1 reissu + 1 kamera + 1 objektiivi

31 heinäkuun, 2018

*Kaupallinen yhteistyö: Olympus

Aloitin alkuvuodesta valokuvaajan opinnot ja puolivälissä vuotta kävin ostamassa valtavan järjestelmäkameran, jota jaksoin raahata tasan yhdellä reissulla mukana kunnes vaihdoin takaisin pieneen Olympukseeni ja jouduin toteamaan että sillä saa laadullisesti tasan yhtä hyviä kuvia kuin triplasti kalliimmalla ja useita kiloja raskaammalla perinteisellä järjestelmäkameralla.

Osallistuin viime viikolla TBEX -matkablogikonferensisin ja kaikille tarjolla olleille valokuvaukseen liittyville luennoilla parin päivän aikana. Jokainen puhumassa ollut valokuvaaja toitotti vaihtaneensa raskaat välineet pienempiin, koska etenkin tien päällä kymmenen kilon kameravarustus hidastaa matkaa.

Saan myös teiltä lukijoilta nykyään eniten kysymyksiä nimenomaan valokuvaamiseen liittyen joten oli korkea aika kirjoittaa postaus aiheesta, sillä matkustan lähes aina tasan yhdellä kameralla ja käytän melkein kaikkeen yhtä ja samaa kiinteää objektiivia.

So without further ado;

Paras reissukamera: Olympus OM-D E-M10 Mark III

Itseasiassa ihan ensimmäinen reissukamerani teinityttönä interraililla oli Olympuksen pieni pinkki pokkari. Muistan jo tuolloin seisseeni hattu päässä selkä vasten kameraa Sveitsin vuorilla kamera napsimassa otoksia roskiksen päällä itselaukaisimella. Nothing’s changed since 2005.

Matkan varrelle on mahtunut myös parit Canonin ja Nikonin järjestelmäkamerat, mutta lopulta palaan aina pienen kompaktin Olympukseni pariin. Ostin pari vuotta sitten Thaimaassa asuessa Olympus PEN e-lp7:n, joka tuntui olevan silloin jokaisen bloggaajan luottokamera ja ihan syystä. Tämän kameran hankittuani aloin saada yhä enemmän kysymyksiä valokuviin liittyen.

Tänä vuonna upgreidasin kamerani Olympus OM-D E-M10 Mark III:seen (kuka nimeää kamerat? I can’t keep up with these).

Postauksen kuvat ovat osa Olympus OM-D E-M10 Mark III:lla ja osa Olympus PEN e-lp7:lla, mutta kaikki samalla objektiivilla josta puhun lisää seuraavassa kappaleessa.

Tällä kameralla kuvista tulee tarkkoja ja teräviä ja pienen koon ja kallistettavan näytön ansiosta on helppo kuvata myös haastellisista kuvakulmista. Kamerassa on ihanan helppo kosketusnäyttö ja joskus kiireessä automaattiasetuksillakin tuntuu tulevan helposti tarpeeksi laadukasta sisältöä. Tai no en pidä kameraa koskaan täysiautomaatilla, mutta jos en jaksa säädellä manuaalisti kaikkea niin valitsen ‘P’ -asetuksen, jolloin kamera osaa itse säätää kaiken muun minun hallitessa kuvan kirkkautta. Kamera näyttää ruudussa suoraan millainen lopputuloksesta tulee, joten asetusta on todella helppo käyttää.

Tarkemmat tekniset tiedot kamerasta voit katsoa täältä.

Olympus OM-D E-M10 Mark III sopii erinomaisesti myös videosisällön tekemiseen, mutta itse keskityn tällä hetkellä ainoastaan valokuviin.

Kamerassa on myös wifi ja puhelimeen voi ladata Olympus-sovelluksen, jolloin puhelin toimii kaukosäätimestä ja saat kätevästi myös itsestäsi kuvia yksin reissatessa. Minulla on yleensä kevyt tripod mukana, joka soveltuu täydellisesti pikkukameralle ja otan lähes kaikki kuvat itsestäni ihan itse!

Kaikki kuvat yhdellä objektiivilla: 25mm f1.8

Jämähdin heti alussa yhden objektiivin orjaksi, koska mikään ei voita Olympuksen 25mm f1.8 -objektiivin tuottamaa lopputulosta(jos käytät normaalisti täyskennoista järkkäriä, tämä on sama kuin 50mm) .

25mm on melko kapea ison maiseman kuvaamiseen, mutta kun sen kanssa tottuu taiteilemaan niin käy helposti niin että muut objektiivit jää kokonaan käyttämättä. Itselläni on joskus reissussa 12mm tai 17mm mukana, mutta hyvin harvoin käytössä. 25mm -objektiivi toimii kaikkeen ja luo mielestäni aina parhaan lopputuloksen.

Toki kamerassa on mukana objektiivi joka riittää monelle erittäin hyvin ja kuvista tulee laadukkaita blogeihin ja Instagramiin, mutta on nämä erilliset objektiivit kuitenkin selkeästi laadukkaampia joten tästä 25mm en helposti luovu.

Sen sijaan että laittaisin tähän postaukseen kuvia kamerasta, laitoin tähän kuvia joista jokainen on otettu tällä objektiivilla niin ymmärrätte millaista kuvaa sillä saa aikaan.

Tämä objektiivi oli itselleni jotenkin game changer kaikessa valokuvaamisessa ja huomasin selkeän eron oman blogin kuvalaadussa hankkiessani tämän pienen reissukaverin.

