Zermatt – pala kauneinta Sveitsiä

13 elokuun, 2017

*Yhteistyössä: Switzerland Tourism

Ajatukseni ovat edelleen Sveitsissä. Kolmen päivän seikkailu Alpeille oli kokemusrikkaampi mitä olisin osannut edes odottaa – jos jotain opin, niin sen että mahdollisuuksiin on tartuttava. Opin sen, että elämästä on nautittava. Joidenkin korvaan hullulta kuulostava matka saattaa olla elämäsi tärkein – et kuitenkaan tiedä ellet lähde.

Voitin matkan Sveitsin Zermattiin muutaman viikon takaisella Tukholman matkallamme muutaman paikallisen bloggaajakollegani kanssa. Matka oli jäädä henkilökohtaisista syistä tekemättä, mutta onneksi lähdin tälle seikkailulle edes niiksi kahdeksi päiväksi mitä lopulta ehdin. Matka alkoi jo maanantaina, mutta liityin ryhmäni joukkoon itse vasta keskiviikkona iltapäivästä suoraan Zermattissa, johon matkustin junalla kolme tuntia Zürichistä.

zermatt

Swiss Travel Pass & unohtumattomat junamatkat

Kolmesta lyhyestä matkapäivästä suuri osa kului junassa, vaikka Sveitsi onkin fyysisesti hyvin pieni maa. Määränpääni Zermatt oli kuitenkin Zürichin lentokentältä yli kolmen tunnin matkan päässä maan eteläisellä puolella. Sveitsissä junamatkojen aikana vaihtuvat maisemat ovat niin kauniit, että on turha yrittää vastailla sähköposteihin tai katsella Netflixiä läppäriltä. Sveitsissä junan ikkuna on kaikista henkeäsalpaavin elokuvaelämys. Monissa junissa ikkunat saa kokonaan auki, mikä tekee junamatkailusta huomattavasti vielä elämänmakuisempaa.

Sveitsissä on helppoa matkustaa Swiss Travel Pass -lipulla. Swiss Travel Passin voi ostaa rajattomaan käyttöön kolmeksi, neljäksi, kahdeksaksi tai 15 päiväksi. Juniin ei tarvinnut varata erillisiä paikkoja, vaan Swiss Travel Pass piti vain esittää henkkareiden kanssa tarkastajan tullessa. Junalipun lisäksi Swiss Travel Pass käy myös pääsylippuna satoihin museoihin ympäri Sveitsiä.

Lisätietoja erilaisista junalipuista ja Swiss Travel Passista löydät täältä.

zermatt vuoristo
zermatt swiss travel pass
juna zermatt
IMG_1381.jpg
P8090025.jpg

Zermatissa majoitut Tobleronesta tutun vuoren juurella

Zermatt on pieni kunta Sveitsin Alpeilla. Zermatt tunnetaan parhaiten Matterhorn -vuoresta, eli vuoresta joka on meille kaikille Tobleronesta tuttu. Matterhornin henkeäsalpaavia maisemia voi nauttia Zermatissa 300 aurinkoista päivää vuodessa, mutta meidän reissulle sattui ilmeisesti vuoden ainoat sumuiset sadepäivät, joten valitettavasti me näimme Matterhornista vain pienen osan matkamme aikana.  Alpeilla vuoria kuitenkin riittää, joten maisemat oli säästä huolimatta henkeläsalpaavat (paitsi yhtenä päivänä, kuten allaolevasta kuvasta näkyy ovat vuoret sumun takana piilossa).

Me majoituimme Zermatissa neljän tähden Hotel Nationalissa. Hotelli sijaitsee Zermattin keskustassa viiden minuutin kävelymatkan päässä rautatieasemalta. Hotelli oli tyyliltään perinteikäs ja kodikas ja huoneet olivat tilavia. Parvekkeelta sai nauttia hulppeista alppimaisemista. Hotellin kylpylää en ehtinyt käydä testaamassa, mutta kuvista päätelleen se kannattaa.

