tiktok

Näin ansaitsen rahaa Instagramista

Date
loka, 24, 2017

Instagram on jo muutaman vuoden ajan ollut ehdottomasti tärkein osa omaa elinkeinoani yrittäjänä ja bloggaajana. Liityin Instagramiin jo monta vuotta sitten ja olen vuosien aikana onnistunut keräämään kanavalleni yli 30,000 seuraajaa. Vielä muutama vuosi sitten Instagram-tilin kasvattaminen oli nykyistä helpompaa, joten pari vuotta sitten Instagram-tilini kasvoi melkein automaattisesti lähes sadalla käyttäjällä päivässä. Nykyään Instagram-tilin kasvattaminen vaatii hieman enemmän poppakonsteja laadukkaan ja mielenkiintoisen sisällön lisäksi.

Mutta miten ihmeessä tienaan elantoni Instagramin avulla? Olen joskus kuullut jopa huhun, että jossain oli kerrottu Instagramin itsessään maksavan minulle palkkiota jokaisesta postaamastani kuvasta, mutta tämä ei missään nimessä pidä paikkaansa. En ansaitse suoraan Instagramilta rahaa, vaan muilta yrityksiltä yhteistyönä muutamallakin eri tavalla, joista kerron lisää alempana.

*postaus päivitetty lokakuussa 2021*

1. Sponsoroidut Instagram -kampanjat matkailuyritysten kanssa

Matkailuun keskittyvänä blogina ja matkailun ammattilaisena iso osa yhteistöistäni liittyy matkakohteiden tai lentoyhtiöiden kanssa tehtyihin yhteistöihin. Matkoja on yleensä kahdenlaisia; pressimatkoja joissa kutsunut taho kustantaa matkakulut ja minä tuotan sisältöä juuri sen verran kuin haluan tai yhdessä yrityksen kanssa suunnitellut kampanjat sovituilla sisältöteemoilla ja -määrillä (näissäkään tapauksissa mielipidettäni ei voi ostaa).

Sponsoroituun kampanjaan matkakohteen kanssa sovitaan yleensä tietty määrä blogipostauksia ja tietty määrä Instagram-postauksia. Etenkin matkailuun liittyvissä yhteistöissä blogi on usein merkittävässä roolissa, koska siellä sisältö on ikävihreämpää ja matkailuun liittyvät ostopäätökset vievät yleensä enemmän aikaa. Kampanjan yhteydessä Instagram-postausten hinta on suoraan osana suurempaa kokonaisuutta, joten hinta per postaus vaihtelee 500-1000 euron välillä paketista riippuen. Yleensä kokonaisen matkailuun liittyvän kampanjan hinta on noin 2 500 euroa, mutta kuitenkin aina paketista riippuen.

Joskus näihin voi kuulua myös takeover asiakkaan Instagram -tilille tai kuvaoikeuksien luovuttaminen yrityksen omaan markkinointikäyttöön.

2. Sponsoroidut postaukset esim. vaatemerkkien kanssa

Toisinaan yritykset eivät ole kiinnostuneet yhteistyöstä muissa kanavissa kuin Instagramissa. Yksittäiset sponsoroidut postaukset ovat omalla tililläni useimmiten vaatefirmojen kanssa, mutta joskus myös esim. ruokaan tai elektroniikkaan liittyviä. Sponsoroidussa postauksessa on tärkeää että saan toteuttaa kuvan omalla tyylilläni ja ainoastaan jos koen tuotteen oikeasti sopivaksi suositeltavaksi seuraajilleni.

Vaatemerkkien kanssa tehtävät yhteistyöt tulevat minulle pääsääntöisesti PR-toimistojen kautta ja siksi vaikka ei välttämätt ole tehtynä vuoden kestoista jatkuvaa sopimusta brändilähettiläisyydestä niin on samat merkit usein yhteydessä vuoden aikana eri kampanjoiden teemoilta kunhan vaan hoitaa työnsä hyvin.

