Vegaanista sekasyöjäksi

25 helmikuun, 2016

Suurin osa teistä tuntee minut sinä hulluna porkkanan puputtajana. Vegaanina tai ainakin kasvisyöjänä. Tyyppinä, joka tuo aina esille lihatuotannon ongelmia sinun syödessä pihviä. Sinä tyyppinä, joka ei voi lopetttaa puhumasta vegaaniruokavalion hyödyistä.

Monille teistä, tämä postaus on let down.

Ryhdyin kasvissyöjäksi yläasteella, pois lukien muutamia sekasyöjäaikoja tuossa välissä. Ryhdyin kasvissyöjäksi koska en sietänyt ajatusta lihan tehotuotannosta. Myöhemmin ryhdyin kokonaan vegaaniksi, koska ajattelin sen olevan optimaalista terveydelleni.

Vegaanisuuden alussa koinkin uskomattomia terveysvaikutuksia. Ihostani tuli parempi, laihduin, ei tehnyt mieli suklaata, kuukautiskivut katosivat ja en sairastanut juuri koskaan. Halusin koko maailman ymmärtävän, että vegaanius on ainut tie optimaaliseen terveyteen.

Vuodet vierivät ja muutama kuukausi sitten huomasin olevani väsyneempi kuin koskaan. Pian huomasin jopa himoitsevani punaista lihaa. Pelkkä ajatus hävetti ja yritin keksiä kaikki mahdolliset keinot päästä mieliteostani eroon. Luin myös läpi internetin ja löysin useita kohtalotovereita – ihmisiä jotka kuukausien tai vuosien vegaanisuuden jälkeen kamppailivat samojen oireiden kanssa.

Toki kaikessa rehellisyydessä itselläni on myös taipumusta syömishäiriöihin johtuen kaikki-tai-ei-mitään persoonastani. Ja juuri tästä syystä saatoin alkaa vältellä liian useita raaka-aineita ja kokea ahdistusta kaupassa käymisestä ruokavalioni ollessa niin rajoittava.

waynes coffee green smoothie

Sitten eräänä iltana matkablogitapahtumassa, en voinut kuin haukata palan vieressäni istuvan ystäväni porosta. Enkä todellakaan kehdannut myöntää, että se oli paras makuelämys mitä olin vuosiin kokenut.

Seuraavien viikkojen aikana päätin lisätä ruokavaliooni luomukananmunia, kalaa ja jopa vähän maitotuotteita. Aluksi ihoni kunto huonontui, mutta sekin on jo paranemaan päin. Huomasin kuitenkin energiatasoni nousseen ja jaksoin taas keskittyä työhönkin paremmin. Ylimääräiset mieliteot lähtivät pois ja oudot vatsakivutkin katosivat.

Vaikka vegaaninen ruokavalio saattaa sopia monille erinomaisesti, ei se valitettavasti sopinut minulle. Joku voisi varmasti vielä todeta, että en toteuttanut sitä oikein. En ehkä syönyt tarpeeksi kasviksia tai lisäravinteita. Oli totuus mikä tahansa, tiedän että en enää voinut hyvin.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että istun tässä kerroshampurilainen kourassa ja pihvi toisessa. Vaan sitä, että haluan luopua ruokavaliotani määrittävistä termeistä ja syödä sitä mitä uskon kehoni kaipaavan. Tulen varmasti aina syömään suurimmaksi osaksi kasvisruokapainoitteisesti, mutta aion myös kuunnella kehoani paremmin.

Niin, ja ruotsalaiset on muuten kehittäneet hienon uuden trendin, flexiterianismin. Flexiterianismi tarkoittaa kasvipainotteista ruokavaliota, jossa on myös tilaa eläinproteiineille. Flexiterianismihän on periaatteessa hassu trendi, sillä se on juuri se ruokavalio mikä suurimalle osalle ihmisistä on ihanteellinen.

