Matkailu on tulevaisuuden ala
*Kaupallinen yhteistyö: Haaga-Helia / päivitetty 9.3.2021
Matkailuala on kärsinyt hurjasti jo yli vuoden kestäneestä pandemiasta. Arvioiden mukaan kansainvälinen turismi on laskenut jopa 80% koronaviruksen vuoksi. UNWTO kuitenkin arvioi kansainvälisen turismin palaavan siihen mistä se ennen pandemiaa tipahti vuoteen 2023 mennessä ja siitä jatkavan kasvua. Matkailualan tulevaisuus tulee tarvitsemaan entistä rautaisempia ammattilaisia ja läpikäyty pandemia tuo lopulta mukanaan varmasti myös aivan uudenlaisia rooleja.
Pandemiaa lukuunottamatta, matkailu on hurjassa kasvussa. UNWTO:n (World Tourism Organisation) mukaan kansainvälinen turismi on kasvanut 674 miljoonasta vuonna 2000 yli 1,2 biljoonaan vuonna 2016. Yksinomaan Intiassa matkailuala tuki 41 miljoonaa työpaikkaa vuonna 2017 World Travel & Tourism Councilin mukaan. Times of Indiassa julkaistun raportin mukaan matkailuala tarjoaa Intiassa 46 miljoonaa työpaikkaa vuoteen 2025 mennessä.
Matkailualan tulevaisuus ja työpaikat on paljon muutakin kuin matkakohteiden markkinoiminen tai asiakaspalvelu, vaikka näidenkin roolien merkitys vain kasvaa jatkossa. Tulevaisuudessa tarvitaan etenkin vastuullisen ja kestävän matkailun asiantuntijoita kuten myös erilaisten epidemioiden hallinnan asiantuntijoita matkailuelinkeinoon liittyen. Matkailu tuskin tulee pidemmällä juoksulla vähenemään, mutta sen suunnittelusta ja hallinnasta tulee jatkossa entistäkin tärkeämpää.
Lue myös: Millaisiin työtehtäviin matkailualan restonomin opinnoilla?
Oma urani matkailualalla
Valmistuin matkailualan restonomiksi Porvoon Haaga-Heliasta vuonna 2014 erikoistuen myyntiin ja asiakaspalveluun. Lisäksi suoritin opintojen aikana puolen vuoden vaihto-opinnot The Hong Kong Polytechnic Universityssä, jossa opiskelin erityisesti ilmailualaan sekä matkailun globaaleihin haasteisiin keskittyviä kursseja.
Opintojen aikana olin erilaisissa työtehtävissä Helsinki-Vantaan lentoasemalla aina turvatarkastajasta check-in-tiskille ja lähtöportille. Tein puolen vuoden työharjoitteluni Finnairin markkinointitiimissä, jonka jälkeen lähdin täysipäiväisesti erään matkailualan startupin PR-päälliköksi. Matkan varrella ehdin myös suunnitella matkapaketteja Intiaan ja Kreikkaan sekä blogin kautta kirjoittaa matkailuaiheisiin julkaisuihin artikkeleita.
Oma matkablogi palkittiin Suomen parhaaksi vuonna 2017 ja sitä ennen olinkin jo lähtenyt täysipäiväiseksi yrittäjäksi vuonna 2016. Yritykseni keskipisteenä on tämä matkailuun keskittyvä blogi ja Jetlagissa podcast, mutta sen lisäksi konsultoin matkailualan yrityksiä markkinoinnissa sekä kirjoitan matkailujulkaisuihin artikkeleita.
Lisäksi käyn ajoittain vierailuluennoitsemassa matkailualan kouluissa matkailumarkkinoinnista, sosiaalisesta mediasta ja lentokenttien hallinnasta.
En tiedä mitä oma tulevaisuus tuo tullessa, mutta kiinnostunus vastuullisesta matkailusta on kasvanut viimeisten vuosien aikana ja ehkä näenkin itseni joskus opettamassa ja tutkimassa tätä aihetta syvemmin.
