New York’s got soul + vinkit onnistuneisiin matkakuviin

21 lokakuun, 2018

*Kaupallinen yhteistyö: Olympus Europe

Edellisestä New Yorkin matkasta oli jo yli vuosi. Saavuin ensimmäisen kerran New Yorkiin alkukeväästä, jolloin Fifth Avenuen kadun kulmilla makasi vielä pienet lumikinokset. Tällä kertaa New Yorkiin oli saapunut syksy – and there’s something magic in that New York City fall. Ensimmäisellä matkallani kaupunkiin en vielä ymmärtänyt mikä tästä kaupungista tekee niin erilaisen verrattuna kaikkialle muualle maailmaan. New York heittäytyi eteeni ensimmäisen kerran kylmän harmaana kaupunkina, jossa kaikilla on kiire jonnekin.

Viimeisen vuoden olen huomannut kaipaavani takaisin tähän isoon omenaan jostain selittämättömästä syystä. Kun Olympus pyysi minua kuvaamaan urbaania kaupunkiympäristöä, mietin hetken lähempää; Berliini? Pariisi? Dublin? Toki nuo kolme kaupunkia ovat kauniita kaikki omalla eurooppalaisella tavallaan, but New York city has way more soul. New York on juuri se kaupunki jota haluan katsoa kameran linssini läpi.

Tällä matkalla New Yorkissa keskityinkin lähinnä valokuvaamiseen ja OM-D E-M10 Mark III -reissukamerani testaamiseen erilaisissa urbaaneissa olosuhteissa aamuhämärästä yömyöhään ja kahvilasta ravintolaan. Olen käyttänyt reissuillani Olympuksen eri kameroita ihan koko blogiuran alusta saakka. Tämän vuoden olen toiminut Olympuksen brändilähettiläänä ja etsinyt sitä täydellistä omaa reissukameraa ja objektiiveja.

Valokuvaamisesta tulee helposti välineurheilua ja moni ajatteleekin että mitä isompi ja kalliimpi kamera = sitä parempi. Itsekin ajattelin joskus niin ja heitin pari tonnia valtavan painavaan järjestelmäkameraan, jota en todellakaan jaksa raahata missään vuorilla vaeltamassa.

“Something about New York makes you belong. It awakens your every sense and suddenly you see beauty where you’d otherwise see nothing. The city has a way of painting a mundane moment enchanted.”

Miten valita itselleen sopiva kamera matkalle?

Valokuvaamisessa tärkein ei kuitenkaan koskaan ole suinkaan se kamera, vaan valokuvaajan näkemys kameran takana.

Olympuksen OM-D E-M10 Mark III on itselleni tällä hetkellä paras reissukamera, jolla suurin osa tämänkin vuoden kuvistani on otettu ja jolla kaikki tämän postauksen kuvat on otettu. Sitä ennen käytin enimmäkseen Olympus PEN E-PL7:aa, jota voin myös suositella reissukameraksi sen laadun ja pienen koon puolesta.

Reissussa toimii varmasti parhaiten zoomilinssi, eli linssi jossa voit kuvata niin laajaa kuin lähikuvaakin. Itse myönnän olevani linssihifistelijä. Reissussa raahaankin yleensä 2-3 objektiivia sillä en ole tottunut käyttämään zoomilinssejä. Kamerani mukana tuli 14-42mm kittilinssi, joka on tarpeeksi hyvä varmasti suurimmalle osalle. Olympukselta oma suosikkini reissuun on kuitenkin aina ollut 25mm, mutta sitäkin käytännöllisemmäksi olen todennut 17mm -linssin. Näillä kahdella pärjäänkin tarvitsen sitten potrettikuvaa tai laajempaa maisemakuvaa. Olympuksella on erikseen PRO-sarjan linssejä joissa on vielä enemmän valovoimaa.

Voit tutustua Olympuksen objektiivitarjontaan täältä.

