Lentoyhtiökokemus: SWISS

2 syyskuun, 2018

*Matkan tarjosi Switzerland Tourism

Viime viikolla matkasin takaisin Sveitsin Zürichistä Helsinkiin poikkeuksellisesti Tukholman kautta SWISSin siivin. SWISS ei valitettavasti lennä Helsingistä, mutta on siitä huolimatta muutamilla reiteillä sopiva vaihtoehto.

Swiss, eli Swiss International Airlines on Sveitsin suurin, vuonna 2002 perustettu lentoyhtiö. SWISS liikennöi laajalti Euroopassa, mutta myös Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa sekä Aasiassa yhteensä n. 70 kohteeseen. SWISS kuuluu Star Alliance -lentoyhtiöallianssiin.

Lentokokemuksen minulle tarjosi Switzerland Tourism, jonka kanssa olimme noin viikon matkalla Sveitsin Genevessä, Luzernissa ja Engelbergissä.

Lue myös: Zermatt – pala kauneinta Sveitsiä

Lue myös: Photo diary: Nature wants you back

swiss zurich

SWISS – ympäristöystävällisempi Bombardier CS300

Ensimmäisenä positiivisena yllätyksenä oli, että lento Zürichistä Tukholmaan taittui uudella Bombardier Cs300:lla, jonka kyydissä en ollut koskaan aiemmin matkustanut.

Lentokoneen valmistajista Bombardier on tällä hetkellä erityisen omistautunut ympäristöystävällisempien koneiden valmistaja. Uusi Bombardier CS300 suunnittelussa on ollut mukana erillinen Eco-Design -tiimi, jossa on huomioitu ympäristö koneen teknisten ominaisuuksien lisäksi myös matkustamon puolella. Toki tämäkään ei vielä tarkoita, että lentäminen olisi toistaiseksi millään tavalla ympäristöystävällistä, mutta ala liikkuu jatkuvasti oikeaan suuntaan vaikka ilmailuliikenne itsessään kasvaakin. Bombardier CS300 täsmää täysin ICAO:n (International Civil Aviation Organisation) asettamiin uusiin ilmastovaatimuksiin.

Matkustusmukavuudeltaan SWISSin Bombardier CS300 oli erittäin positiivinen kokemus. Matkustin itse businessluokassa, mutta penkit ovat samanlaiset koko koneessa. Bomardierin C-sarjan koneissa on aavistuksen tavallista enemmän tilaa niin polville kuin takapuolellekin. Lisäksi plussana että käsimatkatavarahyllyillä oli hieman odotettua enemmän tilaa, jonka ansiosta koneen boordaaminen sujui nopeasti. Luulin itseasiassa hetken istahtaneeni A320 -koneen kyytiin, kunnes pistin ensimmäisenä merkille hieman isommat ikkunat ja 2-3-penkkiasetelman.

Tämän yhden lentokokemuksen jälkeen konemallista ei jäänyt mitään negatiivista sanottavaa.

Bombardierin lisäksi SWISSin laivastoon kuuluu useampi Airbus-malli, Boeing 777-300 ja Bombardierin CS100.

swiss wingview
P8230496.jpg
swiss lentoyhtiöarvostelu
swiss bombardier cs300

Tarjoilu ja palvelu businessluokassa

Kuten alussa mainitsin, matkustin itse businessluokassa mutta ystäväni sattui olemaan saman lennon economyluokassa joten sain kuulla tarjoilukokemukset myös koneen perältä, joista voit lukea tarkemmin alempana olevassa kappaleessa ‘tarjoilu ja palvelu economyluokassa’.

Istuin itse businessluokan paikalla 1A 2-paikkaisella rivillä, joten viereinen paikkani oli jätetty tyhjäksi matkustusmukavuuden lisäämiseksi. 3-rivisellä paikalla keskipaikka jätetään aina tyhjäksi businessluokassa. Lisäksi kiinnitin erityisesti huomiota siihen, että economya ja businessta ei erotettu koneessa verholla missään vaiheessa, vaan viimeiseen businessluokan penkkiin laitettiin pieni merkki josta näki mistä economyluokka alkaa.

Palvelu businessluokassa ei ollut erityistä, mutta kaikki kuitenkin toimi juuri kuten pitääkin. Omalle kohdalleni sattui tosin vähän vähemmän hymyilevä lentoemäntä, mutta muuten matkustajahenkilökunta vaikutti tavallisen ystävälliseltä.

SWISSin businessluokassa Euroopan lennoilla tarjoillaan aina ateria hieman nousun jälkeen. Nousu tosin kesti melko pitkään sillä matka yläilmoihin oli pilvien vuoksi harvinaisen töyssyinen.

Sveitsiläisen maailman herkullisimman juuston mättäminen sai jatkua vielä yläilmoissa. Tarjolla oli kuivattua naudanlihaa kasviksilla ja raastetulla juustolla, jonka kylkeen sai tietenkin vielä lisää juustoa. Koneessa on myös tarjolla sveitsiläisiä viinejä, mutta enpä nyt tietenkään muista mitä valkoviiniä omassa kupissani oli, but it was good.

