Vaihto-opiskelu: The Hong Kong Polytechnic University

7 huhtikuun, 2014

Onneksi olkoon niille ihanille ihmisille, jotka ovat saaneet vaihtopaikkoja ympäri maailmaa taas viime viikkoina! Erityisesti tietysti haluan onnitella niitä muutamaa onnekasta, joita odottaa vaihto-opiskelu Hongkongissa. Kunpa voisinkin elää sen kaiken uudelleen! The Hong Kong Polytechnic University muutti tämän tytön koko elämän. Tänään puhutaan kuitenkin käytännön asioista, joista voi hyvällä tuurilla olla jollekkin siellä ruudun takana jopa hyötyä. Vaihto-opiskeluun lähteminen on yleensä todella villi paperisota, erityisesti kun poistutaan Euroopasta. Paperisota aiheutti stressiä ja paniikkia, mutta onneksi siihen sai apua niin HAAGA-HELIA:n suunnalta kuin The Hong Kong Polytechnic Universitystäkin (eli PolyU:sta). Interwebsin ihmeellisestä maailmasta löytyi myös muita samaan kouluun lähteviä suomalaisia, joten stressaaminen yhdessä oli huomattavasti huvittavampaa.

IMG_3707

Valmistelut ennen matkaa

Saatuani vaihto-opiskelupaikan, minun piti vielä lähettää hakemukset PolyU:lle erikseen. Tämä oli stressaavaa siinä mielessä, että koulu voi vielä tässä vaiheessa periaatteessa olla ottamatta minua vaihtoon. Onneksi näin tapahtuu erittäin harvoin ja yleensä tällaisissa tilanteissa on kyse esimerkiksi todistusten väärentämisestä yms. Monet paperiasiat menivät viime tinkaan ja koulun puolelta painotettiin, että lentoliput tulee ostaa vasta kun kaikki tämä on hoidettu. Koulu auttoi myös viisumin hankinnassa ja itse piti vain täyttää hakemus ja lähettää se koululle. Omassa paperissa oli pieni virhe, mutta onneksi koulu ilmoitti tästä ja sain täyttää viisumihakemuksen uudelleen. Näissä kannattaa kuitenkin olla todella tarkka, erityisesti kun kyseessä on Aasia! PolyU:n suunnalta onneksi sai myös apua nopeastikin sähköpostitse jos oli jotain kysyttävää, joten stressistä huolimatta kaikki hoitui hyvin!

Ennen muuttoa Aasiaan piti myös selvittää kaikki mahdolliset rokotteet ja niiden voimassaolo. Itse olen reissanut noilla mailla ennenkin, joten omat piikkini oli pistelty jo ajat sitten. Nämä kannattaa kuitenkin varmistaa ja kannattaa matkalle ottaa mukaan kansainvälinen rokotekortti kaiken varalta! Kannattaa myös huomioida muut mahdolliset matkat Aasiassa vaihdon aikana.

Matkavakuutus yli 3 kuukautta kestävälle matkalle kannattaa myös valita tarkkaan. Usein yli 3 kuukauden matkoille moiset tulevat myös kalliiksi ja omani hinta taisi pyöriä vajaassa 300 eurossa. Minulla on aiemmin ollut pitkällä matkalla If:in vakuutus, mutta olin huomattavasti tyytyväisempi saamaani palveluun LähiTapiolasta! Täältä otan matkavakuutuksen jatkossakin!

Pankkikortteja kannattaa myös miettiä tarkkaan. Itse lähdin reissuun yhdellä kortilla, joka oli Osuuspankin debit/credit -yhdistelmä. Hongkongissa ainakaan OP:n debit kortit eivät toimi olleenkaan, joten olin koko puoli vuotta luottokorttini varassa. Tämä päättyi siitä ikävästi, että lompakkoni varastettiin ja olin pari viikkoa ilman minkäänlaista korttia. Ota siis mukaan mielummin electron ja luottokortti tai kaksi ja muista pitää kortit eri paikoissa! Huom. Electronia käyttäessä valitse automaatilla ja maksulaitteissa aina credit! 

 Tämän lisäksi ennen lähtöä selvitettiin asumisasiat ja kurssivalinnat! Lue niistä alempana lisää!

IMG_4822

Kurssivalinnat

Kurssivalinnat tehtiin muutamaankin otteeseen ja niihin pystyi vaikuttamaan vielä paljonkin paikan päällä. Vaihtoon hakiessa piti jo perustella mitä kursseja haluaa ja minkä takia. Tämä tullaan tekemään uudelleen kun kouluun lähetetään koulun omat hakemuspaperit, mutta näistä on turha ottaa tässä vaiheessa liikaa stressiä! Toki mitä nopeampi olet liikkeissäsi, sitä varmemmin pääset haluamillesi kursseille. Itselläni pysyi samana kaikki kurssit mitä valitsin Suomesta, mutta osa opiskelutovereista ei mahtunut kaikille haluamilleen kursseille.

Saimme sähköpostitse päivitetyt listat kurssivaihtoehdoista, jotka oli tarkoitettu vaihto-opiskelijoille. Alustavat valinnat olimme tehneet viime vuoden kurssien perusteella. Vaihto-opiskelijat voivat ottaa mahdollisuuksien mukaan muitakin kursseja. Itse halusin opiskella myös Wine Studies ja pääsin mukaan kurssille, vaikka se ei ollut tarkoitettu vaihto-opiskelijoille.

Minulla oli kuusi kurssia, joka oli aika suuri määrä opintoja suhteessa muihin vaihtareihin. Töitä sai tehdä paljon, vaikka aikataulullisesti päiväni koulussa eivät niin pitkiä olleetkaan. Omat kurssini olivat; Tourism & Transport, Strategic Management in Hospitality, Airport Operations/Management, Contemporary Tourism issues, Wine Studies & Elementary Chinese.

