Etätöihin Aasiaan: Chiang Mai vs. Bali

*Kaupallinen yhteistyö: Qatar Airways

Yksi oman työni eduista on se, että sitä voi enimmäkseen tehdä mistä vaan. Vietin talven 2016 diginomadina Chiang Maissa, mutta tajusin myöhemmin haluavani kotipesän ainakin juuri nyt tänne Helsinkiin. Näen kuitenkin, että tulevaisuudessakin haluan viettää osan pitkästä kylmästä talvesta kaukana Aasian lämmössä läppärityölaisenä. Tänä keväänä vietin pari viikkoa Balilla ja mietinkin että olisiko se seuraava kohde parille talvikuukaudelle kaukomailla etätöissä. Chiang Main ja Balin lisäksi Aasiassa kiinnostaisi myös ainakin Siem Reap tai joku Vietnamin kohde – options could be many.

Aikaisemmin kuvittelin haluavani asua kokonaan tien päällä ja ryhdyttyäni täysipäiväiseksi yrittäjäksi tammikuussa 2016, luovuin saman vuoden kesänä asunnostani ja lähdin suurelle seikkailulle ilman tarkempaa suunnitelmaa tulevaisuudesta. Ja aikamoinen seikkailu edessä olikin. Seikkailu vei Helsingistä blogireissulle Ruotsiin ja Italiaan, epäonnistuneille deiteille Maltalle, konferenssiin Vietnamiin ja sitä kautta asumaan Chiang Maihin.

Innostus elämästä diginnomadina ja haave etätöistä Aasiassa lähti edellisestä työstäni matkailuyrityksen PR-päällikkönä. Tapasin töissäni paljon kansainvälisiä matkabloggaajia, joista vähintään joka toinen kertoi olevansa digiomadi ja asuvansa Chiang Maissa. Huomasin tuntevani kateutta ihan jokaista kohtaan – vaikka työni puolesta sainkin matkustaa, voi kuinka halusin juuri tuollaisen vapauden.

Ajattelin tässä postauksessa kuitenkin vertailla Chiang Maita ja Balia diginomadin etätyökohteena Aasiassa, koska itse ainakin haluan olla marraskuun ja maaliskuun kaukana täältä kylmästä pohjolasta. Molempia kohteita yhdistää lämpimät talvet, herkullinen ruoka, edullinen hintataso, diginomadit sekä joogan ja meditaation suosio.

DSC_1572.jpg

Talvi etätöissä: diginomadiunelmia Chiang Maissa

Chiang Mai on yksi Thaimaan suurimmista kaupungeista, joka sijaitsee Pohjois-Thaimaassa, lähellä Myanmarin ja Laosin rajaa kauempana rannikolta. Chiang Mai tunnetaan erityisesti lukuisista temppeleistään ja herkullisesta ruokakulttuuristaan. Kaupungissa on thaimaalaisen kulttuurin lisäksi paljon herkullisia vegaaniravintoloita ja terveellistä raakaruokaa, sillä kaupungissa järjestetään vuosittain suuret raakavegaaneille suunnatut festarit. Kaupunki on myös diginomadiensa ansiosta tunnettu lukuisista suloisista kahviloistaan ja co-working -tiloistaan.

Itse pidin Chiang Maista erityisesti siksi, että kaiken diginomadilarppauksen lisäksi koin kuitenkin ympärilläni olevani sitä ihan oikeaa thaimaalaista kulttuuria. Chiang Mai on sopivan iso siihen, että palvelut toimivat ja ovat lähellä, mutta kuitenkin lopulta pieni ja rento paikka asua. Asuminen on halpaa ja internet toimii.

Chiang Maissa on sadekausi suunnilleen toukokuusta lokakuuhun. Lisäksi Chiang Maissa on 'burning season' helmikuusta huhtikuuhun, jolloin ilma on todella huonolaatuista.

Lennot Chiang Maihin

 Helsingistä ei ole suoria lentoja Chiang Maihin. Vuonna 2016 lensin kohteeseen Qatar Airwaysillä Dohan kautta Bangkokiin ja sieltä vielä Thai Airwaysillä Chiang Maihin. Nykyään Qatar Airwaysillä on suora lento Dohasta Chiang Maihin, joten säästyy hyvin yhdeltä turhalta välilaskulta. Olen itse hyvin valikoiva lentoyhtiöiden suhteen enkä mieluusti lennä Bangkok-Chiang Mai -väliä paikallisella halpalentoyhtiöllä, vaikka niissä ei oikeasti mitään vikaa sinällään olekaan. Katso lennot täältä.

