Somekonsultti ja matkabloggaaja: näin tienasin 2017

6 joulukuun, 2017

Vuosi 2017 alkaa lähestyä loppuaan ja on taas aika raportoida vuodestani yrittäjänä. Viime vuoden postaus oli sen verran suosittu, että alkuperäinen tarkoitukseni oli kirjoittaa kuukausittain raportti siitä mitä teen milloinkin työkseni ja miten paljon rahaa ansaitsen – 2017 on kuitenkin juossut ohitseni niin kovaa vauhtia, että meni hetki huomata että ollaan jo joulukuussa. Hupsis hei.

Mennään kuitenkin asiaan; mitä ihmettä siis tein elääkseni vuonna 2017 ja miten paljon rahaa ansaitsin? 

Lue myös: Näin ansaitsen rahaa Instagramista

Hotellissa hoitamassa asiakkaiden Instagram-päivityksiä ennen konferenssia (ps. en ole alasti, haha).

1.Sosiaalisen median konsultti: 42 700 €

Sosiaalisen median konsultointiin liittyvistä projekteista on tullut olennaisin osa elantoani ja haluankin ensi vuonna olla tässä hommassa vielä tuplasti tätä vuotta parempi ja jatkaa ammattitaitoni kehittämistä. Minulla on yleensä 1-3 kuukausittaista asiakasta, joiden sosiaalisen median kanavia hoidan ottamalla valokuvat, tuottamalla sisällön ja raportoimalla kuukausittain onnistumisista.

Lisäksi somekonsultin työhön liittyy paljon vaikuttajamarkkinointikampanjoiden suunnittelua ja esimerkiksi sopivien Instagram-vaikuttajien etsimistä asiakkaiden kampanjoihin.

Lue myös: Somekonsultti ja bloggaaja: tällainen on tavallinen työpäiväni

IMG_0159.jpg

Töitä aamukahvin äärellä hotellissa Ho Chi Minh Cityssä, jossa olin mediavieraana matkamessuilla

2. Matkabloggaaminen: 20 500 €

Oikeastaan kaikki tekemäni työ juontaa juurensa tavalla tai toisella tänne blogiin ja blogiin toivon voivani panostaa vielä huomattavasti enemmän ensi vuonna ja matkailuaiheiden lisäksi sekaan tulee enemmän hyvinvointia ja yrittäjyyttä. Tänä vuonna matkablogi on vienytkin 17 ulkomaanmatkalle, joista osa on ns. pressimatkoja jolloin matkakohde on hoitanut kaikki matkakustannukset mutta ei maksa erillistä palkkiota tuotetusta sisällöstä. Osa matkoista on tarkemmin räätälöityjä kampanjoita, joista matkakohde maksaa tuotetusta sisällöstä palkkion. Monesti jälkimmäisissä olen tehnyt esimerkiksi Instagram takeoverin matkan ajaksi matkakohteen omalle tilille.

Suurin osa tämän matkablogin tuloista tulee suoraan matkoista, mutta lisäksi mukaan mahtuu muunkinlaisia yhteistöitä, esimerkiksi sponsoroituja postauksia liittyen brändeihin jotka sopivat blogiini.

IMG_0339-2.jpg

Hotellin uima-altaalla sähköpostien äärellä hotellissa Vietnamissa

3. PR: 21 100 €

Matkailualan sisällä PR- ja markkinointi on ominta osaamistani. Pari vuotta CreateTripsin PR-päällikkönä on jättänt jälkeensä sopivan ammattitaidon ja tänä vuonna minulla on ollut asiakkaana esimerkiksi yksi iso lentoyhiö, joita autan Suomen PR:ssä. Olen kirjoittanut esimerkiksi lehdistötiedotteita ja hoitanut bloggaajayhteistöitä. Välillä soitellut medialle ja toisinaan osallistunut tapahtumiin.

PR on toki sellainen ala joka on jollain tavalla osa ihan kaikkea tekemistä kun pyöritään mediakentällä.

Pressimatkalla New Yorkissa alkuvuodesta

4. Artikkeleiden kirjoittaminen: 1 800 €

Tänä vuonna artikkeleiden kirjoittaminen on jäänyt huomattavasti markkinointitöitä vähemmälle, vaikka se on aiemmin saattanut olla olennaisin osa tulojani. Vaikka rakastan kirjoittamista, olen huomannut rakastavani sitä kaikista eniten täällä blogissa ja kirjoittaessani useammalle taholle, ei luovuteeni enää riitä tänne – näin olenkin tietoisesti vähentänyt kirjoitushommia ja ohjannut niitä muiden freelance-kollegoideni suuntaan.

