Lentoyhtiöarvostelu: Qatar Airways

23 lokakuun, 2017

Qatar Airways aloitti liikennöimään Helsingistä Dohaan, Qatariin vuosi sitten. Olenkin sen jälkeen lentänyt yhtiön siivillä jo kahdeksan lennon verran, joten oli korkea aika kirjoittaa teille Qatar Airwaysistä lisää. Suora lento Helsingistä Dohaan Hamadin kansainväliselle lentokentälle kestää n. 6 tuntia. Vaikka Doha itsessään vaikuttaa mielenkiintoiselta matkakohteelta (en ole vielä käynyt), jatkaa suurin osa suomalaisista matkailijoista Qatarista matkaa suoraan eteenpäin itään.

Qatar Airways kuuluu ehdottomasti omiin suosikki lentoyhtiöihini Finnairin lisäksi ja se onkin moneen kohteeseen matkustaessa aina se ensimmäinen valintani (lue lisää matkakohteista alempaa). Lyhyesti sanottuna, Oneworldiin kuuluva Qatar Airways on turvallinen ja asiakasystävällinen yhtiö erinomaisella lentokalustolla.

IMG_0053.jpg

Parhaat kohteet Suomesta

Qatar Airways on liikennöinyt nyt vuoden Helsingistä Dohaan kerran päivässä, mutta tänään lukemani uutisen mukaan yhtiö lisää aikatauluunsa vielä toisen päivittäisen lennon. Qatar Airwaysin ollessa ainakin toistaiseki ainut lähi-idän johtavista lentoyhtiöistä, joka lentää Helsingistä, on se erinomainen valinta matkustaessa muihin lähi-idän kohteisiin. Tosin lähi-idän kohteissa on tällä hetkellä reittipoikkeuksia, sillä Saudi-Arabia, Egypti, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Bahrain katkaisivat  diplomaattiset kauppasuhteet Qatariin. Näet ajantasaiset tiedot täältä. Diplomaattisten kauppasuhteiden katkaisu ei kuitenkaan vaikuta lentoyhtiön tai Qatarin turvallisuuteen tai lentoreitteihin Dohasta esimerkiksi Aasiaan tai Oseaniaan.

Itse olen käyttänyt Qatar Airwaysiä lentäessäni Vietnamiin ja Thaimaahan. Bangkokiin on toki Helsingistä myös Finnairin suora lento, mutta esimerkeiksi Ho Chi Minh Cityyn ei ole, mikä tekee Qatarista parhaan vaihtoehdon reitille. Qatarin siivet kantavat myös kätevästi esimerkiksi Indonesian kohteisiin (paras reitti Balille), Malediiveille, Seychelleille, Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.

IMG_0057.jpg

qatar airways

Qatar Airways lentokalusto

Helsingin ja Dohan väliä liikennöitiin ensimmäinen vuosi A320-koneella, mutta muutama viiko sitten yhtiö otti reitille käyttöönsä Boeingin Dreamlinerin. Dreamliner on uusi keskikokoinen, kaksimoottorinen pitkänmatkan laajarunkokone. Itse olen toistaiseki lentänyt Qatar Airwaysin siivin B777, A320 ja A330-konetyypeillä. Vaikka Qatar Airwaysin A320 kalusto on erittäin moderni ja mukava, on Dreamliner ehdottomasti positiivinen konetyypin vaihto tälle reitille! Toivon joskus pääseväni yhtiön A380-koneen kyytiin Business-luokassa, sillä koneen etuosassa on samppanjabaari…

Qatar Airwaysin koneiden keski-ikä on vain viisi vuotta, joka on ilmailualalla keskivertoa huomattavasti parempi.