Asuminen Chiang Maissa

Lomamatkalla kannattaa valita majoitus Nimmanin tai Old Cityn alueilta, joihin elämä tässä kaupungissa enimmäkseen keskittyy. Moni pidempään Chiang Maissa asunut muuttaa mielummin hieman kauemmas näistä suosituista kohteista, mutta itse majailen varmasti jatkossakin viihtyisässä Nimmanin kaupunginosassa jos vietän pidemmän aikaa Chiang Maissa.

Asunnon kaupungista löytää parhaiten paikan päältä. Itse varasin kolmeksi ensimmäiseksi yöksi hotellin, mutta muutinkin jo ensimmäisen yön jälkeen vuokrayksiöön nimeltä Baan Thai. Asuntoja löytää parhaiten kävelemällä asuntojen aulan respoihin kysymään tai liittymällä Facebook -ryhmiin Chiang Mai Digital Nomads, Chiang Mai Nomad Girls tai Chiang Mai Apartments, Condos and Houses for Rent or Sale. Minun vajaa 30-neliön yksiön vuokra oli 120 euroa kuukaudessa; sijainti oli erinomainen, mutta asunnon laatu itsessään ei kummoisempi. Baan Thai on suosittu diginomadien keskuudessa ja voin suositella sitä lämpimästi jos tilaa vaan löytyy.

Asumiseen kannattaa varata 120-400 euroa rahaa kuukaudessa. Hotellimajoitus tulee tietysti kalliimmaksi!

Liikkuminen Chiang Maissa

Chiang Maissa on helpoin liikkua vuokraamalla skootteri. Itselläni ei ole ajokorttia ja kaupungissa pärjää erinomaisesti myös ilman skootteria. Chiang Maissa julkisena liikenteenä toimii punaiset lavataksit, joiden kyytiin voi hypätä missä niitä kulkeekin, kunhan huikkaat kuskille mihin päin olet menossa! Etäisyydet ei välttämättä ole edes kovin pitkiä, mutta todella kuumalla ilmalla parikin kilsaa tuntuu pitkältä matkalta kävellä.

Viisumi

Suomalainen saa lomailla Thaimaassa ilman viisumia 30 päivää, joten itse hain viisumin Helsingissä sijaitsevan suurlähetystön kautta ja tämä oikeutti minulle kolmen kuukauden oleskeluun Chiang Maissa. Thaimaahan lähtiessä pitää olla esittää paluulento tai muu lentolippu pois maasta. Passin on oltava voimassa kuusi kuukautta maahan saapumisesta. Lisää tietoa Thaimaan viisumeista löydät täältä.

Syöminen Chiang Maissa

Omassa asunnossani ei ollut erillistä keittiö, mutta siellä oli jääkaappi jossa pidin jogurtteja, hedelmiä ja juomia. Ulkona syöminen on parhaimmillaan todella halpaa, etenkin jos syö paikallisen katukeittiön herkullisia antimia. Ruokakärryt täyttävät kaupungin kadut aina aikaisina aamuina ja myöhäisinä iltoina – itse saatoin käppäillä co-working -tilasta kotiin ja pysähtyä useammassa kojussa matkan varrella ja illallistaa sitten saaliini kotona. Länkkärikahvilat smoothie bowleineen on tietenkin paikallista ruokaa huomattavasti kalliimpaa, mutta silti edullisempaa mitä ruoka on Suomessa ravintoloissa. Itse nautinkin yleensä aamiaisen jossain tällaisessa paikassa ja jatkoin riippumatossa töiden tekoa muutamia tunteja cappuccinojeni äärellä.

chiag mai syöminen

chiang mai ruoka

Töiden tekeminen Chiang Maissa

Itselläni oli puhelimessa paikallinen liittymä, jonka kävin ostamassa Maya -nimisestä ostoskeskuksesta ensimmäisenä päivänä. Puhelimen mukana tuli myös diili, jolla sain kirjautua kaupungin useampaan wi-fiin missä milloinkin, joista yksi toimi juuri ja juuri yhdessä nurkassa myös kotona.