IMG_5361

Hongkong kotikaupunkina

Voiko olla parempaa? Hongkong yllättyi minut positiivisesti ensimmäisestä päivästä lähtien ja koituduin tähän aasialaiseen suurkaupunkiin todella nopeasti. Hongkongissa on helppo kulkea ja kaupunki on todella turvallinen. Julkinen liikenne toimii loistavasti ja kävelymatkat moniin paikkoihin ovat todella lyhyitä. Itse kuljin kouluun aina kävellen ja bussilla sekä metrolla jos piti kulkea kaupungin toiselle puolelle. Hong Kong Islandin puolella pitää toki ainakin kerran testata paikallisia ratikoita! Julkinen liikenne Hongkongissa on myös lähes ilmaista!

Hongkongissa on halpa syödä ulkona ja suurin osa aterioista tulikin syötyä lähistöltä löytyvistä sushibaareista, vietnamilaisista soppakaupoista ja paikallisista nuudelikojuista. Vaikka Hongkongissa pärjää melko hyvin englannin kielellä, ravintoloissa pitää useimmiten pärjätä kuitenkin pelkällä elekielellä.

Se mistä itse pidin kaupungissa eniten on vaihtelevuus. Yhtenä päivänä voin maata rauhallisella merenrannalla luonnon helmassa, toisena tunkea shoppailemassa Mong Kokin ruuhkassa ja kolmantena siemailla hienoa cocktailia maailman korkeimmassa baarissa. Kaupungissa ei voi tulla milloinkaan tylsää, sillä se tarjoaa jotakin jokaiselle ja vielä päivän jokaisena tuntina!

Varsinaista kulttuurishokkia en käynyt läpi vaihdon aikana ollenkaan. Toisinaan saatoin kaivata tilaa kävellä kaduilla tallomatta ihmisiä, eurooppalaista ruokaa tai rauhallisempaa asuntolaa. Nämä olivat kuitenkin kovin pieniä ajatuksia ja ilmenivät lähinnä ruokamyrkytyksen iskiessä kerran reissun aikana.

IMG_5782

IMG_5825

IMG_3544

IMG_3245

Asuntola

Koulu tarjoaa asunnon automaattisesti kaikille vaihto-opiskelijoille, joka oli yksi iso stressitekijä vähemmän hakuprosessissa. Vaihto-opiskelijoista varmasti ainakin 95% asuu asuntolassa. Jos olet tottunut asumaan yksin, saattaa edessä olla pieni shokki. Asuntolassa jaetaan sellainen kymmenen neliön huone toisen opiskelijan kanssa. Yksityisyyttä ei siis ole luvassa puoleen vuoteen, mutta tämä kannattaa ottaa kokemuksena. Hinta on myös sopiva, sillä kuukauden vuokra on noin sata euroa! Saat valita haluatko kämppikseksi paikallisen vai toisen vaihto-opiskelijan. Yleensä suositellaan valitsemaan toinen vaihto-opiskelija, sillä todennäköisesti ymmärrätte toisianne paremmin ja voitte täten jakaa kokemuksia elämästä Aasiassa. Tämän lisäksi paikallinen opiskelutyyli voi olla monelle meistä melko poikkeava ja siksi paikallisen kanssa asuminen ei ihan oikeasti todennäköisesti ole kovin helppoa! Oma kämppikseni oli pariisilainen tyttö, jonka kanssa tulin loistavasti toimeen ja puoli vuotta pienessä tilassa ei tuottanut ainuttakaan ongelmaa! Tosin omana etuna saattoi olla se, että  vietin muutamia öitä silloisen mieheni luona ja aikaisemmin olen jakanut huoneeni Ruotsissa kolmen tytön kanssa!

Huoneesta löytyy valmiina sänky, pöytä, työtuoli, hyllyjä, kaappitilaa sekä jääkaappi. Sängyssä on valmiina vain (kova) patja ja muut vuodevaatteet tulee hankkia itse paikan päältä. Vessat jaetaan viereisen asunnon kahden asukkaan kanssa, eli samaa vessaa käyttää yleensä neljä ihmistä. Keittiö löytyy jokaisesta kerroksesta ns. common roomista, jossa lähinnä paikalliset valmistelivat ruokaa kun vaihtarit syövät suurimmaksi osaksi ulkona. Itse tuli kokattua täällä varmaan viitisen kertaa puoleen vuoteen. Omaan huoneeseen ostin aamupalatarvikkeita ja vedenkeittimen nuudeleita varten. Myönnetään, ostin myös miniblenderin, koska en pärjää puolta vuotta ilman smoothieita. 

Asuntolassa oli myös tarjolla kuntosali, jossa asukkaat saavat veloituksetta käydä läpäistyään melko helpon teoriakokeen treenaamisesta. Kuntosalin lisäksi asuntolassa on pianohuoneita, pingispöytiä, uima-allas ja tietokoneluokkia.

Asuntolan sijainti Hung Homissa on myös täydellinen, sillä aamulenkille Victoria Harbourin maisemiin oli matkaa vaivaiset muutama sataa metriä!

IMG_5884

IMG_3195

IMG_3193

IMG_3189

Koulu & opiskelu

The Hong Kong Polytechnic University, eli PolyU sijaitsee kivenheiton päässä Hung Homin asuntolalta. Koulu rakentuu monesta eri rakennuksesta ja Campus alue on todella viihtyisä. Paikalta löytyy useita ravintoloita ja kahviloita, joissa opiskelijat lukevat tentteihinsä. Campuksella on myös kauppoja, josta voit ostaa koulukirjoja ja muita tarvikkeita. Lounas tuli syötyä useimmiten koulun ravintoloissa, jotka tarjosi niin paikallista nuudelia ja riisiä, dimsumia, japanilaista ja ihan eurooppalaistakin ruokaa. Koulu on Tsim Sha Tsui Eastin alueella joka on täynnä pieniä ravintoloita, joten välillä päädyimme lounaalle esimerkiksi viereiseen sushijunaan.

