Tartto – täydellinen viikonlopun lomakohde

19 heinäkuun, 2018

*Kaupallinen yhteistyö: Visit Tartu

Tartossa osataan nauttia elämästä. Kellään ei ole kiire minnekään ja ihmiset hymyilevät toisilleen kaduilla. En asuisi missään muualla, kertoo nuori etupenkillä istuva taksikuski yrittäessäni pysyä hereillä yölennon laskeuduttua Viron toisiksi suurimpaan kaupunkiin Tartoon.

Niin moni meistä tuntee jo Tallinnan, mutta Virolla on matkakohteena niin paljon enemmän tarjottavaa. Finnair lentää Norran liikennöimänä Helsingistä Tartoon kuudesti viikossa alle 50 minuutissa. Toki Tartoon voi matkustaa myös Tallinnasta edullisesti bussilla tai junalla.

Tartoa kutsutaan Viron kulttuuri- ja sivistyspääkaupungiksi, joka juontaa varmasti juurensa yliopistoon – vielä lukiossa harkitsin itsekin läheväni Tartoon opiskelemaan eläinlääkäriksi(!). Yliopistonsa ansiosta pieni kaupunki on nuorekas, kansainvälinen ja täynnä elämää. Kadut täyttyvät trendikkäistä kahviloista, ravintoloista ja baareista. Vanhankaupungin kivirakennukset tuovat katukuvaan charmia. Ja jos ihan rehellisiä ollaan, muistutti Tartto minua hieman synnyinkaupungistani Turusta.

Sadantuhannen asukkaan Tartto on pieni kaupunki suuren kaupungin eduilla. Kaikki on kätevästi kävelymatkan päässä, mutta parin korttelin sisään näytti mahtuvan jopa kolme kauppakeskusta. Hinnat pienessä kaupungissa ovat myös jonkin verran Tallinnaa halvemmat.

Koe ainakin nämä Tartossa

Pienen kokonsa ansiosta Tartto on erinomainen lomakohde viikonloppureissuun etenkin kesällä, sillä parissakin päivässä ehtii kokea paljon ja silti nauttia rentouttavasta lomasta. Tartossa on toki paljon enemmänkin koettavaa, mutta kerron teille mistä itse kaikista eniten nautin ja minkä uskon kiinnostavan myös teitä!

1. Suutelevat opiskelijat -veistos

Tarton sydän on kuvanveistäjä Mati Karminin luoma suutelevat opiskelijat -veistos kaupungintalon edessä raatihuoneen torilla. Veistos kuvastaa nuorekasta opiskelijakaupunkia ja sen suihkulähteelle kerääntyykin suurin osa turisteista napsimaan selfieitä. Veistoksen ympärille aukeaa tori, josta löytyy kuumana kesäpäivänä useampi terassi kylmää olutta kaipaavalla matkailijalle.

2. Vanhakaupunki

Vanhakaupunki muistuttaa hieman Porvoota ja hieman Tukholmaa. Sieltä löytyy pieniä putiikkeja, suloisia kahviloita ja kaunista arkkitehtuuria. Vanhakaupunki on myös lähellä jokea ja ostoskeskuksia ja moni hotelleista sijaitsee kivenheiton päässä.

Jos olet Tartossa heinäkuussa, kannattaa ajoittaa reissu Tartu hansapäevad -tapahtuman aikaan, jolloin kadut täyttyvät ihmisistä ja pienistä kojuista täynnä ostettavaa ja herkullista syötävää.

3. Karlovan taiteellinen kaupunginosa

Karlova on puutaloalue lähellä keskustaa, joka tunnetaan katutaiteesta ja siellä asuvista taiteilijoista. Tapasin Karlovassa suomalaisen miehen joka on jo vuosia kutsunut Tartoa kodikseen, joten istahdimme Karlovan ‘olohuoneeseen’, eli Barlovaan kahville. Oikeastaan kaikki paikalliset kenen kanssa puhuin, kertoivat rakastavansa Tartoa samoista syistä; se on rennompi kuin Tallinna, siellä on paljon taidetta ja ihmiset osaavat nauttia elämästä.