Chiang Maissa on erillisiä co-working -tiloja, joista voi ostaa jäsenyyden tai päiväpassin. Itse vietin pisimmät työpäivät Maya -ostoskeskuksen yläkerrasta löytyvästä Camp -työtilasta päväpassilla Enimmäkseen tein töitä kahviloista käsin, joka on suurimmassa osassa paikkoja ok kunhan myös ostat juotavaa tai syötävää päivän aikana muutamaan otteeseen. Melkein kaikissa paikoissa käytin oman puhelimen hotspot-nettiä, joka toimi moitteetta tai sitten kahvilan wi-fiä.

Tutustu Chiang Main ravintolaoppaaseeni täältä.

Lue tästä muita vinkkejäni mitä tehdä Chiang Maissa.

Chiang Main plussat ja miinukset tiivistettynä:

+ edullinen asuminen

+ halpa ja herkullinen ruoka

+ paljon kivoja kahviloita työntekoon

+ thaimaalainen kulttuuri temppeleineen

+ halpoja hierontapaikkoja joka kulmassa

+ helppo sopeutua joukkoon muiden diginomadien sekaan

- saasteet, etenkin ns. smoky season

- kyydeistä tinkiminen

- rannan puuttuminen

- liikeenne

etätöissä chiang maissa

diginomadi chiang mai

Talvi etätöissä: diginomadiunelmia Balilla

Bali on kaikille tuttu lomaunelmien saari Indonesiassa, joka on myös suuressa suosiossa diginomadien keskuudessa. Bali on täydellinen kohde etätöille Aasiassa monesta samasta syystä kuin Chiang Mai – edullinen hintataso, lämmin sää talvella, hyvät nettiyhteydet ja paljon työntekoon sopivia paikkoja kahviloista co-working -tiloihin.

Balilla itsessään riittää valinnanvaraa missä päin saarta talven viettää ja itselläni ei missään nimessä ole kokemusta kaikista. Etätöihin sopivia diginomadikeskittymiä ovat varmasti ainakin suositut Canggu ja Ubud. Moni on viimeaikoina kehunut saaren pohjoisia koskemattomampia osia, mutta etätyöskennellessä kaipaa varmasti palveluita lähelle, varmaa internet-yhteyttä ja paikkoja missä tehdä töitä ja siksi Canggu ja Ubud nousevat ykköseksi.

Ubud on Balin hengellisen elämän ja joogan keskus vehreän viidakon lomassa. Kohde on suosittu niin turistien kuin läppärityöläisten keskuudessa. Ubudista löytyy työskentelyyn sopivia kahviloita sekä niitä co working -tiloja, joista Hubud on varmasti suosituin.

Canggu sopii paremmin rantaa ja surffausta kaipaavalle diginomadille. Omasta mielestäni Canggu on sellainen diginomadien märkä päiväuni, jossa on helppo elellä omassa länkkärikuplassaan läppärinsä äärellä jos sellaista kaipaa. Täällä on helppo tutustua ihmisiin, viettää aikaa rannalla ja juhlia yöt myöhät. Canggu ei ole silti mikään Kutan kaltainen biletyshelvetti, vaan varsin viihtyisä alue asustaa pidemmän aikaa. Mielestäni alue tuntui aika paljon Australialta ja viihtyisin täällä varmasti täydellisen hyvin vuokraamalla asunnon vaikka ns. keskustaa kauempaa ja kulkemalla skootterilla rannalle ja kahviloihin töitä tekemään.

On hyvä ottaa huomioon, että Balilla on sadekausi lokakuusta huhtikuuhun. Sadekautta ei kannata kuitenkaan sen suuremmin säikähtää, sillä sade harvemmin kestää koko päivää. Itse olin maaliskuussa Balilla ja sadetta oli useimmiten iltaisin ja öisin, muutoin taivas oli enimmäkseen sininen ja ilma kuuman kostea.

bali

Lennot Balille

Helsingistä ei ole suoria lentoja Balille, mutta parhaan reitin tarjoaa mielestäni Qatar Airways Dohan kautta. Lento Helsingistä Dohaan kestää 6 tuntia ja Dohasta Balille kymmenisen tuntia.

