Millaisiin työtehtäviin matkailualan restonomin opinnoilla? 12 ammattilaista kertoo

*Kaupallinen yhteistyö: Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, päivitetty maaliskuussa 2021

Millaisiin työtehtäviin voi päätyä matkailualan restonomin koulutuksella? Itse olen toiminut lentokentän turvatarkastajana ja lähtöselvittäjänä, matkapaketin suunnittelijana, matkailuyrityksen pr-päällikkönä ja nyt matkabloggaajana sekä markkinointikonsulttina matkailualan toimijoille.Matkailualan restonomin koulutus on monipuolinen ja niin ovat myös sen mukana tuomat työmahdollisuudet kuten jo oma työkokemuksenikin kertoo. Todennäköisesti harvempi päätyy kuitenkaan matkabloggaajaksi, joten halusin antaa saman alan ystävilleni mahdollisuuden inspiroida teitä alalla opiskelevia tai alalle harkitsevia omilla uratarinoillaan!Viimeisen vuoden aikana pandemia on tehnyt tuhojaan matkailualalla ja kansainvälinen matkailu on laskenut arviolta jopa 80%. Matkailuala kuitenkin toipuu ja jatkaa varmasti kasvuaan tämänhetkisten arvioiden mukaan vuodesta 2023 eteenpäin ja varmasti palautuu edes osittain tämän ja seuraavan vuoden aikana,. Tulevaisuudessa työpaikkoja on taas enemmän ja myös työmahdollisuudet matkailualalla varmasti muuttuvat. Juuri nyt on äärimmäisen mielenkiintoinen aika kouluttautua matkailualan ammattilaiseksi, sillä ala tulee vaatimaan entistä kovempia ammattilaisia kun pääsemme taas reissaamaan uudessa normaalissa. Teen itsekin tällä hetkellä maisteriopintoja matkailualalla ja olen päässyt mukaan tutkimaan pandemian vaikutuksia.Matkailualan tulevaisuus ei tietenkään ole pelkkää pandemiaa, vaan se loppuu aikanaan. Tulevaisuuden matkailualalla kestävän ja vastuullisen matkailun ammattilaisille on varmasti entistä enemmän kysyntää. Lisäksi tulevissa opinto-ohjelmissa on huomioitu jopa avaruusmatkailu!Paras idea mitä olen itse koskaan saanut tähän astisessa elämässäni oli matkailualan opintojen aloittaminen Porvoon Haaga-Heliassa 2011, se on tuonut minulle oikeastaan koko elämäni. Omista restonomin opinnoista voit lukea lisää täältä.Huom! Haastatelluilta on pyritty kysymään myös tämänhetkinen työtilanne ja postaus on päivitetty sen mukaan!

