tiktok

Välilasku Dohassa: päivä Qatarin pohjoisrannikon aavikkomaisemissa

Date
tammi, 06, 2020

*Kaupallinen yhteistyö: Qatar Airways

Välilasku Dohassa on tullut viime vuosina monelle tutuksi ja kaupungista saakin hyvän käsityksen jo yhden päivän välilaskulla, vaikka nähtävää riittää pidemmäksikin aikaa. Qatar Airways lentää Helsingistä Dohaan kahdesti päivässä ja lentoaika on vain kuutisen tuntia. Lentoyhtiö tarjoaa hyviä yhteyksiä Dohan kautta mm. Afrikkaan, Aasiaan sekä Australiaan.

Lue lisää: Lentoyhtiöarvostelu: Qatar Airways

Ensimmäisellä välilaskulla Dohassa suosittelen ehdottomasti tutustumaan kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin joko oman kuljettajan kanssa tai järjestetyllä kierroksella.

Kaupunkikierrosta ei tarvitse varata etukäteen, vaan voit varata sen tiskiltä saapuessasi Dohan lentokentälle. Kaupunkikierroksen aikana pysähdytään kaupungin tärkeimmillä nähtävyyksillä; Katara, The Pearl, Museum of Islamic Art sekä Souq Waqif.

Ensimmäisellä välilaskullani Dohassa varasin neljäksi tunniksi autokuljettajan käyttööni, jonka kanssa kävin kiertämässä samat nähtävyydet mitä tavallisesti kaupunkikierroksella käydään ryhmässä. Oman kuljettajan kanssa sain enemmän aikaa esimerkiksi Souq Waqifissa ja sain tutustua kohteeseen omassa rauhassa, mutta samalla helposti. Oman kuljetukseni varasin lentokentältä tiskiltä.

Lue lisää: Stopover Dohassa: 12 yleisintä kysymystä ja vastausta – tiedä ainakin nämä

Lue lisää: Välilasku Dohassa

välilasku dohassa päiväretki pohjois qatariin
qatar kamelit
Qatarin pohjoisosa

Välilasku Dohassa: päiväretki Qatarin pohjoisrannikolla

Kun Doha on jo nähty ja matkasuunnitelmaasi kuuluu kuitenkin välilasku Dohassa, kannattaa katsoa vaihtoehtoja pääkaupunkia kauemmas. Doha voi toki olla myös päämääräsi eikä pelkästään välilaskukohde. Me vietimme ystäväni kanssa juuri viisi päivää Qatarissa ja omasta mielestäni maassa olisi vielä riittänyt nähtävää.

Dohan lisäksi suosittuja päiväretkikohteita ovat Qatarin pohjoisrannikko, länsirannikko sekä etelän aavikkosafarit. Punnitsimmekin tällä reissulla näiden kolmen välillä ja päädyimme valitsemaan Qatarin pohjoisrannikon päiväretkelle.

Pohjoisen retki sopii kulttuurista ja historiasta kiinnostuneelle matkailijalle.

Meidän retken järjestäjänä toimi Stopover Qatar, jonka palveluja olen käyttänyt useammalla Qatarin matkallani. Yrityksen nettisivut ovat vielä melko uudet. Voit varata päiväretken pohjoiseen täältä.

Retki kestää kuusi tuntia ja jos teet sen kokonaan omalla porukalla, voidaan päivän ohjelmaa tarvittaessa myös räätälöidä. Nouto retkelle oli omalta hotellilta Dohasta.

qatar päiväretket
pohjois-qatar
DSC_3659.jpg
Matkaseurana Adalmina’s Adventures -blogin Anna-Katri

Al Khorin kalastajakylä

Al Khor ja Al Thakira ovat Qatarin pohjoisosan tärkeimpiä kaupunkeja. Al Khor sijaitsee 50 kilometrin päässä Dohasta. Kaupunki on suosittu pysähtymispaikka pohjoisen retkillä ensimmäisenä. Tämä Dohaa vanhempi kalastajakaupunki oli ennen tunnettu helmikalastuksesta.

Me emme itse pysähtyneet Al Khorissa tällä kertaa, mutta nostin sen tähän mukaan koska se on yksi yleisimpiä pysähdyspaikkoja.

Al Shahaniyan kamelikaupunki

Aloitimme päivän Dohan Souq Waqifista yhdeksän aikaan aamulla ja suuntasimme kohti ensimmäistä pysähdyspaikkaamme Al Shahaniyan kamelikaupunkia. Al Shahaniya ei kuulu tyypillisesti pohjoisrannikon päiväretken ohjelmaan, mutta järjestäjä suostui tekemään ylimääräisen pysähdyksen.

Kameliravit ovat merkittävä osa Qatarin kulttuuria ja historiaa. Al Shahaniyan pieni kaupunki keskittyy lähes täysin kamelien ympärille. Kaduilla kävellessä lähes kaikki liikkeet liittyvät jotenkin kamelien hyvinvointiin aina kamelilääkäristä kamelin vaate- ja heinäkauppoihin. Kaupungissa kilpaillaan kameleilla, myydään niitä jalostukseen ja lihaksi sekä järjestetään jopa kamelien kauneuskilpailuja.

Al Shahaniyassa ei juuri näe naisia, joten olin blondin ystäväni kanssa erikoinen näky paikallisille miehille. Saimme kuitenkin olla rauhassa erikoisia katseita ja valokuvaamista lukuunottamatta.

