Ulkomailla opiskelu muutti elämäni – 10 syytä miksi kannatti lähteä

15 heinäkuun, 2018

*Kaupallinen yhteistyö: EF Education

Muistan sen päivän edelleen kuin eilisen. Äitini oli juuri muuttanut Italiaan ja minä odotin kuumeisesti lähtöä opiskelemaan ulkomaille Australiaan.

Vain hetki ennen lähtöä olin valmis perumaan vaihtarivuoteni viime hetken paniikissa, mutta onneksi tätini piti minulle puhelimessa pienen puheen siitä miten hän jo valmiiksi tiesi että edessä olisi elämäni tärkein seikkailu.

Sanoin pelolleni kiitos ja näkemiin, pakkasin matkalaukkuni ja lähdin kohti jotain aivan tuntematonta. Kohti pientä hevostilaa maailman toisella puolella, jossa minulla on edelleen oma huone. Koti edelleen niin rakas että en voi näemmä kirjoittaa näitä lauseita itkemättä – mikä on hieman kiusallista istuessani Helsinki-Vantaan Finnair Loungessa muiden matkustajien ympäröimänä.

Lukion jälkeen opinnot jatkuivat muutamaa vuotta myöhemmin ammattikorkeakouluun, josta lähdin uudestaan opiskelemaan ulkomaille lukukaudeksi Hongkongiin – kaupunkiin edelleen niin rakkaaseen että en voi olla tuijottamatta vieressä olevaa lähtötaulua ja tuota 23.45 lähtevää Hongkongin lentoa…

Lue lisää vaihto-opiskelusta täältä.

 Vaihto-opiskelemassa Hongkongissa 2013

Mitä ulkomailla opiskelu minulle sitten opetti? 

1. Englanti on minulle äidinkieltä vahvempi

En ollut koskaan koulussa kympin oppilas ja erityisesti kielten oppiminen oli minulle hankalaa. Muistan ensimmäiset viikot Australiassa kun isäntäperheeni aksentti teki ymmärtämisestä vielä entistä vaikeampaa ja englannin puhuminen ujostutti. Nykyään koen englannin kielitaitoni äidinkieltäni vahvemmaksi niin puhuessa kuin kirjoittaessa. Teen ison osan työstäni englanniksi – olen saanut jopa kirjoittaa artikkeleita kansainvälisiin matkailujulkaisuihin englanniksi ja se tuntuu huomattavasti kotimaista luonnollisemmalta.

Sujuva englanti on ollut hyödyksi työelämässä. Lentokentällä asiakaspalvelu sujui sulavasti, työharjoittelussa ulkomaalaisen yhteistyökumppaneiden kanssa neuvottelut eivät tuottaneet kielen vuoksi haasteita.Hongkongissa asuessani yritin oppia niin mandariini- kuin kantoonikiinaakin, mutta se osoittautui hieman lontoolaista haasteellisemmaksi. Toki edelleen osaan tilata ravintolassa ruokaa tai taksin kotiin kantooniksi tilanteen niin vaatiessa.

2. Toisen kulttuurin tunteminen on eduksi työelämässä

Kielitaidon lisäksi vieraan kulttuurin tuntemus osoittautui myöhemmin olennaiseksi avaimeksi työelämässä. Valitsin vaihto-opiskelukohteeksi tarkoituksella ammattikorkeakoulussa Aasian, koska tiesin Suomessa lentomatkailussa olevan vahva painostus nimenomaan Aasian markkinaan ja tiesin jo etukäteen tämän olevan myöhemmin edukseni.

Sainkin opiskeluaikana haluamani työharjoittelupaikan Finnairilta ja työpaikan lentokentältä asiakaspalvelusta. Pienestäkin mandariinikiinan kielitaidosta oli suuri hyöty kielimuurien murtamisessa.

3. Ujosta tytöstä kuoriutui rohkea ja itsenäinen nainen

Monella ystävälläni on vaikeuksia uskoa, että olen ollut aivan käsittämättömän ujo lapsi. Vielä vaihto-oppilasvuoden alussa Australiassa sulkeuduin toisinaan ujoon kuoreeni ja uusieen ystävyysuhteiden solmiminen oli aluksi hankalaa. Kun tarpeeksi kauan viettää aikaa oman mukavuusalueen ulkopuolelle, se hajoaa ja meistä kaikista kuoriutuu uusi parempi versio itsestämme.

Vaihto-opiskelukavereita Hongkongissa 2013

4. Elinikäiset ystävyyssuhteet maailmalla ovat kultaakin arvokkaampia

Sanonnan “there is an unspoken bond you create with the friends you travel with” ymmärtää kunnolla vasta asuttua ulkomailla. Kun muuttaa yksin uuteen maahan, ei voi enää turvautua tutun kaveriporukan seuraan vaan on heittäydyttävä uusien ihmisten sekaan. Ujona suomalaisena tämä oli aluksi hankalaa, mutta kiitos ulkomailla opiskeltujen vuosien tutustun ihmisiin nykyään todella helposti.