Olen aloittanut maisteriopinnot etänä Englannissa ja valmistun muutaman vuoden päästä Master of Science in Responsible Tourism Management -opinnoista. Päädyin itse lopulta jatko-opintoihin ulkomaille, mutta on hienoa huomata miten vastuullinen ja kestävä matkailu on kaikissa matkailualan opinnoissa jatkuvasti tärkeämmässä roolissa!
Matkailuala kasvaa myös Suomessa pandemian jälkeen
Kotimaan matkailu ja kansainvälinen matkailu Suomeen on kasvussa. Etenkin pohjoinen kaipaa jatkuvasti lisää matkailualan asiantuntijoita uusiin haastavampiin työtehtäviin kansainvälisten saapuvien matkailijoiden määrän kasvaessa vuosi vuodelta vauhdikkaammin.
Kotimaan matkailutrendi on saanut lisäbuustia pandemiasta ja Suomi tulee jatkossa olemaan vielä entistä houkuttelevampi kohde myös kansainvälisille matkoilijoille, sillä täällä jos jossain on helppoa pitää turvavälejä ja nauttia luonnosta omassa rauhassa.
Visit Finlandin mukaan Suomen matkailuvienti kasvoi vuonna 2017 vuonna lähes miljardilla eurolla. Ylen artikkelissa kerrotaan, että Tilastokeskuksen mukaan mukaan matkailuvienti oli vuonna 2017 lähes 4,6 miljardia euroa, joten kasvu oli lähes 27% prosenttia.
Suomea myydään hiljaisuuden, puhtaan luonnon ja onnellisuuden maana. Maan brändi voimistuu jatkuvasti ja kansainväliset somevaikuttajat jakavat upeita kuvia pohjoisen igluhotelleista houkuttelemalla Suomeen entistä enemmän turismia.
Suomella on paljon tarjottavaa matkailijoille, mutta paljon on vielä myös kehitettävää. Maksukykyisten matkailijoiden houkuttelemiseen tarvitaan mm. lisää laadukkaita majoitusmahdollisuuksia. Matkailuala Suomessa kaipaa seuraavina vuosina rautaisia ammattilaisia.
Pohjoisen turismin lisäksi Helsinki-Vantaan lentoasema jatkaa laajentumistaan ja vahvistaa paikkaansa välilaskuille Aasian ja Euroopan välillä. Vielä omina opintovuosinani muistan Helsinki-Vantaan vuosittaisen matkustajamääreen pyörineen 13 miljoonan paikkeilla ja vuonna 2018 Finavia palveli jo lähes 25 miljoonaa matkustaa.
Lentomatkailun tai kotimaanmatkailun erikoisosaaminen sekä esimerkiksi aasialaisten kulttuurien ja kielten tuntemus on varmasti erityisen hyödyllisiä erikoisosaamisen alueita seuraavina vuosina työllistymistä ajatellen.
Tulevaisuuden matkailuala on vastuullinen
Vastuullisuudesta on tullut matkailualalla mediaseksikäs termi, jota halutaan viljellä aina kun se on vähänkään sopivaa. Matkatoimistot hyvittää lomailijan hiilijalanjäljen ja lentoyhtiöt tarjoavat kompensaatiomahdollisuutta päästöilleen. Muovit kärrätään pois käytöstä ja hotellien energia tuotetaan vihreämmin. Jatkossa vastuullisuuteen liittynee myös vahvasti hygienia.
Lue myös: Lentomatkailun tulevaisuus – miksi minä en usko lentolakkoon?
Vastuullisuus ei varmasti ole matkailualan ohimenevä trendi, vaan sen merkitys ja vaatimukset tulevat kasvamaan. Vastuullisuus ei voi olla tulevaisuudessa markkinointitermi vaan se tulee vaatimaan todellisia tekoja matkailun haittavaikutusten vähentämiseksi.
Suoranaista vastuullisen matkailun koulutusohjelmaa ei toistaiseksi ole Suomessa vielä tarjolla, mutta matkailualan koulutukset elävät ajan hermolla ja vastuullisuus on selkeästi noussut isommaksi osaksi matkailualan ammattikorkeakoulutusta. Matkailualan opinnoissa painotetaan jatkuvasti entistä enemmän vastuullisuuteen ja tulevaisuuden ammattilaiset tulevatkin olemaan nimenomaan kestävän matkailun rautaisia ammattilaisia.