Olympuksella on myös Pro-sarja ja ajattelinkin jossain vaiheessa testata millainen tämän sarjan 25mm -objektiivi on ja huomaako kuvalaadussa selkeää parannusta, mutta so far tämä edullisempi on enemmän kuin hyvä.

Jos reissukamera on siis tällä hetkellä hakusessa, voin suositella tätä lämmöllä – ainakin jos pidät minun blogini kuvista! Jos objektiivista tai kamerasta on kysyttävää, autan mielelläni!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Beautiful pictures you have there <3

May I know, what is your camera settings, and how about picture editing, what application / program are you using mostly.

Thank you so much for sharing, have a beautiful week ahead.

Cheers!

Uusi kamera on itsellä etsiskelyssä, joten oli kiva lukea kokemuksia tästä. Mulla usein tuntuu se kunnon kamera unohtuvan hotellille ja tulee käytettyä paljon puhelinta ja action-kameraa, jotka kulkee niin kätevästi mukana, mikä tietty näkyy kuvien laadussa.

Ah, allekirjoitan joka sanan! Kaksi muutakin objektiivia löytyy, mutta en käytä niitä koskaan, tämä Olympuksen 25mm/1.8 on vaan paras mahdollinen omiin tarkoituksiin! <3

Nyttemmin meillä on siipankin luovuttua Canonista juuri nuo mainitsemasi Olympuksen rungot.
Reissussa useimmiten mukana 14-40 zoomi ja 9-18 zoomi toisessa, mutta 25/1.8:kin on ostettuna, ei tosin Olympuksen, joten ehkä kannattaisikin käyttää sitä enemmän. 40-150 zoomiakin jo joskus tarvittu ja 45-millinenkin on olemassa, mutta jäänyt aika vähälle käytölle lopulta kuitenkin.

Tää tuli kuin tilauksesta, sillä juuri kyseinen objektiivi on mun hankintalistalla! Kiva oli lukea siun käyttökokemuksia kanssa. Lainasin kaverilta pari viikkoa tuota ja ihastuin täysin ja sen jälkeen tuntuu, ettei mitkään kuvat oo olleet yhtä hyviä. Vitsit, tajusin päivän liian myöhässä ton alekoodin. Toisaalta, parin viikon päästä on synttärit ja oon aika varma, että oon tarpeeksi selvästi vihjaillut avopuolisolle synttärilahjatoiveesta. :’DD

Saat kyllä tehokkaasti mun uskoa horjutettua sillä, että vain järeällä järkkärillä saisi hyviä kuvia. Etenkin kun mulla on parhaillaan menossa pienoinen kriisi omien kuvausten kanssa. Joko vika on minussa tai kamerassa 🙂 Olen yrittänyt sovittaa haluamani asiat 50 mm objektiiviin, jolla kieltämättä tulee parhaimmat kuvat. Joskus se on vaan tosi haastavaa. Kokonsa puolesta tuo Olympus houkuttelee kyllä kovasti.

Minulla oli jokunen vuosi sitten Olympus PEN e-lp5, mutta vaihdoin sen lopulta takaisin isompikennoiseen Canoniin koska sillä saan kapeamman terävyysalueen samalla polttovälillä. Tietysti valovoimaisempi objektiivikin olisi auttanut asiaan, minulla oli silloin käytössä vain kittilinssi. Ainakin silloin linssit olivat melko kalliita ja niitä sai vain Olympuksen itse valmistamana, siinä missä omalla Canonilleni valikoimaa ja hintahaarukkaa on paljon enemmän.

Huh huh näitä kuvia! Oon pikku hiljaa ruvennut säästämään ensimmäiseen kunnon kameraan (Sonyn cyper shottia vm. 2005 tuskin lasketaan) ja tämä voisi olla ihan loistava vaihtoehto! Ainakin kuvat ovat vakuuttavia, mutta taidat olla myös kuvaajana jo todella ammattilainen. 😉 Joku aika huomasin myös Rajalan tarjoavan ilmaista 2h valokuvauskurssia kaikille kameran heidän kauttaan ostaneille, se myös kiinnostaa!

Vaikka tässä mainostetaan yhtä kameramerkkiä, voin todeta, että ostin vuosi sitten vastaavanlaisen Sonyn ja olen todella tyytyväinen. Todella harvoin kannan edes mukana sen toista objektiivia, koska tuo 3,5-50 riittää niin monessa tapauksessa.

Hei! Vau, mitä kuvia olet napannut, ihan sika hienoja! Tykkään itsekkin valokuvata. Reissussa ollessa on tärkeää kameran oltava kevyt, koska ei sitä muuten jaksa raahata mukana. Olenkin juuri miettinyt Olympuksen kameroita, jos sellaisen ostaisi. Olympus OM-D E-M10 Mark III kuulostaa aivan töydelliseltä!

Kiitos paljon Saara! 🙂 Tää kamera ja objektiivi on kyllä molemmat niin huippuja! 🙂 Mäkin käytän välillä kotona isompaa järkkäriä kun otan asiakkaille kuvia, mutta reissussa etenkin on ihan turha raahata isoa kymmenen kilon settiä, haha!

Itse ostin viime vuoden lopussa OM-D E-M10 Mark II:n ja olen aivan rakastunut siihen M.Zuiko 45 mm objektiiviin yhdistettynä – voin kuvitella että tuo 25 mm on aika saman henkinen. Harkitsin pitkään sen ostamista, mutta päädyin lopulta Panasonicin 20 mm-objektiiviin – toivottavasti se lunastaa odotukset. 😉

Oh I know the feeling, toi 45mm on ihan killeri!! Mulla on se myös ja tulee niin päräyttäviä potretteja että voi apua <3

ADD A COMMENT