Dubrovnik, Kroatia – parhaat vinkit unohtumattomaan lomaan

Matka Dubrovnikiin on toteutettu kaupallisena yhteistyönä Finnairin kanssa

Kroatian eteläkärjessä Adrianmeren rannalla sijaitsee Dubrovnikin kaupunki. Tämä oli toinen matkani Dubrovnikiin ja tällä kertaa tykästyin kaupunkiin ehdottomasti vielä entistä enemmän. Dubrovnik on erityisesti tunnettu vanhasta kaupungistaan, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Kaupunki tarjoaa kuitenkin paljon muutakin ja haluankin tässä postauksessa jakaa omat suosikkikokemukseni tältä matkalta!

Vanhan kaupungin lisäksi Dubrovnik on tunnettu upean kirkkaasta turkoosista merestään ja ympäröivistä saaristaan. Kohteessa on helppo yhdistää kapunkilomailua ja luontoa sekä rantaloman – tosin hiekkarantoja Dubrovnikissa ei juuri ole, mutta vaihtoehtoja rantalomailuun kuitenkin löytyy! Toki nykyään Kroatian Dubrovnik on tunnettu erityisesti myös Game of Thrones -kuvauspaikkana ja teeman ympärillä järjestetäänkin paljon opastettuja retkiä.

Finnair lentää kesällä 3 kertaa viikossa Dubrovnikiin ja lentoaika on vajaat 3 tuntia. Varaa Finnairin lennot Dubrovnikiin täältä.

dubrovnik kroatia

dubrovnik muurikävely

Dubrovnik: omat suosikkikokemukseni

Dubrovnikiin löytyy useita vinkkejä ja matkaoppaita, joten tämä lista keskittyy omiin suosikkikokemuksiini tämän matkan aikana! Listaan teille suosikkikokemuksia, suosikkiravintoloita ja majoitusvinkkejä!

  • Kävely Dubrovnikin vanhankaupungin muureilla
  • Vardia Vineyards -viinitilavierailu
  • Retki Lokrumin saarelle
  • Veneen vuokraaminen ja Elafitin saaret
  • Vietä rento rantapäivä Banje Beachillä

Lue lisää kaikista kokemuksista alempana:

1. Kävely Dubrovnikin vanhankaupungin muureilla

Dubrovnikin vanhankaupungin näkee parhaiten kävelemällä sen muurit ympäri ja suosittelenkin varaamaan tähän pari tuntia heti matkan alussa. Lippujen hinnat ovat päälle 35 euroa per henkilö. Liput voi ostaa etukäteen täältä. Me ostimme liput paikan päältä.

Muurikävelyltä on upeat maisemat kaupunkiin ja sitä kautta saa hyvän käsityksen vanhastakaupungista.

Kuumalla päivällä kannattaa ottaa huomioon, että muurilla on vain vähän varjoisia paikkoja! Matkan varrelta löytyy pari kahvilaa/baaria.

dubrovnik vanhakaupunki

vanhakaupunki dubrovnik

2. Vardia Vineyards -viinitilavierailu

Varasin meille viinitilavierailun Airbnb:n kautta, mutta saman retken voi varata myös lähettämällä suoran yksityisviestin viinitilan omistajalle (linkki alempana).

Viinitilavierailu kesti 2,5 tuntia ja meidän 7 hengen porukka haettiin pienellä pakettiautolla vanhankaupungin portilta, josta ajoimme vartin verran kohti maaseutua. Vierailu ei ole esteetön ja automatkan jälkeen on vielä käveltävä vartin verran ylämäkeä tilalle.

Viinitilan omistaja Ivica kertoi meille elämästään Kroatiassa ja hänen perheensä viinitilasta sekä muista kasvatuksista oliivipuista aprikooseihin. Auringon laskiessa saimme maistella viiniä, Ivican vaimon Dominican valmistamaa tuoretta leipää ja perheen omaa herkullista oliiviöljyä.

Kokemus upeine vuoristomaisemineen oli yksi ikimuistoisimmista ja voin suositella tätä valtavan suurella lämmöllä. Hinta oli 43 euroa per henkilö.

Varaa viinitilavierailu lähettämällä viesti tästä.

Lue lisää kokemuksestani viinitilalla täältä.

viinitila dubrovnik

vardia dubrovnik

3. Retki Lokrumin saarelle

Lokrumin saari on vain vartin lauttamatkan päässä Dubrovnikin vanhastakaupungista. Lipun sai ostaa suoraan vanhankaupungin satamasta ja meno-paluu maksoi hieman päälle 15 euroa per henkilö. Lautta kulki useimmiten 4 kertaa tunnissa.

Lokrumin saarelle voi myös meloa vuokrakajaakeilla.