Hulppeampana majoitusvaihtoehtona voin suositella CERVO Mountain Boutique Resorttia, jossa kävimme vierailulla matkan aikana. Nautimme myös harvinaisen herkullisen Raclette-juustoillallisen CERVO:n Ferdinand -ravintolassa.

zermatt majoitus
zermatt hotel national
zermatt hotellit

Sveitsin Alpit teki kaupunkimatkailijasta vaeltajan

Olen aina pitänyt itseäni toivottomana kaupunkilaisena, sellaisena matkailijana joka on elementissään ainoastaan ison kaupungin ruuhkaisilla kaduilla nauttien cappuccinoja toinen toistaan trendikkäämmissä kahviloissa ympäri maailmaa. Torstaina tunnin yöunien ja muutaman ylimääräisen martinin jälkeen vaelsin Alppien halki kaatosateen ja sumun keskellä, mutta en voinut kuin hymyillä. Yhtäkkiä nautin uusista vaelluskengistäni, raikkaasta vuoristoilmasta ja liukkaassa mudassa rämpimisestä. Nautin siitä vapauden tunteesta mitä ruuhkainen kaupunki ei voi tarjota. Hyvällä matkaseuralla oli varmasti korttinsa pelissä, mutta innostuin vaeltamisesta niin että aloin jo miettiä milloin pääsisin seuraavaksi takaisin Sveitsin luontoon.

Kuntoni ei ole paras mahdollinen, eikä selkävammani ole vieläkään parantunut niin että vaeltaminen olisi itselleni ideaali laji, mutta ehkäpä tämä uusi vaellusinnostus toimii kipinänä kuntoiluun! Enpä olisi vielä alkuviikosta uskonut, mutta kaipaan takaisin vuorille. En olisi uskonut, että kaltaiseni Aasian suurkaupunkien matkaaja voisi olla näin elementissään ja onnellinen Sveitsin luonnossa.

Zermatt tarjoaa ympäri vuoden uskomattomia ulkoilumahdollisuuksia. Meidän ohjelmaan kuului Five Lakes Walk, eli kymmenen kilometrin vaellus viiden vuoren rinteellä olevien järvien halki. Tässä kohtaa meillä kävi kuitenkin huono tuuri sään vuoksi, joten jätimme oman vaelluksemme hieman lyhyeämmäksi luontoäidin muistuttaessa voimistaan.

Edeltävänä päivänä matkamme johtaja ja Sveitsin matkailun edustaja Adrien vei minut ja bloggaajakollegani Helenan ylös Gournergratiin ihailemaan Zermattin vuoristomaisemia. Ylös voi toki myös vaeltaa, mutta me oikaisimme hyppäämällä ulkoilmajunan kyytiin, joka vei meidät 3089 metrin korkeuteen. Allaolevat kuvat allekirjoittaneesta ovat Gournegratista!

Zermatt on monen mielestä parhaimmillaan talvella, jolloin se on monipuolinen laskettelukeskus!

gournegrat
P8090036.jpg
P8090052.jpg
P8090062.jpg
P8100145.jpg

Maailman herkullisinta juustoa ja ravintorikasta puhdasta ruokaa

Jos jotain tältä Sveitsin matkalta jäi mieleen, on se Raclette-juusto. Koko ryhmämme innostui Raclette-juustosta niin, että muusta emme tainneet matkan aikana edes puhua. Nautimme herkullisen illallisen Raclette-juustolla ja muilla paikallisilla herkuilla aiemmin mainitussa Ferdinand -ravintolassa, jossa saimme itse sulattaa juustoa pienissä pöytägrilleissä perunan ja paikallisesti metsästetyn lihan kylkiäiseksi.

Sveitsissä ruoka ja vesi on puhdasta ja paikallista ja tuntui kuin jokainen syömäni ateria olisi tarjonnut huomattavasti tavallista enemmän elinvoimaa. Sveitsiläiset itse arvostavat lähituotantoa ja luomua niin paljon, että melkein kaikkialta sai lähes pelkästään paikallisia erikoisuuksia (tosin lisäksi monessa ravintolassa ja hotellissa oli huomioitu japanilaiset matkaajat erikseen misokeittoineen päivineen).

Sveitsissä parasta on myös tietenkin viini. Olen tykästynyt viime vuosina erityisen paljon keskieurooppalaisiin viineihin, eikä Sveitsi ole tässä poikkeus. Vierailimme matkan aikana myös Zermatt Bierin olutpanimossa ja vaikka en oluesta juuri pidä, kyllä tätä maistui toinenkin lasillinen illan aikana.

