tiktok

Neljän päivän roadtrip Saimaalla koiran kanssa

Date
kesä, 20, 2022

*Kaupallinen yhteistyö: Visit Saimaa

Kuten blogia pidempään seuranneet tietää, en ole matkustanut kovin paljoa kotimaassa. Koiran omistajana ulkomaanmatkailu on vähentynyt, joten on tullut aika tutustua myös kotiseutuun. Matkustin neljäksi päiväksi koiran ja ystäväni Katjan kanssa pienelle Saimaan roadtripille hybridiautolla (sähköautolla olisi löytynyt matkalta latauspisteitä yllättävän hyvin). Tässä postauksessa on matkamme tarkempi reitti ja ohjelma Mikkelistä Punkaharjulle.

Matkalla oli painotus vastuullisiin toimijoihin majoituksista ravintoloihin. Vastuullisen matkailupalvelun tarjoajan voi Suomessa tunnistaa Green Key -sertifikaatista ja Sustainable Travel Finland -ohjelmaan kuulumisesta. Lisäksi Saimaalla saatat törmätä ravintoloissa ja myymälöissä D.O Saimaa -merkintään, joka kertoo raaka-aineiden vastuullisesta lähituotannosta. Sertifikaatit ja ohjelmat ei kuitenkaan yksinään kerro vastuullisuudesta etenkään pienempien toimijoiden kohdalla, mutta helpottavat matkailijan vastuullisia valintoja.

saimaan roadtrip
etelä-saimaa autolla
roadtrip saimaalla

Kotimaan matkailu koiran kanssa

Tämä oli ensimmäinen kunnon roadtrip kaksivuotiaan Shetlanninlammaskoirani kanssa ja vähän kieltämättä jännitti mitä on edessä. Oma koirani voi usein pahoin autossa ja on kaikella mahdollisella tavalla herkkä niin henkisesti kuin fyysisestikin. Pahoinvointiin tarkoitetut lääkkeet ei ole sopineet, joten pyrimme ihan vaan totuttelemaan autoiluun.

Ajomatkat suunniteltiin niin, että koira ei saisi ruokaa aamulla vaan vasta iltapäivästä niin, että päivän ajomatkat olisi taputeltu. Koko reissuun mahtui kaksi oksennusta autoon, joka ajomatkoihin nähden oli aika hyvä suoritus. Autoilu alkoi sujua selvästi paremmin loppumatkasta.

Selvitimme etukäteen mihin majoituksiin, ravintoloihin ja muihin aktiviteetteihin koiran voisi ottaa mukaan. Mainitsen kaikki koiraystävälliset paikat tarkemmin aina kun esittelen kohteen postauksessa.

Koiran lyhyet yksinolot joidenkin ohjelmien ja ruokailujen aikaan sujui myös yllättävän hyvin, vaikka yövyimme kaikki yöt eri paikassa.

kotimaan matkailu koiran kanssa
roadtrip koiran kanssa

Elämäni herkullisin jälkiruoka Kenkäverossa

Matkamme ensimmäisenä etappina oli Kenkävero ajomatkalla lähellä Mikkelin keskustaa, jossa pysähdyimme jaloittelemaan, kiertelemään ja nauttimaan lounasta. Kenkävero on kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde. Kiertelimme ensin puutarhassa ja kahdessa myymällä, jonka jälkeen suuntasimme pappilanravintolan terassille syömään. Lounas on brunssimainen pöytään tuotu herkkulautanen erilaisia lähituottajien paikallisherkkuja mahdollisimman vastuullisesti tuotetuista raaka-aineista.

Vaikka lounaan pääruoka teki vaikutuksen mauillaan ja esillepanollaan, niin mun uusi suosikkiherkku on pappilan hätävara – jälkiruoaksi valmistettu herkku eilisen päivän pullista hillolla ja kermalla. En tiedä mitä taikaa näissä oli, mutta mietin vieläkin vähän kaihoisasti pappilan hätävaran perään.

Lounaan jälkeen käytiin vielä uusi kierros pihapiirin myymälöissä, joissa on myynnissä paikallisten käsityöyrittäjien tuotteita ja Suomen ensimmäisen alkuperämerkki D.O. Saimaan tuotteita. Lisäksi Kenkävero on mukana Green Key -järjestelmässä. Green Key on johtava kansainvälinen vastuullisen matkailun ympäristömerkki. Lisäksi Kenkäverolle on myönnetty myös vastuullisuudesta kertova Sustainable Travel Finland (STF)-merkki osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen.