Yhden yhteistyöpostauksen hinta johon kuuluu myös stoorit on tililläni yleensä 1 450 euroa. Ulkomaalaisilla asiakkailla on yleensä pienemmät budjetit ja jos postauksia sovitaan useampi niin yhden postauksen hinta voi laskea 750 euroon. Hinta riippuu aina oman seuraajamäärän lisäksi myös postausten tavoittavuudesta ja sitoutuneisuudesta mitä yhteistyöt saavat monesti orgaanista sisältöä vahemmän. Lisäksi asiakkaan budjetti ja oma hinnasto otetaan huomioon ja koitetaan löytää yhdessä juuri se sopiva hinta.

3. Brändilähettiläisyys

Aiempina vuosina olen keskittynyt pelkästään matkailuun, mutta jossain vaiheessa tänä vuonna kun yritin ottaa enemmän kuvia myös itsestäni on seuraajilta alkanut tulla yhä enemmän kysymyksiä kuvissa näkyvistä vaatteista. Instagram onkin erinomainen kanava vaatebrändeille ja moni brändi käyttääkin jatkuvasti Instagrammaajia brändilähettiläinään.

Vielä viime vuonna koin että vaatemerkkien kanssa työskentely vaatii huippumallin mitat, mutta lopulta oma markkinarako löytyikin nimenomaan pluskokoisten vaatteiden markkinoinnissa. Esimerkiksi Forever 21 Plus -vaatesarjan myynti perustuu vahvasti Instagram-vaikuttajiin ja huomaan itsekin ostavani merkin vaatteita bongatessani niitä Instagramista. Näissä yhteistyö voi olla joko vuoden sopimus johon kuuluu esim. kaksi postautta kuukaudessa tai sitten yhteistyö voi perustua myös ansaintaan, jolloin Instagrammaajan palkkio perustuu vaatteista tulevaan tuloon jota mitataan linkkien tai alekoodien kautta.

Itse olen tehnyt muotiin liittyviä brändilähettiläisyyksiä Zalandon ja ICIW kanssa yleensä 3-6 kuukaudeksi kerrallaan. Lisäksi olen toiminut Olympus -kamerabrändin brändilähettiläänä aikaisempina vuosina.

Tällä hetkellä en ole minkään brändin ’lähettiläs’, mutta tällaista on suunnitteilla viimeistään ensi vuodelle.

4. Yrityksille konsultointia Instagram -markkinoinnista ja vaikuttajayhteistöistä

Oman Instagram-tilini lisäksi näin monen vuoden jälkeen ei maailmassa ole monta asiaa jotka tunnen yhtä hyvin kuin Instagramin markkinointikanavana. Blogin ohella autan yrityksiä menestymään Instagramissa ja muutamalle yritykselle olen hoitanut Instagram-tilin päivitystä ja sisällöntuotantoa kokonaan kuukausittaisella sopimuksella. Nykyään osallistun yleensä vain srategiseen suunniteluun. Instagram-tilin ylläpidosta ansaitsin työmäärästä riippuen 500-2 000 euroon kuukaudessa. Strategiatyön hinta pelkän Instagramin osalta on yleensä 1 200 euron paikkeilla vähän kokonaisuudesta riippuen.

5. Instagram-koulutukset yrityksille ja kouluille

Kaiken tämän lisäksi käyn erilaisissa tilaisuuksissa, kouluissa ja yrityksissä pitämässä luentoja Instagram-markkinointiin liittyen. Lisäksi olen tehnyt isompia projekteja esimerkiksi hotelliketjujen kanssa, joissa hotellin henkilökunta koulutetaan Instagramin käyttöön ja puhelimella valokuvaamiseen puolen päivän workshopin merkeissä. Tällaisia projekteja tulee vaihtelevasti ja ansaitsen niistä mitä vaan 800-10 000 euron välillä projektin laajuudesta riippuen.

Jos yrityksesi kaipaa apua Instagram-markkinoinnista, voit olla minuun meilitse yhteydessä: [email protected]

6. Boksin kaltaiset palvelut

Boksin kautta tulevat kaupalliset yhteistyöt ovat hyvin pieni osa tulojani, joten siksi se on täällä viimeisenä. Halusin kuitenkin nostaa sen esille, sillä Boksi voi olla helpoin tapa päästä kiinni kaupallisten yhteistöiden tekemiseen. Boksi on palvelu, johon eri yritykset ovat ilmoittaneet hakevansa vaikuttajia yhteistöihin. Kirjautuessasi palveluun näet avoinna olevat yhteistyöt, joihin voit hakea mukaan. Palkkiot ovat keskivertohinnastoon nähden melko alhaisia, mutta sinne voi myös ehdottaa korkeampaa hintaa mitä palvelu tarjoaa.

