Eräänä sateisena päivänä Pilatus-vuorella

*Matkan tarjosi: Switzerland Tourism & Pilatus

Sveitsin Luzernin lähellä sijaitseva Pilatus-vuori on paikka, johon palaan yhä uudelleen ja uudelleen. Maailman jyrkimmän hammasratasjunan puskuttaessa sumun ja sateen läpi kohti huippua samalla kun mieleni valtaa outo rauhallisuus – tunne paluusta kotiin. Iso joukko kiinalaisia turisteja katosi ympäriltämme heti saavuttua ja pian tuntui kuin olisimme olleet yksin koko maailmassa.

Suuri osa turisteista jää aseman lähistölle valokuvaamaan tai suuntaa ravintolaan syömään, joten poistuessa vähänkin kohti vaelluspolkuja, saatat ruuhkaisena päivänäkin kokea olevasi yksin keskellä tätä kaikkea kaunista.

Kävin Pilatuksella myös vuosi sitten ja kirjoitin siitä tarkemmin tässä blogipostauksessa:

Pilatus – yö vuorten huipulla Sveitsissä

pilatus

All good things are wild and free.

sveitsi pilatus

D8X_7162.jpg

P9230735-2.jpg

P9230724-2.jpg

P9230722-2.jpg

Ennen pientä vaellusta vuoristossa nautimme herkullisen lounaan hotellin ravintolassa. Minun oli tällä kertaa pakko maistaa sveitsiläistä makaroonierikoisuutta Swiss Alpine Macaroni, joka on ehkä herkullisin ja syntisin ateria mitä olen hetkeen syönyt. Alpine Macaronissa on pastaa, loputtomasti juustokastiketta, pekonia, paahdettua sipulia sekä omenahilloa – kuulostaa ehkä vähän erikoiselle, but its' the comfort food to die for.

Swiss Alpine Macaroni voidaan toki valmistaa myös ilman pekonia, mutta vegaanisena sitä tuskin kovin monesta paikkaa saa, koska juusto on koko jutun juju.

Sveitsiläinen ruoka on usein aika raskaan hiilaripitoista sekä juustoista, mutta ruoka on lähes aina valmistettu hyvin puhtaista paikallisista raaka-aineista, jolloin voi hyvin uskotella itselleen syövänsä terveellisesti. Sveitsiläinen juusto (sekä suklaa että että viini krhm) on kuitenkin ehdottomasti yksi suurimpia heikkouksiani.

Lämmin pasta-annos viinilasillisella ennen pientä vaellusta pakkasen puolella olevalla vuoristoilmalla oli juuri se mitä mieleni kaipasi.

P9230621.jpg

pilatus juna

Maailman jyrkin hammasratasjuna Alpnachstadista Pilatukselle

P9230717-2.jpg

Tällä kertaa vaelluspoluksemme valikoitui 'Flower trail', joka lähtee hotellin vierestä pienen portin takaa vuoren reunaa pitkin. Flower trail on melko helppo, sillä siinä ei ole sen enempää rankkoja nousuja tai niin vaikeaa maastoa. Matkan varrella pääsee nimensä mukaisesti ihastelemaan kauniita kukkia. Alkumatkasta näkyvyys oli huonolla säällä pari metriä eteenpäin, joten jos ei olisi tiennyt voisi kuvitella että ympärillä ei edes ollut vuoria. Onneksi vuorilla sää on juuri niin arvaamaton, että vuoret saattoivat yhtäkkiä ilmestyä pilvien takaa.

Sään vuoksi jätimme vaeltamisemme hieman lyhyeen tältä erää, mutta suuntasimme molempien suosikkivalokuvauspaikalle hotellin taakse. Juuri ennen flower trailin alkua, oikealla puolella on epäilyttävän näköinen rautaovi vuoren sisässä, jonka takaa johtaa pimeä käytävä vuoren toiselle puolelle. Toisella puolella vasemmalla on rautaportaat, joiden yläpuolelta aukeaa henkeäsalpaavan upea vuorimaisema, toki hieman säästä riippuen.

D8X_7282.jpg

D8X_7305.jpg

Kiitos Pilatus, ehkä näemme pian taas. Seuraava reissuni Sveitsiin onkin jo joulukuun alussa jolloin pääsen ainakin ihastelemaan tätä upean jylhää vuorta Luzernin kaupungista käsin. Pilatuksella järjestetään vuosittain myös joulumarkkinat 15-17.12.

Edellinen
Edellinen

Luzern, Sveitsi: vinkit järviristeilylle

Seuraava
Seuraava

Villa Nagu: Viikonlopun täydellinen getaway kotimaassa