Matkailun opiskelijat ovat tässä koulussa onnekkaassa asemassa, sillä The School of Hotel & Tourism Management, eli SHTM sijaitsee viiden tähden hotellissa Campuksen vieressä. Hotel Iconia käytetään ns. opetushotellina, jonka keittiöissä ja vastaanotossa häärää paljon opiskelijoita. SHTM on huomattavasti hienompi ja modernimpi rakennus, jossa päivittäinen pukukoodi oli Smart Casual. Itse viihdyin SHTM:ssä niin hyvin, että vietin useita tunteja vaan tuijotellen kaupunkia kirjaston ikkunasta.

Opetus koulussa on huomattavasti teoreettisempaa mihin olemme HAAGA-HELIAssa tottuneet. Kokonaisuudessaan nämä kaksi koulua ovat tuoneet loistavan tasapainon opintoihini. Oli hyödyllistä oppia matkailualasta teoreettisemmaltakin kannalta, mutta välillä oli vaikea tehdä ryhmätöitä paikallisten kanssa kun usein tuntui, että heidän on vaikea ajatella luovasti laatikon ulkopuolelta. Samalla tosin sai itse hävetä teoreettisen tiedon puutetta. Paikalliset opiskelijat ovat myös huomattavasti nuorempia ja toisinaan tunneilla tunnelma oli sen mukainen. Opiskelijoita motivoidaan osallistumaan tunneille kilpailujen ja karkkipalkintojen avulla. Puoleen vuoteen mahtui muutama karkkipussi, Turkish Airlinesin penaali ja jopa pari vaaleanpunaista tähtitarraa.

Mitä opetukseen tulee, oli eurooppalaisten ja kiinalaisten pitämillä kursseilla suuriakin eroja. Minulla oli kahdella kurssilla eurooppalainen opettaja ja voinkin suositella molempia kursseja lämpimästi; Tourism & Transport ja Airport Operations/Management. Näillä tunneilla mentiin useimmiten kaavamaisesti PP-esityksillä ja käytännön esimerkeillä. Molemmista opettajista paistoi ammattitaito ja kokemus, enkä ole eläessäni kokenut oppivani noin paljoa istumalla koulun penkillä. SHTM:n kaikki opettajat vaikuttivat todella ammattitaitoisilta ja alan hyvin tuntevilta, joten kannattaa verkostoitua parhaansa mukaan! Paikallisten opettajien opetustyyli oli hieman erilainen ja se vaati meiltä eurooppalaisilta välillä totuttelua. Lähestymistapoina oli usein todella tarkka teoria, joka tuntui välillä olevan liian kaukana kontekstista ja toisinaan tunneilla pidetyt kilpailut tuntuivat älyttömiltä. Nämä on kuitenkin niitä kulttuurieroja, joihin kannattaa yrittää tottua.

Yleisesti opiskelu Hongkongissa on paljon työläämpää mitä kotona Porvoo Campuksella. Tämä tosin johtuu osaksi siitä, että haalin itselleni kuusi kurssia ja halusin suorittaa ne kunnialla läpi. Asuntolalla tuli vietettyä muutama kokonainen yö hakatessa raportteja espressojen voimalla. Maassa maan tavalla.

IMG_3707

IMG_4458

IMG_3704

IMG_3692

IMG_3667

Yöelämä

Lisäsin vielä lopuksi tähän väliin kappaleen yöelämästä, sillä se taitaa olla aika iso osa vaihtarielämää? Hongkongilaisen yöelämän jälkeen on ollut välillä turhankin tylsää lähteä ulos Helsingissä tai Porvoossa. Keskellä viikkoa kaupungista löytyy naisille paljon ilmaisia juomia Lan Kwai Fongilta tai Wan Chaista! Baarit ovat kaupungissa usein niin täynnä, että vaihtarit juovat 7elevenin puoli-ilmaisia bissejä baarien edessä. Hongkong ei nuku koskaan, joten yksikään ilta ei ollut tylsä. Kaupunki on aina täynnä yllätyksiä!

Baareissa riehumisen lisäksi vietin paljon aikaa Tsim Sha Tsui Eastin alueella Victoria Harbourin kyljessä maailman parhaissa maisemissa viinilasin äärellä. Täältä löytyy vähemmän kännissä riehuvia opiskelijoita, mutta tunnelma on siitä huolimatta katossa!

Jos rahaa ja rahkeita riittää niin kaupungista löytyy myös maailman korkein baari, Ozone. Tänne on mentävä ainakin sille yhdelle cocktailille kerran elämässä, mutta mielummin toisenkin koska paikka kannattaa kokea niin päivän kuin yönkin valossa.

*Yllättävää on tietenkin se, että tästä aiheesta löytyy vain julkaisukelvottomia kuvia*

Matkustaminen 

Matkustaminen on usein tärkeä osa vaihtoa, erityisesti meillä matkailun opiskelijoilla. Oma vaihtaribudjettini oli todella tiukka, mutta siitä riitti kuitenkin Malesiaan, Kiinaan ja Taiwaniin matkustamiseen. Suurin osa vaihtareista kävi Shanghaissa, Pekingissä, Tokiossa, Kuala Lumpurissa tai Singaporessa. Lentoja saa Hongkongista todella halvalla ympäri Aasiaa. Muutama amerikkalainen vaihtari kävi jopa Intiassa saakka! Lentoja osteltiin usein tiistai aamuisin, jolloin on Cathay Pacificin Fanfare -tarjouksia, joiden takia kannattaa oikeasti herätä aikaisin!

IMG_4834

Jos tästä romaanista jäi puttumaan jotain olennaista joka mietityttää pientä päätäsi, niin kysäise kommenttiboksissa tai meilitse! Hongkong sattuu olemaan mielestäni vain se maailman paras kotikaupunki ja SHTM aivan täydellinen paikka opiskella matkailua – koulua pidetään globaalisti maailman toiseksi parhaana matkailukouluna!