PA200551.jpg

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

[…] aiemmin blogissa kerroin, en halua enää luokitella syömistäni mihinkään lokeroon. Olen ollut vuosia kasvissyöjä ja sen jälkeen lyhyemmän aikaa täysin vegaani. […]

Or as we say in Stockholm. “Stockholm-vegetarian” when a person onle skip the meat but eat everything else. I am so to speak a “Stockholm-vegetarian”. Stockholm have great food places for veggie and non meat people as you may have found out when being here the last time! 🙂 I eat fish, egg and milk.

Just learn some Swedish then and you are basically a Swede..

I like the term Stockholm-vegetarian! 😀 Awesome! And yes, I want to come to Stockholm still before TBEX for a little healthy food adventure as there are just too many fabulous options! 🙂

Mun mielestä nämä nykypäivien lokeroinnit, trendit ja vouhotukset ruuan suhteen on jotenkin huvittavia. Joku syö ainoastaan kivikauden paleota, toinen elää pelkillä banaaneilla, yksi karppaa ja toinen vetää pelkkiä viherpirtelöitä. Ja sitten toiset flexaa 😉

Kaikilla on toki oikeus hurahtaa johonkin tiettyyn ruokavalioon, jos siitä tulee hyvä olo, mutta kuten Rimma jo totesikin, niin veganismi ei kuulu tähän joukkoon, koska se ei ole pelkkä ruokavalio, vaan elämänkatsomus. Jos joku asia on omasta mielestä väärin, niin sitä vääryyttä tekemällä ei ainakaan tule hyvä olo. Toisaalta ympäristön painostus ja vaikeudet syödä kodin ulkopuolella terveellisesti ( onneksi vegaaniravintolat lisääntyvät koko ajan) tuovat omat haasteensa, eivätkä nekään tee hyvää oloa.

Itse olen sitä mieltä (joidenkin mielestä ehkä mustavalkoisesti), että jos on eläinten vuoksi vegaani, niin silloin ei vaan tee mieli eläintuotteita, kun tietää mikä kärsimys niihin liittyy. Uskon myös, että vegaaniruokavaliosta saa aivan varmasti kaiken tarpeellisen, eikä se tee sairaaksi, ellei sitten syö liian yksipuolisesti. Omasta kokemuksestani sanoisin, että aivot kaipaa niitä rasvaisia herkkuja kuten pähkinöitä, siemeniä, öljyjä, avokadoa, kasviskermoja ja paaaaljon paljon SUKLAATA 😀

Oot kyllä oikeessa, nykyään jokasella on niin monta termiä kuvaamaan omaa ruokavaliota että itse ehkä tuo ‘flexaaminen’ lopulta viitaa lähinnä termeistä luopumiseen.

Ja eihän veganismi olekaan pelkkä ruokavalio. Itselläni vegaanisuus oli valinta juuri johtuen tehotuotannon ongelmista ja tiedän erittäin hyvin mitä ongelmakohtia tuohon tuotantoon liittyy vaikka olisi miten lähiruokaa tai luomua. Itse jäin vajaaksi niin monesta ravintoaineesta ja tällä hetkellä oma terveys ei ole kunnossa joten se on se ykkösprioriteetti kuitenkin. Monelle vegaanius toimii ruokavaliona varmasti, itselläni se oli kuitenkin terveyden kannalta lopulta turhan iso haaste – mutta ei tietenkään missään nimessä mahdottomuus.

Musta on tärkeää olla itselleen rehellinen ja olla suoraviivaisesti sitä mitä on. Jokainen meistä (ihmisistä) elää ja ruokailee oman moraalikäsityksensä puitteissa kuten parhaaksi kokee. Vegaanius on niin paljon muutakin, kuin pelkkä ruokavalio. Se on enemmänkin elämänkatsomus. Vaikka itse pyrimme elämään vegaanisesti, niin en tykkää lokeroida itseäni tai meidän poikaa mihinkään tiettyyn muottiin eli kuten Annellakin, joskus saatan syödä palan lehmänjuustopitsasta etenkin matkoilla ollessa, käytän mummon kutomia lampaanvillasukkia tai 10 vuotta vanhoja nahkakorkkareita, vaikka muutoin vegaanisesti eletäänkin. Tsemppiä!