Muutama artikkeli mahtuu kuitenkin aina vuoteen ja hyvä niin. Tänä vuonna olen kirjoittanut englanninkielisiä artikkeleita suomalaiselle yliopistolle.

P5111112.jpg

Aamukahvilla Sydneyn Manly Beachillä keväällä

5. Tapahtumatuotanto: 4 100 €

Tapahtumatuotannossa monesti omaksi työkseni jää sosiaalisen median hoitaminen, markkinointi ja välillä juontaminen. Restonomikoulutukseni pohjalta olen ainakin jollain tasolla myös tapahtumatuotannon ammattilainen ja toivonkin tämän puolen työtehtäviä ensi vuodelle vähän entistä enemmän!

Olennaisin tapahtuma jonka järjestelyissä olen tänä ja ensi vuonnakin mukana on Nordic Bloggers’ Experience.  Suurin osa tapahtumista on asikkaiden PR-tapahtumia joihin kutsutaan bloggaajia.

Toinen kotini Helsingissä; Roasberg-kahvila

6. Koulutukset ja puhumiskeikat: 2 700 €

Haluaisin tehdä enemmän puhumiskeikkoja, mutta olen viettänyt niin suuren osan tästä vuodesta reissussa että muutamat tilaisuudet ovat sen vuoksi peruuntuneet. Eniten nautin motivoivista luennoista matkailualan tuleville ammattilaisille, mutta lisäksi koulutan esimerkiksi hotellien henkilökuntaa ja markkinointijohtoa sosiaalisen median hyödyntämisessä.

Puhuminen ja esiintyminen on itselleni luontevaa ja mieluisaa ja jotain sellaista missä haluan olla joka vuosi parempi! Tällä hetkellä luenkin kirjaa “Talk like Ted”, josta olen saanut jo hyviä vinkkejä tuleviin keikkoihin. Tammikuussa olen ainakin Optometriäpäivillä puhumassa menestyksekkäästä somevaikuttajien kanssa työskentelystä.

PB160126.jpg

Kahvilassa Floridassa otamassa kuvia blogipostausta varten

Siinäpä se pähkinänkuoressa. Vuoden kokonaistulot (ilman ALV ) nousivat siis tänä vuonna 92, 900 euroon.

Huom! Summasta ei ole tehty mitään vähennyksiä, eli yrittäjänähän maksan itse verot ja eläkekulut!

Näin Suomen satavuotispäivänä en voi todeta kuin olevani kiitollinen siitä, että olen syntynyt maahan joka on mahdollistanut tämän kaiken. Mahdollistanut hyvän koulutuksen, terveydenhuollon ja turvan. Kiitos Suomi siitä, että yrittämisessä onnistuminen on tässä maassa tehty mahdolliseksi ihan meistä jokaiselle lähtökohdista huolimatta. 

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Kuulostaa mielenkiintoiselta. Tyttäreni on myös haaveillut alasta yrittäjänä sekä konsultoinnin parissa. Vielä hänellä on opiskelut kesken täällä Helsingissä. Hienoa, että sosiaalinen media on luonut uuden väylän nuorille yritäjille.

Kiitos Veera tästä. Olen mahdollisesti hyppäämässä monialaiseksi yrittäjäksi vuosien palkatyöläisenä olon jälkeen, ja jännittäähän se. Tämä toi taas toivoa ja antoi voimaa ♡

Hienoa, onnea yrittäjyyteen! Olet valinnut oikean tien! <3

Heippa Veera,
Tosi rohkea postaus! Kiitos kun uskalsit avata “henkilökohtaisia” asioita!👏🏼

XX
Carolyn
Rougealevreschic.blogspot.fi

Hei Carolyn, kiitos paljon! 🙂

Moi Veera. Todella kiva että avaat sun businessta julkisesti. Meitä, juuri digital nomadeiksi ja bloggaajiksi alkaneina yrittäjinä kiinnostaisi paljonko teet / olet tehnyt myyntiä eli ottanut itse yhteyttä asiakkaisiin? Miten ovat reagoineet?