IMG_0056.jpg

Maailman paras Businessluokka

Olen lentänyt Qatar Airwaysillä enimmäkseen Businessluokassa, mutta myös kaksi lentoa Economy-luokassa. Tämän syksyn Vietnamin matkalla lentoyhtiö tarjosi minulle korotuksen businessluokkaan blogiyhteistyönä, mutta aiemmin olen ostanut businessluokan lennot Bangkokiin itse. Toki businessluokassa matkustaminen voi tulla kalliiksi, mutta Qatar Airwaysillä on usein erinomaisia tarjouksia myös businessluokkaan – yhtiön uutiskirje kannattaa siis oikeasti tilata sähköpostiin. Maksoin yhdensuuntaisista businessluokan lennoista Helsingistä Bangkokiin n. 800 euroa. Yhtiö tarjoaa businessluokan korotuksia usein myös check-inissä tai Hamadin lentoaseman palvelutiskeillä. Toistaiseksi hinta yhdelle pitkälle lennolle (esim. Ho Chi Minh City-Doha) on ollut ainakin omalla kohdalla n. 400 euroa.

IMG_0079.jpg

IMG_0068.jpg

IMG_0060.jpg

IMG_0089.jpg

IMG_0104.jpg

IMG_0118.jpg

Economyluokka

Qatar Airwaysin economyluokassa palvelu on yleensä myös ensiluokkaista verrattaessa moneen muuhun, mutta toki maailman parhaan businessluokan jälkeen tämä voi olla vaikea todeta. Lentohenkilökunta on kotoisin ympäri maailmaa, joten palvelun taso voi economyluokassa olla toisinaan myös hyvin vaihtelevaa kulttuurieroistakin johtuen.

Economyluokassa ainakin A320-konetyypissä on mielestäni tavallista mukavemmat penkit ja ne ainakin tuntui hieman normaalia tilavimmilta takarivissä. Muutenkin yhtiön kalusto (kuten mainittu ylempänä) on suurimmaksi osaksi uusinta uutta USB-piuhoineen ja laajoine elokuvavaihtoehtoineen. Lisäksi toistaiseksi kaikki economyluokassa nauttimani ateriat ovat olleet hyviä ja usein hieman tavallista monipuolisempia.

IMG_0160.jpg

Hamadin kansainvälinen lentokenttä ja stopover Dohassa

Hamadin kansainvälinen lentokenttä Dohassa avattiin keväällä 2014, joten lentokenttä on edelleen maailman uusimpia suuria lentokenttiä. Doha on erinomainen vaihtokenttä ja muutama viikko sitten vietinkin siellä melkein 9 tuntia odottaen jatkolentoani Ho Chi Minh Citystä Dohan kautta takaisin Helsinkiin. Matkustin kuitenkin tuon pätkän economyluokassa, joten minulla ei ollut loungeoikeutta. Kun kentällä viettää lähes päivän, kannattaa loungeen sijoittaa muutama kymppi. Tällä kertaa vietin vaihtoajan 55 USD:lla Oryx-loungessa, joka ei nyt ole loungeista mahtavin, mutta tarjosi sopivasti syötävää ja juotavaa jotta jaksoin tehdä töitä koneella koko päivän. Muut loungevaihtoehdot näet täältä.  Jos vaihto on yöaikaan, löytyy lentokentän sisältä myös mukava hotelli jota kävin testaamassa viime jouluna matkalla Bangkokista kotiin.

Doha on kuitenkin myös itsessään mielenkiintoinen nouseva matkakohde ja kaupungista voi saada hyvän käsityksen jopa lyhyen stopoverin aikana. Jos vaihtosi Dohassa on päiväsaikaa ja kestää useamman tunnin, voit osallistua Qatar Airwaysin tarjoamalle Stopover-kierrokselle kaupungissa.  Dohassa voi pysähtyä Stopoverille toki myös useammaksi päiväksi, sillä Suomen kansalainen ei tällä hetkellä tarvitse lyhyelle lomamatkalle viisumia.

So all in all, Qatar Airways on erinomainen lentoyhtiö – turvallinen ja laadukas vaihtoehto kaukolennolle. Oletteko te lentäneet Qatar Airwaysillä? Let me know!