Onneksi olkoon niille ihanille ihmisille, jotka ovat saaneet vaihtopaikkoja ympäri maailmaa taas viime viikkoina! Erityisesti tietysti haluan onnitella niitä muutamaa onnekasta, joita odottaa vaihto-opiskelu Hongkongissa. Kunpa voisinkin elää sen kaiken uudelleen! The Hong Kong Polytechnic University muutti tämän tytön koko elämän. Tänään puhutaan kuitenkin käytännön asioista, joista voi hyvällä tuurilla olla jollekkin siellä ruudun takana jopa hyötyä. Vaihto-opiskeluun lähteminen on yleensä todella villi paperisota, erityisesti kun poistutaan Euroopasta. Paperisota aiheutti stressiä ja paniikkia, mutta onneksi siihen sai apua niin HAAGA-HELIA:n suunnalta kuin The Hong Kong Polytechnic Universitystäkin (eli PolyU:sta). Interwebsin ihmeellisestä maailmasta löytyi myös muita samaan kouluun lähteviä suomalaisia, joten stressaaminen yhdessä oli huomattavasti huvittavampaa.

IMG_3707

Valmistelut ennen matkaa

Saatuani vaihto-opiskelupaikan, minun piti vielä lähettää hakemukset PolyU:lle erikseen. Tämä oli stressaavaa siinä mielessä, että koulu voi vielä tässä vaiheessa periaatteessa olla ottamatta minua vaihtoon. Onneksi näin tapahtuu erittäin harvoin ja yleensä tällaisissa tilanteissa on kyse esimerkiksi todistusten väärentämisestä yms. Monet paperiasiat menivät viime tinkaan ja koulun puolelta painotettiin, että lentoliput tulee ostaa vasta kun kaikki tämä on hoidettu. Koulu auttoi myös viisumin hankinnassa ja itse piti vain täyttää hakemus ja lähettää se koululle. Omassa paperissa oli pieni virhe, mutta onneksi koulu ilmoitti tästä ja sain täyttää viisumihakemuksen uudelleen. Näissä kannattaa kuitenkin olla todella tarkka, erityisesti kun kyseessä on Aasia! PolyU:n suunnalta onneksi sai myös apua nopeastikin sähköpostitse jos oli jotain kysyttävää, joten stressistä huolimatta kaikki hoitui hyvin!

Ennen muuttoa Aasiaan piti myös selvittää kaikki mahdolliset rokotteet ja niiden voimassaolo. Itse olen reissanut noilla mailla ennenkin, joten omat piikkini oli pistelty jo ajat sitten. Nämä kannattaa kuitenkin varmistaa ja kannattaa matkalle ottaa mukaan kansainvälinen rokotekortti kaiken varalta! Kannattaa myös huomioida muut mahdolliset matkat Aasiassa vaihdon aikana.

Matkavakuutus yli 3 kuukautta kestävälle matkalle kannattaa myös valita tarkkaan. Usein yli 3 kuukauden matkoille moiset tulevat myös kalliiksi ja omani hinta taisi pyöriä vajaassa 300 eurossa. Minulla on aiemmin ollut pitkällä matkalla If:in vakuutus, mutta olin huomattavasti tyytyväisempi saamaani palveluun LähiTapiolasta! Täältä otan matkavakuutuksen jatkossakin!

Pankkikortteja kannattaa myös miettiä tarkkaan. Itse lähdin reissuun yhdellä kortilla, joka oli Osuuspankin debit/credit -yhdistelmä. Hongkongissa ainakaan OP:n debit kortit eivät toimi olleenkaan, joten olin koko puoli vuotta luottokorttini varassa. Tämä päättyi siitä ikävästi, että lompakkoni varastettiin ja olin pari viikkoa ilman minkäänlaista korttia. Ota siis mukaan mielummin electron ja luottokortti tai kaksi ja muista pitää kortit eri paikoissa! Huom. Electronia käyttäessä valitse automaatilla ja maksulaitteissa aina credit! 

 Tämän lisäksi ennen lähtöä selvitettiin asumisasiat ja kurssivalinnat! Lue niistä alempana lisää!

IMG_4822

Kurssivalinnat

Kurssivalinnat tehtiin muutamaankin otteeseen ja niihin pystyi vaikuttamaan vielä paljonkin paikan päällä. Vaihtoon hakiessa piti jo perustella mitä kursseja haluaa ja minkä takia. Tämä tullaan tekemään uudelleen kun kouluun lähetetään koulun omat hakemuspaperit, mutta näistä on turha ottaa tässä vaiheessa liikaa stressiä! Toki mitä nopeampi olet liikkeissäsi, sitä varmemmin pääset haluamillesi kursseille. Itselläni pysyi samana kaikki kurssit mitä valitsin Suomesta, mutta osa opiskelutovereista ei mahtunut kaikille haluamilleen kursseille.

Saimme sähköpostitse päivitetyt listat kurssivaihtoehdoista, jotka oli tarkoitettu vaihto-opiskelijoille. Alustavat valinnat olimme tehneet viime vuoden kurssien perusteella. Vaihto-opiskelijat voivat ottaa mahdollisuuksien mukaan muitakin kursseja. Itse halusin opiskella myös Wine Studies ja pääsin mukaan kurssille, vaikka se ei ollut tarkoitettu vaihto-opiskelijoille.

Minulla oli kuusi kurssia, joka oli aika suuri määrä opintoja suhteessa muihin vaihtareihin. Töitä sai tehdä paljon, vaikka aikataulullisesti päiväni koulussa eivät niin pitkiä olleetkaan. Omat kurssini olivat; Tourism & Transport, Strategic Management in Hospitality, Airport Operations/Management, Contemporary Tourism issues, Wine Studies & Elementary Chinese.

