Ensimmäinen viikko vastuullisen matkailun maisteriopintoja takana

15 tammikuun, 2021

Aloitin vihdoin tämän viikon maanantaina monen mutkan kautta maisteriopintoni Leeds Beckett Universityssä etänä. Kolmen vuoden aikana on tarkoitus valmistua tittelillä Master of Science in Responsible Tourism Management. Toisen vaihtoehtona oli tehdä Haaga-Heliassa Aviation & Tourism Business Master -ohjelma, joka vaikutti myös todella mielenkiintoiselta! Tässä kohtaa oma kiinnostus on kuitenkin liiketoiminnan kehittämista enemmän matkailutieteessä, erityisesti vastuullisuuden näkökulmasta. Pohjakoulutukselta olen matkailualan restonomi, joksi valmistuin Haaga-Heliasta Porvoosta 2014.

Kuten kirjoitinkin aiemmin, koen että matkailu on antanut minulle kaiken ja on minun vuoro antaa matkailulle takaisin. Olen saanut viettää viime vuodet reissaten eksoottisissa kohteissa ympäri maailmaa majoittuen upeissa hotelleissa – en vaihtaisi päivääkään, mutta samalla jossain vaiheessa tähänkin turtui. Kaipaan työltäni merkitystä ja näiden eksoottisten kohteiden promoaminen toinen toistaan jänittävämpinä lomakohteina ei enää jossain vaiheessa sellaisenaan riittänyt.

Matkustaessa etenkin köyhemmissä maissa olen myös monesti nähnyt mitä turismi pahimmillaan ja parhaimmillaan saa aikaiseksi. Olen myös ollut haasteellisissa tilanteissa missä olen joutunut pohtimaan rajaa ihmisoikeuksien ja somesisällön kanssa – missä menee raja ja mikä todella lopulta on oikein ja mikä väärin? Auttaako esimerkiksi kohteen boikotointi vai tekeekö se sittenkin pelkkää hallaa? Näihin kysymyksiin ei löydy yksinkertaisia vastauksia, mutta ne on kysymyksiä joita haluan ymmärtää paremmin.

Olenkin jo ahkerasti tutkaillut ensimmäisiä tulevia tehtäviä, joista suuri osa tulee olemaan erilaisia tutkimuksia ja pidempiä esseitä vastuullisen matkailun eri kulmilta. Itse olen listannut ainakin seuraavat aiheet ylös, joista haluan lähteä toteuttamaan tarkempia tutkimuksia opintojen aikana:

  • Villieläimiin liittyvä turismi aina vapaaehtoistyöstä norsuratsastukseen
  • Indonesian Kopi Luwak
  • Risteilyturismi liikaturismista kärsivissä kohteissa, mm Venetsia
  • Instagramin tekemä ´tuho´ luontokohteille
  • Ihmisoikeuskysymykset esim. Dubain tai vastaavan kohteen matkailussa (postauksen kuvat on muuten vuosi sitten Dubaista)
  • Lentämisen päästöt jostain spesifimmästä kulmasta

Nämä ajatukset ovat siis vasta drafteja, kuten ehkä ainakin viimeisestä huomaa. Keskustelen näistä ja monista muista aiheista myöhemmin Academic Advisorini kanssa (joka muuten sattui asumaan Turussa vuonna 1984 haha) ja ensi viikolla lähdenkin työstämään jo noista ensimmäistä.

Opinnot tulevat koostumaan mm. matkailun ympäristövaikutuksiin, ihmisoikeuksiin, köyhyyden ehkäisemiseen paikallisissa yhteisöissä turismin keinoin, kulttuurit ja perinteet sekä muu eettinen matkailu. Opintojen aikana tulee mahdollisuus erikoistua itseään eniten kiinnostavaan aiheeseen. Itseäni tällä hetkellä kiinnostaa tämä aihe useammalta kulmalta, joten katsotaan mihin suuntaan omat opintoni tästä etenevät. Viimeisenä vuonna tehdään myös gradu, jonka aihe varmasti selkenee tässä ensimmäisen kahden vuoden aikana.

Opintojen aikana meillä on myös turismin kehityskohteita kyläyhteisöissä ainakin Keniassa, Ruandassa, Gambiassa ja Maurituksella. Jos korona sallii, pääsen syyskuussa Keniaan koulun matkalle!