*Huom! Kuvat Dohan kaupungista ja A320 economyluokasta saatu Qatar Airwaysiltä. Qatar Airways tarjosi korotuksen businessluokkaan Vietnamin matkalla.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Varaatko Veera lennot suoraan Qatarin sivuilta vai esim Supersaverin kautta?

Moikka Pia! 🙂 Varaan yleensä suoraan Qatarin sivuilta, jos etsin yleisesti kohteeseen lentoja niin käytän momondoa!

Kiitos vastauksestasi. Löysin nyt hyvän lennon Qatarilta mutta arveluttaa se että vaihto Dohassa vain 45 minuuttia. Vihdan siis Phuketin lentoon. Mitä arvelet tästä. Uskaltaako ostaa lento? Tosin se on yhdelle lipulle kirjoitettu tuo lento Hki-Phuket, joten heidän pitää taata minun pääsyni Phukettiin.

Hei Pia! 🙂 Jos lennot on samalla lipulla niin uskaltaa ehdottomasti, tuo on laskettu niin että vaihdon ehtii tekemään! 🙂 Mukavaa reissua!

Kiitos paljon. Lennot ovat edulliset, taisi olla Supersaverin kautta 503 ja Qatarin sivun kautta 545, Ja lentoaikataulu loistava, iltalähdöt molemmista päistä.

Mukavaa matkaa teille! 🙂

Minusta A320 oli turistissa todella ahdistava kokemus kuuden tunnin lennolla ainakin ihan täynnä olevana. Harmi sinänsä, koska juuri tuo yölento olisi muuten huomattavasti mieluisempi kuin aamun tai alkuillan lähtö. Qatar on muuten hyvä yhtiö ja (subventoidut) hinnat kilpailukykyiset, vaikka eettisesti voisi ehkä kyseenalaistaa kyseisen firman käytön. Toivottavasti siis tuolle 23.20 lähtevälle vuorolle saataisiin joskus laajarunkokone, niin voisi sitäkin käyttää toistamiseen.

Lentoyhtiö lisäsi toisen päivittäisen lennon Helsinkiin joka lennetään Dreamlinerilla, jonka varmaan kokisit mukavammaksi tuolle pätkälle! 🙂 Olen itse lentänyt pari kertaa tuon pätkän A320 turistissa ja matka sujui ihan mukavasti – tosin toisella kertaa kävi tuuri ja vieressä oli tyhjä paikka!

Tää Qatarin tulo Suomeen oli niin hyvä juttu! Ihan mahdottoman hyviä yhteyksiä, ja yleensä vielä todella hyvään hintaan. Harmi, että oma kaukomatkailu on lähiaikoina ollut vähänlaista (ensi kuussa Thaimaahan, jee!), enkä ole vielä päässyt Qatarilla lentämään. Edellisestä kerrasta on jo monta vuotta aikaa.

Ja kiitos vinkistä, täytyy pitää noita bisnesluokan tarjouksia silmällä.

Voi että tuo Qatarin bisnesluokka kiehtoisi! Mulla on kokemusta myös jo useammasta Qatarin lennosta, mm. ostin samasta hullunhalvasta tarjouksesta lennot Bangkokiin kuin Jani (369,- on ihan ilmaista!!), mutta toistaiseksi vain economystä. Arvioni economyluokasta löytyy täältä: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2016/12/14/qatar-airways-kokemuksia-uudesta-reitista-maailmalle/ ja juttu kaupunkikierroksesta Dohassa täältä: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2016/12/19/valilasku-dohassa-kaupungin-nahtavyydet-lyhyessa-ajassa/