Ja mikä parasta, kun on opiskellut ulkomailla löytyy ystäviä lähes kaikista maailman maista.

Vaihtarikavereiden kanssa Hongkongin Disneylandissa 2013

5. Elämänkokemus opettaa

Ulkomailla opiskelu itsessään on ollut elämän paras koulu. Koen olevani huomattavasti keskivertoa avarakatseisempi oikeastaan ihan kaikilla elämän osa-alueilla. Olen tavannut ihmisiä niin erilaisista lähtökohdista, sopeutunut mitä erikoisimpiin tilanteisiin ja kasvanut vauhdilla paremmaksi versioksi itsestäni.

Moni ystäväni mainitseekin tietynlaisesta elämänviisaudestani ikääni nähden ja välillä koenkin olevani elämänkokemukseltani jo kuusikymppinen – haha.

6. Ulkomailla opiskelu kasvattaa stressin sietokykyä

Stressin sietokyky ja uusiin tilanteisiin heittäytyminen on ollut suuri etu kaikissa edellisissä työpaikoissani. En hätäänny pienistä asioista ja tiedän että jokainen tilanne on jotenkin ratkaistavissa.

7. Opit elämään hetkessä

Hetkessä eläminen on tänä sosiaalisen median kultakautena yksi tärkeimpiä taitoja. Ulkomailla asuminen on opettanut nauttimaan juuri siitä mitä on milläkin hetkellä ympärillä. Vaihto-opiskelija usein kaikkien kulttuurishokkien jälkeen sopeutuu uuteen kotimaahan niin hyvin että lähdön läheneminen alkaa ahdistaa – tässä vaiheessa on pakko ottaa jokaisesta hetkestä kaikki ilo irti täydellä sydämellä.

Vaikka nykyään työni puolesta roikunkin Instagramissa puolet päivästä, en anna arvokkaiden kokemusten koskaan mennä ohi. Jos vietän aikaa ihmisten kanssa, olen kokonaan läsnä.

Lomalla Isäntäperheeni hevostilalla Goulburnissa 2017  (2006 vaihtarivuoden kuvat ovat hukkuneet buu)

8. Sydän täyttyy niin rakkaista muistoista, että se aina välillä halkeaa

Lähtiessäni Australiasta ensimmäisen kerran takaisin Suomeen muistan miettineeni että en voi enää milloinkaan palata tänne. Sydämeni murtui tuhansiin pieniin palasiin, sillä uusi kotini maailman toisella puolella oli sanoinkuvaamattoman rakas. Myöhemmin olen palannut kotiin Australiaan ja myös Hongkongiin useamman kerran.

Vaikka ulkomailla opiskelun varjopuoli on sitä seuraava ikuinen ikävä johonkin tai jotakin, on hyvä muistaa sanonta“don’t smile because it’s over, smile because it happened”. Miten suuri rikkaus on että voimme kokea näin suuria seikkailuja pienen elämän aikana.

9. Kun mikään ei ole tuttua, opit olemaan oma itsesi

Moni ulkomaille muuttanut toitottaa itsensä löytämisestä ja se onkin mahdollisesti klisee ihan syystä. Kun meidät viedään pois sieltä monesti mainitulta mukavuusalueelta uuteen ympäristöön missä kukaan tai mikään ei ole tuttua, olemme helposti se kaikkein aidoin rohkea versio itsestämme.

Ulkomailla opiskelu kaikkine haasteineen ja riemuineen on kuin pikakurssi parempaan minään. Olen niin tavattoman kiitollinen että olen saanut elämässä kaksi tilaisuutta opiskella maailman toisella puolen – ne kokemukset teki minusta minut enemmän kuin mikään muu kokemus elämän varrella. Mielestäni jokaisen tulisi jossain vaiheessa elämää lähteä opiskelemaan ulkomaille.

Lue vaihto-opiskelukokemuksestani Australiassa täältä. 

Lue vaihto-opiskelukokemuksistani Hongkongissa täältä. 

Lue myös Kohteen Maailma -blogista ajatuksia ulkomailla opiskelusta täältä.

