The Wonders of Reykjanes

4 helmikuun, 2017

Voiko Islannin ottaa haltuun päivässä? Why not! Islanti on ihmeellinen maa, jossa riittää nähtävää helposti ainakin kymmeneksi päiväksi ellei koko eliniäksi. Islanti on kuitenkin pieni saari, joten jo päivässä ehtii kokea paljon ja saada hyvän käsityksen siitä mitä maan ihmeellinen luonto voi tarjota. Golden Circle tai Blue Lagoon on ehkä ne tavanomaisimmat retket jos Islannissa on vain päivä tai kaksi aikaa, mutta itse lähdin tutkimaan maata Reykjavik Excursionsin järjestämällä päivän retkellä ‘The Wonders of Reykjanes’.

Reykjanes on siis maan eteläinen niemimaa, joka kattaa esimerkiksi Keflavikin lentoaseman ja kuuluisan Blue Lagoonin. Reykjanes on geotermisesti todella aktiivinen alue, josta johtuen sen luonto on kuin toiselta planeetalta. Päivän aikana törmäsin ainakin kiehuviin mutalähteisiin, kuumiin lähteisiin, lumivuoriin, geysiireihin ja mitähän niitä kaikkia luonnonilmitöitä taas olikaan – ei tällainen hopeless city girl voi olla ihan varma mitä matkan varrella tuli vastaan, muistan vaan kokeneeni kuin olisin laskeutunut kuuhun. Muistan ihmetelleeni ja hämmästelleeni!

islanti kuumalähde

reykjanesgaroskagavitireykjanes reykjavik excursions

Aloitimme päiväretken aamulla ennen yhdeksää hotellilta ja ajoimme hieman yli tunnin ensimmäiselle pysähdyspaikalle. Aloitimme päivän Duushus-museosta jossa ihmettelimme paikallista maalaustaidetta, sillä aurinko Islannissa nousee talvella vasta 10 jälkeen, joten on turha mennä ihmettelemään (keksiskö joku mulle uuden adjektiiin tuon ihmettelemisen tilalle?) islantilaista luontoa ennen puoltapäivää. Museolta ajoimme Garðskagin majakalle niemimaan kärkeen hämmästelemään Atlantin valtamerta ja pällistelemään merelle päin mahdollisten valaiden varalta, joita voi bongata täällä välillä jopa ihan rannasta.

Vaaleanpunaisten hattarapilvien hälvetessä auringon tieltä, nautimme viereisessä kahvilassa herkullisen islantilaisen välipalan. Kahvilan omistaja oli valmistanut meille herkullisia ja harvinaisen tuoreita kalaleipiä ja kahvia. Islannissa ruoka maistuu niin puhtaalle ja tuoreelle – ei ihme että paikalliset elävät pitkään ja voivat hyvin!

garoskagaviti majakkaislanti kalaleipäkalaleipä reykjanes 2bridge between continents

Bridge between continents; silta jonka toisella puolella on Euraasian mannerlaatta ja toisella puolella Pohjois-Amerikan

vitinn seafood restaurantvitinn seafood

Islannin ollessa pieni saari Atlantilla, on kala yksi merkittävin ruoka jokaisen lautasella. Näinpä kalateema jatkui myös lounaalla Vitinn Seafood -ravintolassa Sandgerðissa. Perheomisteinen ravintola tarjoilee äyriäisiä lähes kirjaimellisesti merestä lautaselle ympäri vuoden. Äyriäisten parhaimpana ystävänä oli tämä yksi vuosikymmenen herkullisimmista lounaista, vaikka kaikenlaisten rapujen avaaminen vaatikin hieman sorminäppäryyttä mikä ei kuulu omiin vahvuusalueisiini – but anything for food.

Vitinn Seafood -ravintola tekee myös yhteistyötä Erasmuksen kanssa ja kaikki ravintolan tarjoilijat olivat tsekkilläisiä matkailualan työharjoittelijoita, jotka asuivat aina neljän kuukauden mittaisen harjoittelunsa aikana omistajaperheen kanssa.

Vitinn Seafood -ravintola sijaitsee suhteellisen lähellä Keflavikin lentoasemaa, joten jos kuljet Islannissa omalla autolla kannattaa täällä pysähtyä ajomatkalla Reykjavikin ja Keflavikin välillä.

reykjavik excursions

Lounaan jälkeen ajoimme Gunnuhverin kuumille lähteille. Koin lähinnä käveleväni kuussa kun maan alta kupli lähes sata-asteista vettä ja ympärillä oleva ilma täyttyi oudonhajuisesta vesihöyrystä, joka helli väsyneen turistin kasvoja mineraaleillaan.