Reissukameran valitsemisessa ensimmäisenä tulee todennäköisesti vastaan budjetti. Minkä verran rahaa olet valmis sijoittamaan uuteen kameraan? Kameraharrastukseen kun saa kulumaan oikeastaan mitä vaan sadasta eurosta kymmeniin tuhansiin euroihin. 600-1000 euron budjetilla löydät itsellesi varmasti laadukkaan reissukameran.

Matkalle sopivan kameran kannattaa ehdottomasti olla pieni, kevyt ja kestävä. Oma OMD menee näppärästi käsilaukussa iltaisinkin.

Muita syitä miksi juuri OM-D E-M10 Mark III on ollut sopiva omilla reissuilla on videon laatu (vaikka myönnetään, olen aika laiska kuvaamaan videota), hyvä kuvanvakausjärjestelmä ja wi-fi. Olympuksen wi-fi-järjestelmän avulla saan otettua kuvia itsestäni reissuilla käyttämällä puhelintani kaukosäätimenä. Toki kamera on mielestäni myös kaunis kuten kuvista näkee ja sen käyttöjärjestelmä helppo.

Valokuvaamisessa tärkein ei kuitenkaan koskaan ole suinkaan se kamera, vaan valokuvaajan näkemys kameran takana.

Tärkeimmät ominaisuudet reissukameran valinnassa:

  • Budjettiin sopiva hinta
  • Kameran pieni koko
  • Wi-fi (voit ottaa kuvia itsestäsi ja saat kuvat suoraan puhelimeen)
  • Kuvalaatu ja linssin valovoima

Näin onnistut matkakuvissa

Mielestäni valaistus on valokuvaamisen tärkein asia. Vaikka valokuvaan asiakkailleni myös ihan ammatikseni, käytän lähes aina pelkästään luonnonvaloa. Matkoilla en yleensä kuvaa juuri mitään keskipäivän auringossa vaan saatan miettiä sopivia kuvattavia kohteita ja herätä ennen muita ottamaan kuvat pehmeässä valossa vähän ennen kuin aurinko nousee. Aikainen aamu on suosikkiaikani kuvaamiseen ihan joka puolella maailmaa – kuviin ei tule ärsyttäviä varjoja ja maisemassa ei palloile liikaa turisteja häiritsemässä vielä aamu kuuden maissa. Jos vaikka New Yorkissa jos haluaa kuvia Brooklyn Bridgestä, on se keskipäivällä vähän erinäköinen kuin tämän postauksen kuvissa.

Vaikka automaattiteknologia on moderneissa kameroissa kehittynyt pitkälle, kannattaa opetella hieman kameran perusasetuksia ja säätöjä. Itse kuvaan lähes aina manuaaliasetuksilla, mutta joskus saatan laiskuuspäissäni ottaa aperture moden (A) käyttöön, jossa kamera itse säätää aukon koon automaattisesti. Olympuksesta löytyy myös ‘P’ -asetus, jolla on hyvä lähteä harjoittelemaan valotuksen muuttamista mutta silti tukeutua automaattiteknologiaan.

Etenkin jos matkustat yksin kannattaa hankkia kamera wi-fi:llä. Olympuksen kameraan voi ladata puhelimeen oman sovelluksen, jota voi käyttää kaukosäätimenä jolloin voin napata helposti kuvia myös itsestäsi. Lisäksi saat kuvat nopeasti puhelimelle.

Uusia kuvakulmia etsiessä voit hakea Pinterestistä tai Instagramista inspiraatiota ennen matkaa. Itse pyrin katsomaan tuttuja turistinähtävyyksiä hieman eri kuvakulmista tai tuomaan erilaisia elementtejä kuvan etualalle. Alempana näet esimerkiksi kuvan Top Of The Rockista New Yorkista ikkunan takaa ihan tarkoituksella. Omasta mielestäni kannattaa myös unohtaa valokuvaamisen säännöt ja antaa omalle luovuudelle rohkeasti tilaa.

