Roadtrip-opas Kaliforniaan: Highway 1

8 helmikuun, 2019

*Matkan tarjosi: Finnair & Visit California

Roadtrip Kalifornian Highway 1:lla oli varmasti yksi elämäni ikimuistoisimpia matkakokemuksia. Lentokoneen pyörien osuessa San Franciscon kansainväliselle lentokentälle, valtasi mieleni valtava innostuksen tunne. Voi kuinka olinkin jo kaivannut takaisin tähän Kalifornian kaupunkiin, jossa vierailin muutaman päivän viime vuonna Finnairin avatessa suoran reitin Helsingistä San Franciscoon.

Lue lisää kokemuksistani San Franciscossa täältä.

Nyt Finnair aloittaa maaliskuun lopulla suorat lennot Helsingistä Los Angelesiin. Uutta reittiä tullaan liikennöimään kolmesti viikossa A350-konetyypillä. Menomatka Helsingistä Los Angelesiin kestää 11 tuntia ja paluu 10 tuntia ja 30 minuuttia.

Me aloitimme tällä kertaa matkamme viettämällä pari päivää San Franciscossa, josta roadtrippimme jatkui Highway 1:tä pitkin kohti Los Angelesia, josta lensimme takaisin kotiin. Finnair lentää kesäkaudella kolmesti viikossa Helsingistä suoraan San Franciscoon. Reitti lennetään huhtikuun lopusta  syksyyn saakka ja matka-aika on noin 11 tuntia.

Varaa lennot Los Angelesiin tästä.

kalifornia roadtriphighway 1

Kalifornian legendaarinen roadtrip: Highway 1

Highway 1 on Route 66:n ohella varmasti Kalifornian legendaarisimpia roadtrippejä. Tämä reitti tunnetaan myös nimillä California State Route 1 ja Pacific Coast Highway. Reitti kulkee osalvaltion halki rannikkoa pitkin San Franciscosta Los Angelesiin.

Vietimme matkan alussa pari yötä San Franciscossa, josta matkamme jatkui kohti etelää Morro Bayn ja Venturan kautta kohti Los Angelesia. Reittin voi ajaa jopa yhdessä päivässä, mutta suosittelen ehdottomasti varaamaan reitille useamman päivän jotta voit välillä myös pysähtyä ja yöpyä mielenkiintoisissa kohteissa matkan varrella. Me käytimme roadtripiin yhteensä viikon jos mukaan lasketaan myös yöt San Franciscossa ja Los Angelesissa.

Merimaisemat ja luonnonpuistot tarjoavat henkeäsalpaavat maisemat lähes koko matkan varrelle ja omalle kameralle tallentuikin yksin auton penkiltä varmaan lähemmäs tuhat valokuvaa. Ikimuistoisin paikka tien päältä oli ehdottomasti Big Surin kuuluisa vanha Bixby Bridge, jonka alapuolella vuorten välissä on syvä kanjoni ja valtameri. Tässä kohtaa kannattaa pysäköidä auto niitä valokuvia varten – varovasti kuitenkin, sillä jyrkänne voi olla yllättävän liukas.

highway 1

los angeles roadtrip

Auton vuokraaminen Kaliforniassa

Olit sitten roadtripillä tai et, Yhdysvallat on suorastaan tehty automatkailua varten. Me vuokrasimme vähän tavallista matkailijaa isomman auton, sillä olimme Kaliforniassa useamman bloggaajan ja toimittajan ryhmänä roadtripillä. Lisäksi en itse omista edes ajokorttia, joten en osaa välttämättä antaa mitään tavallisesta poikkeavia vinkkejä auton vuokraamiseen Kaliforniassa.

Autovuokra roadtripille kannattaa hoitaa jo ennen matkaa, jotta sopiva auto odottaa jo lentokentällä valmiina. Oman automme vuokrasimme San Franciscon kentältä, mutta jätimme sen Los Angelesin lentokentälle.

Yhdysvalloissa bensa on edelleen merkittävästi kotimaata edullisempaa, joten auton vuokraaminen ja sillä huristelu läpi osavaltion ei ole niin kallista mitä voisi ehkä olettaa. Halvimmillaan voit vuokrata auton sadalla eurolla viikoksi.