Minä saan Boksin kautta tehdyistä yhteistöistä yleensä n. 500 euroa ja monesta minut pudotetaan pois liian korkean hintapyynnön vuoksi.

Tutustu palveluun täältä.

Minkä verran seuraajia sitten pitäisi olla, jotta voi alkaa tienaamaan Instagramilla?

Tähän kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta. Suomessa pienemmätkin vaikuttajat voivat ansaita ihan hyvin kun tekevät laadukasta sisältöä sitoutuneelle yleisölle. Olen itse tehnyt vuosia vaikuttajamarkkinointia yritysasiakkaille ja välillä mukana on vaikuttajia joilla on esim 1,500 seuraajaa, mutta harvoin sen alle!

Seuraatko minua jo Instagramissa? @veerabianca

Kuukausittaiset tuloni Instagramiin liittyen vaihtelevat kampanjoista ja sponsroiduista postauksista riippuen paljon, sillä en myöskään halua tehdä niitä liikaa. Huomioithan myös, että jokainen tägätty yritys ei tarkoita että postauksesta olisi maksettu – mielestäni on tärkeää muistaa, että kuka tahansa somevaikuttaja voi rahattakin haluta suositella erilaisia toimijoita alallaan!

Tällä hetkellä ansaitsen Instagramiin liittyen kuukausittain keskimäärin 3 000 euroa.

Lue täältä viime vuotiset vinkkini Instagram-tilin kasvattamiseen!

Veera Bianca

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

25 Comments

 1. Vastaa

  Linda / Revontulipalo

  24 lokakuun, 2017

  Ihana kun kerroit näistä jutuista oikeasti lukujen kanssa! Ite kun ei ansaitse mitään instagramin kautta, ni on tosi hankala laittaa niitä summia mihinkään järkevään skaalaan 😀 Tää postaus oli paitsi kiinnostava, myös oikeesti hyödyllinen siinä että ne jotka ehkä aloittelee parhaillaan instagramista hyötymistä (just noiden yhteistyökuvioiden merkeissä), saa tästä ehkä jonkinlaiset mittasuhteet sille mitä normaalisti maksetaan mistäkin. Vaikka tietysti nää vaihtelee seuraajamäärien ja muun vastaavan mukana.

  • Vastaa

   Veera Bianca

   24 lokakuun, 2017

   Mun mielestä luvuista pitäisi yleisesti puhua avoimemmin, en ole koskaan ymmärtänyt miksi ne on niin suuria salaisuuksia! 😀 Eli tosi kiva kuulla että postaus oli myös oikeasti hyödyllinen! 🙂

 2. Vastaa

  Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta

  24 lokakuun, 2017

  Jokainen, joka saa Instagramissa nykyään yli 1000 seuraajaa, ansaitsisi jonkin palkinnon: sen verran aikaa ja työtä se tuntuu vaativan 🙂 Sun seuraajamäärillä nuo palkkioiden summat ovat vähintäänkin kohtuullisia. Kiitos, kun avasit taas tätä Instagram-maailmaa!

  • Vastaa

   Veera Bianca

   24 lokakuun, 2017

   Haha, pitänee ottaa tollanen käytäntö! 😀 Ehkä mun pitää alkaa jakaan meidän matkabloggaajien ryhmässä jotain pokaaleja 😀 <3

 3. Vastaa

  Lotta | Watia.fi

  24 lokakuun, 2017

  On kyllä ihan mieletöntä, miten hyvin olet saanut Instagramista työn. Sun fiidistä kyllä huomaa, että näet vaivaa sen eteen. Kiva, kun avasit lukuja. 2000 euron kuukausiansiot Instagramista taitaa Suomessa olla jo kovimpien joukossa! Hienoa, Veera! <3

  • Vastaa

   Veera Bianca

   24 lokakuun, 2017

   Mitenkään kovin suunnitelmallisesti tai analyttisesti en Instagramia tee, mutta toki kuvaamiseen tulee panostettua – tärkeintä on kuitenkin se että aktiivisesti jaksaa kommunikoida seuraajien kanssa! 🙂