IMG_5361

Hongkong kotikaupunkina

Voiko olla parempaa? Hongkong yllättyi minut positiivisesti ensimmäisestä päivästä lähtien ja koituduin tähän aasialaiseen suurkaupunkiin todella nopeasti. Hongkongissa on helppo kulkea ja kaupunki on todella turvallinen. Julkinen liikenne toimii loistavasti ja kävelymatkat moniin paikkoihin ovat todella lyhyitä. Itse kuljin kouluun aina kävellen ja bussilla sekä metrolla jos piti kulkea kaupungin toiselle puolelle. Hong Kong Islandin puolella pitää toki ainakin kerran testata paikallisia ratikoita! Julkinen liikenne Hongkongissa on myös lähes ilmaista!

Hongkongissa on halpa syödä ulkona ja suurin osa aterioista tulikin syötyä lähistöltä löytyvistä sushibaareista, vietnamilaisista soppakaupoista ja paikallisista nuudelikojuista. Vaikka Hongkongissa pärjää melko hyvin englannin kielellä, ravintoloissa pitää useimmiten pärjätä kuitenkin pelkällä elekielellä.

Se mistä itse pidin kaupungissa eniten on vaihtelevuus. Yhtenä päivänä voin maata rauhallisella merenrannalla luonnon helmassa, toisena tunkea shoppailemassa Mong Kokin ruuhkassa ja kolmantena siemailla hienoa cocktailia maailman korkeimmassa baarissa. Kaupungissa ei voi tulla milloinkaan tylsää, sillä se tarjoaa jotakin jokaiselle ja vielä päivän jokaisena tuntina!

Varsinaista kulttuurishokkia en käynyt läpi vaihdon aikana ollenkaan. Toisinaan saatoin kaivata tilaa kävellä kaduilla tallomatta ihmisiä, eurooppalaista ruokaa tai rauhallisempaa asuntolaa. Nämä olivat kuitenkin kovin pieniä ajatuksia ja ilmenivät lähinnä ruokamyrkytyksen iskiessä kerran reissun aikana.

IMG_5782

IMG_5825

IMG_3544

IMG_3245

Asuntola

Koulu tarjoaa asunnon automaattisesti kaikille vaihto-opiskelijoille, joka oli yksi iso stressitekijä vähemmän hakuprosessissa. Vaihto-opiskelijoista varmasti ainakin 95% asuu asuntolassa. Jos olet tottunut asumaan yksin, saattaa edessä olla pieni shokki. Asuntolassa jaetaan sellainen kymmenen neliön huone toisen opiskelijan kanssa. Yksityisyyttä ei siis ole luvassa puoleen vuoteen, mutta tämä kannattaa ottaa kokemuksena. Hinta on myös sopiva, sillä kuukauden vuokra on noin sata euroa! Saat valita haluatko kämppikseksi paikallisen vai toisen vaihto-opiskelijan. Yleensä suositellaan valitsemaan toinen vaihto-opiskelija, sillä todennäköisesti ymmärrätte toisianne paremmin ja voitte täten jakaa kokemuksia elämästä Aasiassa. Tämän lisäksi paikallinen opiskelutyyli voi olla monelle meistä melko poikkeava ja siksi paikallisen kanssa asuminen ei ihan oikeasti todennäköisesti ole kovin helppoa! Oma kämppikseni oli pariisilainen tyttö, jonka kanssa tulin loistavasti toimeen ja puoli vuotta pienessä tilassa ei tuottanut ainuttakaan ongelmaa! Tosin omana etuna saattoi olla se, että  vietin muutamia öitä silloisen mieheni luona ja aikaisemmin olen jakanut huoneeni Ruotsissa kolmen tytön kanssa!

Huoneesta löytyy valmiina sänky, pöytä, työtuoli, hyllyjä, kaappitilaa sekä jääkaappi. Sängyssä on valmiina vain (kova) patja ja muut vuodevaatteet tulee hankkia itse paikan päältä. Vessat jaetaan viereisen asunnon kahden asukkaan kanssa, eli samaa vessaa käyttää yleensä neljä ihmistä. Keittiö löytyy jokaisesta kerroksesta ns. common roomista, jossa lähinnä paikalliset valmistelivat ruokaa kun vaihtarit syövät suurimmaksi osaksi ulkona. Itse tuli kokattua täällä varmaan viitisen kertaa puoleen vuoteen. Omaan huoneeseen ostin aamupalatarvikkeita ja vedenkeittimen nuudeleita varten. Myönnetään, ostin myös miniblenderin, koska en pärjää puolta vuotta ilman smoothieita. 

Asuntolassa oli myös tarjolla kuntosali, jossa asukkaat saavat veloituksetta käydä läpäistyään melko helpon teoriakokeen treenaamisesta. Kuntosalin lisäksi asuntolassa on pianohuoneita, pingispöytiä, uima-allas ja tietokoneluokkia.

Asuntolan sijainti Hung Homissa on myös täydellinen, sillä aamulenkille Victoria Harbourin maisemiin oli matkaa vaivaiset muutama sataa metriä!

IMG_5884

IMG_3195

IMG_3193

IMG_3189

Koulu & opiskelu

The Hong Kong Polytechnic University, eli PolyU sijaitsee kivenheiton päässä Hung Homin asuntolalta. Koulu rakentuu monesta eri rakennuksesta ja Campus alue on todella viihtyisä. Paikalta löytyy useita ravintoloita ja kahviloita, joissa opiskelijat lukevat tentteihinsä. Campuksella on myös kauppoja, josta voit ostaa koulukirjoja ja muita tarvikkeita. Lounas tuli syötyä useimmiten koulun ravintoloissa, jotka tarjosi niin paikallista nuudelia ja riisiä, dimsumia, japanilaista ja ihan eurooppalaistakin ruokaa. Koulu on Tsim Sha Tsui Eastin alueella joka on täynnä pieniä ravintoloita, joten välillä päädyimme lounaalle esimerkiksi viereiseen sushijunaan.