Nomenomaan. Ja tietysti vegaanisuus on muutakin kuin ruokavalio, itselleni veganisuuden valitsin ennenkaikkea tehotuotannon ongelmien takia ja sen takia että olin päässyt tekemään lähempää tuttavuutta monen fiksun maatilan eläimen kanssa. Itsekin tulen varmasti aina syömään enimmäkseen kasvispainotteisesti, mutta tässä elämäntilanteessa menen oma terveys edelle ja vaikka en olisi koskaan uskonut, niin vegaanisuus ei ollut minulle se sopivin tapa ruokailla terveyden kannalta.

ja mun mielestä sulla on fiksu ote vegaanisuuteen, ehdottomuus voi olla todella haastavaa tässä maailmassa.

Mäkin huomasin viime syksynä, että olin ihan todella väsynyt. Lisäks mulla on lähtenyt myös aika paljon tukkaa ja iho on ollut jotenkin huono (kuiva, erityisesti kasvoista). Mulla oli kyllä aika rankka ja kiireinen vuosi ja tässäkään vuodessa ei paljoa tekemistä puutu, mutta epäilen, että nää vaivat osittain johtuu myös ruokavaliosta. En oikein tiedä, että enkö syö tarpeeks jotain vitskua vai mistä johtuu. 🙁 Tietysti stressi aiheuttaa samankaltaisia oireita myös.

Tehotuotannon ja eläinten oikeuksien näkökulmasta edes se liha- ja maitotuotteiden vähentäminenkin on parempi, kuin ei mitään. Mut ei ketään voi pakottaa ruokavalioon, joka ei yksinkertaisesti sovi. Markuksella esim. on ollut huomattavasti enemmän “vaikeuksia” kasvispainotteiseen ruokavalioon sopeutumisessa, kun mulla, mutta onneksi se on kokeilemalla ja etsimällä löytänyt sitten jutut, jotka sille sopii. Nyt yli vuoden kasvispainotteisella ruokavaliolla olemisella ei kyllä vois enää kuvitella paluuta siihen entiseen, mutta en kuitenkaan halua elää täysin ehdottomasti, joten kyllä toisinaan juusto saattaa eksyä pizzan päälle ja kahviin tavallista maitoa.

Itsellänikin on ollut todella stressaava vuosi takana ja se varmasti on osatekijänä terveydentilaan. Mutta pitäähän sitä kehoa kuunnella jos tuollaisia oireita tulee niin joku on varmasti vinksin vonksin jollakin tasolla. Itse kävin ottamassa verikokeen mistä kävi ilmi että moni ravintoaine oli kateissa mun kehosta ja siksi muutinkin hieman ruokavaliotani vaikka moraaliasioiden kanssahan tässä on joutunut vanhana kasvissyöjänä kamppailemaan.

Mutta tosiaan, eläintuotteiden vähentäminen tekee jo paljon. En ikinä söisi lihaa päivittäin tai edes välttämättä viikottain. Ja jokainen voi tehdä parempia valintoja myös sen suhteen mistä se liha siihen lautaselle päätyi 🙂

Ja kasvipainotteinen ruokavalio tekee kyllä varmasti jokaisen terveydelle myös hyvää ! 🙂

Hyvä Veera, mahtava postaus siitä itsensä kuuntelemisen ja toimiin tarttumisen tärkeystä! Täällä yks flexari myös, mutta se lihan määrä mitä syön on niin pieni, että helpompi sanoa olevansa kasvissyöjä. Aina saa olla selittämässä flexitarianismia…

Kiitos! Joo varmasti saa selittää tuota termiä, kasvissyöjänä on helpompi mennä niin ei tarvitse hulluja lihamääriä mättää 😀

Haa, mä olen ollut flexitarian nyt jo pari vuotta ja se sopii mulle tosi hyvin. Tausta termin synnylle lienet joitain vuosia sitten jo maailmalla alkanut “Meatless Monday” -liike.
Mun mielestä on hyvä kuunnella ja kunnioittaa kehoaan, joten peukutan.

Mahtava kuulla! Tä oli mulle terminä ihan uusi, mutta Tukholmassa sitä näkyi jotenkin joka puolella 😀

ADD A COMMENT