Matkakuvien editoiminen

Ainakin omat kuvani heräävät henkiin vasta editoitaessa. Otan aina kuvani RAW-formaatissa, jolloin kamera on tallentanut kuvasta enemmän tietoa ja voin vaikuttaa esimerkiksi kuvan valotukseen radikaalistikin vielä jälkikäteen. Itse editoin kuvani aina Lightroomissa tietokoneella, jota käyttää varmasti lähes jokainen ammattikuvaaja ja myös suurin osa bloggaajista. Lightroom maksaa kymmenisen euroa kuukaudessa. Joskus saatan käyttää kuvan editoimiseen Photoshopia jos haluan editoida jotain yksityiskohtaa erikseen.

Lightroomissa säädän kuvasta perusasetuksia kuten värilämpötila, värikylläisyys, kontrasti ja terävyys. Moni bloggaaja myy nykyään Lightroomiin tarkoitettuja presetejä eli ns. esiasetuksia. Itse olen luonut valmiita presetejä esimerkiksi ruokakuviin, luontokuviin ja potretteihin jotta kuvissa säilyy aina yhtenäinen tyyli ja oma työni myös helpottuu.

Jos kuvat tulee kuitenkin enimmäkseen somekäyttöön, puhelimeen kannattaa ladata VSCO, Snapseed tai Afterlight. Itselläni on nuo kaikki ja välillä saatan käyttää pelkästään jotain niistä julkaistessani kuvan Instagramiin. VSCO:sta löytyy filttereitä, joista omat suosikkini ovat A4 ja A6 ja käytänkin niitä monesti Instagram-kuvissani. Snapseediä käytän valotusten ja värikylläisyyden muokkaamiseen, vaikka saman voi tehdä myös VSCO:lla. Afterlightista löytyy myös filttereitä ja itse käytän niitä jos haluan luoda kuvaan vintage-fiiliksen.

Editoimisellakin on hyvä lähteä rohkeasti kokeilemaan ja etsimään omaa tyyliä – haluan tuoda editoimisella kuvaan tunnetta ja välillä kuvan fiilis muuttuu radikaalisti.

Valokuvaaminen saa minut heräämään matkoilla hieman tavallista aikaisemmin ja seikkailemaan hieman syvemmälle.

Valokuvaamisesta on tullut viimeisten vuosien aikana suurin intohimoni. Pieni OM-D kulkee laukussani jokaisella matkalla ja on siitä tullut paras matkakumppanini. Valokuvaaminen on auttanut minua näkemään kauneutta siellä missä en ennen nähnyt mitään. Se on auttanut minua näkemään ihmisiä silmiä syvemmälle ja pysäyttänyt minut kiireen keskellä.

Löydän itseni monesti ihastelemassa miten valo kulkee kaupungin kadun halki ja kuinka se muuttuu illan hämärtyessä. Olen oppinut nauttimaan hetkestä.

Ihmisten kuvaaminen matkoilla on ollut keino tutustua paikallisiin ilman yhteistä kieltä. Keino jakaa hetki ja oppia toisesta kulttuurista aina jotain uutta.

Valokuvaaminen saa minut heräämään matkoilla hieman tavallista aikaisemmin ja seikkailemaan hieman syvemmälle.

Viitisen päivää New Yorkissa kului kuin siivillä.

Majoituin kahden australialaisen veljeksen Wardin ja  Simonin Airbnb loftissa Brooklynin trendikkäässä Williamsburgin kaupunginosassa. Ensimmäisenä iltana istuessani keittiön pöydän äärellä selaten Italian Vogueta, huomasin Wardin silmäkulmassa kyyneleen. Ward nappasi Voguen kädestäni ja selasi lehden puoliväliin ja ojensi sen pian takaisin. Mainosten ja muotikuvien sijaan sivuilla oli potretteja sairaasta nuoresta miehestä sairaalassa. Wardin poikaystävä oli vasta kuollut syöpään ja hän oli ikuistanut tuon yhteisen viimeisen ajan valokuvaprojekteilla joka julkaistiin myöhemmin Voguessa.

Tämä valokuvasarja oli minulle terapiaa. Se oli keino katsoa tilannetta ulkopuolelta ja löytää keino päästää irti ihmisestä jota rakastin. Tilanne tuntui niin epätodelliselta, että halusin valokuvien muistuttavan elokuvan kohtauksia jotta jonain päivänä voisin katsoa taakse ja kohdata sen mitä yhdessä jouduimme kokemaan, kertoi Ward sulkiessani Voguen kannet taas kiinni.