Kesällä täällä pääsee näkemään myös kanoja ja lampaita, mutta eivät olleet ihan vielä saapuneet.

kenkävero
kenkävero lounas
kenkävero ravintola terassi
pappilan hätävara
kenkävero brunssi
kenkävero ravintolan tarjoilija
etelä-saimaan roadtrip jatkuu

Ensimmäinen yöpaikka & uintia Saimaassa: Sahanlahti Resort

Ensimmäisen päivän määränpää oli Sahanlahti Resort, jossa yövyimme päärakennuksen ulkopuolella punaisessa mökissä. Sahanlahti on upealla rauhallisella paikalla luonnossa, vaikka onkin heti tien vieressä. Maisemat on juuri sellaiset suomalaiset postikorttimaisemat sinisenä hohtavasta järvestä ja vihreästä metsästä koivuineen.

Sahanlahdessa on muutamaa eri tapaa majoittua punaisista mökeistä hotellimajoitukseen ja myöhemmin alueelle aukeaa myös hulppeampaa luksusmajoitusta. Mökkimme oli hyvin perinteinen suomalainen mökki, jossa nukuimme kyllä makoisasti yömme, mutta jäimme kaipaamaan hotellihuoneen etuja kuten aamukahvia tai pientä purtavaa, jota olisi tietysti voinut tuoda itse jos olisi tajunnut käydä kaupassa kun mökissä on kuitenkin keittiö.

Sahanlahdessa on kesällä paljon ohjelmaa ja kulttuuria, mutta oma reissumme oli juuri vähän ennen sesonkia niin keskityimme hyvään illalliseen, rauhalliseen luontoon ja saunaan. Nautimme todella hyvän illallisen Sahanlahden Ravintola Koskivahdissa. Sahanlahti on osa neljän ravintolan Saimaa Gastronomy -verkostoa, jossa yhdistyy rakkaus Saimaata ja sen ainutlaatuista luontoa kohtaan. Tärkeimpinä arvoina on puhdas paikallinen ruoka pientuottajilta. Menut tehdään kausituotteiden ja vuodenaikojen mukaan. Kaikki Saimaa Gastronomy -ravintolat käyttävät D.O. Saimaan tuotteita.

Illallisen jälkeen nappasimme mökistä uikkarit ja menimme tien toiselle puolelle Niskalammen puusaunaan ja iltauinnille Suomen suurimpaan järveen. Maisema oli auringon laskiessa pysäyttävä ja vaikka oltiin lähellä tietä niin hiljaisuus teki vaikutuksen.

Sahanlahdessa koira sai majoittua mökissä, tulla mukaan saunalle sekä ravintolaan.

sahanlahti resort mökit
sahanlahti koiran kanssa
sahanlahti resort ravintola
sahanlahti
sahanlahti resort terassi
sahanlahti resort sauna
sahanlahti puusauna
sahanlahti resort aamiainen

Karjalanpiirakkapaja Okkolan lomamökeillä

Saimaan roadtripin toisena päivänä lähdimme aamiaisen jälkeen ajamaan kohti Okkolan lomamökkejä puolen tunnin ajomatkan päässä Sahanlahdelta. Okkolan lomamökit tarjoaa myös majoitusvaihtoehtoja, mutta me piipahdimme tällä kertaa vain lounaalle ja emäntä Paulan karjalanpiirakkapajaan.

Piirakkapaja oli ikimuistoinen elämys ja varmasti olisi sitä vieläkin enemmän kansainvälisille turisteille. Paula on savolaiseen tapaan ihanan positiivinen tyyppi, jonka vanhassa tupakeittiössä pääsimme opettelemaan karjalanpiirakan tekemisen taikoja. Paulan piirakkapaja on palkittu vuonna 2019 Hungry for Finland –ruokamatkailukilpailussa vuoden ruokamatkailutekona.

Piirakkapajan voit varata tästä.

Meidän karjalanpiirakoista tuli niin herkullisia, että söin ensinnäkin heti neljä (aamiaisella meni jo kaksi Sahanlahdessa), enkä tiedä maistuuko mikään karjalanpiirakka tämän jälkeen enää tarpeeksi hyvältä. Mietin, että saisinkohan kotona tehtyä Paulan opeilla yhtä hyviä karjalanpiirakoita? Tosin ehkä osa taikaa on vanha tupakeittiö ja sen kiviuuni.