1. Turvatarkastajasta yrittäjäksi – oma työura matkailualalla

Aloittaessani matkailualan opinnot ei minulla ollut missään nimessä tarkkaa suunnitelmaa tulevalle uralleni. Olin kiinnostunut ilmailualasta ja painotinkin tätä jo hakuvaiheessa. En ole koskaan ollut mikään kympin oppilas, joten tiesin että voin hakuvaiheessa olla edukseni ainakin haastatteluosuudessa ja näin varmasti olikin – olen aina ollut hyvä puhumaan asioista joista olen intohimoinen.Opintojen alkuvaiheessa halusin asiakaspalvelutöihin lentokentälle ja vuoden hakemisen jälkeen sainkin osa-aikaisen työpaikan turvatarkastajana. Vuoden turvatarkastajan uran jälkeen siirryin lentokentän sisällä toiseen firmaan porttivirkailijaksi ja lähtöselvitystiskeille.Lentokenttäuran aikana vietin puolivuotta vaihto-opiskelemassa Hongkongissa, jossa keskityin erityisesti ilmailualan opintoihin. Palattuani takaisin Suomeen, tein työharjoitetteluni Finnair Plus -kanta-asiakasjärjestelmän markkinoinnissa.Työharjoittelun aikana sain mahdollisuuden lähteä kotimaiseen globaaliin matkailualan start-upiin mukaan PR-päälliköksi heti valmistuttuani. Pari vuotta startup-maailmassa oli elämäni parhaimpia ja rankimpia – opin nopeasti markkinoinnin salat ja verkostoitumisen tärkeyden. Osallistuin matkailualan konferensseihin ympäri maailmaa ja sain ne taidot joita tänä päivänä omassa työssäni tarvitsen.Nyt pyöritän kokonaan omaa yritystäni, joka koostuu tästä matkablogista, somekonsultoinnista sekä valokuvaamisesta. Vietän vuodesta puolet maailmalla eri kohteiden ja lentoyhtiöiden kutsumana – edelleen välillä pyörittelen päätäni ja mietin miten epätodelliselta kaikki tämä tuntuu.Päivitys 03/21: Pandemia vei ensin kaikki sovitut työtehtäväni ulkomailla matkailukohteiden kanssa, mutta onneksi työt ovat jatkuneet eri merkeissä ja yritystoimintani on pysynyt kannattavana. Tällä hetkellä teen töitä somevaikuttajana muillakin aloilla, mutta myös konsulttina kahden hotellin ja kahden matkakohteen kanssa. Lisäksi lentoyhtiökumppanin kanssa olemme tehneet matkojen sijaan erilaisia yhteistöitä somessa.Lue lisää restonomin opinnoistani ja urastani kohti matkailualan yrittäjyyttä tästä blogipostauksesta.

Vasemmalla: turvatarkastaja, oikealla: yrittäjä

2. Sanelma: Finnairin lentoemäntä

"Valmistuin restonomiksi Haaga-Heliasta joulukuussa 2015 ja aloitin kauppatieteiden maisteriopinnot Itä-Suomen yliopistossa syksyllä 2018. Pääsin töihin Finnairille heti valmistumisen jälkeen, ja työskentelin ensin kentällä Gate Service Agentina ja Service Guidena. Myöhemmin hain vielä Finnairille lentoemännäksi, koska halusin kokea senkin. Molemmat työt ovat erittäin mielenkiintoisia ja mieluisia, ja ihan erilaisia.Nykyisessä lentoemännän työssäni parasta on se, että oppii itsestään ja maailmasta yleisest paljoni, sillä työkaverit ja asiakkaat vaihtuvat joka päivä. On myös mahtavaa päästä näkemään upeita matkakohteita työn kautta.Itselleni matkailuala oli oikeastaan vahinko, mutta huomasinkin tykästyväni tähän ja onneksi lähdin kokeilemaan – taisinpa sattumalta nuorena parikymppisenä löytää oman juttuni Haaga-Helian kautta. Vinkkinä matkailualaa harkitsevalle sanoisin, että matkusta rohkeasti, hanki erilaisia työkokemuksia myös ulkomailta, sitä arvostetaan paljon. Verkostoidu! Muista pitää myös hauskaa opintojen aikana. Töitä ehtii tehdä, mutta opiskelijaelämä on ainutlaatuista ja kokemisen arvoista. Tutustu hyviin tyyppeihin ja lähde rohkeasti mukaan!"Päivitys 03/21: Sanelma valmistui keväällä 2020 lisäksi kauppatieteiden maisteriksi ja teki englanninkielisen gradun liittyen vapaaehtoistyöhön matkailussa. Sanelma on edelleen työsuhteessa Finnairilla, mutta tällä hetkellä virkavapaalla ja väliaikaisesti lomautettuna. Sinivalkoiset siivet yhä odottavat ja juuri nyt Sanelma tekee mielenkiintoista työtä vapaaehtoisessa meripelastusorganisaatiossa asiantuntijan roolissa.