Matkailun opiskelijat ovat tässä koulussa onnekkaassa asemassa, sillä The School of Hotel & Tourism Management, eli SHTM sijaitsee viiden tähden hotellissa Campuksen vieressä. Hotel Iconia käytetään ns. opetushotellina, jonka keittiöissä ja vastaanotossa häärää paljon opiskelijoita. SHTM on huomattavasti hienompi ja modernimpi rakennus, jossa päivittäinen pukukoodi oli Smart Casual. Itse viihdyin SHTM:ssä niin hyvin, että vietin useita tunteja vaan tuijotellen kaupunkia kirjaston ikkunasta.

Opetus koulussa on huomattavasti teoreettisempaa mihin olemme HAAGA-HELIAssa tottuneet. Kokonaisuudessaan nämä kaksi koulua ovat tuoneet loistavan tasapainon opintoihini. Oli hyödyllistä oppia matkailualasta teoreettisemmaltakin kannalta, mutta välillä oli vaikea tehdä ryhmätöitä paikallisten kanssa kun usein tuntui, että heidän on vaikea ajatella luovasti laatikon ulkopuolelta. Samalla tosin sai itse hävetä teoreettisen tiedon puutetta. Paikalliset opiskelijat ovat myös huomattavasti nuorempia ja toisinaan tunneilla tunnelma oli sen mukainen. Opiskelijoita motivoidaan osallistumaan tunneille kilpailujen ja karkkipalkintojen avulla. Puoleen vuoteen mahtui muutama karkkipussi, Turkish Airlinesin penaali ja jopa pari vaaleanpunaista tähtitarraa.

Mitä opetukseen tulee, oli eurooppalaisten ja kiinalaisten pitämillä kursseilla suuriakin eroja. Minulla oli kahdella kurssilla eurooppalainen opettaja ja voinkin suositella molempia kursseja lämpimästi; Tourism & Transport ja Airport Operations/Management. Näillä tunneilla mentiin useimmiten kaavamaisesti PP-esityksillä ja käytännön esimerkeillä. Molemmista opettajista paistoi ammattitaito ja kokemus, enkä ole eläessäni kokenut oppivani noin paljoa istumalla koulun penkillä. SHTM:n kaikki opettajat vaikuttivat todella ammattitaitoisilta ja alan hyvin tuntevilta, joten kannattaa verkostoitua parhaansa mukaan! Paikallisten opettajien opetustyyli oli hieman erilainen ja se vaati meiltä eurooppalaisilta välillä totuttelua. Lähestymistapoina oli usein todella tarkka teoria, joka tuntui välillä olevan liian kaukana kontekstista ja toisinaan tunneilla pidetyt kilpailut tuntuivat älyttömiltä. Nämä on kuitenkin niitä kulttuurieroja, joihin kannattaa yrittää tottua.

Yleisesti opiskelu Hongkongissa on paljon työläämpää mitä kotona Porvoo Campuksella. Tämä tosin johtuu osaksi siitä, että haalin itselleni kuusi kurssia ja halusin suorittaa ne kunnialla läpi. Asuntolalla tuli vietettyä muutama kokonainen yö hakatessa raportteja espressojen voimalla. Maassa maan tavalla.

IMG_3707

IMG_4458

IMG_3704

IMG_3692

IMG_3667

Yöelämä

Lisäsin vielä lopuksi tähän väliin kappaleen yöelämästä, sillä se taitaa olla aika iso osa vaihtarielämää? Hongkongilaisen yöelämän jälkeen on ollut välillä turhankin tylsää lähteä ulos Helsingissä tai Porvoossa. Keskellä viikkoa kaupungista löytyy naisille paljon ilmaisia juomia Lan Kwai Fongilta tai Wan Chaista! Baarit ovat kaupungissa usein niin täynnä, että vaihtarit juovat 7elevenin puoli-ilmaisia bissejä baarien edessä. Hongkong ei nuku koskaan, joten yksikään ilta ei ollut tylsä. Kaupunki on aina täynnä yllätyksiä!

Baareissa riehumisen lisäksi vietin paljon aikaa Tsim Sha Tsui Eastin alueella Victoria Harbourin kyljessä maailman parhaissa maisemissa viinilasin äärellä. Täältä löytyy vähemmän kännissä riehuvia opiskelijoita, mutta tunnelma on siitä huolimatta katossa!

Jos rahaa ja rahkeita riittää niin kaupungista löytyy myös maailman korkein baari, Ozone. Tänne on mentävä ainakin sille yhdelle cocktailille kerran elämässä, mutta mielummin toisenkin koska paikka kannattaa kokea niin päivän kuin yönkin valossa.

*Yllättävää on tietenkin se, että tästä aiheesta löytyy vain julkaisukelvottomia kuvia*

Matkustaminen 

Matkustaminen on usein tärkeä osa vaihtoa, erityisesti meillä matkailun opiskelijoilla. Oma vaihtaribudjettini oli todella tiukka, mutta siitä riitti kuitenkin Malesiaan, Kiinaan ja Taiwaniin matkustamiseen. Suurin osa vaihtareista kävi Shanghaissa, Pekingissä, Tokiossa, Kuala Lumpurissa tai Singaporessa. Lentoja saa Hongkongista todella halvalla ympäri Aasiaa. Muutama amerikkalainen vaihtari kävi jopa Intiassa saakka! Lentoja osteltiin usein tiistai aamuisin, jolloin on Cathay Pacificin Fanfare -tarjouksia, joiden takia kannattaa oikeasti herätä aikaisin!