Tästä Rantapallon artikkelista löydät tarkemmat vinkit auton vuokraamiseen Yhdysvalloissa.

Huomioithan ainakin nämä autoa vuokratessa:

 • Vuokraa auto jo etukäteen, jotta voit noutaa sen kentältä
 • Erikoiskulut (esim. jos palautat auton eri kaupunkiin)
 • Auton vuokra voi olla kalliimpi jos kuljettaja(t) on alle 25v
 • Auto palautetaan tankki täynnä
 • Lyhyellä matkalla kannattaa vuokrata navigaattori, pidemmällä ostaa oma
 • Huolehdi kattavasta vakuutuksesta

Vuokraa auto Kalifornian roadtripille täältä.

PB240113.jpg
PB240161.jpg
PB240169.jpg

Suosikkikaupunkini Kaliforniassa: San Francisco

One day if I go to heaven, I’ll look around and say; it ain’t bad, but it ain’t San Francisco.

San Franciscossa on jotain sellaista Pariisia ja New Yorkia. Se on kaupunki, johon kaikki ei rakastu ensimmäisellä kerralla mutta viimeistään toisella ymmärrät kuuluvasi joukkoon. San Francisco on sellainen taiteilijoiden ja suurten tunteiden kaupunki, jossa elämä maistuu väkisinkin elämältä. Kaupunki vie mukanaan kunhan sille antaa mahdollisuuden.

Tällä San Franciscon matkalla majoituimme Fairmont-hotellissa, joka on yksi kaupungin vanhimpia ja legendaarisimpia hotelleja. Rumor has it, että tässä hotellissa syntyi aikanaan Tony Bennetin I Left My Heart in San Francisco -ikihitti.

Pääsimme vierailemaan hotellin suurimmassa ja kalleimmassa lähes 600 neliön sviitissä, jonka hinta on yöltä sellaiset kevyet 18,000 euroa. Maybe next time? Sviitissä on yöpynyt mm. kaikki Yhdysvaltojen presidentit ja sieltä löytyy jopa kirjasto, josta yhden hyllyn takaa löytyy salakäytävä ulos, shh..

Jos olet ensimmäistä kertaa San Franciscossa, nappaa edellisestä postauksestani parhaat viisi vinkkiä kaupungin kokemiseen.

Tällä reissulla raahauduimme kuitenkin uudelleen Golden Gate Bridgelle, koska maisema Battery Spenceriltä sillalle on juuri se paikka missä muistan olevani San Franciscossa. Jos olet reissulla sen täydellisen Instagram-kuvan perässä, nappaa taksi juurikin Battery Spencerille.

san franciscosan francisco roadtripgolden gate bridge

Chinatown – koe jotain uutta San Franciscossa

Satuimme San Franciscoon kiitospäivänä, jolloin suurin osa ravintoloista ja kaupoista oli kiinni – tämä oli oiva syy lähteä tutustumaan Chinatowniin. San Franciscon Chinatown on Pohjois-Amerikan vanhin ja samalla maailman suurin kiinalaisten keskittymä Aasian ulkopuolella.

Me vietimme puoli päivää Chinatownissa osallistuen All About Chinatownin opastettuun kierrokseen, jota voin suositella lämpimästi. Oppaamme Linda Lee oli erittäin hauska tarinankertoja, jolla oli itsellään vuosien kokemus elämästä San Franciscon Chinatownista.

Itselleni tulee Chinatowneissa aina jotenkin erityisen kotoisa olo, vaikka osalle ryhmää kokemus toi mukanaan jopa pienen kulttuurishokin katsellessamme eläviä sammakoita muovirasioissa paikallisessa supermarketissa.