4. V Spa -kylpylä

Viro on tunnettu laadukkaista kylpylöistään ja Tartto ei ole siinä poikkeus. Aloitin matkan ensimmäisen aamun rentoutumalla V Spassa, joka altaan lisäksi tarjosi erilaisia saunoja, hoitoja ja ulkona olevan porealtaan. V Spassa saattaa kesälomaviikonloppuisin olla paljon lapsia, mutta arkiaamuna tunnelma oli tarpeeksi rauhallinen omaan makuuni.

5. Street art tour – Pseudo Tours

Kuten mainitsin yllä, Karlovan kaupunginosa on tunnettu katutaiteestaan. Katutaide onkin hyvä tapa tutustua Tarton kulttuuriin hieman pintaa syvemmältä. Vaikka et muuten olisi välttämättä kiinnostunut katutaiteesta, suosittelen lähtemään parin tunnin kävelykierrokselle Pseudo Toursin kanssa. Kierroksia järjestetään pyynnöstä ja hinta jakautuu porukan kesken. Katso lisää täältä. Lisätietoa ja varaukset täältä: [email protected]

6. Kasvitieteellinen puutarha

Tarton kasvitieteellinen puutarha on niin kaunis, että moni paikallinen kävelee sen läpi arkiaamuna työpaikalleen rentoutuakseen. Kasvitieteellinen puutarha on osaksi ulkona, mutta sisällä rakennuksessa on lisää trooppisempia kasveja. Rentouttava kävely puutarhan läpi ennen illallista oli täydellinen tapa kasvattaa ruokahalua.

7. Ylösalaisin talo

Tarton mahdollisesti hämmentävin nähtävyys on ylösalaisin oleva talo, joka on sisustettu ihan normaalin kodin tapaan, mutta kaikki on ylösalaisin. Jotta talossa vierailu olisi vielä hämmentävämpää, on se muutaman asteen vielä vinossa ja minua varoiteltiinkin että siellä voi aluksi huimata – ja kylläpä muuten huimasikin. On yllättävän hämmentävää hahmottaa tila jossa huonekalut ovat katossa. Täältä saa hauskoja kuvia ja hämmentäviä videoita, suosittelen ehdottomasti käymään! Ylösalaisin talo ei ole ihan keskustassa, mutta sinne pääsee edullisesti taksilla.

8. Jokiristeily

Tartto muistuttaa siinäkin mielessä turkulaista hieman Turusta, sillä kaupungin halki kulkee joki. Joen varrella on kesällä muutama pop up -baari ja risteilyjä. Kävin Seto Linen jokiristeilyllä, joka oli rentouttavaa kuumana päivänä. Laiva täyttyi turisteista nopeasti, mutta löysinpähän itselleni kapteenin vierestä ulkoa rauhallisen paikan.

9. Aparaaditehdas

Jos olet käynyt joskus Tallinnan Telliskivessä, on Aparaaditehdas hieman samanlainen paikka keskustan ulkopuolella. Aparaaditehdas on vanha tehdas, johon on myöhemmin avautunut ravintoloita, putiikkeja ja taitelijoiden studioita. Aparaaditehdas on trendikäs paikka shoppailuun ja lounastamiseen.

Ravintolavinkit Tartoon

Tartossa on pieneksi kaupungiksi valtavan laadukas ravintolavalikoima niin paikallisesta ruoasta etnisiin keittiöihin ja trendikkäisiin kahviloihin. Toki ravintoloiden lisäksi kannattaa käydä myös kesällä jokirannan pop up -baareissa ja Pühaste Breweryssä maistamassa pienpanimo-oluita.

1. YliCool

YliCool on nimensä arvoinen trendikäs ravintola keskellä kaupunkia. YliCoolista löytyi terveellisiä salaatteja ja myös vegaanisia vaihtoehtoja. Osa ruoista tarjoillaan melko elämyksellisesti, kuten allaoleista kuvista saatat huomatakin.

2. Aparaat

Aparaat on trendikäs lounaspaikka  Aparaaditehtaalla, jossa nautin erinomaisen vegaanisen hampurilaisen auringon paahteessa terassilla. Täältä, kuten monesta muustakin paikkaa sai myös kombuchaa ja club matea ruokajuomaksi. Aparaat on kuin pieni Berliini keskellä Tarttoa.