IMG_4834

Jos tästä romaanista jäi puttumaan jotain olennaista joka mietityttää pientä päätäsi, niin kysäise kommenttiboksissa tai meilitse! Hongkong sattuu olemaan mielestäni vain se maailman paras kotikaupunki ja SHTM aivan täydellinen paikka opiskella matkailua – koulua pidetään globaalisti maailman toiseksi parhaana matkailukouluna!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Heippa,

Olen itse lähdössä nyt syksyllä Hong Kongiin vaihtoon (en tosin tuonne Polytechnic Universityyn) ja olen ainoa sinne suuntaava meidän koulusta. Käsittääkseni koululla ei ole myöskään muiden suomalaisten korkeakoulujen kanssa vaihtosopimusta, niin luultavasti olen ainoa suomalainen koko koulussa ylipäätään 😀 Olisi kiva kuitenkin löytää muitakin syksyllä sinne suuntaavia …tai ainakin sitten paikanpäällä nähdä muita täältäpäin olevia. Osaatko sanoa mistähän löytäisi näitä muita Hong Kongiin suuntaavia “kohtalotovereita”? 🙂 Nettisivua tms.? 🙂

Hei Ida! Onnittelut vaihtopaikasta! Hongkongiin on tulossa vaihtoon muitakin suomalaisia ainakin meiltä HAAGA-HELIAsta! Tosin en tunne ketään joka lähtee sinne jo syksyllä, sillä meidän kouluta paikan päälle lähdetään aina tammikuussa :/ Ei taida edes olla mitään yhteistä saittia. Suosittelen että otat yhteyttä paikalliseen Suomen konsulaattiin – Consulate General of Finland in Hong Kong -mukavaa porukkaa ja usein kutsuvat kaikki suomalaiset koolle pieneen eventtiin ja ovat myös jonkin verran tietoisia paikalla olevista suomalaisista 🙂

Mahtavan kattava postaus, kiitos tästä! Vaikka en ole vielä itse vaihdossa käynyt, kenties joku päivä ja tällaset postaukset kyllä kasvattaa tätä ajatusta 😉

Kannattaa lähteä jos siihen vaan on mahdollisuus 😉

Hong Kong on vaihtopaikkana varmaan aivan mieletön! Ite harkitsin myös Kiinan Nanchangia kun käytiin koulussa yhteistyökorkeakouluja läpi, mutta lopulta parin mutkan kautta päädyin kuitenkin Euroopan sisälle sympaattiseen Hollantiin 🙂 Vaihtokokemukset on yhtä elämän parhaista ajoista, joita voisi suositella ihan jokaiselle!

Jep, vaihtoon pitää munkin mielestä lähteä aina jos siihen vain on mahdollisuus! Itse olin lukiossa vaihdossa Australiassa ja nyt Hongkongissa. Katsotaan tuleeko sitä vielä joskus opiskeltua jokin maisterin tutkinto ulkosilla mailla vierahilla 😉 Hollanti on sympaattinen <3

Jee, todella kattava paketti Honkkarista vaihtokaupunkina! Taidan jossain kohtaa vähän matkia ja teen samanmoisen Bangkokista 😉
Täällä ABACissa on myös erillinen tourist management linja ja aiemmin mietin niitä kursseja, mutta nyt oman tulevaisuuden urasuunnitelmien kannalta otin noita perus kv-markkinointi ja -johtajuus-kursseja.

Paljonko sulle tuli opintopisteitä kasaan kursseista ja montako kurssia muut vaihtarit sitten ottivat yleensä?
Täällä määrä on 4-5 eli 25-30 op 🙂

Anna mennä vaan, olisi hauska lukea myös Bangkokista vaihtokohteena 🙂 Sun kurssit kuulostaa myöskin mielenkiintoisilta!

Mulla taisi tulla kasaan noin 30 pistettä vaihdosta 🙂

Huikean suuret kiitokset näin kattavasta postauksesta! Tätä lukiessa tunne siitä, että oon hakenut vaihtoon oikeaan paikkaan, vahvistui hetki hetkeltä ja nyt täytyy vain pitää peukut pystyssä sen suhteen, ettei haussa tapahdu mitään mullistavaa enää tässä vaiheessa ja että pääsen todella kokemaan elämää Hong Kongin kaltaisessa paikassa 🙂 Suuret kiitokset tästä!
Millaiset asiat Hong Kongissa ovat jääneet sulle mieleen negatiivisina..? Nimim. haluan-varautua-kaikkeen 😉

Huikeeta, toivottavasti haaveesi siispä toteutuvat! Vinkkaappa tänne suuntaan kun olet kohteessa niin pääsen fiilistelemään muistoja <3

Asioita mihin kannattaa varautua, hmm, no tällaisia tulee mieleen;

– asuntolasta jo mainitsinkin, eli siellä asutaan todella tiiviisti!
– Kun Hongkongissa on kuuman kosteaa, siellä todella on kuuman kosteaa! Itselläni oli kovin turha koskaan laittaa hiuksia kun niistä tuli afro vartissa 😀
– paikaliset kävelevät todella hitaasti, joka sai minut hermostmaan ruuhkassa
– koulussa paikalliset välillä riehuvat kuin lastentarhassa tunneilla ja jos on jotain kilpailuja, otetaan ne turhankin tosissaan:D Voi kun voisinkin liittää tähän ääninäytteen oppitunnilta, joka muistuttaa enemmän sirkuksen, yökerhon ja lastentarhan yhdistelmää 😉
– välillä on raskasta kun paikalliset eivät ymmärrä mitä niille haluaa sanoa, opiskelijat ja muut nuoret puhuvat yleensä hyvin englantia, mutta taksilla pääsee perille vain opettelemalla fraaseja kantooniksi tai kirjoittamalla ne kiinalaisin kirjaimin ylös!
– ensimmäinen pieni shokki oli Mong Kok, jossa ruuhka-aikaan tuntuu olevan koko Kiina ja katukojuista tulee kummallisia hajuja -silloin hetken mietin, että jos täällä on tällaista aina niin miten selviän puoli vuotta 😀 -vastaus tähän on se, että sitä oppii liikkumaan paikoissa missä on tilaa, esim Hung Hom oli juuri sopiva 🙂

Tässä kai ne ainoat negatiiviset asiat mitä tulee mieleen ja niiden merkitys oli lopulta suhteellisen pieni 🙂 Kysele toki lisää jos jotain jäi pohdituttamaan!