Opimme Chinatownin mielenkiintoisesta historiasta, tämän päivän elämästä, parhaista ravintoloista, erikoisista rohdoista ja vierailimme jopa fortune cookie -tehtaalla. Kierroksen päätteeksi nautimme erinomaisen perinteisen kantoonilaisen dim sum -lounaan ja hetken olin kuin kotona Hongkongissa.

san francisco chinatownkalifornia chinatown
PB220041-2.jpg
chinatown dim sumdim sum san franciscochinatown

Kalifornian roadtrip jatkuu: Morro Bay

Matkamme jatkui rannikkoa pitkin upeissa maisemissa Montereyn kautta kohti ensimmäistä pysähdyspaikkaamme Morro Baytä. Morro Bay on pieni rannikkokaupunki San Luis Obispon piirikunnassa Kaliforniassa. Kaupunki tunnetaan parhaiten Morro Rock:ista, eli vulkaanisesta suojellusta valtavasta kallionlohkareesta ja sen linnuista sekä niistä suloisista saukoista.

Vietimme Morro Bayssä yhden yön majoittuen Embarcadero Inn & Suites -motellissa, jossa oli yksi mukavimmista sängyistä missä olen hetkeen nukkunut. Nautimme saapuessamme herkullisen illallisen Windows on the Water -ravintolassa, joka on erikoistunut paikallisiin mereneläviin.

Morro Bay on päiväsaikaan tutustumisen arvoinen. Nautimme täydellisen amerikkalaisen pannariaamiaisen ensin Dorn’s Original Breakers Café:ssa, josta lähdimme aamukävelylle kohti Morro Rockia. Matkan aikana piti pysähtyä ostamaan salt water toffeeta matkaevääksi. Ihana raikas merituuli ja ystävälliset paikalliset tekivät tästä aurinkoisesta päivästä täydellisen rentouttavan.

Morro Baystä matka jatkui kohti Venturaa ja matkan aikana pysähdyimme shoppailemaan tässä Premium Outletissa.

morro bay
kalifornia morro bay
morro bay roadtrip
morro bay saukot

Surffiunelmia Venturassa

Ventura on eläväinen ja rento pieni surffikaupunki, joka houkuttelee jatkuvasti stressaantuneita losilaisia rauhallisempaan ympäristöön. Matkaohjelmamme kuvailee Venturaa sanoin; “it’s artistic culture, enduring history and privileged locale is crazy-inviting, very much alive, and refreshingly human”, enkä usko että Venturaa voisi juuri paremmin enää kuvailla.

Majoituimme Venturassa Crowne Plaza Ventura Beach -hotellissa, joka ei ollut kovin erityinen, mutta kuitenkin täydellisen lähellä rantaa jotta voin aamulla ihastella auringonnousua parvekkeeltani.

Downtown Ventura on se eläväisempi osa kaupunkia, josta löytyy herkullisia ravintoloita ja söpöjä pieniä putiikkeja jokaiselle oman elämänsä surffarille. Illallista nautimme Rumfish y Vino -ravintolassa, jota voin suositella suurella sydämellä jos pysähdyt Venturassa Highway 1 roadtripillä.

Lue lisää Venturasta ja nappaa parhaat ravintolavinkit täältä.

It’s artistic culture, enduring history and privileged locale is crazy-inviting, very much alive, and refreshingly human

ventura beach
ventura delfiini

Channel Islandsin kansallispuisto

Channel Islandsin kansallispuisto koostuu viidestä Tyynenvaltameren pienestä saaresta, lyhyen lauttamatkan päässä Venturasta. Tämä kansallispuisto on edelleen yksi Yhdysvaltojen vähiten vierailtuja kansallispuistoja, mutta sen tarjoamat maisemat ovat vähintäänkin käymisen arvoisia.

Tuhansien vuosien eristäytyneisyys on synnyttänyt ympärilleen upeaa luontoa erikoisine villieläimineen ja arkeologisine ihmeineen.

Venturasta voi matkata Channel Islandsin kansallispuistoon meriteitse. Island Packers järjestää venematkoja saarelle, tutustu tarkemmin täältä.

Kansallispuistossa voi myös yöpyä telttailen, mutta päivässä ehdit hyvin patikoimaan sekä kanoottiretkelle. Patikointimaisemat ylhäältä kukkuloiden päältä ovat vaivan arvoiset, trust me on this one. Santa Cruz -saaren Potato Harbour on mahdollisesti patikointireitin upein näköalapaikka. Itse eksyin matkallani Potato Harbouriin, kannattaa lukea siihen liittyvä todella erikoinen tarina tästä Instagram-kuvastani.