Me kiertelimme Lokrumin saarta kävellen ja pysähdyimme uimaan ns. kuolleelle merelle. Suosittelisin viettämään Lokrumilla pidemmän aurinkoisen päivän ja pakkaamaan mukaan myös omat eväät picnicille!

Lokrumin saarella on toki wct:t ja nykyään myös ravintola ja kahvila.

Saarelta löytyy Game of Thrones -kuvauspaikkoja ja kaikkialla kävelee vapaana riikinkukkoja.

lokrum dubrovnik

lokrum dead sea

4. Veneen vuokraaminen ja Elafitin saaret

Me veneilimme tällä matkalla sen verran, että emme lopulta vuokranneet venettä tai vierailleet kaikilla Elafitin saarilla. Tämä on kuitenkin niin hauska tapa lomailla Dubrovnikissa, että en voinut jättää vinkkiä välistä. Elafitin saaret ovat ryhmä saaria Dubrovnikin lähistöllä.

Elafitin saarille järjestetään toki myös retkiä ryhmissä, jotka ovat halvempia, mutta mikäli vaan on varaa käyttää hieman ekstraa niin oma vene ja kippari on mahtava kokemus Kroatiassa!

Näitäkin löysimme paljon Airbnb:n kautta ja näitä myydään myös ympäri vanhaakaupunkia.

5. Vietä rento rantapäivä Banje Beachillä

Dubrovnik on myös rantakohde, mutta ei tunnettu täydellisistä hiekkarannoistaan. Suurin osa rannoista on pieniä poukamia saarilla ja rannat ovat useimmiten kivisiä. Meri on kuitenkin aina upean kirkkaan turkoosia.

Banje Beach on aivan vanhankaupungin lähistöllä ja normaalisti hyvin ruuhkainen kesällä. Tällä hetkellä porukkaa myös riitti, mutta rannalla oli vielä sopivasti tilaa nauttia rennosta lomapäivästä. Vuokrasimme vähän yli 25 eurolla/hlö rantatuolit, nautimme parit kylmät juomat ja kävimme uimassa!

Banje Beachillä tunnelma muuttuu vauhdikkaaksi iltaa kohden!

banje beach

Dubrovnikin parhaat ravintolat

Dubrovnikista löytyy laadukkaita kansainvälisiä ravintoloita ja myös perinteistä kroatialaista ruokaa. Kroatialainen keittiö on yhdistelmä italialaista ja balkanilaista ruokaa. Lähiruoka on tavallista suuressa osaa ravintoloista ja mereneläviä kalastetaan ravintoloihin suoraan lähimereltä. Matkalla kannattaa maistaa myös kroatialaisia viinejä!

Ravintolavinkkini eivät ole suoraan kroatialaisia, vaikka yleensä pyrinkin keskittymään paikalliseen ruokaan. Listan ravintolat ovat yhdistelmä kansainvälisiä makuja, balkanilaista ruokaa ja kroatialaista fuusioruokaa modernilla twistillä.

  • BOWA Dubrovnik
  • Taj Mahal
  • Azur
  • Zuzori
  • 360 Restaurant
  • Oyster & Sushi Bar Bota
  • Buza Bar

Lue kaikista ravintolasuosituksista alempana:

1. BOWA Dubrovnik

BOWA oli koko matkan kohokohta, hands down! BOWA sijaitsee Sipanin saaren kärjessä ja sinne kannattaa lähteä viettämään muutama tunti rannalla ja nauttien hyvää ruokaa.

Pöytävaraus on tehtävä ajoissa, sillä paikka on todella suosittu ja paikkoja on rajoitetusti. Me valitsimme halvimman vaihtoehdon, eli varasimme pöydän ravintolan puolelta ja veneen suoraan ravintolalta pienestä Brescinen satamasta puolen tunnin taksimatkan päästä vanhastakaupungista. Taksi maksoi 35 euroa per suunta ja vene oli 15 euroa meno-paluu.

Vähän isommalla porukalla tai budjetilla varaisin BOWA:n oman luksusveneen noutamaan vanhastakaupungista ja nauttisin lounaan yhdessä cabanoista. Luksusvene maksaa kokonaisuudessaan 650 euroa ja kyytiin mahtuu 12 henkilöä. Cabanassa on minimikulutusraja 650 euroa. Isolla porukalla tämä olisi upea elämys!

Ruoka keskittyy tuoreisiin mereneläviin ja paikallisiin erikoisuuksiin. Kasvisruokaa on myös tarjolla!

Lue lisää ja tee varaus täältä.