 4. Vastaa

  Rimma | RIMMA + LAURA

  24 lokakuun, 2017

  Mahtavaa Veera! Oot inspiraatio niin monelle 🙂

  Mutta siis tarkoitatko, että laskutat kuukaudessa 2000 euroa Instagram-yhteistöistä yrityksesi kautta? Vai oletko laskenut, että ton verran sulle jää kulujen ja verojen jälkeen siitä kuukausittain käteen? Näin yrittäjänä kiinnostaa kovasti, koska koitan usein selventää yrittäjyydestä kiinnostuneille että sehän ei ole suinkaan sama asia, jos saa palkallisena 2000 euroa kuussa käteen, kuin jos yrittäjänä laskutat 2000 euroa. Yrittäjä maksaa tosta summasta kuitenkin vielä ALV:t, yritysverot, YEL:t ja kaikki mahdolliset juoksevat yrittäjyyden kulut, joten todellinen näppylään jäävä summa on puolet tai jopa vähemmän.

  Joka tapauksessa niin huikeaa, että olet tehnyt Instasta sun työn! <3 Respect!

  • Vastaa

   Veera Bianca

   24 lokakuun, 2017

   Kiitos Rimma! Ja erittäin hyvä pointti, tässä on arvioitu summa mikä suunnileen jää kuukaudessa itselleen käteen! Tämä toki vaihtelee myös kuukausittain, mutta harvemmin alle 1000 euroa jää käteen kuukaudessa. Kaikkihan tämä ei tule yhteyisyöstä omalla tililla vaan myös tuosta konsultoinnista ja sisällöntuotannosta muille 🙂

 5. Vastaa

  emzi

  24 lokakuun, 2017

  On kyllä tosi hyvä että puhut summista.jos joku haluaa mennä tälle tielle niin on hyvä saada vähä vinkkejä että mitä voi pyytää. ihan mahtava postaus!

  • Vastaa

   Veera Bianca

   26 lokakuun, 2017

   Hyvä jos vinkeistä oli hyötyä! 🙂 En ole koskaan ymmärtänyt miksi numerot on niin suuri salaisuus! 😀

 6. Vastaa

  Marjo

  24 lokakuun, 2017

  Mahtavaa Veera 🙂 iso tassu tekemällesi työlle ja sun Insta feed on kaunista katsottavaa.

  • Vastaa

   Veera Bianca

   26 lokakuun, 2017

   Voi kiitos kaunis Marjo! 🙂

 7. Vastaa

  La Dolce Musica

  25 lokakuun, 2017

  Vau, tosi hienoa! Minullakin on sama tavoite vaikka on vähän erilainen teema, musiikki ja jonkin verran matkailusta. Kiitos vinkeistä 🙂

  • Vastaa

   Veera Bianca

   26 lokakuun, 2017

   Kiva jos vinkeistä oli hyötyä! 🙂 Tsemppiä tavoitteisiin!

 8. Vastaa

  Kati Suomalainen im Allgäu

  25 lokakuun, 2017

  Rehellistä tekstiä, mä arvostan. Jatka samaan malliin.

 9. Vastaa

  Veera Bianca

  26 lokakuun, 2017

  Kiitos! 🙂 Kiva kuulla!

 10. Vastaa

  Terhi | VAGABONDA

  30 lokakuun, 2017

  Mahtava juttu, että kerrot avoimesti miten ja kuinka paljon tienaat Instagramin kautta! Kuulostaa ja kuvien perusteella myös näyttää siltä, että joudut kyllä ihan tekemään hommia palkkioiden eteen, eikä se raha vaan putoa itsestään syliin joka kerta kun jotain postaa. Sun kuvat on niin upeita ja ammattimaisia, olet todellakin Instagram-menestyksesi ansainnut! 🙂

 11. Vastaa

  Asko Leppilampi

  3 marraskuun, 2017

  Kiitos avoimesta postauksesta. Noiden vinkkien avulla pääsevät ansainnasta kiinnostuneet varmasti eteenpäin. Mahtavaa, että joku/jotkut pärjäävät Instagrammin avulla.