Itse saarella ei ole ravintoloita, joten eväät on tärkeä ottaa mukaan. Channel islands provisioners oli valmistanut meille täydellisen aamiaisen ja lounaan päivää varten ja voin suositella heidän palvelua todella lämpimästi jos haluat nauttia terveellistä ja laadukasta ruokaa joko täällä luonnonpuistossa tai telttaillessasi muualla lähialueilla. CPI varmistaa, että ruoista jää mahdollisimman vähän turhaa muovijätettä, joten kaikki ruokamme oli lasipurkeissa jotka palautimme päivän päätteeksi satamassa olevaan laatikkoon. Kaikki ateriat on kokattu viimeisen päälle ravintoaineet ja makuelämykset huomioiden. Lue lisää CPI:stä ja varaa oma ruokaelämyksesi tien päälle täältä.

channel islands kalifornia roadtrip
ventura kalifornia
channel islands kansallispuistosanta cruz channel islandsPB250266-2.jpgchannels islands lautta kaliforniapotato harbour channel islands kaliforniachannel islands kanoottiPB250254-2.jpg

Highway 1 roadtripin määränpää: Los Angeles

Venturasta matkamme jatkui lopulta määränpäähämme Los Angelesiin ja tämä reissu olikin ensimmäinen kertani Losissa, joten innostuksen saattoi nähdä naamastani auton takapenkillä jo muutamaa kymmentä kilometriä ennen.

Tiesin Los Angelesin olevan iso, mutta se on todellakin valtava – kaupungin sijaan voisi melkein puhua omasta osavaltiosta. Me majoituimme Santa Monican Shangri-La:ssa matkan viimeiset yöt ja ehdimme käydä myös Downtown Los Angelesissa, West Hollywoodissa sekä Venice Beachillä.

Paras muisto Los Angelesista oli ehdottomasti pyöräretkemme Santa Monicasta Venice Beachille. Vuokrasimme pyörät Perry’s Café and Beach Rentalsista ja saimme mukaamme Blazing Saddles Bike Tourin oppaan, joka kertoi matkan varrella alueen historiasta. Pyörällä ajelu rantaviivalla on täydellinen tapa nauttia Los Angelesin rantaelämästä, sillä rannikkoa pitkin menee tasainen helppo tie jota jaksaisi ajaa helposti kymmeniä kilometrejä. Santa Monica on ehdottomasti rauhallisempi osa Losia, kun taas Venice Beach on täynnä oman elämänsä taiteilijoita.

West Hollywood on sitä kliseisintä Los Angelesia. Nappasimme Santa Monicasta Überin, jolla matka taittui hiukan yli puolessa tunnissa ilman kovia ruuhkia.

Downtown Los Angeles on hieman rosoisempi ja kaupunkimaisempi alue, jossa harvempi turisti viihtyy pidempään. Astuessamme metrosta ulos, tuntui kuin olisimme saapuneet New Yorkiin (kyllä, Los Angelesissa on metro – sillä ei vaan pääse läheskään kaikkialle). Downtownissa kannattaa käydä illallisella Grand Central Marketissa.

Nappaa tästä muutama vinkki Santa Monicaan:

 • Illallisravintola: Élephante Beach House
 • Rooftop cocktail: Shangri-La -hotellin yläkerta
 • Pyöräretki Venice Beachille: Perry’s Café & Beach Rental
 • Brunssi: The Gables
 • Kokkauskoulu: The Gourmandise School of Sweets & Savories

PB270689-2.jpgsanta monica highway 1santa monica roadtrip highway 1venice beachvenice beach roadtripsanta monica pierPB270613-2.jpglos angeles roadtrip

Seuraavaksi haaveissa on roadtrip Kaliforniassa läpi erämaiden ja vuoristojen sisämaassa ja ehkä joskus vielä se kaikista kuuluisin Road 66. Oletko sinä tehnyt roadtripiä Kaliforniaan?