Lue blogipostaus kokemuksestani BOWA:ssa täältä.

bowa dubrovnik

bowa cabana

2. Taj Mahal Dubrovnik

Tämän ravintolan nimi hämää, sillä se ei tarjoile intialaista. Taj Mahal tarjoaa laadukkaita perinteisiä balkanilaisia makuelämyksiä modernilla twistillä. Illalliselle kannattaa varata pöytä.

Tätä ravintolaa voin suositella suurella sydämellä! Palvelu oli myös todella ystävällistä!

Lue lisää täältä.

taj mahal dubrovnik

3. Azur Dubrovnik

Azur jäi myös mieleen yhtenä suosikkiravintolana ja etenkin Azurin jättikatkaravut. Ravintola sijaitsee vanhassakapungissa, mutta pienellä kujalla josta tuskin vahingossa kävelisi ohi.

Azur on fuusiokeittiö missä yhdistyy perinteiset kroatialaiset maut aasialaisilla erikoisuuksilla.

Lue lisää täältä.

4. Restaurant Zuzori

Zuzori on Michelin -ravintola vanhassakaupungissa, jossa kävimme yhtenä päivänä monien suosituksesta lounaalla. Lounas oli todella hyvää, mutta en olisi uskonut sitä kuitenkaan Michelinin arvoiseksi. Ilman suurempia odotuksia ravintola on kuitenkin todella hyvä!

Lue lisää täältä.

5. 360 Restaurant

Täytyy heti myöntää, että en ole itse käynyt täällä. Saan kuitenkin joka reissulla Kroatiaan suosituksen nauttia illallinen 360:ssä.

360 on todella hieno fine dining -ravintola, jonne ei ihan pienellä budjetilla kannata lähteä illalliselle. Annokset ovat kuvien perustella hienoja ja pieniä.

Cocktailit ovat kehuttuja ja maisemat hienoja!

Lue lisää täältä ja tee ehdottomasti pöytävaraus illalliselle!

6. Oyster & Sushi Bar Bota

Tämä on ravintola johon palaan aina uudelleen. Oyster & Sushi Bar Bota on saman ravintolan omistajan kuin BOWA. Ravintola ei toki keskity perinteiseen kroatialaiseen ruokaan vaan nimenomaan sushiin ja sashimiin. Laatu on kuitenkin äärimmäisen korkea ja kala on paikallista!

Täällä kannattaa maistaa myös oistereita ja paikallisesti villinä kalastettua tonnikalaa. Botan kokki on yksi 12 kroatialaisesta kokista, jolla on lupa kalastaa tonnikalaa.

Lue lisää täältä.

7. Buza Bar (baari ja kahvila)

Buza Bariin päädyimme vahingossa Azurin lounaan jälkeen kun kävelimme pienillä vanhankaupungin kujilla. Kujan seinässä oli oviaukko, joka ei suoraan näyttänyt kovin kutsuvalta – sen takaa aukesi kuitenkin upea baari ja kahvila meren äärellä.

Tilasimme cocktailit ja nappasimme pöydän kalliolla.

buza bar

Dubrovnikin upein Airbnb ja pari muuta majoitusvinkkiä

Me majoituimme tällä reissulla Airbnb -asunnossa, jota voin suositella suurella lämmöllä, mutta joka on usein myös varattu jo kuukausiksi eteenpäin, joten kannattaa olla liikkeellä ajoissa!

Meidän Airbnb sijaitsi 5 minuutin ajomatkan päässä vanhastakaupungista kukkulan päällä, josta oli upeat maisemat ympäri Dubrovnikin. Asunnon omistaa äärimmäisen mukavat paikallinen 93-vuotias isä ja hänen poikansa, jotka asuvat saman talon alakerrassa eri asunnossa.

Asunnossa on kaksi erillistä makuuhuonetta, kylpyhuone, suuri keittiö ja olohuone sekä pieni parveke upeilla maisemilla.

Vaikka asunto on ihan lähellä vanhaakaupunkia on sinne matkaa muutama sata porrasta. Me usein kävelimme alas ja tilasimme välillä taksin takaisin ylös ja näin suositteli moni myös arvosteluissa!

Lue lisää meidän Airbnb -asunnosta Dubrovnikissa täältä Airbnb:n sivuilta. Hinta oli 706 euroa neljältä yöltä.

Lue täältä kirjoittamani blogipostaus Airbnb -majoituksestamme.

Kolme muuta hotellivinkkiä Dubrovnikiin:

  1. Sun Gardens Dubrovnik
  2. The Pucic Palace
  3. Hotel Dubrovnik Palace

Liikkuminen Dubrovnikissa

Me liikuimme Dubrovnikissa eniten taksilla ja taksit ovatkin kaupungissa kohtuuhintaisia. Über toimii Dubrovnikissa todella hyvin ja on myös merkittävästi takseja halvempi.