3. Anssi, Kilroyn Travel Advisor

"Valmistuin restonomiksi Haaga-Heliasta jouluna 2013. Kaksikymppisenä lähdin toteuttaamaan unelmaani opiskelemaan Espanjaa Ecuadoriin ja Kolumbiaan. Tällä samalla matkalla hyvin vakava travel bug puri minua ja reissun jälkeen lähdin parantamaan oireita opiskelemalla Haaga-Heliassa. Opintojen ohella tein mm. vaihtovuoden ja työharjoittelun ulkomailla, jotka lisäsivät reissukokemuksia. Valmistumisen jälkeen lähdin töihin Uuteen-Seelantiin ja tämän jälkeen Australiaan.Palattuani takaisin Suomeen päädyin töihin Kilroylle, joka on ollut unelmatyöpaikkani nuoresta asti. Yrityksen arvot ovat aina istuneet niin hyvin omiini ja saan tehdä töitä itseni näköisessä ympäristössä. Kymmenen vuoden reissaamisen jälkeen ja 60+ maan käyneenä tunsin olevani valmis hakemaan Kilroylle töihin neuvomaan muita matkojen tekemisessä.Matkailuala on rakkaudesta lajiin, koska miljoonia tässä ei välttämättä tienaa – en vaihtaisi mihinkään."Päivitys 03/21: Matkailualan huolista huolimatta, Anssi on edelleen työtehtävässään Kilroylla.Tutustu Kilroyhin työnantajana täältä.Kaipaatko apua matkasuunnitelussa? Voit lähettää Anssille suoraan meiliä: anta@kilroy.fi

4. Kathrin: tapahtuma- ja sisältöyrittäjä

"Opiskelin restonomiksi Saksassa ja tulin Haaga-Heliaan vaihto-oppilaaksi 2010 enkä ole vieläkään lähtenyt takaisin. Valmistuin 2013 ja perustin oman yritykseni 2014. Tuotan sisältöä ja järjestän tapahtumia asiakkaille, etenkin B2B-tapahtumia matkailualan asiakkaille. Kirjoitan myös pientä blogia elämästäni expattina Suomessa.Päätettyäni että jään Suomeen, kirjoitin opinnäytetyöni yhteistyössä Spotted by Locals -kaupunkiblogin ja Visit Helsingin kanssa. Opinnäytetyön kautta loin verkostoja alalle. Aloin osallistumaan tapahtumiin ja konferensseihin aktiivisesti ja jo vuoden sisällä pääsin mukaan tapahtumajärjestämisen ihmeelliseen maailmaan.Työssäni saan yhdistää intohimoni tapahtumajärjestämiseen, strategiakehitykseen ja matkailualaan. Rakastan työni tuomaa itsenäisyyttä ja monipuolisuutta. Elämä ei käy koskaan tylsäksi näin muuttuvalla alalla.Matkailualalla oppiminen ei lopu koulusta valmistumiseen, sillä ala on jatkuvasti mullistuksessa. Matkailualan koulutus on todella monipuolinen, muista miettiä laatikon ulkopuolelta. Mahdollisuuksia on kaikkialla."Päivitys 03/21: Kathrin on saanut jatkaa pandemian ajan yritystoimijaan, vaikka etenkin tapahtuma-ala on kärsinyt kovasti. Osa tapahtumista on siirtynyt verkkoon ja hän on voinut painottaa isomman osan työstään tekemällä sisällöntuotantoa yrityksille.Lue Kathrinin blogia täältä.Seuraa Kathrinin yrittäjän elämää Instagramissa täältä.