Hyvää esittelyä Qatar Airwaysin palveluista! Itselläkin varattuna Qatar Airwaysin lennot Ho Chi Minh Cityyn 😀 Totesin jo varausvaiheessa että parempi ottaa parin päivän stopoveri Dohaan, koska niille ilmaisille kaupunkikierroksille ei voi varata paikkoja etukäteen ja siksi niille pääseminen voi olla epävarmaa. Ettei jää harmittamaan niin parempi jäädä sinnekin viettämään lomaa 😀

Kiitos perusteellisesta arvostelusta! Olen tällä hetkellä Kiinassa vaihdossa ja suunnittelen pyörähtäväni välillä Suomessa. Finnairin suorat lennot Kiinasta Suomeen ovat kuitenkin huomattavasti kalliimmat kuin toiseen suuntaan, ja siksi on täytynyt katsella muita vaihtoehtoja. Arvostelusi tuli juuri sopivalla hetkellä, sillä harkitsin Qatarin lentoja Dohan kautta Helsinkiin. Lentopelkoisena kuitenkin pohdin yhtiön ja reitin turvallisuutta. Sait minut vakuutettua, että yhtiö on turvallinen ja matkustaminen economy-luokassakin mukavaa, se kun on pitkällä matkalla olennainen tekijä lennon valinnassa. 🙂 Osaatko sanoa, kuinka kauan yhtiön tarjoama Stopover-kierros kestää?

Kiva että arvostelusta oli sinulle hyötyä! 🙂 Olen itsekin tavallista huomattavasti tarkempi lentoyhtiövalinnoissani, joten Qatar Airwaysin kohdalla voin suositella kyllä lämmöllä niin palvelun, turvallisuuden kuin laadunkin puolesta! 🙂

Kierros kestää tietääkseni vajaa 3 tuntia, mutta sellaiselle voi ilmoittautua vain jos vaihtoaika Dohassa on yli 5 tuntia. Täältä löytyy lisätietoa: https://www.qatarairways.com/en/offers/doha-city-tour.html

🙂

Qatarilla on tosiaan hyviä tarjouksia – ostin tammikuussa 2017 nyt marraskuulle Bangkokin lennot (HEL-DOH-BKK) hintaan 369€ – lennot B787 ja A380 koneilla. Paljon tätä halvempia hintoja en ole nähnyt saatavan. Anyway — business luokka on kuulemma hyvä, mutta Economyssa riippuu kovin paljon konetyypistä. B777-300ER economy oli ihan ok lyhyellä HAN-BKK lennolla., samoin A380 matkustamo on ok. A333 koneessa economyn jalkatilat ovat surkea viihdejärjestelmän boksin vuoksi. B787 on myös ahdettu todella täyteen economyssa – ja lisäksi tämä konetyyppi on todella ikävä turbulenssissa ylipäätänsä johtuen komposiitista – perinteinen alumiinikone lentää vakaammin myrskyssä.

Business upgrade myyntiä on tosiaan lähtötiskillä (checkin) myynnissä – legin pituudesta riippuen hinta on noin 300-500€. Lisäksi kannattaa rekisteröityä kanta-asiakkaaksi, koska lähettävät sähköpostilla myös tietoa mahdollisesta upgradesta. QA:lla on ollut ja on tälläkin hetkellä hyviä tarjouksia business-luokan lentoihin, jos on parillinen määrä matkustajia – muistaakseni HEL-DOH-BKK lennot kahdelle saa noin 2000€, eli 1000€/hlö/meno-paluu.

Hiekkayhtiöistä sanoisin että Emirates on QA:ta “parempi” — mutta kovin paljon riippuu konetyypistä ja matkustusluokasta. Finnarin palvelutasoa ja kalustoa ei nyt edes voi verrata näihin. Turkish Airlines asettuu Finnairin ja hiekkayhtiöiden väliin.

Erittäin hyviä pointteja! 🙂 Toivottavasti itsekin pääsisin kokemaan Qatar Airwaysin A380 -konetyypin molemmissa luokissa jossain vaiheessa!