Taksi lentokentältä vanhankaupungin alueelle maksoi meille 270 kunaa (35 euroa). Taksin kanssa hinta on hyvä sopia etukäteen, mutta isommilla taksiasemilla on myös listattuna hintoja eri kohteisiin.

Paikallisbusseilla pääsee myös liikkumaan, mutta me koimme taksit kätevimmiksi.

Moni vuokraa myös auton. Liikenne on Suomea kaoottisempi, mutta mielestäni kuitenkin vielä ihan turvallisen tuntuinen.

liikkuminen dubrovnikissa

Dubrovnikin hintataso

Kroatiassa ei ole euroja vaikka ne jossain turistikohteissa käyvätkin. Kroatian valuutta on kuna. Suomeen verratessa Kroatiassa on arvioltani keskimäärin 20-30% edullisempaa. Turistikohteissa tietysti hinnat on hieman korkeammalla, mutta Suomeen verrattaessa kohdetta ei voi sanoa kalliiksi. Hintatasosta voit lukea lisää täältä.

Oletteko te käyneet Kroatiassa? Itse olen käynyt nyt kahdesti, mutta molemmilla kerroilla vain Dubrovnikissa. Ensi kerralla olisi mahtavaa seikkailla muuallekin maata! Kroatiasta voi tehdä myös päiväretkiä Montenegroon!

Terveysturvallinen matkustaminen 2021:

Maailma ei ole vielä palannut entiselleen vaikka mahdollisuudet matkailla vastuullisesti onkin alkaneet avautumaan. Valtioneuvoston ohjeen mukaan EU- ja Schengen -maihin saa nyt virallisesti matkustaa varovaisuutta noudattaen. Tarkistathan kuitenkin päivitetyt tiedot mahdollisista rajoituksista, sillä tämä on kirjoitettu kesän 2021 mukaan.

Säännökset matkailun suhteen tällä hetkellä voivat muuttua nopeasti ja ovat myös maakohtaisia, joten varmistathan aina ajankohtaisen tilanteen matkaa suunnitellessa. Finnairilla on kätevä matkustusrajoituskartta, josta voit tarkistaa ajankohtaiset tiedot.

Itselläni oli matkalle lähtiessä molemmat rokotoukset otettuna 14 vuorokautta sitten ja tällöin en tarvitse enää PCR-testiä. Rokotetodistus tulee kuitenkin tudostaa Omakannasta ennen matkaa. Otin PCR-testin kuitenkin varmuuden vuoksi, sillä tuo 14 vuorokautta täyttyi juuri ja juuri.

Ilman rokotetta useimpiin kohteisiin tarvitsee ennen matkaa PCR-testi:n, joka pitää ottaa omakustanteisesti yksityisestä terveydenhuollosta. Palatessa Suomeen saa testin ilmaiseksi ja saattaa joutua 72h karanteeniin, jonka jälkeen otetaan vielä toinen testi. Suosittelen täyttämään Finentry -sivustolla tiedot ennen paluuta Suomeen ja saat sieltä samalla tarkemmat tiedot mahdollisista tarvittavista testeistä ja/tai karanteeneista, sillä ne vaihtelevat kohteittain.

Kroatiaan saapuessa tuli myös täyttää tiedot Enter Croatia -sivustolla.

finnair dubrovnik

Finnairin lentolippuihin kuuluu automaattisesti koronaturva kun olet ostanut sen Finnairin nettisivujen, mobiilisovelluksen tai asiakaspalvelun kautta 31.8.2021 mennessä, matkasi alkaa viimeistään 31.10.2021 ja kestää enintään 31 päivää ja matkustat ulkomaille Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Virosta, Saksasta, Itävallasta, Ranskasta, Sveitsistä, Belgiasta, Alankomaista, Italiasta tai Espanjasta. Myös Aurinkomatkojen asiakkaat saavat edun. Oma normaali matkavakuutus on silti tärkeä olla voimassa!

Lentokentälle on myös hyvä saapua 2-3h ennen lentoa, sillä dokumenttien tarkastaminen kestää tavallista pidempään. Oma kokemukseni oli kuitenkin se, että kaikki sujui erittäin tehokkaasti molemmissa kohteissa. Toki lähtiessä itselläni oli vain käsimatkatavara ja turvatarkastuksessa ei juuri ollut ruuhkaa!

Kaipaatko lisää vinkkejä Dubrovnikiin?

Viinitilavierailu Dubrovnikissa: Vardia Vineyards

BOWA Dubrovnik on kuin Kroatian Malediivit

Edellinen
Edellinen

BOWA Dubrovnik on kuin Kroatian Malediivit

Seuraava
Seuraava

Loft House – Lahden Seurahuoneen helmi