Moikka Toni! En ole oikein koskaan ymmärtänyt mikä tekee euroista niin suuria salaisuuksia, joten why not. Ja onnea diginomadiksi ryhtymisestä, etenkin Aasiassa tai muualla on kiva lähteä yrittäjäksi läppärin välityksellä kun menot saa pidettyä niin minimissä! 🙂

Tällä hetkellä en tee itse ollenkaan myyntiä, vaan asiakkaat tulevat yleensä verkostojen kautta. Mulle tärkein käyntikortti on bloggaaminen ja alan tapahtumineen osallistuminen ja niissä networkkaaminen. Helpoin on aina lähestyä kun on jo joku kontakti olemassa asiakkaan suuntaan!

Muutoin riippuu toki mielestäni ihan siitä minkäalaisia palveluja myytte ja kenelle?

En minäkään ymmärrä salailua… tai no kyllä oikeastaan tiedän syyn Suomessa.

Arvelinkin että sun ei ehkä tarvitse tehdä varsinaisesti myyntiä, koska olet ollut alalla (ilmeisesti jo ennen bloggausta) pitkään ja sitä kautta yhteistyötä varmasti tulee hyvin. Kuten myös SoMe ja bloginäkyvyyden kautta.

Pitänee tehdä houkutteleva paketti brandeille ja kokeilla miten reagoivat 🙂

Niin siis, nämä oli ilmeisesti laskutettuja summia. Laskutushan ei suinkaan ole sama kuin tulot, joten yhdyn Ritva-Liisan kommenttiin, että kiinnostavampaa olisi ehkä tulos.

Kyllä, tämä on kokonaisansainta ilman ALVia. En ole vielä vähentänyt veroja tai tai työeläkettä! 🙂

Mielenkiintoinen postaus. Nyt jos joku (nuori) ajattelee että yrittäjänä tuenaa näppärästi, pitää muistaa muutamia faktoja. Yrittäjä maksaa itse lomansa ja lomarahansa ( ehkä Veeran tapauksessa reissut käyvät osin lomasta), eläkemaksunsa täysimääräisenä ( jos haluaa järkevästi katsos tulevaisuuteen), Kelamaksunsa jne, ja kantaa riskin esim sairastumisista. Me palkkatyöläiset saamme tarvittaessa palkallista sairaslomaa- riippuen työsuhteen kestosta, itse esim 2 kk täydellä palkalla mutta onneksi en ole joutunut juuri sairastamaan. Työterveyshuolto on monella laaja ja maksuton.
Niinpä suht hyvä peruslaskukaava on että yrittäjän on tienattava kaksinkertaisesti palkkasuhteessa verraten että ansiotaso on suunnalleen sama.
Olisi mielenkiintoista, Veera, jos julkaiset uuden vuoden puolella todellisen tuloksen vähennysten jälkeen ja sen paljonko on keskimääräinen nettotulo kuussa ollut. Se antaa realismia enemmän kaikille yrittäjyyttä tavalla tai toisella harkitseville.
Hyvää jatkoa urallesi- blogin seuranta jatkuu😊. Tärkeintä on aina se että voi tehdä sitä mikä kiinnostaa👍

Erittäin hyviä pointteja! Lisäsin postaukseen vielä pienen disclaimerin, että tuosta lähtee vielä verot ja eläkemaksut!

Yrittämistä silti mielestäni ennemmin pelotellaan liikaa nuorille, meillä ainakin opiskeluaikaina annettiin oikeastaan se kuva että yrittäminen ei kannata, koska se johtaa yleensä epäonnistumiseen.

Katsotaan josko saisin tilinpäätöksen jälkeen tehtyä vielä uuden postauksen aiheesta! 🙂

Ja kiitos!

Hei,

Todella kiinnostava postaus aiheesta, josta yleensä ei ihmiset tiedä mitään. Tämä antaa tottakai sisällöntuottajille motivaatiota, mutta täytyy myös muistaa, että se vaatii toodella paljon työtä, jotta pääsee sinun kaltaiseen tilanteeseen.

Ps. “Lue myös: Näin ansaisen rahaa Instagramista” Pieni typo “asaisen” –> “ansaitsen” 😉

Hei Sami!

Kiva että postaus oli mielenkiintoinen! 🙂 Mielelläni puhun näistä asioista avoimesti täällä, jospa joku inspiroituisi ja rohkaistuisi itsekin yrittäjyyden tielle!

Ja kiitos huomiosta, olen typojen mestari haha – nyt korjattu!

ADD A COMMENT