Illallisen jälkeen tarjolla oli vielä jälkiruoan kanssa kahvia tai teetä – itsehän raahaan aina lentokoneissa omat teepussit mukanani ja pyydän vain kiehuvaa vettä, sitruunan kanssa jos mahdollista.

Ennen laskeutumista kaikille tarjoiltiin vielä pieni pala sveitsiläistä suklaata.

swiss ruokatarjoilu euroopan lennolla
swiss ruokatarjoilu
swiss tarjoilu

Tarjoilu ja palvelu economyluokassa

Tarkoitukseni oli alunperin lentää menomatka SWISSillä economyssä ja paluumatka busineksessa, jotta molemmat luokat olisi luontevampi arvioida täällä blogissa. Menomatka taittui kuitenkin parhaiten Finnairin suoralla lennolla Geneveen, joten saan kokea SWISSin economyluokan todennäköisesti syksymmällä. Kuten ylemmässä kappaleessa ‘tarjoilu ja palvelu economyluokassa’ kuitenkin mainitsin, sattui ystäväni lentämään samalla lennolla koneen perässä.

Economyluokassa tarjoillaan myös lyhyillä lennoilla pieni välipala, joka oli tällä kertaa pieni suolainen leivos kahvin tai teen kanssa. Viini- ja oluttarjoilu kuuluu SWISSillä myös economyluokassa lipun hintaan yli tunnin mittaisilla lennoilla, poikkeuksena Economy Light -lippuluokan lyhyet lennot Geneveen tai Genevestä.

Bombardier CS300 -konemmallissa economyn penkit eivät eroa mitenkään businessluokan penkeistä.

Ennen laskeutumista kaikille tarjoiltiin pieni pala sveitsiläistä suklaata.

swiss international airlines 2
swiss

Uusi SWISS Business Lounge Zürichin lentokentällä

Paluumatkalla yritin ehtiä lentokentälle ajoissa, jotta voisin testata vasta uudistettua SWISS Business Loungea A-porttien alueella Zürichin lentoasemalla. Zürichissä asunut ystävä ehti kuitenkin sopivasti kanssani skumpalle lentokentälle, joten lopulta aikaa loungelle ei jäänyt gin tonicia pidempää, joka on siis tietenkin juuri sopivasti.

Lounge löytyy heti turvatarkastuksen jälkeen parin minuutin kävelymatkan päästä oikealta. Uusittu lounge on todella moderni ja pääset sisään vilauttamalla boarding passin koodia automaattiportille. Muutenkin kiinnitin loungessa ensimmäisenä huomiota kaiken automatisointiin – vessassakaan ei tarvitse kosketella oven kahvoja, sillä kaikki liikkuu automaattisesti auki ja kiinni.

Uusittu SWISS Business Lounge on jaettu kolmeen kerrokseen. Sisääntuloaulassa itsessään on pienempi istuma-alue, toisessa kerroksessa on suurin istuma-alue ja työskentelyyn sekä ruokailuun sopivia paikkoja. Ruoka- ja juomatarjoilu löytyy myös tästä kerroksesta. Ylimmästä kerroksesta löytyy hiljainen työskentelytila, mikä on varsin tervetullut lentokentän loungeen sillä itse ainakin kaipaan välillä rauhallista työtilaa pidemmällä layoverilla.

Olen kuullut muutamalta tutulta loungen olevan usein ruuhkainen. Itse lensin myöhemmin iltapäivällä ja vaikka loungessa oli paljon ihmisiä löysi sieltä vielä helposti itselleen istumapaikan.

Tyyliltään lounge on kaiken moderniudensa lisäksi mielenkiintoinen, sillä tarkkaavainen matkustaja huomaa katon muistuttavan enempi perinteistä sveitsiläistä chalettia.

Ruokatarjoilu näytti hyvältä, mutta itse en ollut nälkäinen saapuessani loungeen. Mustavalkoisten laattalattioiden päällä seisoskelee burgeriständi, pastapiste ja lajitelma herkullisia juustoja. Tarjolla on sveitsiläisiä viinejä ja cocktaileja voi valmistaa itse. Jälkiruoaksi löytyi lisäksi jäätelöallas. Loungen ruokavalikoima oli mielestäni keskivertoa selkeästi parempi. Tosin truth to be told, kasvissyöjä ja etenkin vegaani saattaa jäädä kaipaamaan hieman enemmän vaihtoehtoja.

Yhteenveto kokemuksestani Swiss International Airlinesin siivillä

  • Reitti: Zürich-Tukholma
  • Konemalli: Bombardier CS300
  • Istumapaikka: 1A
  • Matkustusluokka: Business
  • Matka-aika: n. 2h 20 min

Ensimmäinen lentoni SWISSin siivin oli positiivinen kokemus, jota osasin sveitsiläiset standardit tuntien odottaa. Matkustumukavuus koneessa oli erinomainen, ruoka hyvää ja palvelu sopivan laadukasta vaikka se olisi toki voinut olla huomattavasti hymyilevämpää.

