Matkailupalvelujen tuottajaksi? Matkailualaa voi opiskella myös ammattikoulussa

Matkailupalvelujen tuottajaksi? Matkailualaa voi opiskella myös ammattikoulussa

*Kaupallinen yhteistyö: Ahlman

Olen itse opiskellut matkailualan restonomiksi ammattikorkeakoulussa, mutta tämän alan ammattilaiseksi voi opiskella myös ammattikoulussa vaikka heti suoraan peruskoulun jälkeen ja valmistua matkailupalvelujen tuottajaksi. Vaikka matkailuala seisoo tässä maailman tilanteessa paikallaan ja moni on huolissaan sen tulevaisuudesta, tarvitsee ala erityisen paljon rautaisia ammattilaisia tulevaisuudessa.

Osallistuin muutama viikko sitten Gadventuresin perustajan Bruce Poon Tipin seminaariin ja hän totesikin osuvasti, että tämän hetkinen maailman tilanne on tehnyt koko matkailualasta globaalin startupin ja meillä on nyt mahdollisuus rakentaa jotain paljon parempaa ja kestävämpää kuin ennen.

Juuri nämä Brucen sanat saavat itseni katsomaan tulevaisuutta positiivisesti ja koen, että meillä matkailualan ammattilaisilla on edessä tärkeämpi tehtävä kuin koskaan ennen.

Ahlmanin ammattikoulun haku matkailupalvelun tuottajaksi on tällä hetkellä avoinna 31.5. Saakka. Jatkohaku alkaa heti 1.6. Ja päättyy heinäkuun lopulla.

Tämän hetkinen maailman tilanne on tehnyt koko matkailualasta globaalin startupin ja meillä on nyt mahdollisuus rakentaa jotain paljon parempaa ja kestävämpää kuin ennen.

Bruce poon tip

Matkailupalvelujen tuottajan koulutus

Matkailupalvelun tuottajan ammattinimike tarjoaa laajoja mahdollisuuksia omalle uralle. Matkailuala on kasvuala ja tämän ammattinimikkeen opiskelijat työskentelevät mm. matkailun markkinoinnissa, asiakaspalvelutehtävissä, tuotekehityksessä sekä ohjelmapalveluissa.

Olen itse toiminut alalla niin vauhdikkaassa asiakaspalveluympäristössä kuin toimistotyössä markkinoinnin parissa, joista voit lukea paremmin alemmassa kappaleessa.

Voit hyödyntää aikaisempaa työ- ja koulutushistoriaa opinnoissa ja näin hankkia juuri sellaista osaamista, joka tukee omaa uraasi. Koulutusta voi myös hyödyntää mahdollisessa jatkokoulutuksessa myöhemmin.

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä ja se koostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 pistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 pistettä). Tutkintoon liittyy pakollinen osa, matkailualan asiakaspalvelu, yksi osaamispalan pakollinen tutkinto ja valinnainen tutkinnon osa. Matkailualan perustutkinto sisältää siis kolme osaamisalaa: majoituspalvelujen osaamisala (vastaanottovirkailija), matkapavelujen myynnin osaamisala (matka-asiantuntija) ja matkailupalvelujen osaamisala (matkailupalvelujen tuottaja). 

Opinnot kestävät kokonaisuudessaan noin 2 vuotta, riippuen aikaisemmasta osaamisesta  ja toteutus on Ahlmanin ammattikoulussa Tampereella. Perustutkinnon suorittaminen on opiskelijalle maksutonta ja opiskelupäiviin kuuluu myös lounas! Kustannuksia voi tulla oppikirjoista tai muista tarvittavista välineistä.

Oma työkokemus & matkailupalvelujen tuottajan työmahdollisuudet

Aloitin oman matkailualan urani opintojen aikana lentokentällä erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä. Päätin jo opintojen alussa, että haluan saada jalkani oven väliin juurikin lentokentällä. Uskon, että matkailuopinnoissa on tärkeintä panostaa omaan ammatilliseen kehittämiseen ja verkostoitumiseen alalla – nämä ovat osoittautuneet paljon tärkeämmiksi kuin se pelkkä todistus valmistumisesta. 

Ensimmäinen työni lentokentällä oli turvatarkastajan työ Airpro:lla osa-aikaisesti opintojen ohessa ja kesällä. Turvatarkastajan työn lisäksi tein ‘lentokentän maan alla’ töitä erottelemalla eksyneitä matkalaukkuja oikeille reiteilleen. Vuoden jälkeen hain Servisairin palvelukseen ja tein töitä check-in-tiskeillä sekä lähtöporteilla.

Lentokentältä päädyin työharjoitteluun Finnairin markkinointiin ja sitä kautta työllistyin startupin PR-päälliköksi ja siitä muutaman vuoden jälkeen täysipäiväiseksi matkabloggaajaksi.

Koska olen itse valmistunut kuitenkin eri koulusta matkailualan ammattilaiseksi, sain haastatella tätä postausta varten muutamaa opiskelijaa ja kuulla myös minkälaisiin työtehtäviin Ahlmanin matkailuopintojen opiskelijat ovat valmistuneet.