Juuston, viinin ja oluen lisäksi sveitsiläinen suklaa vie kielen mennessään. Tobleronella ei ole paikallisen suklaan kanssa mitään muuta tekemistä kuin vuoren kuva – vierailimme myös paikallisessa leipomossa herkuttelemassa suklaata ja tutustumassa suklaanvalmistukseen. All I can say is yum.

zermatt olut
zermatt suklaa
zermat kaakao
zermatt ruoka

Puheliaat paikalliset ja vanhan naisen viisaat sanat

Olen vieraillut Sveitsissä edellisen kerran 11 vuotta sitten interrailillani bloggaajaurani alkutaipaleilla, enkä muistanut maasta enää juuri mitään muuta kuin sen upeat maisemat. Matkan aikana yllätyin sveitsiläisten ystävällisyydestä ja loistavasta asiakaspalvelusta lähes joka paikassa missä vierailimme. Tapaamani sveitsiläiset olivat puheliaita ja hymyileviä. Junassa konduktööri osasi tilata oluen suomeksi ja innostui kun kerroin olevani Helsingistä. Lisäksi junassa viereeni istui vanhempi nainen, joka antoi minulle neuvoja elämään lähes kahden tunnin ajan. Vanhempi nainen mietti miten elämä on kaunis ja jokainen päivä heräämisen arvoinen ja miten Sveitsi on maailman paras ja turvallisin maa asua. Naisella oli muutamia muitakin vinkkejä hyvän naisen elämään mitkä mainitsinkin jo Instagramissa ja jotka taisin kaikki rikkoa vielä samana iltana – siitä ei kuitenkaan blogissa sen enempää, vaan lopetetaan tämä tarina saman naisen viisailla sanoilla jotka kirjoitin ylös pieneen muistivihkoon junamatkan aikana;

“In the end, all we are left with is a luggage of experiences. A luggage of unconditional love that we’ve been nourished with. You see, life is beautiful and worth waking up to every single day no matter the hardships. As long as we focus on the present moment and sacrifice our time and compassion for the people around us, we can be truly happy.”

IMG_1391.jpg
P8110165.jpg
P8110176.jpg

Matka Sveitsiin toteutettiin yhteistyössä Switzerland Tourismin kanssa, mielipiteet ovat kuitenkin aina omiani. Matkalla oli mukana myös Northbound Journeys -blogin Rania, Freedomtravel -blogin Helena ja Peter, Oh darling -blogin Helena, Sanna Rosell ja Instagram-guru Milana ja hänen poikaystävänsä Niklas

Kuvat minusta junassa: Northbound Journeys / Kuvat minusta vuorilla: Oh darling! 

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Wauu so amazing landscape and the red train. Looking at all these pictures makes me want to go too 🙂

Zermatt is unreal – and so is I think all of Switzerland! Hope to go back again soon! <3

Siis nuo Alppi-maisemat on ihan huikeita!!! Olen parina kesänä ollut Alpeilla roadtripillä autolla, mutta tuo junavaihtoehto olisi kyllä myös varteenotettava varsinkin nyt näin yksin reissaavana. Voin vain kuvitella miten hienoa onkaan ollut tuijotella noita maisemia junanikkunasta. <3

Voisin viettää loppuelämäni junassa Sveitsissä <3 🙂

Upeat maisemat! Jotenkin vuoret on aina vaikuttavia! Johtuisiko Suomen vuorettomuudesta… 😉 Täältä Pohjois-Italiasta katsottuna Sveitsi olisi jopa todella lähellä, mutta jotenkin sitä ei tule ajateltua matkoja/retkiä miettiessä. Selvästi kannattaisi! 😊

Exactly that! Suomessa sitä on tottunut niin tasaiseen maastoon, että tuijotin kyllä todella hämilläni näitä maisemia junan ikkunasta 😀

Todellakin ihania junakuvia! Kiva myös kuulla, että Sveitsissä arvostetaan noin paljon puhdasta lähiruokaa – sveitsiläiset ovat pitäneet itsenäisyytensä siinäkin asiassa. Onneksi kotimaisen ruoan arvostus on hiljalleen hiipinyt Suomeenkin ja meilläkin arvostetaan puhtaita raaka-aineita.

Puhdas ja paikallinen ruoka on kyllä arvokkaita arvoja ja tervetullut trendi! Sveitsi on niin puhdas maa, että tuntui kuin parissa päivässä olisi saanut jo tarvallista enemmän ravintoaineita kehoon 😀

Mun tekisi mieli mennä tonne Zermattiin niin kesällä kuin talvella. Molemmissa olisi omat hyvät puolet ja sopisi minun aktiivilomailukohteeksi täydellisesti, kun pääsisi nauttimaan palautusoluett illaksi hyviin ravintoloihin kaupungille 🙂

Mä haluaisin käydä täällä uudestaan talvella, vaikka en oo muutamaan vuoteen hirveästi talviurheilulajeja harrastanutkaan – afterskissä oon tosi hyvä! 😉 Erehdyin muuten Sveitissä juomaan aika montakin ihan herkullista olutta, vaikka normaalisti olut ei maistu ollenkaan!