Asuminen Balilla

Balilla asuminen on edullista, mutta silti useimmiten Chiang Maita kalliimpaa vaikka huomattavasti Suomea kuitenkin halvempaa. Asunnon hankkiminen on täälläkin varmasti helpointa paikan päältä, mutta suurin osa omista tutuista on vuokrannut asunnon Airbnb:n tai esim. Canggu Community Housing / Ubud Digital Nomad Facebook -ryhmien kautta etukäteen.

Liikkuminen Balilla

Balilla ehdottomasti paras tapa liikkua on skootteri ja joidenkin mielestä sitä ilman ei edes pärjää. Balilla ei ole minkäänlaista julkista liikennettä ja välimatkat ovat melko pitkiä. Itse pärjäsin kuitenkin ihan hyvin myös ilman skootteria, mutta se vaati hieman suunnittelua etukäteen. Hankin kuskit etukäteen kaikille välimatkoille ja varasin majoitukseni niin että olen kävelymatkan päässä palveluista ja Canggulla rannasta.

Balilla toimii periaatteessa GoJek -sovellus, josta voi varailla itselleen skootterikyydin Überin tapaan. Tällaisten sovellusten käyttäminen on kuitenkin kiellettyä turisteilta ja tulisi käyttää ainoastaan paikallisia takseja, joita voi napata kadulta. Moni pitempään Balilla asuva käyttää kuitenkin GoJekia.

P3230782.jpg

etätöissä balilla

Viisumi

Suomalainen voi olla Balilla 30 päivää ilman viisumia ja matkailijalla tulee olla näyttää paluulippu lähtiessään. Passin on myös oltava voimassa kuusi kuukautta matkan jälkeen. Jos haluat olla Balilla pidempään, voit hakea viisumia täältä.

Syöminen Balilla

Balilla on edullista syödä ulkona, mutta katukojuja ei ole ihan yhtä tiheästi kuin Chiang Maissa. Canggussa ja Ubudissa on paljon länsimaista ruokaa tarjolla, mutta paikallista edullista ruokaa tarjoilee Warung -ravintolat ympäri saarta. Asuessa Balilla, ruokaa on todella helppo myös tilata kotiin GoJek-mobiilisovelluksen avulla. GoJek on sellainen sovellus kaikkeen, itselleni lähetettiin mm. pyyhe suoraan sairaalaosastolle, haha.

Töiden tekeminen Balilla

Balin Ubud ja Canggu ovat täynä toinen toistaan viihtyisämpiä kahviloita hyvine wi-fi -yhteyksineen. Kahviloissa pätee sama kirjoittamaton sääntö – jos siellä meinaa suorittaa kahdeksan tunnin työpäivän, on reilua ostaa jotakin pari tunnin välein. Etenkin Cangulla on paljon ihania kahviloita, jotka on ainakin puolittain ulkona. Omien kokemuksien pohjalla internet toimi yleisesti paremmin Chiang Maissa kuin Balilla.

bali ruoka

Balin plussat ja miinukset etätyökohteena:

+ edullinen hintataso

+ ystävälliset ihmiset

+ viihtyisät kahvilat työntekoon

+ luonnon monipuolisuus rannoista viidakkoon

+ kulttuuri

- turistien runsas määrä

- julkisen liikenteen puuttuminen ja pitkät välimatkatt

- kalliimpi asuminen kuin Chiang Maissa

- roska ja saasteet

- Bali belly

Chiang Mai vai Bali?

Well well, näitä kahta kohdetta on vaikea verrata sillä samalla kun ne ovat hyvin erilaisia tuntuu niissä olevan hurjasti yhtäläisyyksiä. Bali on varmasti näistä kahdesta monipuolisempi ja rantaa kaipaavalle ainakin se varma valinta. Itse pidän molemmista sen verran paljon, että voisin viettää vaikka osan talvesta Balilla ja toisen osan Chiang Maissa. Jos olisi kuitenkin ihan pakko valita vain toinen, olisi se mulla aina tuo rakas pohjoinen Chiang Mai.

chiang mai vs bali

Haaveiletko sinä diginomaditalvesta ulkomailla?

Edellinen
Edellinen

Matkaopas Maltalle – vinkit täydelliseen lomaan

Seuraava
Seuraava

Se unohtumattomin matkakokemus: kolme yötä paikallisen perheen luona Balilla