Juuri tämä on se miksi sydämeni sykkii valokuvalle – se tekee hetkestä ikuisen.

Niin, ja jos muuten kaipaat persoonallista ja edullista majoitusta niin voin suositella heidän kotia lämpimästi soolomatkalle.

Juuri tämä on se miksi sydämeni sykkii valokuvalle – se tekee hetkestä ikuisen.

Jos innostuit omasta reissukamerastani, niin Olympuksella on tällä hetkellä Cash Back -kampanja, jossa OM-D E-M10 Mark III -kamerasta saa 100€ hyvityksen 15.1.2019 saakka. Osta kamera täältä.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Luonnonvalossa on ihana kuvata! Aamut sekä illat on itselle myös suosikkeja ja tuo mainitsemasi polttoväli on aivan ihana.

Tykkääkkö käyttää muuten filttereitä kameran nenällä vai no? ND / Polarisoivia siis pääasiassa?

Olympuksella olen minäkin kuvannut jo vuosia ja tykkään paljon. En alkuun tajunnut, miksi ihmeessä kamerassa pitäisi olla wifi, mutta se todella on kätevä.

Upeat kuvat sulla – kuten aina! Mulla on vuoden vanha Canon, mutta aloin himoita tuota Olympusta,, koska sen ulkoasu on niin ihanan retro. Sehän ei ole syy vaihtaa uutta kameraa…vai onko…?

Minä en oikein tajua kameroista. Mutta joku pieni järkkäri olisi kyllä bueno! Isoja ei vaan jaksa kantaa mukanaan. Ja muutenkin olisi kiva opetella enemmän kuvaustekniikkaa ja kuvankäsittelyä. Maybe next year. New Yorkiin voisin lähteä kuvaamaan milloin vain <3.

Olipa mielenkiintoinen postaus ja hyviä vinkkejä, joille todellakin on ollut tarvetta täällä päin😊 Itsellä on kyllä ihan ok hyvä kamera, mutta toi muokkauspuoli on ihan hakusessa. Lightroom ollut harkinnassa jo pitkään, mutta oon aatellut tähän asti sen olevan ihan järjettömän hintainen. No eipä näköjään ole😊 kiitos siis vinkeistä!

Oh mitä kuvia ja kiitos siun reissukuvaus vinkeistä! <3 Ostin juuri viime viikolla Olympyksen 25mm (varmaan vuoden himoinnut sen perään ja nyt hemmottelin itseäni) ja ai että miten ihana sillä oli ottaa kuvia Bukarestissa. Tuli ihan erilaisia kuvia kuin aikaisemmalla sillä perus objetktiivilla mikä tulee PEN:in mukana.

PS. Ei muuten yhtään tullut matkakuume New Yorkiin tätä postausta katsellessa.. 😉

Olen kanssa jo pidempään pähkäillyt kevyemmän kameran hankintaa, sillä Canon Mark II + objektiivi on aika painava reissussa. Tuo näyttää todella passelilta ja ehkäpä investoin siihen jossain vaiheessa. Kiva myös, kun jaat vinkkejä niin avoimesti sekä bloggaamiseen, kuvaamiseen kuin yrittämiseen 🙂

Kiitos tästä. Kameran osto on edessä ja jotenkin tosi vaikeaa lähteä ostamaan ensimmäistä kunnollista kameraa. Tästä sai monta hyvää vinkkiä. Ja tietysti sun kuvat on UPEITA!

Moi! Tosi hyödyllinen postaus, kiitos siitä 🙂 Olisi kiva kuulla kokemuksia myös valokuvausopinnoistasi!