5. Milla: lentokentän maapalvelut

"Valmistuin Haaga-Heliasta jouluna 2014 matkailun restonomiksi. Valmistumisen jälkeen tein vielä hieman ravintola-alan töitä ja matkustelin. Kuulin avoimesta hausta lentokentälle maahuolintafirmaan ja vuoden 2016 alussa alotin Helsingin lentoasemalla lähtöselvitysvirkailijana ja pikkuhiljaa laajensin osaamistani porttitoimintoihin sekä tulopalveluun.Viime kesänä aloitin kokonaan uudessa työtehtävässä operaatiokeskuksessa, jossa työ on ajoittain erittäin hektistä, mutta antoisaa ja mielenkiintoista. Nyt on kolme vuotta takana työtä samassa firmassa ja tiedän, että ilmailuala on ehdottomasti mun juttu. Olen saanut jännittäviä kokemuksia ja ihania ystäviä. Meillä on huippu työtiimi. Vuorotyössä on toki huonotkin puolensa, mutta omasta hyvinvoinnista kun pitää huolen, jaksaa työssä.Matkailualaa suosittelen lämpimästi kaikille, jotka eivät pelkää tarttua haasteisiin. Matkailuala on hyvin laaja, kaikille löytyy varmasti jotain, vain taivas on rajana!"Päivitys 03/21: Pandemia on tuonut todella suuria haasteita etenkin ilmailualalle, mutta Milla on saanut pitää työtehtävänsä vaikka on tällä hetkellä lomautettuna. Lomatautuksen aikana hän on tehnyt muita keikkatöitä ja toivoo, että omat työt pian jatkuvat. Milla on ylennetty Operations Supervisor -tehtävään.Seuraa Millan elämää hänen Instagram-tilillä täältä.

6. Antonette: matkatoimiston tuotepäällikkö

"Halusin pikkutytöstä asti töihin matkailualalle. Opiskelin restonomiksi vuosia sitten ja tein alalla töitä 17 vuoden ajan, enimmäkseen luontomatkoihin erikoistuneena matkatoimistovirkailijana.Parasta työssä oli rehellisesti sanottuna kaikki ne matkat ja ihmisten tapaaminen ympäri maailmaa. Sain matkustaa mitä upeampiin paikkoihin; Alaskaan ja Patagoniaan vuosittain. Monien vuosien aikana opin matkailumarkkinoinnista ja kirjoittaamisesta niin paljon, että lopetin työni ja aloitin matkablogin.Vinkkinä matkailualalle haluavalle sanoisin että don't do it for the money. Hakeudu matkailualalle koska se on intohimosi, koska välität ihmisistä ja koska olet kiinnostunut näkemään maailmaa. Olet rahaakin rikkaampi kaikista kokemuksista mitä ala voi eteesi tuoda."

7. Elisabeth: PR, Helsinki Marketing

"Opiskelin restonomiksi 2006-2010 Arcadassa, maisteriksi töiden ohella vuosina 2013-14 Haaga-Heliassa (englanninkielinen ohjelma). Hain vuonna 2008 kesätöihin sekä Helsinki helpiksi että matkailuneuvontaan, sain haastatteluvaiheessa sanoa kumpi kiinnosti enemmän ja valitsin neuvonnan koska kun olin aikaisemmin ollut hotellissa töissä, niin soitin aina neuvontaan kun en tiennyt jotain tiettyä ja ajattelin, että halusin olla töissä siellä missä tieto asuu. Eli tieni nykyiseen työhön on ollut kesätyö-keikkatyö-äitiyslomasijaisuus-vakkaripaikka vuodesta 2011.Parasta työssäni on Helsinki ja se että saa käyttää kieliä sekä tavata ihmisiä. Tämä on human to human -ala.Vinkiksi sanoisin että kannattaa käyttää mahdollisuudet opiskella myös ulkomailla, itse olin vaihdossa Italiassa. Kasvat ihmisenä itsenäiseksi, opit tuntemaan itsesi ja opit arvostamaan kotipaikkakuntaasi. Pidä mieli uteliaana – itse pyrin koko ajan kouluttautumaan lisää. Tällä hetkellä teen työn ohella oppisopimuskoulutusta markkinointiviestinnässä."Päivitys 03/21: Elisabeth on edelleen samoissa tehtävissä, mutta tällä hetkellä äitiyslomalla.Lue Elisabethin blogia täältä.

