Viinitilavierailu Dubrovnikissa

3 elokuun, 2021

Viinitila Dubrovnikissa kannattaa ehdottomasti laittaa bucket listille. Me varasimme vierailun viinitilalle Airbnb:n kautta. Kroatia ei ole välttämättä se tunnetuin viinimaa, mutta olen kahdella menneellä matkallani saanut maistaa erinomaisia valko- ja rosé-viinejä.

Viinituotannolla on maassa kuitenkin jo pitkät perinteet ja sen kukoistusaika olikin Euroopassa 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa, mutta moni uskookin kroatialaisten viinien oleven kasvava trendi. Viinituotannon määrä on tuosta laskenut, mutta laatu taas vastineeksi parantunut.

Kroatian tunnetuimpia viinialueita ovat Istria ja Dalmatia, jotka sijaitsevat maan rannikkoalueella. Sisämaasta löytyy myös viinitiloja, mutta ne keskittyvät pelkästään valkoviiniin. Kroatiassa tuotetaan myös punaviinejä, mutta itse en ole vielä päässyt maistamaan mainitsemisen arvoista – maybe next time!

Viinitila Dubrovnikin lähistöllä: Vardia Vineyards

Vietimme ikimuistoisen illan pienen seitsemän hengen ryhmän kanssa Vardia Vineyards -viinitilalla. Viinitila sijaitsee parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Dubrovnikin vanhasta kaupungista vuoristomaisemissa Malaštica:n alueella, 400 metriä meren pinnan yläpuolella Bosnia & Herzegovianan rajalla.

Autokyytimme kulki loppumatkasta melkoisen off-roadia ja lopuksi kävelimme vielä 10-15 minuuttia ylämäkeä viinitilalle pysähtyen matkan varrella vielä houstimme Ivican puutarhassa. Varaathan kokemukseen siis hyvät kengät ja hieman kuntoa!

Perillä aukeaa upea vuoristomaisema oliivipuiden lomassa. Taustalla laulaa linnut. Mieli rentoutuu ihan eri tavalla mitä se voi kaupungissa rentoutua. Ivica tarjoaa maistiaisen aprikoosipuusta ja istun alas ihastelemaan maisemaa.

Ivica omistaa viinitilan vaimonsa Dominikan kanssa. Ivican 80-vuotias isä on omistanut maan jo pitkään ja Ivica on vasta palannut takaisin Dubrovnikin kiireistä maalle auttamaan isää puutarhan kanssa ja viljelemään valkoviinejä.

Ivica on selvästi intohimoinen viininviljelijä ja onnellinen päätöksestään palata takaisin Vardia Hill:ille. Hän kertookin, että vaikka palkka on nyt pienempi kuin kaupungissa, on hänellä enemmän aikaa perheelleen ja lopulta vain sillä on merkitystä.

Kun Ivica sai idean turistikierroksista, ihmetteli ja naureskeli hänen isä miksi ihmeessä turisteja kiinnostaisi tulla heidän tilalleen.

viinitilavierailu dubrovnikissa
viinitila dubrovnik
viinitilalla dubrovnikissa
Malaštica

Viini- ja oliiviöljytasting auringon laskiessa

Tutustuttuamme viinitilaan ja kierreltyämme hetken, istumme alas viiniköynnösten ja oliivipuiden väliin juuri kun aurinko alkaa maalata taivasta oranssin ja punaisen eri sävyihin.

Ivica tarjoaa meille ensin vaimonsa Dominican valmistamaa tuoretta leipää, jota saamme dipata perheen omaan oliiviöljyyn. Maistamme myös laventelista tehtyä uutetta vesilasillisen kanssa.

Hetken kuluttua Ivica korkkaa pullon valkoviiniä, jota saamme siemailla illan hämärtyessä. Vardia Vineyardsin tuotteita ei myydä missään, mutta kokemuksen päätteeksi osallistujilla on mahdollisuus ostaa pullo viiniä matkamuistoksi.

viinimaistelu dubrovnik
oliiviöljy viinitila
dubrovnik viinitilavierailu
tuore leipä ja oliiviöljy dubrovnik

Varaa viinitilaelämys Vardia Vineyards -tilalla:

Me varasimme vierailun viinitilalla Airbnb:n kautta, mutta sen voi varata suoraan lähettämällä Ivicalle viestin Instagramissa täältä.

Kokemus kestää noin 2,5 tuntia matkoineen. Ryhmässä on maksimissaan 7 osallistujaa eri puolilta maailmaa. Hinta per henkilö on 55 euroa.

Suosittelen tätä kokemusta sydämeni pohjasta.

varaa viinitila dubrovnik

Kaipaatko lisää vinkkejä Dubrovnikiin?

Dubrovnik, Kroatia – parhaat vinkit unohtumattomaan lomaan

BOWA Dubrovnik on kuin Kroatian Malediivit

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Viikko sitten tuli käytyä, hieno kokemus oli. Puhui sinusta Suosittuna suomalaisena blokkaajaana :). No luettiin sun Juttu ja käytiin.

Aivan mahtava kuulla! 🙂 Kiva kun viihdyitte!

Enpä ole itse ikinä millää viinitilalla käynyt. Tuo kuulostaa kuitenkin varsin mukavalta vierailukohteelta, joten voi hyvinkin olla, että Dubrovnikissa käydessä tulee käytyä myös ensimmäistä kertaa viinitilalla.

Suosittelen ehdottomasti! 🙂

ADD A COMMENT