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Kuolasinkin sun reissun aikana Instan puolella tätä reissua ja voihan miten upealta vaikuttaa! Route 66 on ollut haaveissa niin pitkään kuin muistan, mutta tää olisi kyllä kanssa tosi kiva kokemus.

Kalifornia! <3 Ja rakastan näiden kuvien pastellisävyjä! <3

Road 66 on se, josta me olemme haaveilleet useamman vuoden ja kansallispuistoista. Tuo highway 1 näyttää kivalta.

Kalifornia ja nää kuvat! Aina yhtä wow! Pacific Coast Highway on mun yksi ikisuosikeista. Ollaan ajettu se pari kertaa L.A:sta Friscoon päin ja molemmilla kerroilla olen ollut hurmioissani. Big Sur on <3 Ja tietty Los Angeles on <3 <3 <3 Aivan ihania kuvia olet ottanut mun rakkaasta paikastani! Enkä malta odottaa, että pääsiäisenä pääsen Finnairin suorilla lennoilla lentämään L.A:hin! Ihan huikeeta! Channel Islands voisi toimia uutena kohteena meille, joten kiitos vinkistä! Kiva kuulla, että Kalifornialla on paikka myös sun sydämessä.

Veera, nämä maagiset kuvat (ja niiden sommittelu sävyittäin) veti ihan lukutaidottomaksi,
enkä pystynyt ollenkaan keskittymään tekstiin! <3 <3

Meille jäi San Franciscosta liian tiiviin ohjelman vuoksi vähän sekava kuva. Lienee tarpeen antaa kaupungille uusi tilaisuus. Olimme tuolla ensimmäisellä Jenkki-roadtripillämme, jonka myötä ajelimme Kaliforniankin rannikkoa aivan pohjoisrajalta aina Los Angelesiin asti. Jatkoimme vielä Las Vegasiin, jonne matkalla ajoimme pienen pätkän Route 66 -reittiä. Koko Route 66 ajettiin läpi pari vuotta myöhemmin. Tuosta viimeisestäkin on jo kohta kolme vuotta aikaa. Onneksi loppuvuodelle on uusi Kalifornian roadtrip suunnitteilla, joskaan San Francisco ei taida tällä kertaa kuulua ohjelmaan. Sen sijaan Los Angelesin kuuluu ja siksi tuo suora lentoyhteys kiinnostaa todella paljon!

Kuvissasi huomasin omituisen ilmiön. Nimittäin pilviä Los Angelesin taivaalla! Me olemme vierailleet kaupungissa kaksi kertaa, kesällä tosin molemmat, eikä yhdessäkään valokuvassa taida näkyä muuta kuin sinistä taivasta. Tuo kaupunkialuehan on ihan käsittämättömän kokoinen. Los Angelesin piirikunta on käytännössä yhtä urbaania aluetta, jossa monta kymmentä kaupunkia on kasvanut toisiinsa kiinni. Ilman autoa tuolla ei oikein pääse mihinkään. Tosin käytimme itsekin metroa pari kertaa. Silloin harvoin kun se toimii omiin tarkoituksiin, on se todella kätevä. Autolla kun voi milloin tahansa jämähtää ruuhkaan.

Mulla ei ole sitten mitään suunnitelmia Kalifornian suunnille, mutta pakkohan tää oli tulla lukemaan.. koska tää on sellainen “kyllä vielä joskus” -kohde. Nyt kyllä alkoi kutkuttamaan taas entistä enemmän. Hitsi, kun maailmassa on niin paljon kivoja paikkoja ja kaikkialle pitäisi ehtiä! 😀 Toi Chinatown oli muuten kiva vinkki! Vähän erilaista.

Ihania kuvia ihanasta Kaliforniasta! Itse rakastuin San Franciscoon ensi silmäyksellä ja toinen kerta kaupungissa vain vahvisti rakkautta – eikä jää viimeiseksi. LA sen sijaan on yhä näkemättä ja kokematta, vaikka tuota mielestäni maailman upeinta rantareittiä etenimme puoliväliin asti. Mutta ehkä viimeistään, kun täytän pyöreitä 3 vuoden päästä. Unelmia täytyy aina olla…

ADD A COMMENT