Kuten alussa mainitsin, kuuluu SWISS Star Allianceen eikä se lennä ainakaan toistaiseksi Helsingistä. Kuulun itse Finnair Plus -kanta-asiakkaaksi ja lennän siksi enimmäkseen oneworld-allianssin lennoilla. Tulen kuitenkin palaamaan Sveitsiin todennäköisesti syksyllä vielä uudelleen yhteistyössä Switzerland Tourismin kanssa jolloin saatan lentää SWISSin siivin Tukholman kautta uudelleen. Toivottavasti pääsisin myös joskus matkustamaan Swiss International Airlinesin kaukolennoilla, joista olen kuullut paljonkin positiivista palautetta.

Sveitsiläinen täsmällisyys toimii myös SWISSin lennoissa, jotka ovat useimmiten hyvin aikataulussa.

Saa nähdä alkaako SWISS joskus lentämään suoria lentoja myös Helsingistä. Ainakin viime talvena SWISSin siivet käväisivät Rovaniemellä.

swiss lentoyhtiö
bombardier cs300 cabin

Blogista löytyy muitankin lentoyhtiöarvosteluja menneiltä matkoilta. Opiskelin vuonna 2013 Hongkongissa Airport Managementtia ja vietin muutaman vuoden töissä lentokentällä, joten kiinnostus ilmailuun on ollut blogissa mukana jo useampia vuosia. Arvosteluissa ei mennä supertarkkoihin yksityiskohtiin, mutta niistä saa toivottavasti hyvän yleiskuvan eri lentoyhtiöistä ja niiden konemalleista:

Onko teillä kokemuksia Swiss International Airlinesta?

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Moikka,

Olen miettinyt, että mikä on suhteesi lentämisen aiheuttamaan ilmastotaakkaan eli mietitkö sitä kuinka paljon säännöllinen lentäminen kuormittaa ympäristöä? Kysyn tätä siis aidosti hyvässä hengessä, koska olet kuitenkin monesti maininnut rakkaudestasi erilaisiin luontokohteisiin jne – joten on vaan hieman mietityttänyt tämä ristiriita näiden asioiden välillä. (Varsinkin nyt kun elämme maailmassa joka on aikamoisessa murrosvaiheessa ilmastoasioiden suhteen ja meidän kaikkien olisi herättävä näihin asioihin ennen kuin on liian myöhäistä.)

Olet ihana tyyppi ja tämä kommentti ei siis ole millään tapaa negatiivista haastamista vaan aidosti haluaisin vaan kuulla ajatuksiasi aiheesta.

Ei ollenkaan huonolta kuulosta kyllä ja ah, juustoja lennolla. <3 En oo itse lentänyt kyseisellä yhtiöllä, mutta eri lentoyhtiöiden kokemuksia on aina super mielenkiintoista lukea.

Sveitsi ja sveitsiläiset, mitäpä muutakaan voisi odottaa! 😀 Ja hei haluan kuulla sun uusista Sveitsi-suunnitelmista!

Haha just näin! 😀 Ja kerron lisää kun nähdään ensi viikolla! 😉

Hyvältä vaikuttaa! Itselleni testaamaton lentoyhtiö, mutta mielelläni maistelisin juustoja ja testaisin sveitsiläisiä viinejä. Mukava lukea, että myös economyssa sai ilmaisen välipalan ja juotavaa.

Jep nykyään niin harvoissa koneissa saa enää välipalaa ja juomaa economylennoilla, joten tällaiset pienet asiat tekevät paljon matkustusmukavuudelle! 🙂

Bombardier CS300 vaikuttaa kyllä mukiinmenevältä purkilta! Noi penkit muuten näyttää tosi kivoilta, ihanan mustavalkoista. 😀 Voisin lentää SWISS:llä pelkästään vaikka ton juuston takia. 😀

Oli kyllä melkonen purkki! Oli tosi siistin näköinen kone! Ja kyllä, juusto on aina pätevä syy ihan yksinään.

Eipä ole tullut tuon yhtiön koneilla lennettyä, joten on kiva lukea kokemuksia. Pienillä asioilla on kyllä suuri merkitys, kuten suklaalla ja hymyllä 🙂

Suklaa ja hymy goes a long way! Ja tällä varmaan harvempi lentänyt täältä kun ei kulje Helsingistä ainakaan toistaiseksi 🙂

Hyvältä vaikuttaa, niin kuin sveitsiläisiltä vain voi odottaa. Kalusto on ilmeisemmin aika uutta. Mutta missäs on samppanja 🙂

Näinhän se! 🙂 Samppanjaa tarjottiin yläilmoissa, mutta menin valkkarilinjalla itse!

ADD A COMMENT