Matkailun pimeä puoli: lapsiseksiturismi

"Kun poliisin omat voimavarat ei riitä, matkailijoiden silmät ovat tärkeä apu."  -Sari Sarani, Keskusrikospoliisi

Kolme miljoonaa lasta vuodessa joutuu seksituristien uhriksi. Nämä lapset ovat useimmiten taloudellisesti ja sosiaalisesti huonompiosaisia, ja heidän hyväksikäyttäjät tulevat rikkaista maista. Näiden hyväksikäyttäjien joukossa on myös monia suomalaisia. Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö lomamatkalla on tabu, jolle turisti mielummin kääntää selkänsä -totuus on liian pahaa ollakseen totta. Tämä on kuitenkin totisinta totta miljoonille lapsille ympäri maailmaa joka päivä.

happyKuva: greg westfall

Kävin kuuntelemassa Liian pahaa ollakseen totta -kampanjan julkistamistilaisuutta täällä Helsingissä. Tällä kampanjalla Reilun matkailun yhdistys sekä kampanjan tukijoiksi lähteneet lukuisat matkailualan ja lastensuojelun yritykset ja järjestöt haluavat yhtenä rintamana tuomita lapsiseksiturismin. Kampanjalla halutaan muistuttaa, että kyseessä on rikos, josta voidaan tuomita Suomessa, riippumatta kohdemaan lainsäädännöstä tai ikärajoista. Kampanjan avulla halutaan antaa tietoa matkailijoille siitä, mitä asialle voi itse tehdä jos kohtaa epäilyn lapsen hyväksikäytöstä lomakohteessa.

Pienikin epäilys mahdollisesta alaikäisen hyväksikäytöstä tulee ilmoittaa eteenpäin. Epäilyksestä voi ilmoittaa keskusrikospoliisille, Suomen suurlähetystölle, omalle matkanjärjestäjälle, oppaalle tai hotellille. Suomalainen matkailija kuitenkin valitettavan usein sulkee silmänsä, koska pelkää tehneensä virhearvion.

Butterfly on FingerKuva: Nick Page

HYVÄKSIKÄYTTÄJÄ VOI OLLA KUKA TAHANSA! Suurin osa lapsiseksiturismin harjoittajista ovat "ihan tavallisia matkailijoita" - turisteja ja kansainvälisissä työtehtävissä olevia henkilöitä. Nämä turistit kokevat käyttytymisensä usein sallitummaksi esimerkiksi Thaimaan kaltaisissa kohteissa ja saattavat jopa kuvitella auttavansa köyhää lasta maksamalla lapselle seksistä. Tämä tavallinen turisti käyttää lasta hyväksi todennäköisimmin vain kerran elämässään kokeilunhalusta, mutta tämä yksi kerta todennäköisesti pilaa lapsen koko elämän! 

Matkailu on maailman suurimpia ja nopeimmin kasvavia elinkeinoja ja samalla valitettavasti myös lapsiseksiturismi kasvaa edelleen -tällä hetkellä erityisesti Virossa ja Venäjällä. Lapsiseksikauppa tuo mukanaan myös vakavia terveysriskejä näille typerille turisteille, kuten HIV/AIDS. Tilanne ei tule muuuttumaan niin kauan kuin on kysyntää. Kaupallinen seksuaalinen pakkotyö tuottaa vuosittain 80 miljardin euron voitot!!! Lapsiseksiturismiin liittyykin paljon järjestäytynyttä ihmiskauppaa, josta hyötyvät taloudellisesti ennen kaikkea paikalliset värvääjät ja parittajat sekä palvelua tarjoavat baarit, ravintolat ja hotellit – ei uhriksi joutuva lapsi. 

Phnom Penh 543Kuva: ND Strupler

On ensiarvoisen tärkeää muistaa, että maksullinen seksi alaikäisen kanssa on rikos, josta voidaan tuomita paitsi kohdemaassa myös Suomessa. Suomessa yleinen suojaikäraja on 16 vuotta, mutta maksullisissa hyväksikäyttötapauksissa se on aina 18 vuotta. Lakia sovelletaan myös ulkomailla, riippumatta kohdemaan voimassa olevista ikärajoista. 


EI PILATA ENÄÄ YHTÄÄN HYMYÄ.

Miten toimia jos epäilet kohdanneesi lapsiseksiturismia lomakohteessasi? Jos matkallasi törmäät lapsiseksikauppaan tai henkilöön, jolla on aikeita käyttää lapsia seksuaalisesti hyväkseen ota yhteyttä Suomen Keskusrikospoliisiin ja matkakohteesi poliisiin. Matkanjärjestäjän henkilökunta auttaa sinua yhteydenotoissa. Asiasta voit myös ilmoittaa Suomen suurlähetystöön, kohdeoppaalle tai hotellille. Keskusrikospoliisin vihjesähköpostiosoite on: rikosvihje.krp@poliisi.fi

Edellinen
Edellinen

Interior beauty comes out

Seuraava
Seuraava

Rosy Cheeks: Chiang Main paras quinoa bowl