3. Umb Roht

Kävimme illallisella Umb Rohtissa, joka on virolaiseen ruokaan ja laadukkaaseen viiniin keskittyvä ravintola kaupungin keskustassa. Umb Roht tarjoilee virolaisia makuja tyylikkään kansainvälisesti. Makuyhdistelmät ovat melko erikoisia, mikä on joissain ruoissa hyvä ja joissain huonompi juttu. Suosittelen kuitenkin lämpimästi illallistamaan Umb Rohtissa!

4. Polpo

Näin Thaimaassa asuneena voin rehellisesti todeta, että en ole eläessäni syönyt yhtä hyvää Tom Yum -keittoa kuin ravintola Polpossa. Ravintola on menuultaan kansainvälinen ja thaimaalaiset maut ovat fuusioitu länsimaisille makunystyröille. Tom Yum -keitto sopii siis erinomaisesti tumman leivän kanssa – live and learn!

5. Chez André

Jos kaipaat jotain vähemmän trendikästä, mutta rehellisen laadukasta perinteisempää illalista, niin kannattaa suunnata Chez Andréen. Nautin täällä itse palan peuraa perunalla ja kasviksilla. Keittiö on ranskalaistyyppinen ja jälkiruokavalikoimaa ei kannata skipata.

6. JOP Antonius

JOP Antoniuksen terassi on täydellinen kuumana kesäpäivänä. En aluksi oikein osannut päättää minkälaisesta keittiöstä oli kyse, mutta ruoat oli siitä huolimatta hyviä. Paikka tuntui tyyliltään enemmän perinteisen virolaiselta, mutta söin illalliseksi herkullisen vietnamilaisen phokeiton. Jälkiruoaksi maistoin erikoista tikka masala -jäätelöä!

Majoitus Tartossa

Tartossa majoittuminen on myös hieman Tallinnaa edullisempaa ja vaihtoehtoja löytyy edullisista hostelleista tasokkaisiin hotelleihin. Itse majoitun matkan aikana Antonius -hotellissa jota voin suositella luksusta kaipaavalle reissaajalle, mutta kävin katsastamassa lisäksi pari muuta vaihtoehtoja ja kuuntelin tarkasti paikallisoppaani suosituksia majoitusvinkeistä Tartoon.

1. Hotel Antonius

Hotel Antonius sijaitsee yliopistoa vastapäätä. Antonius on vanha ja tyylikäs viiden tähden hotelli joka on seissyt paikallaan jo 1800-luvulta saakka. Hotelli on sisustustyyliltään pramea ja muistuttaa sisältä jopa vanhaa linnaa. Huoneeni oli varmasti helsinkiläistä yksiötäni puolet isompi ja kylpyhuoneessa oli oma sauna ja tyylikäs erillinen kylpyamme. Tilasin ensimmäisenä aamuna aamiaisen huoneeseen ja se saattoi olla tähänastisesti paras hotelliaamiainen mitä olen nauttinut. Täydet pisteet Hotel Antoniukselle!

2. V Spa Hotel

V Spa Hotel on laadukas hotelli, joka sijaitsee kaupungin keskustassa ostoskeskusten välittömässä läheisyydessä. V Spa on ensimmäistä vaihtoehtoa huomattavasti modernimpi majoitusvaihtoehto ja sopii erityisesti kylpylälomaa kaipaavalle matkaajalle.

3. Hektor Design Hostel 

Tartossa myös budjettimatkailijaa hemmotellaan – tyylikäs Hektor Design Hostel sijaitsee lähellä Aparaaditehdasta. Hostellissa on yksityisiä huoneita ja perinteisiä dormeja. Hostellista voi vuokrata pyörän käyttöön, jolloin kulkeminen kaikkialle on helppoa ja nopeaa.

Oletteko te käyneet Tartossa? 

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Kerran olen käynyt Tartossa. Oli lähinnä pikavisiitti . Asuimme Dorpat hotellissa joka oli todella hyvä hotelli. Toukokuussa on seuraava visiitti Tarttoon ryhmän mukana myös.

ADD A COMMENT