Olipa mielenkiintoinen postaus näin aloittelevan kuvaajan näkökulmasta! Vielä joskus pitää kyllä itsellekin hankkia tuollanen kätevä pienempi kamera, toistaiseksi on “tyytyminen” Nikon D500 vaikka sitä ei joka paikassa jaksakaan raahata mukana.
Ehkäpä itsekin vielä pääsen New Yorkia kuvaamaan joskus… tuo USA:n itärannikko onkin melkeenpä ainut alue missä en oo vielä jenkeissä käynyt. Tulevaisuudessa sitten…

Kiva jos postaus oli mielenkiintoinen ja hyödyllinen omiin kuvaamisiin! 🙂 Itsellänikin on isompi Nikon täällä kotona laatikossa, mutta sitä ei juuri jaksa reissuille raahata kun yhden linssin pussiin menee Olympuksen koko kamera kahdella linssillä, haha.

Kivoja reissuja!

Mulla rupes soimaan päässä noista kuvista Alicis Keys / JayZ se New York (Empire State of mind) biisi…
“New York, concrete jungle where dreams are made of
There’s nothing yo cant do now you are in New York”…

Mahtavia kuvia!! Muistan kun pähkäilit että mihin kaupunkiin pitäs mennä. Nappi valinta kuvista päätellen!!
Oon ite miettinyt uuden (tehokkaan) kameran hankintaa, oon jotenkin aina ollut Canon tyyppi mutta ei pahalta kuulosta tuo sun Olympuskaan.. 😉

AIvan oikea biisi tähän tunnelmaan I would say! 😉

Ja kiitos paljon! New Yorkia voisi kuvata jatkuvasti <3

Moi, Siis niin ihana Veera 🙂 Kiitos että anoit tän kansa mulle niin paljion energia ja ideoita mun kuvaukseihin <3

Kiitos Mika! 🙂 Hauskoja kuvaushetkiä!

Moi! Upeat kuvat ja hyvä teksti. Kysymykseni menee nyt vähän aiheen ulkopuolelle, mutta kysyn kun kiinnostaa..eli vaikuttaako juuri julkaistu ilmastoraportti millään tavalla sinun matkasuunnitelmiisi? Vai kompensoitko kenties lentoja jo nyt? Mietin vaan kun kohteeksi olisi voinut valita kaupungin parin tunnin päästä versus kahdeksan tuntia. Tätä ei siis kannata ottaa kritiikkinä, vaan ihan oikeasti kiinnostaa miten tämä vaikuttaa matkabloggaajiin, avaako kukaan asiaa tarkemmin ja kertooko mitä aikoo asialle omalta osaltaan tehdä 🙂

Kiitos Susa! 🙂 Ja aiheesta saa ehdottomasti kysyä, en ota kritiikkinä. Olen aihetta pyöritellyt viime kuukausina mielessäni ja blogin drafteissa, mutta toistaiseksi itseäni on hieman häirinnyt monien aiheesta kirjoittavien tiedon ja lähteiden puute näin kompleksissa asiassa ja en ole siksi siihen osannut tarttua. Aiheesta on tulossa blogipostaus toivottavasti parin viikon päästä ja meiltä on tulossa myös Jetlagissa podcastiin parin viikon päästä aiheesta jakso ja toivottavasti saadaan siihen hyviä pointteja kun itse tulen ilmailualalta ja podcastkollegani on ympäristökonsultti! 🙂

Lyhyesti vastattuna kuitenkin tähän hetkeen. Ilmastoraportti ei toistaiseksi vaikuta omiin matkasuunnitelmiin. Pyrin kompensoimaan lentojani ja olen miettinyt että lisäisin yhteistyöehtoihini puun istuttamisen aina jos asiakkaan pitää lennättää minut johonkin. Ja muutoin tällä hetkellä pyrin valitsemaan parhaan lentoyhtiön uusilla koneilla ja mahdollisimman suorilla reiteillä! 🙂

Kuulostaa erittäin hyvältä! Jään odottelemaan ja myös podcast menee kuunteluun. Molemmat kun ootte mun suosikkeja..kauniit blogit ja sujuva teksti!

Uutta kameraa on hetku tullut mietittyä ja tämän kameran kyllä myyt hyvin. 😅 Palaan tähän aiheeseen varmaan kylläkin vasta ensivuoden puolella. New Yorkin kuvat on ihania!