8. Kerwin: ilmailualan yrittäjä

"Valmistuin ilmailualaan erikoistuneena vuonna 1994 ja päädyin töihin amerikkalaisen lentoyhtiön rampille ja lipputoimistoon lentokentälle. Tavoitteeni oli oppia ihan kaikki lentoyhtiön ja lentokentän operatiivisesta toiminnasta seuraavien vuosien aikana. Tästä siirryin Indianaan Revenue Managementin pariin lentoyhtiölle.Hiljalleen vuosien aikana ammattitaito kehittyi ja aloin konsultoimaan pienemälle lentoyhtiölle ja kehitin matkablogini sekä mobiilisovelluksen lentojen varaamiseen. Tänään minulla on muutama matkablogi, konsultointipalvelu sekä tuo kehittämäni sovellus joista oma yritykseni koostuu.Parasta työssäni on ihmiset. Matkustan 250 000 mailia vuodessa ja tapaan ihmisiä eri kulttuureista. Olen aina tehnyt työtäni intohimosta alaa kohtaan. Matkailuala sopii palvelualttiille reippaalle persoonalle, joka on aina valmis tekemään toiset iloiseksi.Lue Kerwinin blogista ammattilaisen näkökulmia matkustamiseen.

9. Juhani: Tallink Siljan lähtöselvittäjä

"Olen lähtöselvittäjä Tallink Siljalla. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelu ja myynti sekä kulunvalvonta portilla. Restonomiopintojen aikana Haaga-Heliassa sain jo tiedon että Silja hakee kesäisin paljon uusia työntekijöitä.Parasta työssäni on työkaverit, asiakkaat, kansainvälinen rento ilmapiiri. Vinkiksi matkailualaa harkitsevalle sanoisin että ennakkaluulotottomasti kannattaa yrittää parhaansa. Uskaltaa mennä epämukavuusalueelle ja haastaa itseään. Ei haittaa vaikka epäonnistuu. Uutta putkeen vaan!"Päivitys 03/21: Juhani on saanut pitää työnsä satamassa pandemiasta huolimatta ja menee lisäksi kesäksi töihin Visit Turulle, jossa on ollut aiemminkin.

10. Jenni: hotellin järestelmäylläpito ja hinnoittelu

"Matkailuala on aina kiinnostanut ja opiskelinkin aluksi hotellivirkailijaksi Espoon ammattiopistossa ja myöhemmin matkailun restonomiksi. Restonomin tutkinto oli mielessä myös sen takia, että halusin päätyä jossain vaiheessa elämää opettajaksi. Matkailu/vieraat kielet on aina olleet kiinnostuksen kohde minulle. Valmistumisen jälkeen 2012 halusin päivätyön koska tyttäreni oli pieni ja mieheni teki vuorotyötä. Ketjussa jossa olin töissä aukesikin paikka myynnin ja markkinoinnin osastolla, revenue managementin parissa. Työpaikan saamiseen auttoi niin restonomin tutkinto kuin työkokemus respassa.Tällä hetkellä työskentelen edelleen myyntipalvelussa. Ketjumme Lapland Hotels kasvaa koko aika ja työmahdollisuudet laajenevat. Revenue Managementissa  eli tuottojohtamisessa pyritään optimoimaan huonehinnat sekä hotellin kapasiteetti perustuen muun muassa sen hetken kysyntään, ko. kaupungin markkinaan sekä tuotteeseen mikä on tarjolla. Työ sisältää paljon numeroiden pyörittelyä, analysointia, laskemista sekä myös ripauksen ennustaja-eukkoa :)Restonomiksi haluaville/matkailualasta kiinnostuneille voisin sanoa neuvona, että ilman muuta kannattaa hakea kouluun, mutta samalla suosittelisin esimerkiksi lukiosta suoraan amk:hon hakeville pitämään välivuoden ja hakeutumaan alalle ensin töihin, sitä kautta kyllä huomaa onko se oikeesti oma juttu. Matkailuala on suurimmaksi osaksi asiakaspalvelua, minkä moni saattaa ehkä unohtaa. Ja se jos mikä on haastava ala, toki se toisaalta voi olla myös erittäin antoisaa."