Kiinnostaako ulkomailla opiskelu? Tutustu EF:n tarjontaan täältä.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Itsellä vaihto-opiskelusta ei jäänyt hyviä muistoja. En suoraan sanottuna muista aikaa milloin olisin ollut niin yksinäinen ja odottanut kotiinpaluuta, joka ei ollut mahdollinen ennen lukukauden loppua opinnoista johtuen. En käytä alkoholia ja huomasinkin pian, että kutsuja mihinkään ei enää tullut muidenkin huomattua tämän. Alussa tilailin limsaa baarissa ja vastailin aina kysymykseen miksi en juo. Vähän myöhemmin niitä kutsuja mihinkään ei enää tullut, koska olin kuulemma tylsä kun en juonut. Tutuksi tuli asuntolat seinät ja läheiset kadut kävellessä ympäriinsä päivittäin. Suomessa olin aktiivinen harrastamaan ja laaja kaveripiiri, mutta kyseisessä maassa harrastukset olisivat vaatineet paikallisen kielen osaamista.

Mutta sain kyllä tehtyä opintoja hyvin eteenpäin kun ei sitä ollut muutakaan tekemistä. Jos saisin palata takaisin ajassa en koskaan lähtisi vaihtoon.

Mukava lukea, että muilla ollut hyviä reissuja !

Amen! Ulkomailla opiskelu ja asuminen on yksiä parhaista kokemuksista ikinä. Se kannattaa aina! 🙂 Moni noista mainitsemistasi syistä kolahti, varsinkin ne kokemukset, joita ajatellessa sydän meinaa haljeta onnesta. Olisin aina halunnut jo lukiossa vaihtoon, mutta lopulta pääsin vaihtoon amk-opiskelijana, mikä oli lopulta ihana kokemus. Välillä olen unelmoinut uudesta vaihdosta, mutta nyt tuntuu, että se juna ehkä meni jo. Seuraavaksi jotain muuta!

Se todellakin kannattaa aina, se on niin opettavainen osa elämää! 🙂 Lukiossa vaihtoon lähteminen on ikävän kallista, mutta onneksi ylemmässä koulutuksessa tulee mahdollisuus uudelleen! 🙂 Ei ne junat vielä menneet jos haluaa lähteä, mutta onneksi sitä voi myös lähteä vaikka työkokemukselle ulkomaille!

Yleensä en kadu mitään tekemisiä tai tekemättä jättämisiä, mutta vaihto-opiskelijaksi tai muuten vaan ulkomaille muuttamatta jääminen on yksi sellainen asia mitä välillä katuen harmittelen. Lukiossa olisin halunnut lähteä, mutta perheeni taloudellinen tilanne ei antanut myöden, ja AMKissa opiskellessani tapasin mieheni juuri ennen kuin vaihtohakemus piti laittaa eteenpäin, ja sitten en miehen vuoksi lähtenytkään. Onneksi olemme edeelleen yhdessä, muuten saattaisi koko juttu ketuttaa ankarasti! 😀 Nykyään en ehkä enää niinkään haaveile ulkomaille muuttamisesta per se, vaan siitä että olisi mahdollista olla reissun päällä pidempiä aikoja kerrallaan, kokeilla nomadin elämää. Nyt syksyllä lähdemme 4kk maailmanympärimatkalle, jossa saan ehkä pienen maistiaisen siitä millaista on olla reissussa pidempään! 🙂

No mutta mikäänhän ei estä vielä jossain vaiheessa muuttamasta ulkomaille! 🙂 Ja jos ei sinällään muutto innosta niin juuri tuollainen 4kk matka tai vastaava on aivan mahtava kokemus! 🙂 Itsekin asun nyt ihan mielelläni Helsingissä, mutta ajattelin olla talvesta kuukauden tai pari Indonesiassa!

Tuttuja ajatuksia ulkomailla asumisesta. Muistan muuten hyvin, miten aloit pitämään blogiasi Rantapallossa noihin Hong Kongin vaihto-opintojen aikoihin (?) ja jäin jo silloin lukemaan. Olet päässyt ihailtavan pitkälle ja sinulle vain maailma on rajana… tai ei kyllä sekään 😉

Oi hauska kuulla! 🙂 Hongkongissa blogi muuttui aktiivisemmaksi mitä aiemmin, pidin sitä Rantapallossa jo paria vuotta ennen 🙂

Lukioaikana olin lyhyessä vaihdossa Saksassa ja opiskeluaikana 3 kuukautta Belgiassa opiskelemassa. Nämä ovat olleet elämänpolullani parhaita, rohkaisevimpia kokemuksia. Olen rohkaissut kaikkia tuttuja nuoria ja sukulaislapsia, että aina jos tulee tilaisuus lähteä ulkomaille, niin kannattaa lähteä. Saa nähdä sitten kun omat lapset ovat siinä iässä, että kuinka tämä äiti pystyy päästämään lapset mailmalle, jos he haluavat lähteä.;)

No ihan varmasti! 🙂 <3 Kyllä aina kannattaa lähteä jos siihen tulee mahdollisuus, muutamaa kuukausikin ulkomailla on niin opettavaisia!