Kuumien lähteiden jälkeen oli tarkoitus käydä Brimketillin luonnonaltaalla ihastelemassa simbamaisen jylhää kalliota ja siihen iskeytyviä valtavia aaltoja – Islannin sää oli kuitenkin eri mieltä. Islannissa sää on arvaamaton ja voi muuttua myös äkisti ja meidän retkellä aallot olivat niin korkeita, että ne tulivat kallioiden yli melkein bussille ja turvallisuussyistä jouduimme jättämään tämän osuuden retkestä väliin ja lähdimme jatkamaan matkaa takaisin Reykjavikiin.

Normaalisti The Wonders of Reyjkanes -retkellä on myös mahdollisuus vierailla kuuluisalla Blue Lagoonilla, mutta oma retkemme oli räätälöity ryhmämme tarpeisiin koska aikataulumme oli hieman tavallista rajatumpi.

gunnuhver kuumalähde

Retken päätteeksi pysähdyimme vielä Bryggjanissa Grindavíkin kalastajakylässä. Kahvilassa tuntui kuin olisi palanut ajassa sata vuotta taaksepäin. Asiakkaina oli muutama nuori paikallinen ruutupaidoissaan ja pipoissaan pelaamassa korttia, päivän saaliista ylpeänä olutta hörppivä kalastaja ja kourallinen meitä turisteja. Nautin kuuman kupin kaakaota ja aivan liian suuren palan pavlovaa.

Ruokakoomassa oli leppoisa istua bussissa auringon taas laskiessa Atlantin taakse.

Omasta mielestäni tämä päiväretki oli erinomainen ensikosketus Islantiin ja juuri sellainen jonka ehtii tehdä myös päivän Stopoverin aikana ennen jatkolentoa. Icelandairilla on tällä hetkellä hyviä lentotarjouksia Helsingin ja Reykjavikin välillä. Lisäksi kaikilla Icelandairin Amerikan lennoilla on mahdollisuus pysähtyä Islannissa 1-7 päivää. Lyhyelle pysähdykselle Reykjavik Excursions tarjoaa paljon hyviä vaihtoehtoja. Tsekkaa lisää retkivaihtoehtoja täältä!

bryggjan grindavik

Lue lisää Islanti-vinkkejä ainakin näistä blogeista: 

Näin kuluu neljän päivän Stopover Islannissa

Travellover -blogin vinkit Islantiin

Salamatkustaja – blogi Islannista

Ihana Islanti


*// I did a day trip ‘The Wonders of Reykjavik’ with Reykjavik Excursions to see as much of the amazing Icelandic nature in one day as possible! It was a great experience & perfect for a short Stopover in Iceland!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Siis voi jestas, mitkä maisemat! Islantiin on kyllä aivan pakko päästä vielä jonakin päivänä ♡ Ja hitsit, miten paljon te ehdittekään kokea jo yhden päivän aikana! Mahtavaa!

Kiitos linkkauksesta! Tuo Grindavik on muuten Rovaniemen ystävyyskaupunki :p
Islanti ON pelkkää ihmettelyä ja hämmästelyä kerta toisensa jälkeen. Siksi mie sitä rakastankin, ei tunnu maan päälliselta mestalta laisinkaan. Olen niin murheellisena tutkinut noita alennushintoja nyt saarelle, kun ei itse pääse ennen kesää edes pikkuhyppyä sinne suunnittelemaan!

Kun jäit ainakin tällä kertaa paitsi Blue Lagoon -kokemusta, niin tässä yksi sellainen. Jopa tavanomaista laajempi, koska olimme samalla alueella olevassa kylpylähotellissa yötä ja nautimme kyseisen pienen hotellin yksityisistäkin altaista (jotka ovat samanlaisia kuin varsinaiset Blue Lagoonin altaat).
http://meriharakka.net/2015/08/12/blue-lagoon-iltapaivasta-aamuun/

Kiitos linkistä! Blue Lagoonilla pitää pistäytyä seuraavalla matkalla Islantiin! 🙂

Huikeat maisemat… Ja tuo ruoan tuoreus (kalat ja äyriäiset suoraan merestä lautaselle) on todella ihana ja raikas ajatus. Ajatella, jos noin voisi syödä lähes päivittäin!
http://westendmum.fi

Eikö! Islanti on kyllä ihmeellinen! Ei tarvitsisi varmasti popsia yhtä paljoa vitamiineja jos saisi noin tuoretta ja puhdasta ruokaa päivittäin!

ADD A COMMENT