Oli syksy 2016 Thaimaassa kun tähän Olympuksen potrettiobjektiiviin rakastuin

5 elokuun, 2019

*Kaupallinen yhteistyö: Olympus Suomi

Olin aamulla ystäväni kanssa Helsingin Uunisaaressa ottamassa sopivat kuvat tähän postaukseen, koska en Balilla maaliskuussa sattuneen sairauden vuoksi ole viime aikoina juuri matkustanut kotikaupunkia kauemmaksi. Laitoin kuvat blogiin ja aloin yhtäkkiä muistelemaan sitä hetkeä kun Chiang Maissa asuessa päätin ostaa silloiseen Olympuksen kameraani 45mm. f/1.8 -objektiivin.

Käytin tuolloin kameraa aina automaattiasetuksilla enkä ymmärtänyt Lightroomissa editoimisesta kovinkaan paljoa. Katselin kateellisena muiden bloggaajien täydellisiä potretteja blurratuilla bokeh-taustoilla ja toivoin että joskus minäkin oppisin ihan oikeasti valokuvaamaan, mutta enhän minä voisi, enhän minä osaa tarpeeksi.

Iskin 45mm objektiivin kiinni kameraani ja nappasin potretin ystävästäni Chiang Maissa sijaitsevan kauppakeskuksen katolla – wow, katso tätä taustaa, totesin ystävälleni ja hän nappasi postauksen ensimmäisen kuvan minusta – siinähän se, ihana bokeh-efekti. Myöhemmin samalla viikolla kamera oli mukana kaikkialla ja tarjosin potretteja kaikille tutuille ja tuntemattomillekin. Sain enemmän kehuja kuvistani kuin koskaan ennen  – enhän minä osaa kuvata, se on vain tämä objektiivi.

Näin päätinkin käyttää tässä postauksessa 2016 vuoden kuvia, joiden takana ei ole edes kamerassa manuaaliasetuksia!

Hanki tästä itsellesi sama Olympuksen kamera mitä itse käytän ja saat kaupan päälle muotokuvaobjektiivin.Käytä myös koodia veerabianca0819 ja saat kaupan päälle tyylikkään kameralaukun. Lue lisää tarjouksesta postauksen lopussa.

Katselin kateellisena muiden bloggaajien täydellisiä potretteja blurratuilla bokeh-taustoilla ja toivoin että joskus minäkin oppisin ihan oikeasti valokuvaamaan.

Tässä esimerkki yhdestä räpsystä kahdesta tuntemattomasta miehestä, jotka olivat häämatkalla Chiang Maissa 2016 – ollaan meilailtu vielä vuosia myöhemmin ja he ovat ripustaneet kuvan seinälle sekä kutsuneet minut kylään kotiinsa Coloradoon:

Nyt vuosia myöhemmin valokuvaus on ammattini niin täällä blogissa kuin sen ulkopuolellakin. Kamerakalustooni kuuluu edelleen tuo sama objektiivi. Aloitettuani valokuvaopinnot koin kuitenkin tarpeen ostaa uuden ison kalliin järjestelmäkameran, joka nyt lojuu tuolla kaapissani. Valokuvaus tuntuu välillä välineurheilulta – mitä isompi sitä parempi. Raahasin pitkään reissussa pientä Olympus OM-D E-M10 -kameraani ison Nikon D750 lisäksi. “Onneksi” tuo iso järkkärini kuitenkin sanoi itsensä irti viime vuonna Kaliforniassa, koska otettuani kaikki tuon reissun kuvat pienellä Olympuksen kamerallani sain hyvän muistutuksen siitä että isompi ei ole missään nimessä parempi.

Katso Kalifornia -matkaoppaan kuvat täältä.

Miksi siis raahata valtavaa järjestelmäkameraa ja siihen sopivaa tuhansien eurojen isoa potrettiobjektiivia kun yhtä hyvän lopputuloksen saa pienellä peilittömällä kameralla ja sitäkin pienemmällä objektiivilla?

Good question, johon en löytänyt vastausta. Nykyään reissussa on mukana aina kaksi Olympuksen kameraa ja useampi objektiivi, vaikka yhdelläkin pärjäisi. Keskustelimme kamerakalustosta ja reissuille sopivista objektiiveista muuten tässä podcast -jaksossa.

Täydellinen bokeh: Olympuksen Zuiko 45mm f/1.8 

Olympuksen Zuiko 45mm f/1.8 -objektiivi on erittäin valovoimainen muotokuviin tarkoitettu linssi. Saat taustasta helposti pehmeän epätarkan niin että kuvaamasi objekti (esim. henkilö) on ikäänkuin irti taustasta. Voit kuvata 45mm -objektiivilla myös laadukasta videota, mutta jos et ole tottunut kiinteään linssiin niin huomaat että tulet olemaan todella ‘lähellä’ kaikkea mitä kuvaat ja siksi tämä linssi ei yleensä sovikaan ainoaksi linssiksi ainakaan reissuun. Itse tykkään pitää 45mm -linssiä ja toista zoomattavaa laajempaa linssiä reissussa mukana.

Parasta tässä objektiivissa kuvalaadun lisäksi on sen pieni koko ja keveys. Nykyään käytän enemmän Olympuksen linssien PRO-sarjan tuotteita, mutta tämä hieman yli 200 euron perusobjektiivi on enemmän kuin hintansa arvoinen.