Okkolan lomamökit omaavat Sustainable Travel Finland -merkin, josta kerroin lisää ylempänä.

emännän piirakkapaja okkola
piirakkapaja okkolan lomamökit
paula emännän piirakkapaja
okkolan lomamökit

Järvisydämen Metsäsviitit – toisen yön majoitus kylpylähotellissa

Järvisydän on varmasti monelle tuttu heti jo nimeltään, itselleni tämä oli kuitenkin ensimmäinen vierailu vaikka paikka oli somen välityksellä tullutkin jo jokseenkin tutuksi. Järvisydän on luontohotelli ja kylpylä, joka levittyy päärakennuksen lisäksi nykyään hyvinkin suurelle alueelle täynnä erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Myös Järvisydän kuuluu Sustainable Travel Finland -merkin vastuullisiin majoitusvaihtoehtoihin.

Järvisydän on kaikenkaikkiaan todella kiva kohde, mutta osittain myös hieman hämmentävä, koska siellä on kaikkea kaikille. Tarjolla on sellaista hyvin keskinkertaista majoitusta, mutta myös uniikkia ja upeaa luksusta. Palvelu oli kuitenkin lähempänä tuota keskinkertaista, eikä taas kohtaa luksusmajoitusvaihtoehtojen kanssa.

Me majoituimme vastavalmistuneissa upeissa Metsäsviiteissä omassa rauhassa metsän reunalla. Metsäsviitit on melkein puolen kilometrin päässä päärakennuksesta mäen päällä mikä tarjoaa luonnonrauhaa, mutta sijainnin vuoksi esim aamiaiselle päärakennukseen tai kylpylään kuljimme autolla.

Tilasimme illallisen Metsäsviittiin välimatkan vuoksi ja olipa kiva yllätys, että huonepalvelu oli saatavilla myös näin vähän kauemmas – tuntui kuitenkin luksusmajoitukseen oudolta kun ruoat vaan jätettiin kylmälaukussa oven eteen ja ne sai itse lämmittää mikrossa (tosin välimatkan vuoksi ymmärrän, että tässä on varmasti logistisia haasteita). Peurafile ja alkukeitto sekä creme brulet oli joka tapauksessa herkullisia ja Metsäsviitti oli ihana paikka nauttia ateria porekylvyn jälkeen. Metsäsviitti on tunnelmallinen ja jokaisessa on pihalla oma poreallas, jossa mekin nautimme illalla lasilliset skumppaa ennen illallista. Nukuin täällä myös parhaat unet ehkä vuoteen. Vieressä olleet Panoramasviitit näytti myös upeilta!

Tällä kertaa reissullamme oli niin tiukka aikataulu, että emme ehtineet kunnolla nauttia Järvisydämen kylpylästä, joka on muuten Suomen ekologisin kylpylä, jossa aurinkoenergia toimii pääasiallisena energianlähteenä. Kaikki rakennusmateriaalit ovat luonnonläheisiä, kuten luonnonkiveä ja uppotukkeja. Kylpylän ulkoaltaissa käytetään Saimaan järvivettä. Kylpylä on tunnelmallinen ja siellä on pääaltaan lisäksi tarjolla useamman erilaisen saunan koostama saunamaailma. Kylpylässä voi nauttia myös snäksejä ja juomia. Tänne on ehdottomasti palattava vielä toisella kertaa ja testata yöpymistä panoramasviitissä!

Järvisydämestä tehdään myös norpparisteilyjä, mutta meidän kohdalle sattui todella huono sää joten norpat jäi tällä kertaa näkemättä. Yleisesti toukokuu on erinomainen aika nähdä norppia.

Järvisydämessä koira saa majoittua muutamissa huoneissa ja Metsäsviiteistä yksi oli varattu mahdollisia karvakuonoja varten. Muun ohjelman ajan koira oli Metsäsviitissä ja vaikutti viihtyvän siellä oikein hyvin. Koira oli mukavasti huomioitu herkuilla ja omalla pedillä.

järvisydän metsäsviitti poreallas
järvisydän metsäsviitti
järvisydän metsäsviitti kokemus
metsäsviitti arvostelu
järvisydän metsäsviitti koira
järvisydän kylpylä

Kulttuurielämyksiä & hyvää viiniä Punkaharjulla

Aamiaisen jälkeen kirjauduimme ulos ja ajoimme hyvin mutkaista tietä kohti tunnettua Saimi Hoyerin Hotelli Punkaharjua. Punkaharju on myöskin vastuullinen majoitusvalinta ja sitoutunut noudattamaan Visit Finlandin Kestävän matkailun periaatteita. Kärkiteemoina toimii paikallisuus, lähiruoka, luonto ja alueen kulttuuriperinnön vaaliminen. Huonekaluhankinnoista osa on hankittu huuto- ja antiikkikaupoista.