Olen valtavan iloinen puolestasi, että olet päässyt kokemaan kaikkea noin hienoa! <3 Se on ihan totta, että sinusta huokuu sellaista itsevarmuutta ja huolettomuutta, joka on varmasti kaikkien noiden kokemusten ansiota.

Voi kiitos ihanat aina niin kannustavista sanoista! 🙂 <3

Pystyn niin hyvin samaistumaan kaikkeen mitä kirjoitit😍 Itse tein opintoihin liittyvän harjoittelun sekä myöhemmin opinnäytetyön Swazimaassa Afrikassa. Swazimaasta tuli mulle kuin toinen koti, sain ihan hirmusen määrän uusia ystäviä ja kokemuksia sieltä sekä ennen kaikkea varmuutta englannin puhumiseen, yksinmatkailuun sekä elämään yleisestikin. Ikävä Swazimaahan on kova❤️

Ihana kuulla! Ja wow mikä kokemus Swazimaassa, en ole koskaan vielä itse käynyt! 🙂

Kyllä, samaa mieltä! 🙂 Itse jouduin lukiossa mielenterveysongelmien vuoksi viime hetkellä peruuttamaan vaihto-opiskeluvuoteni Brasiliassa. Se harmitti minua vuosia. Kymmenen vuotta myöhemmin lähdin kuitenkin Espanjaan vaihto-opiskelemaan yliopistosta – 28-vuotiaana! 🙂 Ja vaikka toki suurin osa vaihtareista oli huomattavasti nuorempia, löysin paljon kavereita noin kolmekymppisistä, monet olivat tekemässä vaihdossa maisteriaan tai tohtoriopintoja. Lisäksi koko kokemus avarsi omaa ajatteluani siltä osin, että ystävyyttä voi todellakin löytää minkä ikäisistä ihmisistä tahansa.

Eli vaihtoon voi TODELLAKIN lähteä myös myöhemminkin kuin parikymppisenä! 🙂

http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

Onneksi mahdollisuuksia tulee nimenomaan aina uusia ja pääsit vaihtoon myöhemmin! 🙂 Varmasti upea kokemus!

Tuttuja ajatuksia! Elokuussa tulee tasan kymmenen vuotta siitä kun lähdin lukuvuodeksi Kanadaan ja se on kyllä ollut about elämäni paras päätös. Sen lisäksi että se kasvatti ihan valtavasti (olin myös melko ujo ja sisäänpäinkääntynyt vielä parikymppisenäkin) se myös sytytti intohimon matkustamiseen ja siellä tiellä olen edelleen 🙂
Tekisi mieli lähteä opiskelmaan uudelleen ihan vaan sen takia että pääsisi vaihtoon, mutta epäilen että kokemus ei näin kolmekymppisenä olisi ihan sama kuin ekalla kerralla 😀

Kannatti lähteä! <3 On hienoa miten tärkeitä muistoja nuo kokemukset voivat olla vielä kymmenen ja kymmenienkin vuosien jälkeen <3

Hyviä pointteja! Opiskelu kannattaa aina ja kansainvälisessä maailmassa ulkomailla opiskelu on kyllä todella harkittava asia jokaiselle, kenellä siihen on mahdollisuudet! Itse en ole ulkomailla opiskellut, mutta omia lapsia täytyy kyllä kannustaa siihen. Kielikurssit ovat hyvä lisä myös jo nuoremmille, saavat sitä kautta paljon irti kielen opiskeluun ja itsenäistymiseen.

Hell yes! <3 Hienoa että kannustat omia lapsia lähtemään vaikka kielikouluun, sellainen kuukauden kesäreissukin avartaa nuorena maailmaa niin paljon! 🙂

Kyllä kannatti lähteä. Tuo on totta stressinsietokyky kasvaa ja ei ihan pikkuasiat enää häiritse. Minullekin kielten oppiminen oli aluksi koulussa vaikeaa, nyt olen huomannut ymmärtäväni useita eri kieliä

Ehdottomasti! 🙂 Välilä mietin millaiseksi sitä olisikaan kasvanut ilman noita kokemuksia, varmaan hyvinkin erilaiseksi ihmiseksi!

Viisaita sanoja! Allekirjoitan täysin tuon toisen kulttuurin ymmärtämisen, niin työelämässä kuin muutenkin arjessa. Vaihto-opiskelussa on se hyvä puoli, että kohdemaan kulttuurin lisäksi oppii paljon myös niistä kulttuureista, joista ulkomaiset vaihtarikaverit ovat kotoisin.
Itse oli yliopistovaihdossa Espanjan Valenciassa, enkä vaihtaisi sitä vuotta mihinkään <3

Jep, siitä on ollut yllättävän paljon hyötyä, ihan jo työpaikkoihin hakiessakin! 🙂 Oi Valencia on kaunis paikka, varmasti upea kokemus!

ADD A COMMENT