Se mitä näillä opinnoilla ja tällä ammattitaidolla tulen tekemään selkenee varmasti myös tulevien vuosien aikana. Haluan tietysti voida jakaa näihin aisoihin liittyvää tietoa täällä, mutta toivottavasti saisin toimia myöhemmin tulevaisuudessa myös näiden aiheiden opettajana matkailuopiskelijoille. Kiinnostaahan minua myös matkailututkijana toimiminen ja ns. kenttätyö, joten katsotaan mihin tämä seikkailu kuljettaa. Olen myös kahdesti ollut puhumassa YLE:llä lentämisen päästöistä ja liikaturismista, joten toivottavasti saan myöhemminkin tällaisiin kutsun vaan vähän entistä uskottavammalla ammattitaidolla.

Ensimmäisen viikon aikana olen myös ollut joka päivä positiivisesti yllättynyt koulun järjestelmällisyydestä, ihan mahtavista opettajistamme ja edellisten opiskelijoiden tarinoista! Olo on todella yhteisöön kuuluva, vaikka kaikki opiskeleekin omilla koneillaan kotosalla. Ei tunnu yhtään, että sitä on yksin! Kun korona hellittää, on minulla myös oikeus osallitua luennoilla Leedsissä ja tulenkin sinne varmasti muutaman kerran matkaamaan kun maailman ovet taas joskus aukevat.

Kertokaa ihmeessä mitä haluatte tietää opinnoistani niin kerron mieluusti myöhemmin lisää! 🙂 Nyt perjantain kunniaksi kuitenkin ensimmäisen moduulin ja lukemisten pariin!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Moi! Ompa kiinnostava koulutus! Itse opiskelen matkailun liikkeen johtoa Haaga-Heliassa ja kovasti kiinnostais samanmoinen maisteri tason koulu käydä! Saanko kysyä paljonko koulu maksaa?

Vastuullinen matkustus ja sitten pari päivää vuodessa jos lentäs paikan päälle muuten vaan käymään vaikka ei oo pakko 😀 😀 😀 voi luoja miten ristiriitaiset jutut jälleen kerran!

Vastuullinen matkailu on vähän laajempi aihe kuin lentomatkustamisen välttäminen! 🙂

Lähitulevaisuudessa tavoitteenani olisi opiskella HAMK:in international business linjalla. Samoilla linjoilla sen suhteen, että minulla on tiettyjä aiheita, joihin haluaisin opinnoissani syventyä ja siinä riittävä syy hakeutua opiskelemaan mutta en sen suuremmin tiedä johtaisivatko opinnot varsinaisesti johonkin tiettyyn ammattiin 🙂

Tsemppiä opintoihin sinne myös! 🙂

Kiinnostavaa! Opiskelen samoja teemoja Lapin yliopistossa Matkailututkimuksen koulutusohjelmassa. Jään seuraamaan näitä postauksia!

Näin olenkin kuullut, että siellä olisi toinen vastaava vaihtoehto tämän tyylisille opinnoille! 🙂 Onnea opintoihin siispä sinne!

Nämä ovat ihan supermielenkiintoisia aiheita! Täytyy varmaan oman tutkinnon suoritettua harkita seuraavaa… 😀 Jokin postaus, missä vastaat kysymyksiin esim. juuri opintoihin hakeutumisesta, pääsyvaatimuksista ja eri suuntausvaihtoehdoista olisi kiva. 🙂

Ihana kuulla, että aiheet kiinnostaa! Olen kuulemma ensimmäinen suomalainen tällä linjalla, joten lupailin jo että perästä tulee varmasti lisää! 😀 Kirjoittelen hakuhommista jossain vaiheessa oman postauksen!

Noissa aiheissa onkin muutama erityisen kiinnostava kohta, erityisesti kaksi enimmäistä. Pidän itse villieläinturismia lähtökohtaisesti erittäin hyvänä asiana, poislukien norsunratsastus ja muut hölmöydet. Onkohan asiassa näkökulmia joita en ole ymmärtänyt ajatella? Niin ikään Kopa Luwak kiinnostaa. Teetetäänkö sitä käytännössä eettisesti ollenkaan? Toki myös risteilyturismi ylipäätään, ei pelkästään liikaturismista kärsivissä kohteissa.