Kiitos hurjasti! Verrattuna kaikkeen luettelemaasi positiiviseen alkaa tuo negatiivisten seikkojen lista vaikuttaa aika mitättömän lyhyeltä ja pieneltä 😀 Missä vaiheessa vuotta sulle tuli varma tieto vaihtoonlähdöstä – viestittelin tässä juuri muutama päivä sitten PolyU:n vaihtokoordinaattorin kanssa ja kevään hakijoiden online-haku alkaa kuulemma vasta syyskuussa… Tässä vaiheessa siis oheishärpäkkeet viisumihakemuksineen ja passikuvineen ovat jo valmiina. Mua jännittää tää koko vaihtohomma aivan hirveästi ja ajatuskin siitä, että olisin vuoden päästä ihan aikuisten oikeasti Honkkareissa, on kertakaikkiaan käsittämätön! 😀

Haha mahtavaa, kyllä sä ihan aikuisten oikeasti olet vuoden päästä Honkkarissa -living the high life! ;D Tuo odotteleminen tiedon tultua on silti kaikista pahinta. Mun mielestä me saatiin odottaa tosi kauan, tai ainakin ikuisuudelta se tuntui. Tsekkasin tosta juuri omasta meilistä niin syyskuulle meni että koululta alettiin ottaa yhteyttä ja saatiin kaikki paperihommat eteenpäin myös sillon syyskuussa. Ei kannata kuitenkaan stressata, vaikka itse sitä harrastin paljonkin! En vaan voinut olla miettimättä, että entä jos jokin menee vielä pieleen. Sillon mulle ainakin sanottiin, että mikään ei voi mennä pieleen ellet ole väärentänyt esim passiasi tai lähettänyt jonkun muun opsikelijan tietoa esim arvosanoista 😀

Okei, mahtavaa kuulla että tää mun vaihtoprosessini taitaa siis edetä täysin oikeaoppisesti… 😀 Stressaamisen jättäminen väliin on kauhean vaikeaa, kun on kyse näin älyttömän isosta ja itselle tärkeästä asiasta – vaikka samaa “älä turhia huolehdi”-viestiä oon saanut kuulla kaikkien osapuolien toimesta, en silti meinaa malttaa olla jännittämättä turhia edes ihan pikkuisen… 😉
Sellaista vielä utelisin, että missä vaiheessa vuotta buukkasit lennot Aasiaan? 🙂

Ei hätää, itsekin stressasin minkä kerkesin ja mietin että mitä mitä jos joku menee pieleen, mutta lopulta ei ole kovinkaan monta asiaa mikä oikeasti menisi pieleen 😀 Lentojen ostaminen meni aika myöhälle ja itse ostin vain menolipun Kilroyn kautta Finnairin suoran lennon 🙂 Meilistä katsoin niin olen ostanu omat lentoni ennen marraskuun puoliväliä kun lähdin reissuun tammikuun alussa 🙂

Olipa kiva postaus! Toisten ulkomailla asumisesta on aina mukava lukea 🙂 Mulla heräsi taas innostus lähteä tekemään tuttavuutta Hongkongin kanssa. Kävin siellä viime talvena, mutta koko muutaman päivän aika siellä meni tuolla kertaa sairastellessa. Ensi kerralla parempi tuuri 🙂

Ikävä kuulla, että reissu meni sairastaessa :/ Kannattaa ehdottomasti lähteä joku kerta uudelleen paremmalla tuurilla! Itse ainakin toivottavasti palaan tänne alkuvuodesta edes pienelle visiitille matkallani Australiaan 🙂

Olipas kattava setti! Paljon hyödyllistä tietoa upeilla kuvilla höystettynä. Ei kyllä auttanut tähän matkakuumeeseen, varsinkin kun sitä on miettinyt josko suuntaisi itsekin tuohon suuntaan vaihtoon jossain kohtaa :). Kiitos tästä!

Kiitos! 🙂 Tuohon suuntaan vaihtoon lähtemistä en voi kuin suositella aivan koko sydämen ja järjen pohjasta 😀

Tosi kiva postaus jälleen kerran! Oli mielenkiintoista lukea sun kokemuksia Hong Kongin vaihdosta, vaikken itse Aasiaan ole vaihtoon menossa. Mulla ois syksyllä suuntana Irlanti ja vuoden vaihto siellä 🙂

There are some instieetrng points with time in this post but I do not know if My partner and i see every one of them middle to heart. There might be some validity but I am going to take keep opinion till I check into it even more. Good write-up, thanks and we wish extra! Added to FeedBurner because properly

Kiitos ja onnittelut vaihtopaikasta Irlannissa, sulla tulee varmasti aivan mahtava ja ikimuistoinen vuosi! 🙂

Nuo kahden hengen huoneet näyttävät todella tutuilta omalta vaihto-oppilaskaudeltani Tsekeissä. Harmi vaan, että mulla osui huonekaveriksi espanjalainen tyttö, joka ei viitsinyt oikein puhua englantia, nukkui päivät ja valvoi yöt, toi miehiä huoneeseen epämääräisiin vuorokaudenaikoihin ja käytti astioitani ja jätti ne likaisiksi. Kokemus tosiaan!

Hui ei kyllä kuulosta kovin hyvältä kämppikseltä 😀 Miehiä ei kyllä tollaseen pieneen huoneeseen pitäisi kenenkään tuoda, mutta kokemus varmaan tuollaisenkin tytön kanssa asuminen!

Huippumielenkiintoinen postaus! Iiik pääsenköhän määkin vielä joskus kokemaan opiskeluvaihdon 🙂

Iik, toivottavasti pääset! Varmasti jos tarpeeksi haluat 😉

ADD A COMMENT