11. Elli: lentoyhtiön myyntivirkailija

"Valmistuin restonomiksi keväällä 2016 ja pääsin nykyisiin töihini 2017 keväällä. Pääsin sinne perinteisesti vastaamalla työpaikkailmoitukseen. Talossa oli tosin jo tuttuja opiskeluajoilta, jotka olivat maininneet minusta rekrytointiin. Työssäni on parasta se, että jokainen päivä tuo vastaan uusia haasteita, joita saa joskus pähkäillä pitkäänkin. Nautin myös siitä, että olen päässyt eteenpäin talon sisällä, ja saanut monenlaista vastuuta perusasiakaspalvelutyön oheen. Olen osa porukkaa, joka huolehtii siitä, että meidän kaikki työntekijät tuntevat myynnissä olevat tuotteet ja lisäpalvelut, ja muistaa tehdä aktiivista myyntityötä asiakkaan tarpeet huomioiden.Olen siis töissä RTG Salesilla, joka on Finnairin yhteistyökumppani. Tehdään heille asiakaspalvelua Suomessa ja Skandinaviassa. Päiväni käytän siis palvelemalla Finnairin ja Finnair Holidaysin asiakkaita eri kanavissa. Olen myös yhtä Veeraa auttanu chatissa joskus, haha.Matkailualalle aikovalle tai aloittaneelle annan vinkin, että kun luottaa itseensä ja tunnistaa omat vahvuutensa, kannattaa ne tuoda esille ja pitää ne pinnalla aktiivisesti, koska kukaan muu ei sitä toisen puolesta tee. Aktiiviselle tekijälle on helpompi tarjota haasteita ja vastuita kuin ihmiselle, jonka vahvuudet eivät ole selvillä."Päivitys 03/21: Elli on edelleen työtehtävässään lentoyhtiön myyntivirkailijana.

12. Regitse, hotellikonsultti 

"Valmistuin matkailualan restonomiksi 2012 Kööpenhaminassa. Kesti pitkään ennen kuin tiesin mitä haluan ja menin vain muiden mukana. Olin aina rakastanut hotelleita ja päätin siksi lähteä opiskelemaan matkailualaa.En koskaan nauttinut töiden tekemisestä muille, joten perustin oman matkablogin 2014 ja viime vuonna oman hotellien markkinointiin erikoistuneen yrityksen Room 22, jonka kautta tarjoan hotelleille somekonsultointia, valokuvausta ja muuta markkinointia ympäri maailmaa. Tällä hetkellä teen töitä Berliinistä käsin ja aiemmin asuin myös Sveitsissä.Matkailuala on intohimoala, joka vaatii palvelualttiutta. Työssä parasta on alalla olevat ihmiset ja kansainvälisyys."Päivitys 03/21: Regitse on myös saanut jatkaa yritystoimintaansa pandemiasta huolimatta.Tutustu Regitsen Room 22 -yritykseen täältä. 

Hae nyt opiskelemaan matkailualaa:

Lue lisää matkailualan opiskelumahdollisuuksista Haaga-Heliassa ja hae mukaan kevään yhteishaussaYhteishaku on  17.3.- 31.3.2021.Kevään yhteishaussa on auki seuraavat matkailualan opinnot:

  • Matkailun liikkeenjohto (päivä- ja monimuoto), Haaga
  • Matkailu (päivä), Porvoo
  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohto (päivä- ja monimuoto), Haaga
Edellinen
Edellinen

Kultainen kierros – Islannin parhaat puolet päivässä

Seuraava
Seuraava

Matkapäiväkirja: ajatuksia Islannista