Hotelli Punkaharjusta ensimmäinen fiilis oli erinomainen palvelu, jota saatiin ensimmäisestä hetkestä lähtien kun jouduimme hieman säätämään ohjelmaa ja viemään koira välissä Savonlinnaan eläinlääkäriin korvatulehduksen takia. Suuri kiitos ja shoutout Eläinklinikka Norpalle, josta saimme ajan ihan viime hetkellä ja jossa palvelu oli unohtumattoman hyvää.

Söimme nopean lounaan Ravintola Punkaharjulla ennen eläinlääkärireissua ja todettiin molemmat, että oli elämämme ehdottomasti herkullisin kalalounas koskaan – haukiwallenbergia perunamuusilla. Illallistimme samassa ravintolassa ja en voi kuin suositella ravintolaa kaikille laadukasta lähiruokaa arvostaville kulinaristeille siellä ruudun toisella puolen. Illallisen annokset oli pieniä, mutta silti yllättävän täyttäviä.

Me majoituimme Hotelli Punkaharjun Keisarinnan Huvilassa päärakennuksen lähistöllä, joka on upean vanha tyylikäs rakennus täynnä mielenkiintoisia tarinoita matkailijoista vuosisatojen varrella. Koira oli tervetullut tänne ja muutenkin Hotelli Punkaharjulla myös ravintolaan, jossa tarjottiin karvaystävälle myös petiä ja luuta purtavaksi.

Illallisen jälkeen hyppäsin vielä porealtaaseen ihastelemaan auringon laskua.

Unohtumattomin kokemus Hotelli Punkaharjulla oli aamiaisen laulava aamiaistarjoilija – nämä on niitä pieniä ikimuistoisia elämyksiä, joista kerrotaan tarinoita eteenpäin. Koiranikin lumoutui tarjoilijan laulusta ja itselleni tuli tippa linssiin kun katselin samalla koivujen havinaa ja aamuauringon säteitä Saimaan järvessä.

Keskemmällä kesää Hotelli Punkaharju tarjoaa monenlaisia tapahtumia ja esiintyjiä.

hotelli punkaharju
hotelli punkaharju keisarinnan huvila
hotelli punkaharju saimaa
hotelli punkaharju ravintola
hotelli punkaharju illallinen
saimi hoyer

Wine in the Woods Hotelli Punkaharjulla

Yksi koko reissun unohtumattomampia kokemuksia oli Wine in the Woods, eli kahden tunnin mittainen aistimatka, joka alkoi metsäkävelyllä ja meditaatiohetkellä. Koirani matkapahoinvoinnin vuoksi muutimme reittiä hieman, mutta saimme silti nauttia upeista maisemista. Keskityimme kaikkiin aisteihin ja pysähdyimme metsän reunaan Saimaan rannalle hetkeksi hengittämään ja meditoimaan joogamattojen päällä – totesimme molemmat, että miten pieni hetki hiljaa paikallaan luonnossa voikin rentouttaa niin paljon?!

Kävelyn päätteeksi vastassa oli Hotelli Punkaharjun sommelier viineineen ja herkkuineen kallioilla aivan rannan tuntumassa. Maistelimme noin viittä eri viiniä paikallisilla pienillä maistiaisherkuilla sammaleella istuen. Monesti parhaat elämykset on juuri tällaisia, lopulta hyvin yksinkertaisia. Lähestyvä sadekuuro teki tunnelmasta aivan erityisen, vaikka olimmekin kovasti toivoneet aurinkoista hetkeä. Viimeiset viinit tuli maisteltua sateen ropistessa viereisen laavun suojassa.

Wine in the Woodsin voi varata Hotelli Punkaharjun sivuilta.

wine in the woods
hotelli punkaharju wine in the woods
wine in the woods hotelli punkaharju

Koskettava Sodan ja Rauhan keskus Muisti Mikkelissä

Hyvin nukutun yön ja erinomaisen aamiaisen jälkeen matkamme jatkui kohti Helsinkiä, mutta matkan varrella pysähdyimme ensin Mikkelissä Sodan ja Rauhan keskus Muistissa. Olen vähän sellainen tyyppi, jonka mielestä museot on usein tylsiä ja jos ollaan rehellisiä niin mietin aluksi, että tämä olisi matkan tylsin osuus – voi kuinka väärässä olinkaan.