Oi, tämä postaus sai muistamaan, miten paljon kauneutta Sveitsissä onkaan. Luonto toki, idylliset pikkukylät ja ennenkaikkea nuo talot! Niitähän voisi katsella aivan loputtomiin ja yrittää olla pahoittamatta mieltään siitä, ettei Suomeen ole koskaan rantautunut kovin esteettinen ja kodikkuutta henkivä arkkitehtuuri. Mutta onneksi näistä pääsee nauttimaan maailmalla, itselleni yksi tärkeistä syistä matkustaa: silmänruoka! 🙂

Voi kyllä, Sveitsissä on ihan laittoman söpöjä taloja! Suomessa arkkitehtuuri on kieltämättä välillä vähn turhan tylsää ja tavallista! 😀

Ihana postaus Sveitsistä! Mäkin kävin Sveitsissä ensimmäistä kertaa interraililla 😀 Oltiin Interlakenissa ja se vei sydämeni täysin. Innostus vaeltamiseen (jos sitä siksi meidän tapauksessamme voi kutsua) alkoi itsellänikin nimenomaan Alpeilta, just toi vapauden tunne mistä kirjoitit oli siellä niiin mahtava!

Kiitos Emilia! Mäkin olin silloin vuosia sitten Interlakenissa ja olihan ne maisemat aika käsittämättömiä! 🙂 Eihän tässä auta kun jossain vaiheessa ottaa uusi vaellusreissu Alpeille (enpä olisi uskonut mun sanovan näin ikinä haha).

Näyttää kyllä niin mahtavilta kuvissa nuo vuoret, vaikkakin sumussa 🙂 Itävallassa oon käynyt monta kertaa ja junamatka Saksasta sinne on aina ollut parhautta! 🙂

Oli kyllä todella sumuinen sää tällä reissulla, osakseen se tekee kuviin kivan vaikutelman, mutta olisi sitä voinut olla vähän vähemmän haha! Maisemareitit junissa on ihan parhaita, etenkin jos pystyy tökkäämään pään ulos ikkunasta 😀

Voih. Näyttää upealta! Jotenkin sen tiesinkin, mutta en sitten kuitenkaan. Kymmenisen vuotta sitten lensimme Zurichiin, mutta ajoimme sieltä suoraan Alsaceen viinimatkalle, enkä silloin edes ajatellut, että matkalla voisi ihastella Sveitsin maisemia 😀 Täytyy tehdä joskus ehdottomasti uusintavisiitti.

No sitäpä! Itsekin olen käynyt Sveitsissä vuosia sitten ja kuvittelin ihan tietäväni miten kauniista maasta oli kyse, mutta siinä sitten tuijottelin ihmeissäni junan ikkunasta 😀 Alsacen viinimatka kuulostaa kyllä myös sellaiselta jolle minun pitäisi päästä!

Haaveilen tuollaisista maisemista <3. Chiang Main jälkeen on ollut hurja ikävä vuorille, ja nämä Sveitsin vuoret ovat vielä pari astetta eeppisempiä! Jostain syystä tuo kalliimpi osa Eurooppaa jää aina reissuilla välistä, mutta kyllä Sveitsiin joku päivä vielä pitää lähteä. Jopa junamatkailu alkoi juuri kiinnostamaan. Näyttää vähän erilaiselta, kun Helsinki-Tampere VR:llä :D.

Mä haaveilen niistä jo uudelleen, ihan hävyttömän kaunis maa tuo Sveitsi! Eikön sullekin tule vielä mahdollisuus lähteä nauttimaan noista maisemista, tiedä vaikka jotain pressimatkoja olisi tulossa lähikuukausina 😉 Ja joo, vähän jää Helsinki-Tampere kakkoseksi maisemissa, etenkin koska VR ei mahdollista ikkunoissa roikkumista junamatkan aikana 😀

Fantastic pictures! I have to go there, just need to save a lot of money, since its not cheep to have a holiday in Switzerland.

Thank you Cecilia, such a beautiful destination that it was easy to capture! <3 I hope to return to Switzerland soon again, I'm still stoked by how amazing it was! 🙂 You should have been on our trip! xx

ADD A COMMENT