Emme sattuneet paikalle kameliravien aikaan, mutta näimme aamun harjoituksia radalla. Täällä kameliraveissa käytetään ratsastajina usein pieniä robotteja etenkin koulutettavilla pienemmillä kameleilla. Aiemmin ratsastajina käytettiin pieniä lapsia, mutta tästä oli seurauksena muutamia vakavampia onnettomuuksia.

DSC_3627.jpg
al shahaniya kameliravit
al shahaniya kamelikauppa

Al Zubarahin linnoitus

Zubarah on Qatarin pohjoisella rannikolla Persianlahdella sijaitseva raunioitunut kaupunki sadan kilometrin päässä Dohasta. Zubarah kuten Al Khort on kukoistanut helmenkalastuksen keskuksena 1700-luvulta 1800-luvun alkuun. Kaupunki tuhottiin kokonaan 1811 ja hylättiin 1900 -luvun alussa.

Aavemainen tunnelma on erikoinen ja keskellä kuivaa aavikkoa on Al Zubaharin linnoitus, joka on mahdollisesti pohjoisen Qatarin tunnetuin nähtävyys.

Qatarin postikorteissa komeilee useasti Al Zubarahin linnoitus.

al zubarah qatar
al zubarah linnoitus

Al-Jumailin aavekaupunki

Aavemaisesta tunnelmasta puheenollen, me poikkesimme hieman reitiltä ja vierailimme aivan Zubarahin lähellä Al-Jumailin aavekaupungissa.

Al Jumail on hylätty kalastajakylä, jonka paikalliset jättivät taaksensa 1800-luvulla öljytuotannon laajentuessa ja ihmisten sitä kautta muuttaessa isompiin kaupunkeihin. Al Jumailin kylän minareetti ja osa rakennuksia seisoo edelleen meren rannalla aavikon tuntumassa.

Alue oli jossain vaiheessa kokonaan aidattu yleisöltä ja pääsy tänne oli kielletty. Me ainakin pääsimme poikkeamaan jopa minareetin yläkerrassa, toki omalla vastuulla.

Al Jumail qatar
al jumail aavekaupunki qatar
al jumail doha qatar
aavekaupunki al jamail
al jamail minareetti

Fuwairit Beach

Päivän yllättävin kohde oli ehdottomasti Fuwairit Beach, joka muistutti enemmän Malediiveja kuin kuivaa Qatarin aavikkoa. Fuwairit Beach ei myöskään välttämättä automaattisesti kuulu päivän retkiohjelmaan, mutta on ehdottomasti poikkeamisen arvoinen kuten allaolevista kuvista näkee. Ranta oli hyvin rauhallinen ja siellä oli oikeastaan vain muutamia paikallisia purjelautailemassa.

Qatar ei sinällään ole tunnettu rantalomakohteena, mutta täällä se olisi ollut ehdottomasti mahdollista. Ranta on sijainniltaan sellainen, että ilman autoa olisimme sinne tuskin päässeet.

Fuwairit Beach
Fuwairit Beach qatar
Fuwairit Beach pohjois qatar

Autenttinen lounaselämys huoltoasemalla

Oppaamme kysyi jo ennen lähtöpäivää minkälaista lounasta haluaisimme nauttia päivän aikana, jotta hän pystyisi ajoittamaan lounastauon sopivaan kohtaan päivää. Kerroimme oppaalle, että haluamme lounastaa juuri siellä missä hänkin lounastaisi ja nauttia paikallista ruokaa. Näinpä pysähdyimme rehellisesti huoltoasemalle, jonka kyljessä oli pieni qatarilaista ruokaa tarjoava ravintola. Pyysimme opastamme tilaamaan juuri sellaisia ruokia mitä hän tilaisi muutenkin ja pääsimme maistelemaan herkullisia arabialaisia perinneruokia.

Opas toki tarjoutui myös kohteliaasti istumaan eri pöytään, mutta omasta mielestäni lounas yhdessä on paras tapa tutustua vielä lisää maassa maan tapoihin, joten pyysimme istumaan samaan pöytään.

DSC_4013.jpg
DSC_4016.jpg

Muuta tärkeää: pukeutuminen Qatarissa

Tekemisen, näkemisen ja kokemisen lisäksi olen saanut paljon kysmyyksiä liittyen pukeutumiseen Qatarissa. Pukeutumiseen onkin kohteliasta kiinnittää huomiota, ollaanhan kuitenkin muslimivaltiossa. Dohassa sinällään ei ole sen tarkempia pukeutumissääntöjä eikä turisteja topeissa tai shortseissa katsottu omien havaintojeni mukaan pahasti.

En kuitenkaan missään nimessä suosittele kulkemaan topissa ja shortseissa, vaan oikeasti miettimään pukeutumista etukäteen. Turismi Qatarin pohjoisosissa on vielä hyvin pientä, joten täällä on erityisen tärkeä huomioida pukeutumissäännöt. On kohteliasta peittää aina polvet ja olkapäät. Lisäksi ihan tiukan tyköistuvat vaatteet ei ole myöskään paras vaihtoehto täällä päin maailmaa. Itse kuljen useimmiten pitkässä hameessa tai mekossa ja olkapäät peittävässä paidassa. Pohjoisessa pidin osan päivää huivia päässä, mutta tämä ei ole välttämätöntä.

Varaa Qatar Airwaysin lennot täältä.

Kaipaatko lisää matkavinkkejä Dohaan? Lue kaikki julkaistut Doha -vinkkini täältä.

Veera Bianca

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

Leave a comment

Related Posts