Sodan ja Rauhan keskus Muisti on interaktiivinen tiedekeskus ihmisestä ja Suomesta sodassa. Näyttely nostaa esiin naisten, lasten ja miesten tarinat talvi- , jatko- ja Lapin sodissa, erityisesti suomalaisten ja Suomen näkökulmasta, eurooppalaisessa ja maailmanlaajuisessa kontekstissa. Näyttelyssä on hyödynnetty mm. VR-laseja ja muuta teknologiaa, jonka vuoksi kokemus on hyvin interaktiivinen ja sitä kautta vieläkin koskettavampi.

Etenkin juuri tässä maailman ajassa kun sota tuntuu olevan vähän entistä lähempänä, tuntui kokemus vielä tärkeämmältä ja osittain myös ahdistavalta. Suosittelen täällä käymistä kuitenkin ihan jokaiselle.

sodan ja rauhan keskus muisti

Villiyrttiretki ja lounas Tertin kartanossa

Ennen kotiinpaluuta pysähdyimme lounaalla upeassa Tertin kartanossa, jossa voi myös majoittua ja koirat on tännekin tervetulleita. Tertin kartanosta olin kuullut etukäteen paljon hyvää, enkä ihmettele. Kartano on hulppea ja historiallinen ja sen sisustus tekee vaikutuksen. Nautimme erittäin hulppeasta lounasbuffetista ennen lähtöä kohti Helsinkiä.

Tertin kartanossa pääsimme myös pienelle villiyrttiretkelle ihanan oppaan kanssa, jossa pääsimme maistelemaan mm. kuusenkerkkämajoneesia ja opimme jauhamaan nokkosista maustetta kotiruokiin. Villiyrttiretken voi varata täältä.

tertin kartano
villiyrttiretki tertin kartano
tertin kartano villiyrttiretki
tertin kartano koira
tertin kartano lounas

Fiilikset ensimmäisesta Saimaan roadtripistä

Reissu oli kaikin puolin onnistunut, vaikka sää ei hetkittäin suosinutkaan. Olen matkustanut aivan liian vähän meidän kauniissa kotimaassa sillä menneinä vuosina kaukomaat on aina vieneet voiton. Molemmissa on tietenkin puolensa, mutta olipa ihanaa päästä näkemään uusia paikkoja Suomessa. Saimaan alue on itselleni entuudestaan vieras ja nyt haluan varmasti lähteä tänne vielä uudelleen – kokea paremmalla ajalla Järvisydämen kylpylä, majoittua ehkä myös Kuru Resortissa, nähdä norppia ja tutustua myös Savonlinnaan paremmalla ajalla. Siispä ensi kertaan!

Oli myös hauska voida reissata koiran kanssa kunnolla ensimmäistä kertaa ja mikä ilo oli huomata, että Sydney on näinkin hyvä reissukaveri! Kotimaan seikkailuja siispä ehdottomasti lisää!

Kiitos Visit Saimaa sujuvasta yhteistyöstä ja erinomaisesta matkaohjelmasta! Ja kiitos naapurin Katjalle hyvästä seurasta ja erinomaisesta reissuhetkien taltioimisesta ja tietysti kuskina toimimisesta!

Veera Bianca

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

6 Comments

 1. Vastaa

  Marja

  22 kesäkuun, 2022

  Onpa hyvä ja korkealaatuinen postaus. En ole edes suunnitellut reissua tuolle suunnalle, mutta tämän luettua iski kyllä pieni matkakuume:)

  • Vastaa

   Veera Bianca

   24 kesäkuun, 2022

   Voi kiitos, kiva kuulla! 🙂

 2. Vastaa

  Venla

  22 kesäkuun, 2022

  Olipa tosi kattava postaus. Alueella asuvana ja kaikissa paikoissa käyneenä allekirjoitan kommenttisi täysin. Saimaa on niin huippu alue ja nähtävää riittää vaikka kahdeksi viikoksi!

  • Vastaa

   Veera Bianca

   24 kesäkuun, 2022

   Kiitos, kiva kuulla! 🙂 Ja jäi vielä paljon nähtävää ja koettavaa ensi kertaan!

 3. Vastaa

  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  23 kesäkuun, 2022

  Me ollaan matkustettu kotimaassakin varsin paljon, mutta Järvisydän on kokematta. Siellä tosiaan olisi hauskaa joskus päästä käymään. Myös Hotelli Punkaharju olisi hauska joskus testata.

  • Vastaa

   Veera Bianca

   24 kesäkuun, 2022

   Järvisydän oli kyllä kiva kokemus, vaikka muutama juttu häiritsikin, mutta menisin ehdottomasti uudelleen! 🙂

Leave a comment

Related Posts