 12. Vastaa

  Sisko

  3 marraskuun, 2017

  Tämä on jo sanottu, mutta sanon sen silti. Kiitos! Arvostan rehellisyyttäsi ja avoimuuttasi. Liian usein raha ja numerot tuntuvat olevan vaan hys hys juttuja. Joten kiitos että raotat maailmaasi ja jaat osaamistasi muille. 🙂

 13. Vastaa

  Veikko

  27 elokuun, 2018

  Hei! Sain juuri mahdollisuuden ansaita vaatebrändin kautta instagramissa postaamalla kuvia, jossa on alennuskoodi mainittuna. Eli saisin tietyn prosenttimäärän aina kun koodia käytetään. Mietityttää vain, että ovatko tämän kaltaiset tulot laillisia ja kuinka verojen maksu tällaisista tuloista tapahtuu

  • Vastaa

   Henri

   19 lokakuun, 2018

   Moi! Mun vastaus tulee vähän myöhässä, mutta itse en suostuisi tähän. Nuo on laillisia tuloja, mutta tuskin tulet koskaan saamaan yksittäisiä euroja enempää. Kannattaa pohtia kuluttajakäyttäytymistä, eli kuinka moni menee ja ostaa tuotteen juuri sinun kauttasi – aika moni ostaa vaatteet tarpeeseen ellei se alennuskoodi ole oikeasti merkittävä (vähintään -40%). Ja netti on täynnä näitä alekoodeja, joita ihmiset etsii ja vertailee googlessa. On mahdollista ja todennäköistä, ettet saa euroakaan. Monestiko olet itse käyttänyt tällaista koodia?

   Siksi: hinnoittele työn ja näkyvyyden mukaan, sekä sen mukaan mitä ajattelet tuovasi yritykselle, sillä olet tuottaja, kuvaaja, editoija, maikoskasvo ja kanava mainokselle. Olet myös ennen muuta vaikuttaja, mikä näkyy myöhemmässä ostokäyttäytymisessä. Ihmiset seuraavat sinua tyylisi ja suosituksien takia, ei alennuskoodien takia – panosta siihen, mikä tekee sinusta juuri sinut. Siksi laskutus rahassa, minkä lisäksi mainostuotteet ilmaiseksi (vaatepalkkio ei maksa laskuja, etkä välttämättä tarvitse esim toista toppatakkia). Mieti oletko valmis tekemään töitä 2e/h vai 10e/h.

   Prosenttilinkit tai alekoodit on jees, mutta niitä en itse laskuttaisi, ellen ole varma siitä että se toisi isoja euroja. Syitä tähän on pari: on eduksi että sinä ja yhteistyökumppani tiedätte molemmat yhteistyön hinnan ja teidän ei tarvitse työllistää kirjanpitoa muutamien hassujen senttien tai eurojen takia (se maksaa).

   Toki se vaikuttaa paljon, oletko iso vai pieni tili ja millaista sisältöä teet. Alkuun ei voi vaatia suuria summia jos rahaa ylipäätään, mutta myöhemmin on opittava laittamaan hinta omalle työlle ja omille kasvoille.

 14. Vastaa

  Linda

  2 tammikuun, 2019

  Hei Veera! Tosi tyylikkäitä kuvia! Voisitko kertoa hieman Instagram-tulojen verotuksesta? Onko sinulla y-tunnus vai onko verotus freelance-pohjalta?

  • Vastaa

   Veera Bianca

   4 tammikuun, 2019

   Hei Linda! Minulla on y-tunnus, joten Instagramista tulevat tulot menevät ihan normaalisti verotukseen muun liiketoiminnan kanssa! 🙂

 15. Vastaa

  Sinimalism

  16 marraskuun, 2019

  Kiitos hyvästä postauksesta!
  Olisi mielenkiintoista tietää, mitä kautta olet ollut yhteydessä matkailualan yrityksiin? Olisin erittäin kiinnostunut tästä, mutta en oikein tiedä mitä kautta (tai miten) kontaktointi olisi paras. 🙂 kiitos etukäteen!

 16. Vastaa

  Neea

  7 marraskuun, 2020

  Tämä on todella hyvä ja silmiä avaava kirjoitus, kiitos tästä. Minulla on yksi kysymys aiheeseen johon en ole löytänyt vastausta, eli jos ig tili on julkinen, mutta ei yritystili niin onko se este tienaamiselle?

Leave a comment

Related Posts