Villieläinten kohdalla on monia näkökulmia ja myös toki monenlaisia toimia, mutta tietysti tämän aiheen parissa tehdään myös paljon hyvää suojelutyötä mihin näitä turismin tuomia tuloja tarvitaan! 🙂 Helppoa ei ainakaan ole löytää eettistä Kopi Luwak -toimijaa turimismin kasvun ja kahvin kiinnostuksen myötä. Varmasti useampi paikka väittää olevansa vastuullinen, mutta monesti totuus voi olla toisenlainen.

Ja risteilyturismissa on todellakin monta kulmaa mihin tarttua, muutakin kuin tuo liikaturismi!

Tuli mieleen, että itse olen töissä eräässä toimialayhdistyksessä, teemme kestävyyden, ekologisuuden ja esim. biodiversiteetin suhteen paljon töitä alan yritysten (eli meidän jäsenyristen) kanssa. Jaamme tietoa, koulutamme ja esim. teemme yhteistyötä yliopistojen, tutkimusorganisaatoiden ja ministeriöiden kanssa vieden sinne yritysten tarpeita ja viestien heille, mitä näissä organisaatioissa on meneillään.

Lisäksi autamme, jaamme yritysten kokemuksia toisille yrityksille eli toimijoiden välillä ja niin edespäin. Myös lobbaamme päättäjien suuntaan ja koitamme vaikuttaa ison yleisön mielikuvaan alasta ja viestiä, että isoja panostuksia kestävyyden suhteen tehdään. Haluamme jakaa faktapohjaista tietoa ihmisille, keinona ihan omat kanavat ja esim. median kautta vaikuttaminen.

Sinun osaamisesi maisteritutkinnon jälkeen yhdistettynä olemassa olevaan viestintä- ja someosaamiseesi olisi ihan mahtava kombo jossain matkailualaan liittyvässä yhdistyksessä tai vastaavassa, esim. konsulttiyrityksessä.

Mahdollisuuksia varmaan riittää!

Hienoa työtä! Olisi mielenkiintoista kuulla tästä lisää! 🙂 Tulen varmasti tulevaisuudessa toimimaan konsultin roolissa näissä asioissa, tällä hetkellä toimin jo konsulttina matkailuyrityksille, mutta enimmäkseen markkinoinnin puolella!

Laita ihmeessä mulle sähköpostia mikäli kiinnostaa keskustella lisää!

Olisi kiinnostavaa kuulla, miten ulkomaiseen kouluun hakeminen tapahtuu, miten opiskelijat valitaan, minkähintaista opiselu on ja miten opinnot suoritetaan käytännössä – eli onko mahdollista suorittaa kokonaan verkossa (muutenkin kuin korona-aikana) vai kuuluuko myös läsnäoloa 🙂 Ja miksi päätit valita juuri kyseisen koulun?

Hyviä kysymyksiä! Kokoan näistä lähiaikoina varmasti postauksen! 🙂 Toistaiseksi ei kuulu läsnäoloa, mutta koronan jälkeen on toki yhtälailla tervetullut koululle luennoille mikäli haluaa! Suunnitelmissa on muutaman kerran vuodessa viettää muutama päivä koululla kun vaan maailman ovet vähän avautuvat!

Kuulostaa ihan superkiinnostavalta, -motivoivalta ja -tärkeältä! Mahtavaa kun jaat aiheeseen liittyviä ajatuksia ja tietoa täälläkin! On tosi kiinnostavaa kuulla, millasia näkökulmia näihin aiheisiin aukeaa korkeakouluopintojen kautta, nää jutut kun askarruttaa nykyään aina vaan enemmän ja enemmän matkaillessa ja matkoja suunnitellessa 🙂
Tsemppiä opintoihin!

Kiitos, toistaiseksi ainakin ollut ihan todella antoisaa ja kiinnostavaa nyt kun alkaa olla pian pari viikkoa jo takana! Tulen varmasti jakamaan oppeja ja näkökulmia tulevista tutkimuksista täälläkin kun pääsen niihin kunnolla käsiksi! 🙂

ADD A COMMENT