Nuo yhtiön businessluokan tarjoukset on usein ihan mahtavia ja siksi odotankin aina innolla uutiskirjeitä ja tartun niihin vähän turhan herkästi to be honest 😀

Emiratesilla en itseasiassa ole vieläkään lentänyt!

Oioi, näyttääpä kutsuvalta tuo businessluokka – kelpais! Qatar Airways on ihan mun ykkössuosikki kaukolentojen suhteen, pelkkää hyvää sanottavaa jo “pelkästään” economystakin.

Se on kieltämättä vähän turhankin kutsuva, sen jälkeen on vaikea lentää muussa luokassa haha! 😀

Uskon, ei varmaan helposti oo paluuta economyyn! 😀

Kiitos hyvästä blogista!

Ollaan ensi maaliskuussa lentämässä Qatarilla Kapkaupunkiin ja takaisin. Toki ihan vaan economyssa. Bisnestarjoukset eivät ole koskeneet Cape Townia vaan edestakaiset lennot ovat jopa 3000 €/henkilö. Kyllä kestän sen hetkellisen ahtauden kun sillä hinnan erotuksella saa huippumajoitukset ja safarit perillä. En ole koskaan kokenut palvelun eroa bisneksessä vs. economyssa. Ehkä se palvelu tuntuu paremmalta kun saa istua ja maata mukavasti ja koko ajan joku on tuomassa jotain. Onko tuo upgrade aina tarjolla hintaa vastaan vai silloin tällöin?

Hei Leo! Kiitos kehuista! 🙂 Kiva että blogipostauksesta oli hyötyä tulevaa matkaanne ajatellen! Qatarin kyydissä kestää pitkän lennon economyssäkin erittäin hyvin, etenkin kun määränpäässä odottaa huippumajoitus ja safarit!

Business upgradeja on tarjolla jos vain on koneessa paikkoja jäljellä. Välillä tarjous voi tulla ennen lentoa meiliin, mutta jos ei tule voi sitä kysyä vielä check-inissä ja Dohassa palvelutiskillä. Hinta voi vaihdella, mutta itse olen joka kerta maksanut yhden lennon upgradesta 400 euroa (eli ei koko reitti, vaan yksi pätkä reitistä).

Ihanaa matkaa teille! 🙂

QA on munkin suosikki ja oli aika lähellä, ettei viime lentoja Thaikkuihin ostettu QA:lta vaan sen takia, että oltais päästy Doha-Bangkok välit A380:lla 🙂 Huomasin, et aloittavat myös joulukuussa lennot Dohasta Chiang Maihin (tarjouksessa alle 400€, en kestä!), joka nostaa entisestään pisteitä mun silmissä!

Eikä, Dohasta Chiang Maihin – kääk, enpä tiennytkään! Aivan mahtavaa!!! Miks mulla ei ole tollasia lentoja ja buukissa, kamala ikävä Chiang Maihin!!!

Mä toivoin niin että olisin päässyt A380 kyytiin Doha-Bangkok -välillä, mutta omalle kohdalle ei sattunut! Olisin ollut busineksessä niin olisi voinut testata samppanjabaaria 😀 Ehkä siis ensi kerralla! 😉

Sweeet deal 😘👌🥞
Ikinä ei ole upgradea saatu Business luokkaan, mutta ehkäpä jonain päivänä 😊 Näistä kuvista välittyi niin rauhallinen fiilis. Eikä olla taidettu ikinä saada kunniaa lentää Qatarilla Austraaliaan, mutta maybe next time, you never know.

PS: The pancakes look divine 😍

Australiaan Qatar on aika sopiva valinta Dohan kautta, vaikka toki Doha-Sydney pätkä on melko pitkä 😀 Doha-Perth pätkälle oon bongannut usein hyviä tarjouksia ja toki se on vähän lyhempi reitti Australiaan myös 😀

Ja siis pancakes were divine :O

ADD A COMMENT