Helppoa tämä ei tule olemaan jos katsoo matkustajamäärien kasvua pandemian ulkopuolella. Ilman vastuullisempia toimia moni matkakohde menettää viehätyksensä. Liikaturismi on saanut Barcelonan, Venetsian ja Amsterdamin kaltaiset kaupungit boikotoimaan turisteja ja tulevaisuudessa jos ilmastosta ei pidetä huolta saattaa Sveitsin Alpit menettää lumipeitteensä ja Karibian saaret ikuisen aurinkonsa sekä näin samalla matkailuviehätyksensä.
Itseasiassa koko vastuullisen matkailun käsite on saanut alkunsa Sveitsistä. Jost Krippendorf oli sveitsiläinen taloustieteilijä, joka erikoistui matkailumarkkinointiin. Krippendorf on parhaiten tunnettu edelleen matkailualan opinnoissa käytettävästä “The Holiday Makers: Understanding the Impact of Leisure & Travel”. Krippendorf huolestui kasvavan matkailun vaikutuksesta talvisiin Alppeihin ja alkoi näin tutkimaan aihetta syvemmin väitöskirjassaan.
Kansainvälisen turismin ollessa lähes pysähdyksissä, ehkä juuri nämä seuraavat vuodet tulevat olemaan kaikista merkityksellisimmät matkailun kestävämmän tulevaisuuden suunnittelulle?
Parhaimmillaan matkailu tukee kehittyvien maiden taloutta ja luontoa – pahimmillaan se tuhoaa
Matkailun nopea kasvu etenkin köyhemmissä maissa tuo paljon haasteita, mutta samalla se on monen kohteen tärkein elinkeino. Parhaimmillaan kehittyvien maiden kasvava turismi tuo uusia työpaikkoja, tukee luonnonsuojelua sekä kulttuuriperintöä. Oma matkani viime vuonna Balille oli silmiä avaava.
Lue myös: Paikallisen perheen luona Balilla
Balin kaltainen paratiisisaari elää matkailusta, mutta samalla kärsii ulkomaalaisista rikkaista investoreista rakentamassa uusia hotelleita tuhoamalla riisipeltoja, kasvava matkailu nostaa jätemääriä liian nopeasti ja aina vaan uudet baarit pahimmillaan tuhoavat kohteen kulttuuriperintöä. Samalla Bali kuitenkin elää turismista ja tarvitsee sitä. Mistä tähän haasteeseen löytyy tasapaino? Ehkä juuri sinä voit olla ratkaisemassa tätä tulevaisuudessa.
Lue myös: Ensikertalaisen vinkit Balille
Costa Rica on viime vuosina palkittu onnistuneista vastuullisista toimista matkailun saralla. Kohde on tunnettu upeasta luonnostaan ja matkailun tuomia varoja ollaan käytetty erinomaisesti luonnon monimuotoisuuden suojeluun.
World Energy Councilin mukaan Costa Rica käyttää 99,2% uusiutuvaa energiaa ja maan on määrä olla hiilineutraali vuoden 2020 aikana. Jos haluat lukea lisää Costa Rican vastuullisen matkailun kehityksestä, löydät englannin kielisen artikkelin täältä.
Lähde opiskelemaan matkailualaa: Haaga-Helian yhteishaku
Olen itse saanut rakennettua koko urani kiitos matkailualan opintojeni ja kiinnostus alaa kohtaan on kaikki nämä vuodet vain kasvanut. Tällä hetkellä harkitsenkin maisteriopintoja, mutta en ole vielä päättänyt teenkö ne Suomessa vai ulkomailla.
Lue lisää matkailualan opiskelumahdollisuuksista Haaga-Heliassa ja hae mukaan kevään yhteishaussa. Yhteishaku on 17.3.- 31.3.2021.
Kevään yhteishaussa on auki seuraavat matkailualan opinnot:
- Matkailun liikkeenjohto (päivä- ja monimuoto), Haaga
- Matkailu (päivä), Porvoo
- Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohto (päivä- ja monimuoto), Haaga