaktiviteetit vetävät puoleensa.

Kohteen sää on siinä mielessä aika mielenkiintoinen, että vuodenajat saattavat vaihdella todella lyhyessäkin ajassa. Vaikka aamulla näyttäisi ihanan keväiseltä ja helteiseltä, voi tämä tilanne muuttua silmänräpäyksessä lumimyrskyksi – varsinkin vuoristoissa.

Vorarlbergissä järjestetään ohjattuja vaelluksia, joihin kuuluu itse vaelluksen ohessa myös kulinaristisia lisäpalveluita kuten esim. paikallisista raaka-aineista luotuja juusto- tai viinimaisteluja. Tässä yksi esimerkki teemavaellusreitistä Montafon vuorella.

Urheiluaktiviteettien lisäksi kohteessa on runsaasti muutakin nähtävää ja koettavaa. Vorarlbergin museot, näyttelyt sekä paikallinen kulttuuri ja arkkitehtuuri ovat näkemisen arvoisia ja hyvinkin ”instamateriaalia”. Myös kohteen ruokakulttuuria sekä yleisesti ottaen paikallisten ihmisten lämminhenkisyyttä on kehuttu.

Vorarlberg maisemia
Vorarlberg kaupunki

Vorarlbergin alueita

Lech Zürs:

Tämä alkuperäinen hiihdon synnyinkohde sijaitsee itäisessä Vorarlbergissä Albergin alueella, ja onkin tunnettu erityisesti suosittuna laskettelukeskuksena sekä kaikista talvilajimahdollisuuksistaan. Lech Zürs on listattu jo yli sadan vuoden ajan yhdeksi Alppien parhaiksi antimiksi ja kuuluukin yhteen maailman isoimmista hiihto/laskettelualueista – kaiken kaikkiaan 300 kilometrin verran lasketteluratoja. Kohde soveltuu niin lapsiperheille kuin esim. teemamatkailijoillekin.

Kesällä Lech Zürs tarjoaa toinen toistaan upeampia vuori- ja niittymaisemia, festivaaleja sekä historiallisia nähtävyyksiä. Vaellusreiteistä erityisesti ’Green Ring’ ja ’Lechweg’ johdattavat matkailijat ennennäkemättömiin luonnonmaisemiin. Kävimme viime syksyn konferenssimatkalla juurikin Lechissä vaeltamassa koko porukalla – reittipolku oli helppo ja vuorimaisemat olivat upeat. Matkan varrella pysähdyimme alla näkyvän kuvan vesiputoukselle ja törmäsimme itseasiassa myös lehmiin – reitin kohokohta haha.

Kohteesta löytyy myös ihania gourmet-ravintoloita paikallisittain valmistetuilla raaka-aineilla.

Lue lisää kohteesta Lech Zürs täältä.

Lech
Lech Zürs
Lech
Lech vaellus
Lech vaellusreittejä

Bregenzerwald:

Tässä kohteessa maatalouden muokkaama kylänäköala vetää puoleensa arkkitehtuurillaan, historiallisella kulttuurillaan ja lukemattomilla seikkailumahdollisuuksillaan.

Bregenzerwaldin alueella törmäät vastaanottavaisiin paikallisiin, kulinaristisiin kokemuksiin ja useisiin eri aktiviteettivaihtoehtoihin – kuten koko Vorarlbergin alueella, myös täällä on mahdollisuus henkeäsalpaaviin vaellusreitteihin sekä valtavaan kattaukseen laskettelualueita. Talvisesonkiaikana voit esim. harkita hankkivasi ’3 Valley ski pass:in’, joka kattaa pääsyn kaikkiin 32 Bregenzerwald -alueen hiihto- ja laskettelukeskuksiin. Lue lisää 3 Valley ski pass:ista täältä.

Bodenjärven kaakkoispuolella sijaitsevat kaikki Bregenzerwaldin 23 pikkukylää, joissa on toinen toistaan kutsuvampia ja idyllisempiä majoituspaikkoja.

Majoituimme ja vietimme suurimman osan ajasta viime syksyn konferenssimatkalla Mellaun söpössä pikkukylässä. Erityisesti nautimme kylän vaellusreiteistä, paikallisesta ruoasta sekä paikallisten ihmisten lämminhenkisyydestä.

Majoituksenamme Mellaussa toimi hotelli Bären – pieni idyllinen kylähotelli, jonka parvekkeilta avautui upeat vuoristomaisemat. Hotellista hieman lisätietoja sekä muita kokemuksia Vorarlbergistä löydät täältä.

Lue lisää kohteesta Bregenzerwald täältä.

Mellaun kylä
Mellau maisemat
Hotel Bjärn Mellau

Bodensee-Vorarlberg:

Tältä alueelta löydät muun muassa pääkaupunki Bregenzin, Feldkirchin ja muutaman muun hieman ”isomman” kaupungin. Alue on kulttuurillisesti kiehtova, eloisa ja tunnettu erityisesti musiikista, tanssista, nykytaiteesta ja arkkitehtuurista.

Nykytaidetta kannattaa käydä katselemassa Vorarlberg museossa, joka sijaitsee osavaltion pääkaupungissa – arkkitehtuuri taas on parhaimmillaan Feldkirchin keskiaikaisessa ympäristössä. Mikäli taas järviristeily idyllisissä maisemissa kiinnostelee, esim. Vorarlberg Lines -yhtiön moottorilaiva MS Sonnenkönigin tarjoaa asiakkailleen elämyksen upeilla puitteilla. Risteily starttaa Bregenzin kaupungista. Lue lisää Vorarlbergin risteilyistä täältä.

Täällä myös luonto on kauneimmillaan, sillä kaupunkeja ympäröi Boden-järven rannikko. Panoraamamaisemia on mahdollista päästä katselemaan ylhäältä, mikäli uskaltautuu lähtemään köysiratavaunun kyytiin, joka vie jopa yli 1000 metrin korkeuksiin. Tämä olisi huippua päästä kokemaan! Lue lisää Bregenzin Phänderbahn -köysiratavaunusta täältä.

Tutki lisää aluetta Bodensee-Vorarlberg täältä.

juliap

4 Comments

 1. Vastaa

  Marika / Matkalla Missä Milloinkin

  26 huhtikuun, 2022

  Hah, lehmät vaelluspolulla Alpeilla ovat niin sympaattisia. Vorarlberg ei ole tuttu, vaikka monessa Alppien kohteessa on tullut käytyä patikoimassa. Ehkäpä ensi kerralla täällä.

  • Vastaa

   Veera Bianca

   24 kesäkuun, 2022

   No ne on <3 Sveitsissä kerran päädyin isomman lehmäporukan keskelle, jotka lähti yhtäkkiä juoksemaan niin juoksin sitten siellä keskellä ja matka meni yhden ravintolan ohi missä terassin asiakkaat katseli ihmeissään 😀

 2. Vastaa

  Teea

  18 toukokuun, 2022

  Ihanaa että Vorarlberg viimein pääsee kartalle 😉 Haikkailumielessä myös montafon on upeaa aluetta. Brandnertal ja Lünersee ovat myös näkemisen arvoisia!

  • Vastaa

   Veera Bianca

   24 kesäkuun, 2022

   Haha joo! Oli kyllä mahtava paikka! 🙂

Leave a comment

Related Posts