Tässä vielä tekniset tiedot linssistä:

 • polttoväli: 45 mm, 90 mm kinovastaavuus
 • valovoima: f/1.8
 • rakenne: 9 elementtiä 8 ryhmässä, (2 E-HR elementtiä)
 • kuvakulma: 27°
 • lähin tarkennusetäisyys: 0.5 m
 • maksimi suurennussuhde: 1:9.1
 • suodinkierre: 37 mm
 • himmenninlevyjä: 7 pyöristettyä
 • pienin aukko: f/22
 • mitat: 56 x 46mm
 • paino: 116 g

Kesäkamppis: mun lemppariobjektiivi kamerakaupan päälle!

Jos tämä postaus kuulostaa liikaa mainokselta ja loputtomalta hehkutukselta, johtuu se vaan ihan aidosta obsessiostani tätä objektiivia kohtaan, haha. Rakastan kuvata ihmisiä ja objektiivissa valovoima saa aina aina isoimmat pisteet itseltäni – valovoimalla, eli sillä objektiivin f-luvulla, eli aukolla määrittyy sen taustan bokehin määrä sekä miten hyvin objektiivi toimii hämärässä.

Miksi hehkutan tätä potrettiobjektiivia juuri nyt johtuu siitä, että Olympuksella on kesäkampanja jossa saat 45mm f/1.8 -objektiivin kaupan päälle ostaessasi uuden kameran. Kun ostat Olympus Pen tai OMD -kameran, saat tämän objektiivin kaupan päälle (arvo 259 €). Kamerassa on aina mukana myös sen oma 12-42mm, jolla en itse ole kuvannut itseasiassa juuri ollenkaan.

Osta tästäPEN E-PL9 + muotokuvaobjektiivi kaupan päälle

Osta tästä: E-M10 Mark III + muotokuvaobjektiivi kaupan päälle (sama kamera mitä itse käytän)

Lisäksi käyttämällä koodia veerabianca0819, saat kaupan päälle lisäetuna ilmaisen kameralaukun. Katso tästä nude tai musta nahkainen olkalaukku tai tästä mini messenger-laukku. Koodi on voimassa 15.8.2019 saakka. HUOM. laukku pitää laittaa ostoskoriin manuaalisesti!

Onpa nostalgista selata kuva-albumia lähes kolmen vuoden takaa. Voi niitä kaikkia muistoja. Seikkailuja Chiang Main ihmeellisen kulttuurin ja luonnon keskellä – enpä olisi uskonut mihin se kaikki vielä veisi. Ehkä juuri täällä rakastuin valokuvaamiseen vielä entistä enemmän ja ymmärsin, että ihan meistä jokainen voi ottaa upeita kuvia – etenkin jos on siihen sopiva kalusto.

45mm f1.8 on edelleen yksi suosikkiobjektiiveistani ja se objektiivi, joka opetti minut ymmärtämään miten paljon se bokeh todella tuo syvyyttä valokuvaan – etenkin potretteihin. Kuitenkin kuten kuvista näkee, on tuo 45mm toiminut monessa muussakin tilanteessa matkan varrella.

Toinen objektiiviobsessioni on muuten 75mm -potrettilinssi, mutta se on vielä vähän edeltäjäänsä epäkäytännöllisempi reissuissa kun sitä on niin lähellä kuvattavaa. Tämä kuuluu kuitenkin objektiivivalikoimaani kaikilla reissuilla – onneksi nämä objektiivit on melko pieniä, koska raahaan helposti 5 mukaan yhdelle matkalle.

45mm f/1.8 on edelleen yksi suosikkiobjektiiveistani ja se objektiivi, joka opetti minut ymmärtämään miten paljon se bokeh todella tuo syvyyttä valokuvaan – etenkin potretteihin. Kuitenkin kuten kuvista näkee, on tuo 45mm toiminut monessa muussakin tilanteessa matkan varrella.

Onko sinulla suosikkiobjektiivia tai kameraa reissuille?

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Kumpaa suosittelisit mieluummin kameraksi blogikuvaukseen ja myös matkakuvaukseen: Pen vai Mark II?

Moikka! 🙂 Itse käytän Mark 10 eniten, mutta noista kahdesta valitsisin Mark II, vaikka Pen on todettu myös hyväksi käytössä aiemmin!

Minulla on edeltävä malli käytössä – Olympus OM-D E-M10 Mark II, jossa kolme objektiivia. Mukana tuleva 14-42 pannukakkuobjektiivi on ollut (tai oli) näppärä, mutta se on ollut kaksi kertaa takuuhuollossa: mekanismi on erittäin herkkä hajoamaan. Myöntävät tämän Olympuksellakin. Tästä syystä ostin erityisesti maisemakuvaukseen sopivan Olympuksen M.ZUIKO DIGITAL ED 9‑18mm laajakuvaobjektiivin. Tätä käytän pääsääntöisesti – ja on aina mukana, jos tuo pienempi objektiivi taas hajoaa tai lakkaa toimimasta matkan päällä. Näiden lisäksi on halpis M.ZUIKO DIGITAL ED 40‑150mm objektiivi, jossa on tarpeeksi zoomia. Pitäisi ostaa M.ZUIKO DIGITAL ED 12‑100mm jolla varmaankin pärjäisi – ja muut objektiivit voisi jättää kotiin.

ADD A COMMENT