Ahlmanin matkailupalvelujen tuottaja -opiskelijoiden omia kokemuksia

Ahlmanin matkailupalvelujen tuottajaksi valmistuneita on päätynyt monenlaisiin tehtäviin aina hotellien respasta matkakohteiden markkinointijohtoon. Opiskelu on hyvin työelämälähtöistä ja opintopolussa painotetaan verkostoitumista, joka on osoittanut omalla uralla tärkeimmäksi tekijäksi mitä uramahdollisuuksiin tulee. 

Riina Viljanen on valmistuttuaan päätynyt sisältökoordinaattoriksi Visit Tampereelle. Riina mukaan opinnot tarjosivat ennen kaikkea hyviä kontakteja ja opetti ymmärtämään minkälaista työtä matkailualalla juuri hän haluaisi tehdä. Riina päätyi työhönsä opintoihin liittyvän harjoittelun kautta. Sisältökoordinaattorin työ Visit Tampereella on monipuolista ja vaatii nopeaa reagointikykyä. Hän toimii mm. nettisivuston sekä somen parissa.

Toivon saavani toimia jatkossakin matkailuun liittyvässä sisällöntuotannossa ja markkinoinnissa. Koulutus on varmasti hyödyllinen jatkossakin alan töitä hakiessa. Ja tietty Ahlman auttoi minua pääsemään nykyiseen, minulle mieluisaan, työhöni, kertoo Riina haastattelussa.

Keskustelin myös Ahlmanissa opiskelevan ja samaisessa talossa työharjoitteluaan suorittavan Jussi Sivénin kanssa. Jussi kertoo, että Ahlman on oppimisympäristönä virkistävä oppilaitos. Koulutus on antanut itsevarmuutta tuoda omia ajatuksia ja mielipiteitä niin työyhteisössä, kuin erilaisissa projekteissa koulussa. Opiskelu on antanut Jussille tilaa miettiä mitä elämältä todella haluaa, kun saa suorittaa koulutussopimus -jakson organisaatiossa ja yrityksessä, mistä on varmasti tulevaisuudessa hyötyä.

Jussilla oli ennen opintoja hyvin geneerinen mielikuva matkailualasta ja hän ei koulutusta valinnutkaan sen mukaan, että välttämättä alalle jäisi.

Ajattelin ensin, että matkailuala on varmaan sellaista, että töitä tehdään palmujen alla, joten ala kiinnosti, mutta ennen kaikkea halusin uusia kokemuksia ja mahdollisuuksia verkostoitua, hän kertoo minulle haastattelussamme.

Jussin mukaan Ahlman tukee hänen ajattelumallia tuomalla esille niitä vaihtoehtoja, joita hän ei aikaisemmin ollut osannut edes ajatella. Työmahdollisuuksia on niin isoissa organisaatioissa kuin pienissäkin. Hän on saanut myös inspiraatiota oman yrityksen perustamiseen, koska koululla on käynyt puhujina erilaisia yrittäjiä kertomassa omia uratarinoitaan.

Tällä hetkellä Jussi suorittaakin työharjoitteluaan omalla koulullaan Ahlmanilla markkinointiviestinnän parissa. Koronatilanne vaikutti työharjoittelupaikkojen etsintään, mutta Jussi onkin kokenut oman opinahjon olevan erinomainen paikka työharjoittelulle.

Mahtavinta työharjoittelussa tällä hetkellä on se, että saan itse suunnitella itselleni projekteja, joita olen halunnut toteuttaa, eli sisällön tuottamista. Teen tällä hetkellä matkailualan yritysten kanssa podcast-haastatteluita, joista tulee olemaan hyötyä matkailualan opiskelusta kiinnostuneille. Näistä kuulet myöhemmin Ahlmanin omissa somekanavissa, Jussi kertoo.

Selfie Pirkanmaa: työelämälähtöistä ja luovaa opiskelua

Haastattelin kolmanneksi myös kaimaani Vera Loimuvirtaa, joka opiskelee tällä hetkellä matkailupalvelujen tuottajaksi Ahlmanilla. Veran mukaan opiskelussa pääsee päivästä yksi alkaen suoraan syvään päähän. Opiskelu on vahvasti itsestä lähtevää, erilaisten projektin kautta hankitaan osaamista ja se on ollut hänelle sopiva tapa opiskella. Hän kertoo, että hyville ideoille vain taivas on rajana. Valmentajat on kuitenkin aina rinnalla tukemassa ja auttamassa eteenpäin.

Ahlmanilla toteutetaan vahvasti tiimioppimisen mallia, joten vahvana yksilösuorittajana olen päässyt hyvin myös tiimityöskentelyn makuun. Tiimioppimisessa ollaan vahvasti omalla epämukavuus alueella, mutta tämä oli yksi tärkeimmistä syistä miksi valitsin oppilaitoksekseni juuri Ahlmanin, Vera kertoo. 