Haha, kuvathan on lopulta se paras näyttö kamerasta ja linssistä! 🙂 Toki kaunis New Yorkin kaupunki tukee asiaa! <3

Ihana Veera <3 Mielettömät kuvat!

Ihana Kriselda, kiitos! <3 Ja kiitos parhaasta New York -seurasta xx

Ihania kuvia! 🙂 Ennen en ollenkaan perustanut näistä valokuvauspostauksista, mutta nykyisin minuun on purrut vahva halu oppia itsekin tuo kyseinen laji. Oma Olympus on ollut haaveissa jo hetken, toivottavasti ei ole pitkään enää haave.

Ps. Teiän podcast on aivan huippu! <3

Ihana kuulla että olet innostunut kuvaamisesta! <3 🙂 Ja kiitos, torstaina pärähtää taas uutta jaksoa aamusta, kääk!

Kivoja kuvausvinkkejä on aina mukava lukea. Itsekin tykkään hakea somesta inspiraatiota kuviin. Reissukameran kriteereistä tuo pieni koko on kyllä tärkeä, itsellä tosin se on niin tärkeä että kuvaan vaan Iphonella sen kätevyyden ja kuitenkin hyvän kuvanlaadun takia ja jälkieditointi helppoa ja aika vähäistä. Toki varmasti järkkäri on ammattilaishommissa ehdoton.

Kiva jos kuvausvinkeistä oli hyötyä! 🙂 Olenkin huomannut että moni bloggaajakin kuvaa nykyään vain iPhonella, siihen en ole itse valmis vaikka joskus Instagramiin tulee tuutattua puhelimesta kuvia! 😀

Oih, New York!! Mun absolutely lempi kaupunki maailmassa <3 Kiitos Veera kuvausvinkeistä, ne tulevat aina tarpeeseen!!

Mä aloin kanssa vihdoin lämpeen tälle kaupungille! 🙂 Ja kia jos kuvausvinkeistä oli apua!

Kameran päivitys mirrorlessiin on oma joululahja. Vielä vähän tutkailen video-ominaisuuksiltaan parasta kameraa, vaikken tällä hetkellä paljon videota kuvaakaan mutta Olympus on kyllä muuten yks lemppareista mitä nyt on tullut käytyä katsomassa. Jotenkin tuntuu vain todella oudolta päivittää dslr:stä mirrorlessiin, mutta enköhän selviä siitäkin tuskasta:D

Ymmärrän hyvin tuon tuskan! 😀 Jotenkin tuntuu downgreidaamiselta tuo upgreidaaminen ensin, mutta itselläni on tuo iso DSLR tuolla laatikossa jos tulee yhtäkkiä ikävä, mutta toistaiseksi pieni kamera reissussa on ollut best!

Nyt tekee mieli hankkia nämä kaksi suosikkilinssiäsi omaan Olympukseeni! Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!

Suosittelen lämpimästi! Kiva jos postauksesta oli hyötyä omaan kuvaamiseen! 🙂

Kameran vaihto ollut jo jonkun aikaa harkinnassa.
Olympuksen mallit on ehdottomasti listalla ykkösenä juuri koon ja wifin puolesta. Puhumattakaan kameran laadusta. Nyt pitää vain löytää se omaa tarkoitusta parhaiten palveleva malli 😉
Kiitos myös monesta muusta vinkistä !

Jos tarvitset enemmän vinkkejä mallin valinnassa niin let me know! 🙂 Tämä OM-D ja PENit olen ainakin kokenut erittäin hyväksi! 🙂

Kamera tilattu 👍😍
OMD Mark II jossa on se perus kittilinssi ja lisäksi tilasin 40-150 linssin. Olen tottunut sen tyyppisen käyttöön aikaisemmin. Sattui kombo olemaan kivassa tarjouksessa.
Voit hyvin ottaa hiukan krediittiä ostosta 😉
Ja kiitos avuntarjouksesta jos olisin sitä tarvinnut !

ADD A COMMENT