Vera on tällä hetkellä mukana Selfie Pirkanmaa -projektissa. Hän pääsi muutaman opiskelijan kanssa osaksi Särkänniemessä järjestettävää Lakeland -tapahtumaa, johon hän oli mukana luomassa ohjelmaa Ahlmanin messupisteellä. Myöhemmin hän sai kuulla, että tapahtuma järjestetään uudelleen ja hänellä olisi mahdollisuus olla siinä mukana isommalla vastuulla. Tätä kautta alkoi hahmottumaan, että Vera haluaa suorittaa seuraavaksi Matkailupalveluiden markkinointiviestintintä -tutkinto-osaa. Tapahtuma peruttiin valitettavasti koronatilanteen vuoksi, mutta Selfie Pirkanmaan ollessa hyvää vauhtia käynnissä, pääsi Vera hoitamaan sitä tutkinnon osana. 

Tähän mennessä olen suunnitellut ja ideoinut projektin markkinointia ja laskeutumissivua yhdessä Josefiinan (valmentaja) kanssa. Lisäksi olen rakentanut sivustoa. Kesän ajan tulen keskittymään vahvasti somen sisällöntuottamiseen ja markkinointiin sen kautta sekä koordinointiin mukana olevien kuntien kanssa. Loppukesästä/alkusyksystä perehdyn myös analytiikkaan ja koostan analyysin markkinoinnin onnistumisesta sekä jatkotoimenpiteistä.  

Projektin ideana on, että Pirkanmaalta löytyy 44 luontokohdetta, jossa on tarkoitus ottaa selfie ja postata se someen. Kampanjan ideana on saada ihmiset innostumaan lähimatkailusta.

Tarkkoja tulevaisuuden urasuunnitelmia Veralla ei vielä ole, mutta matkailu on hänen intohimo ja hän haluaa työskennellä sen parissa.

– Muutoin en vielä tarkalleen osaa sanoa mitä haluan tehdä enkä välttämättä haluakkaan. Toivon saavani koulun kautta kattavat verkostot alan toimijoihin ja kartuttamaan sitä kautta kokemusta alan työtehtävistä. Ahlman tukee tavoitettani juurikin mm. jo olemassa olevien verkostojen kautta ja koulun tarjotessa mahdollisuuksia kattaviin projekteihin jo opiskeluaikana, pääsen kartuttamaan niitä hyvin itselleni. 

Ahlmanin ammattikoulu Tampereella tarjoaa työelämälähtöistä opiskelua

Ahlman tarjoaa omien sanojensa mukaan ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Se mistä itse nautin eniten ammattikorkeakouluopinnoissa oli sen käytännönläheisyys ammattia ajatellen sen sijaan, että päivät pitkät pitäisi lukea satoja sivuja teoriaa. Hongkongissa opiskellessa keskityimme enemmän teoriaan ja minulle näiden yhdistelmä olikin aikanaan täydellinen kombo.

Ahlmanin periaate vaikuttaa myös hyvin käytännönläheiseltä ja työelämälähtöiseltä. Ahlmanin ammatti- ja aikuisopiston juuret juontavat 1800-luvulle saakka ja koulun toimintaan on aina liittynyt yhteisöllisyys ja oppimisen ilo. Opetusmuoto pohjautuu tiimityöskentelyyn, jossa oppilaitos toimii ennemminkin opiskelijalle kontaktien luomisen alustana ja on tällä lähestymisellään myös hyvin omanlaisensa oppilaitos, vaikka tällainen tyyli opetuksessa on varmastikin yleistymässä. Ihan perinteisten opettajien sijaan opiskelijoita ohjaa heidän ammatin vastuuvalmentajat ja näin opiskelijat saavat erinomaisen realistisen ja ammattitaitoisen käsityksen valitsemastaan alasta.

Matkailupalvelujen tuottajan koulutuksen haku on nyt auki! 

Vaikka en ole itse Ahlmanissa opiskellut, kuulostaa koulun arvomaailma ja lähestymistapa juuri sellaiselle mitä itse arvostan ja minkä uskon matkailualalla opiskelijaa palvelevan.

Olen alalla työskennellessä oppinut, että juuri ne käytännön taidot ja jo opintojen aikana luodut verkostot on paljon tärkeämpiä kuin koulutusaste, mutta koulutusta yleisesti arvostetaan hyvinkin paljon.

Oma matkablogini ei varmasti olisi tuonut eteeni yhtä hyviä mahdollisuuksia vuosien aikana mitä se on tuonut sen ansiosta, että voin kutsua itseäni alan ammattilaiseksi!

Ja kuten sanottu, mahdollistaa tämä tutkinto myöhemmin ammattikorkeakouluopintoihin hakemisen! Voit lukea omista opinnoistani ja ajatuksistani matkailualan tulevaisuudesta tarkemmin täältä.

Ahlmanin haku on auki vielä tämän viikon ajan, eli 31.5. saakka.  Lue lisää täältä ja haea omaa opiskelupaikkaasi! Jatkohaku alkaa heti 1.6. Ja päättyy heinäkuun lopulla.

Edellinen
Edellinen

Tunnesyöminen ja ahmintahäiriö – omia kokemuksia ja miten pääsin niistä eroon

Seuraava
Seuraava

Yleisimmät kysymykset elämänmuutokseen & laihduttamiseen liittyen